14 tips för att få ned dina elkostnader: Så kan du sänka elförbrukningen


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Höga elpriser är något som bekymrar många, speciellt när den mörkare och kallare delen av året kommer allt närmre. Att släcka lampor i rum man inte vistas i hjälper visserligen, men det finns många fler effektiva sätt än så att leva lite billigare och mer miljömedvetet. Här kommer en guide till hur man enkelt kan minska sin elförbrukning och därmed sänka sina hushållskostnader.

Elkontakter med en kabel i

Se även tips på hur du kan få ned matkostnaderna varje månad!

1. Byt ut gamla vitvaror

Hur mycket el drar spisen? Och när bytte du egentligen kylskåp senast? Att hålla koll på energimärkningen på vitvaror är ett effektivt sätt att spara på el. Äldre vitvaror drar ofta mycket mer energi än nyare varianter, och har man en riktigt gammal spis kan det vara värt att investera i en ny som är A-klassad.

Det kan också vara värt att fundera över att olika typer av vitvaror drar olika mycket el. En spis med induktionshäll eller glaskeramikhäll är exempelvis betydligt energisnålare än en spis med gjutjärnsplattor. Kom ihåg att frosta av frysen med jämna mellanrum.

2. Täta fönster och dörrar

När det är kallt ute är det lätt hänt att kylig luft smiter in genom springor kring fönster och dörrar. Se till att det är tätt så att du får behålla den sköna värmen inomhus och slipper förbruka energi i onödan. Likaså bör man se över så att dörrar till kyl, frys och matkällare håller tätt.

3. Tvätta smart

Tvättmaskin, torktumlare och torkskåp är ofta stora energitjuvar, och det gäller att tvätta och torka så smart som möjligt. Många gånger tvättar vi helt i onödan. Kavajer, jackor och koftor som inte är fläckiga eller smutsiga kan med fördel hängas ut på balkongen eller i torkvindan. Efter ett par timmar i friska luften luktar de fräscht igen. 

Genom att tvätta i lägre temperaturer drar tvättmaskinen mycket mindre el. Ett hett tips är därför att se över om det finns tvätt som går att köra i 40 grader i stället för i 60. De flesta maskiner har även sparprogram som förbrukar mindre energi. Naturligtvis bör man också undvika att tvätta enstaka plagg eller halvfulla maskiner, och att köpa en större tvättmaskin än man egentligen behöver.

Tvätt som centrifugerats på högsta varvtal torkar innehåller mindre vattenmängd och torkar snabbare. När det gäller torkning är det mest miljövänliga och energibesparande alternativet att låta tvätten lufttorka, antingen inomhus eller ute. Om du använder torktumlare, rengör filtret ofta så att torkprocessen blir så effektiv som möjligt.

4. Använd diskmaskinen

Oavsett vad morfar eller farmor säger så är det faktiskt mer ekonomiskt att använda diskmaskin än att diska för hand. Maskindiskmedel är visserligen dyrare än handdiskmedel men vattenförbrukningen är ungefär fyra gånger mindre.

Givetvis bör man se till att maskinen är välfylld för att det ska bli så ekonomiskt som möjligt. Man bör också ansluta maskinen till kallvatten så att den inte sköljer i varmvatten.

5. Klä på dig!

Uppvärmningen utgör en stor del av elförbrukningen. Därför är det också en kostnad som det går att spara in på. Genom att sänka inomhustemperaturen, speciellt i rum där man inte vistas så mycket, kan man både spara energi och pengar.

Man mår dessutom bättre av att inte ha det så varmt inomhus, speciellt när man sover. Rekommenderade temperaturer är 16-18 grader i sovrum och 20 grader i kök och vardagsrum. Det är både billigare och mysigare att ta på sig en extra tröja och tjocka sockor vintertid än att vrida upp värmen på elementen.

6. Se över hemelektroniken

Det finns många elektroniska apparater som drar onödigt mycket el i standby-läge, speciellt om de är äldre än 5 år. Var noggrann med att läsa hur mycket energi en vara förbrukar innan du köper den. Tv-apparater, datorer, laddare och digitalboxar är exempel på hemelektronik som vanligtvis står och drar el i onödan när de är ikopplade men inte används.

Ett enkelt sätt att få reda på vilka apparater som förbrukar mest är att skaffa en elmätare som sätts i eluttaget i väggen. Ett smart sätt att underlätta vid avstängning är att använda sig av grenuttag med strömbrytare. Många moderna elektronikprylar har dessutom energisparläge.

7. Lys inte upp i onödan

Glödlampor är förhoppningsvis ett minne blott, men för säkerhets skull bör man se till att man inte har några gamla energislukare liggande. LED- och lågenergilampor förbrukar omkring 80 procent mindre el och håller upp till 10 gånger längre än glödlampor.

Naturligtvis ska man också se till att hålla släckt i utrymmen där man inte vistas och gärna använda timer eller rörelsesensor där man sällan har behov av belysning.

8. Spara energi på matlagningen

När det gäller matlagning finns det också en hel del saker att tänka på för att minska beloppet på elfakturan. Att alltid välja platta efter kastrullens eller stekpannans storlek är en viktig regel. En annan energibesparande åtgärd är att använda lock när man kokar upp vatten, så att värmen behålls inuti kastrullen och vattnet snabbare når den temperatur som behövs.

När man ska tina fryst mat kan man gärna låta den stå i kylen över natten. På så sätt kan man dra nytta av kylan i maten. Man bör också låta varm mat svalna ordentligt innan man sätter den i kylen eller frysen.

Man bör inte starta köksfläkten i onödan, eller ha igång den på högre effekt än nödvändigt, eftersom fläkten drar ström och bidrar till att dra ut varm luft ur hemmet. Om man bara kokar och inte steker kan man lika gärna öppna ett fönster och vädra i någon minut om det inte är allt för kallt ute.

Ska man tillaga eller värma en mindre mängd mat går det oftast lika bra att använda mikrovågsugnen som spisen eller ugnen. Då sparar man energi samtidigt som maten värms upp på ett kick. Likaså kan man använda vattenkokare i stället för kokplatta när man behöver en mindre mängd vatten, exempelvis till en tekopp.

9. Stäng av när du åker bort

Många föredrar att lämna utomhusbelysning eller fönsterlampor tända när de reser bort, både för att det ska se hemtrevligt ut och för att minska riskerna för inbrott. Vill man spara på elkostnaderna får man helt enkelt acceptera att huset ibland ser mindre hemtrevligt ut.

Och är det verkligen värt kostnaden för att grannar och förbipasserande ska kunna njuta av hemtrevligheten medan man själv är bortrest? För att minska inbrottsrisken kan man i stället låta bli att köra in bilen i garaget innan man åker, alternativt be en granne parkera sin bil på uppfarten när denne kommer hem från jobbet.

Man kan också be grannen att titta till huset och tömma postlådan varje dag. Kom också ihåg att sänka inomhustemperaturen och se till att all hemelektronik är avstängd innan du reser bort.

10. Tänk på möbleringen

Något som många inte tänker på är att man faktiskt kan dra ner på energiförbrukningen genom att tänka på var man placerar möbler i hemmet.

Undvik alltid att ställa möbler eller hänga tjocka gardiner framför element. Genom att låta luften cirkulera ordentligt blir uppvärmningen mer effektiv och elförbrukningen minskar.

Har du gamla möbler som du inte ens använder? Se våra tips på hur du kan tjäna pengar på att enkelt sälja dina möbler!

11. Spara på varmvattnet

Att man ska duscha i stället för att ta ett bad vet nog varenda kotte vid det här laget. Men det är lika viktigt att se till att inte duscha för länge eller för varmt. Köp snålspolande blandare och duschmunstycken för att spara in ytterligare.

Både barn och vuxna som tränar kan med fördel passa på att duscha i träningslokalens omklädningsrum. På så sätt sparar man en hel del varmvatten och energi jämfört med om hela familjen alltid duschar hemma.

12. Se över ditt elavtal

Oavsett var och hur man bor brukar det finnas pengar att spara på att se över sitt elavtal. Det brukar löna sig i längden att jämföra olika leverantörer och avtal. Har man riktigt tur kan man spara flera tusenlappar om året på att byta.

13. Spara el med bilen

Kör man bil till jobbet året runt bör man tänka på inte använda motor- och kupévärmare i onödan. Skaffa en bra timer och se till att anpassa tiden efter temperaturen och dina arbetstider.

Är det plus- eller nollgradigt behöver motorn inte värmas upp längre än max en timme, och kupévärmaren behövs inte överhuvudtaget. Har man möjlighet att hyra eller låna varmgarage till sin bil kan det ofta löna sig i längden eftersom man då helt slipper uppvärmningskostnaden.

14. Kyl ned ditt hem utan luftkonditionering

Ett svalt hem på sommaren är en lyx många väljer att unna sig. Men luftkonditionering är ofta förknippat med hög energiförbrukning och stora kostnader. Ett betydligt billigare och mer miljövänligt alternativ är att investera i markiser av bra kvalitet till de fönster där solen skiner som mest. Markiser håller värmen borta från fönsterrutorna och minskar behovet av att kyla ned hemmet.

Är man vaken kan man också passa på att vädra ordentligt tidigt på morgonen och sent på kvällen, när luften är som svalast. Under den varmaste perioden gäller det att hålla fönster och dörrar stängda dagtid, för att inte släppa in onödig värme i hemmet.

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg