Advisa recension 2022: Är låneförmedlaren bra?


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Advisa är en av de största låneförmedlarna i Sverige, men är de bra? Och hur fungerar det egentligen att använda sig av en låneförmedlare? I den här recensionen tittar vi lite närmare på Advisa och deras tjänster.

Text: Recension av låneförmedlaren Advisa. I bakgrunden syns röd bil och hög med mynt.

Är Advisa bra? (vårt omdöme)

Advisa är en seriös aktör som förmedlar lån och gör det lätt för dig att jämföra lån hos olika långivare. Det är svårt att se särskilt många nackdelar med Advisa, samtidigt som det finns ganska stora fördelar med att använda den här typen av jämförelsetjänst.

Allt sammantaget är Advisa är en mycket bra och välfungerande, seriös tjänst att använda dig av när du vill ta ett privatlån.

Fördelar

  • Jämför privatlån gratis.
  • En enda ansökan gör att du kan få erbjudanden från upp till 40 olika långivare – betydligt enklare än att kolla upp alla själv.
  • Bara en kreditupplysning, så kreditvärdigheten försämras inte märkvärt.
  • Möjlighet att samla tidigare tagna lån.
  • Inget krav på kontantinsats eller liknande.

Nackdelar

  • Privatlån ger ofta högre ränta än till exempel bolån.
  • Snabbt besked gör att det är lätt att ta ett lån utan att hinna tänka efter ordentligt.

En positiv detalj är att du enkelt kan använda verktyget som finns på Advisas hemsida för att räkna ut hur mycket ett lån av olika storlekar kommer att kosta. Det ger dig en ungefärlig förståelse för vad kostnaden för ditt lån kan bli.

Se fler recensioner av låneförmedlare, exempelvis Approva, Banky, Toborrow, Ekonomen eller Lendo!

Vad är Advisa?

Advisa Logo

Advisa är en låneförmedlare, som hjälper dig att hitta lån med villkor som passar dig. De kan bland annat hjälpa dig att hitta lån med så låg ränta som möjligt. Det är inte de som lånar ut pengarna, utan de är en mellanhand som hjälper dig att jämföra och hitta det bästa lånet.

Du gör en ansökan om lån hos Advisa, som samlar ihop erbjudanden från olika banker och långivare. Du binder dig inte till att ta ett lån, utan när du får låneerbjudanden kan du jämföra dem med varandra och fundera på om du vill teckna något av de lån du erbjuds.

Är Advisa en bank?

Nej, Advisa är inte en bank, utan en låneförmedlare. Deras uppgift är att göra så att du lättare kan jämföra lån från olika banker och långivare. Det gör att du kan hitta det som ger dig bäst villkor och bäst ränta.

Bland de långivare Advisa samarbetar med finns bland annat Nordea, SEB, ICA-Banken, MedMera Bank, IKANO Bank, Resurs Bank, Collector, SVEA Ekonomi och re:member. Sammanlagt samarbetar Advisa med 40 olika banker och långivare. Det är de som lånar ut pengar till dig när du tar ett lån hos Advisa.

Vilken typ av lån erbjuder Advisa?

Hos Advisa finns möjlighet att jämföra många olika typer av lån, inklusive lån för att samla flera tidigare mindre lån.

Privatlån

Privatlån är ett lån du kan ta utan att ha någon säkerhet för lånet. Det kan också kallas för blancolån eller konsumtionslån. Att det kallas för blancolån beror på att det är ett lån utan krav på säkerhet och namnet konsumtionslån beror på att det är lån som du kan använda till vilken sorts konsumtion som helst.

Behöver du till exempel en ny tvättmaskin eller hjälp att komma ifatt med räkningarna är det ett privatlån som kan bli aktuellt.

När du ansöker om lån via Advisa kan du söka ett privatlån på mellan 5 000 kronor och 600 000 kronor – du bestämmer själv hur mycket du vill ansöka om. De långivare som samarbetar med Advisa behandlar sen din ansökan och kollar om du uppfyller villkoren.

Du kan till exempel behöva ha en viss inkomst för att få ett lån. Ett större lån kan kräva en högre inkomst. Beviljas du ett privatlån kan du ofta ha pengarna på kontot redan efter ett par dagar.  

Billån

När du behöver en ny bil kan ett lån vara nödvändigt för att det ska vara möjligt att ha råd med kostnaden. Att använda dig av Advisa gör att det bara blir en enda kreditupplysning trots att du kan få låneerbjudanden från upp till 40 olika långivare.

Att det sker en prisjämförelse skapar dessutom konkurrens mellan långivarna så att de pressar ner räntor och andra avgifter. Konkurrensen gör att de vill erbjuda så förmånliga lån som möjligt – vilket såklart är något du kan tjäna på.

Efter att du gjort din ansökan och fått svar med olika erbjudanden har du 30 dagar på dig att välja om du vill ta ett lån. Vill du teckna ett avtal går det enkelt att göra med hjälp av BankID. Det krävs ingen kontantinsats när du ska ta ett billån via Advisa och du kan låna för hela bilens värde.

De billån du hittar hos Advisa är en sorts privatlån som inte kräver någon extra säkerhet. Vill du köpa en begagnad bil? Inga problem! Det går bra att ta ett billån hos Advisa även när du ska köpa från en privatperson.

Båtlån

Att välja att gå genom Advisa när du ska ta ett båtlån är helt gratis för dig som vill använda tjänsten. Slutar det med att du tecknar ett lån kommer långivaren betala en provision till Advisa, men det är inget som påverkar dina avbetalningar eller avgifter.

Att jämföra lån via en låneförmedlare som Advisa gör att du lättare kan hitta det båtlån som ger dig lägst ränta och bäst villkor, så att du får ett så bra lån som möjligt. Efter din ansökan kan du snabbt få ett svar där du får reda på om du kan ta ett lån.

Därför kan det vara bra att göra ansökan redan när du börjar fundera på ett båtköp, så vet du vad du har att röra dig med.

De båtlån Advisa erbjuder är privatlån som inte kräver någon säkerhet eller kontantinsats från dig. Du slipper dessutom villkor som kan finnas hos andra båtlån. Till exempel finns det inget krav på att köpet görs hos en auktoriserad båthandlare.

Vill du istället köpa båt från en privatperson går det lika bra. Det finns inte heller några villkor som styr vilka båtmodeller du kan köpa eller vilka försäkringar du måste ha. Eftersom ingen säkerhet krävs blir inte heller den båt du köper en säkerhet för lånet.

När du väl köpt den kan du göra vad du vill med den – även sälja den vidare redan innan lånet betalats tillbaka.

Blancolån

Ett blancolån är ett lån där det inte krävs någon säkerhet såsom ett fordon eller en fastighet. Det finns andra villkor som behöver uppfyllas, till exempel att du inte får ha skulder hos Kronofogden, att du måste vara över 18 år och att du måste ha en viss inkomst.

Via Advisa kan du ansöka om blancolån på upp till 600 000 kronor och då får du erbjudanden från en rad olika långivare. Efter att ha tittat närmare på erbjudandena väljer du själv om du vill ta ett lån och vilket av erbjudandena som passar dig bäst.

Eftersom det inte krävs någon säkerhet kan räntan på ett blancolån bli högre än på ett lån där du har en säkerhet.

Om du är nyfiken på hur din kreditvärdighet ser ut, kan du göra en enkel gratis kreditkoll för att snabbt få en uppskattning av hur det ligger till.

Kan man samla lån hos Advisa?

Det går bra att använda Advisa om du vill samla flera mindre lån du tidigare tagit. Även då är Advisa en låneförmedlare, inte de som lånar ut pengar.

Det nya lånet där du samlat dina tidigare lån blir alltså ett lån du kan ta hos någon av de långivare Advisa samarbetar med.

Att samla dina tidigare lån har flera fördelar. Det mest uppenbara är att det kan ge dig en bättre ränta. Förutom det kan din kreditvärdighet förbättras genom att du samlar dina lån. Det gör att du kan få bättre villkor om du behöver ta nya lån i framtiden.

Har du behov av extra pengar kan du passa på att låna lite extra i samband med att du slår ihop dina gamla lån.

Vad krävs för att kunna låna hos Advisa?

För att kunna få ett lån via Advisa måste du vara minst 18 år och folkbokförd i Sverige. Du måste ha en inkomst på minst 8 400 kronor i månaden och du kan inte ha obetalda skulder hos Kronofogden.

Det kan vara möjligt att få ett lån om du har en betalningsanmärkning, men det är större risk för avslag och får du ett lån kan villkoren bli sämre. Har du fått en betalningsanmärkning de senaste 6 månaderna kan du inte låna via Advisa, oavsett om skulden är betald eller inte.

Hur fungerar Advisa?

Eftersom Advisa är en låneförmedlare är deras uppgift att förenkla processen för dig när du vill ta ett lån. Istället för att själv leta runt och behöva göra ansökningar på olika ställen kan du göra en ansökning hos Advisa.

Då anger du hur mycket du vill låna, vad det är för typ av lån och du fyller i uppgifter om dig själv. Efter det gör de en kreditupplysning på dig, och samlar in förslag från alla långivare de samarbetar med – vilket är 40 olika ställen.

De lån du erbjuds samlas och skickas till dig som svar på din ansökan. Du har en viss tid på dig att svara på ett låneerbjudande, oftast måste du svara inom 30 dagar. Vill du ta ett lån signerar du avtalet enkelt online med hjälp av BankID.

Pengarna lånar du inte från Advisa och det är inte heller de som sätter villkoren för de olika lånen, utan Advisa förmedlar låneerbjudanden, optimerar din låneansökan och gör att det blir enklare för dig att hitta det lån som har bäst ränta och villkor.

Vad avgör vilken ränta du får?

När du tar ett lån hos Advisa får du en fördel eftersom långivarna vet att det handlar om en jämförelse. Det blir en prispress av konkurrensen som gör att alla vill erbjuda så bra ränta som möjligt.

Förutom det är det dina egna förutsättningar som avgör vad du får för ränta på lånet. Har du en högre inkomst eller bättre kreditvärdighet kan du få en lägre ränta.

Vill du ta ett lån trots att du har en betalningsanmärkning kan räntan bli högre. Med den jämförelse du får från Advisa kan du lätt jämföra vilken ränta de olika långivarna erbjuder dig.

När du läser villkor för olika lån kan det vara bra att veta skillnaden på den nominella räntan och den effektiva räntan. Nominell ränta är en rörlig ränta du betalar på lånet. I den effektiva räntan ingår nominell ränta, men även andra avgifter som kan finnas på ditt lån.

Det kan vara till exempel avgifter för avier eller uppläggningsavgifter. I den effektiva räntan ingår med andra ord allt du behöver betala för att ta lånet.

Är Advisa seriöst?

Advisa är en av de största låneförmedlarna på den svenska marknaden och de har många kunder. Läser du recensioner till exempel på Trustpilot är kunderna dessutom nöjda. Bland de långivare och banker de samarbetar med finns flera av de största aktörerna i landet.

Du som väljer att använda Advisa behöver inte betala något för deras tjänster och en ansökan gör inte att du förbinder dig att ta ett lån. Detta sammantaget gör att Advisa på alla sätt framstår som en seriös låneförmedlare som du kan känna dig trygg med att använda dig av.

Tar Advisa ut någon avgift?

För dig som använder Advisa för att hitta ett lån finns det ingen avgift. Advisa gör det lättare för banker och andra långivare att få nya kunder och därför betalar banken eller långivaren en provision till Advisa när du tar ett lån, men det är ingen kostnad du står för eller behöver fundera på.

En ansökning hos Advisa är inte heller något som gör att du förbinder dig att ta ett lån, utan det är mer som en intresseanmälan, ett sätt att få erbjudanden som du sen kan fundera på.

Vilka äger Advisa?

Advisa grundades av Kristoffer Lindqvist, som valde att sälja företaget vidare i början av 2021. Sen dess är det Nordic Capital som äger Advisa. Nordic Capital är ett riskkapitalbolag som även äger låneförmedlaren Sambla.

Vad ska man tänka på när man ansöker om lån hos Advisa?

Precis som med alla andra lån är det viktigt att tänka på att du kommer behöva betala tillbaka de pengar du lånar när du tar ett lån hos Advisa. Förutom den summa du lånar tillkommer räntor och eventuellt också andra avgifter. Därför kan det vara bra att läsa villkoren noga innan du tecknar ett avtal.

Det är också bra att göra en budget med en återbetalningsplan. Att låna mer än du vet att du kan betala tillbaka gör att du riskerar att hamna i en dålig spiral där du behöver ta fler och fler lån – vilket inte håller i längden.

Den rekommendation Advisa själva ger är att du aldrig ska ta ett lån som är större än 80% av din årsinkomst. Beroende på hur stor inkomst du har och vilka andra förutsättningar din ekonomi har kan den rekommendationen passa mer eller mindre bra. Det viktigaste att tänka på är att du ska ha möjlighet att betala tillbaka det du lånar, med den inkomst du har.

Sammanfattning

Advisa är en låneförmedlare som ger dig chans att ansöka om lån på ett smidigt sätt. Med en enda ansökan kan du få låneerbjudanden hos upp till 40 olika banker och långivare. För din ansökan krävs bara en enda kreditupplysning, oavsett hur många långivare som erbjuder dig lån.

Det gör att din kreditvärdighet inte påverkas negativt på samma sätt som om du skulle ansöka hos 40 olika långivare som var och en tog en kreditupplysning.

Du kan låna mellan 5000 och 600 000 kronor hos Advisa. Du ansöker via ett enkelt formulär online och får snabbt svar med erbjudanden om lån. Efter det har du normalt 30 dagar på dig att ta beslut om ifall du vill ta ett lån och i så fall ingå avtal med en långivare. Avtalet kan du signera online med hjälp av BankID.

De lån du kan få via Advisa är privatlån, som också kan kallas blancolån eller konsumtionslån. Det krävs ingen kontantinsats och inte heller någon säkerhet. För att kunna ta lån måste du vara minst 18 år, vara folkbokförd i Sverige och tjäna minst 8500 kronor i månaden.

Du får inte ha några skulder hos Kronofogden. Det kan tillkomma andra villkor hos vissa av långivarna, och räntor och villkor anpassas efter din situation. Har du en betalningsanmärkning kan det vara möjligt att få ett lån, men då brukar räntan bli högre. Det är också möjligt att samla och slå ihop tidigare lån med Advisas hjälp.


Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg