Aktieinvest Recension 2022: Nätmäklare med lång historik


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En digital handelsplattform som gör det enkelt att spara i aktier och fonder. Så beskriver företaget själva sin tjänst, som har funnits på marknaden i över femtio år, och som sedan 2019 ägs av en välrenommerad internationell investmentbank med säte i Norden. Det här är vår recension av Aktieinvest och deras spartjänster!

Recension av aktieinvest nätmäklare Investpassion.se

Är Aktieinvest bra? (Vårt omdöme)

Ja, Aktieinvest är en bra, pålitlig och lättanvänd tjänst för aktiesparande. De har flera fördelar gentemot andra aktörer inom branschen, och dessutom ett antal helt unika tjänster. Några av de saker som gör att Aktieinvest sticker ut är:

 • Möjlighet att månadsspara i aktier.
 • Du kan köpa andelar i aktier.
 • Du kan ha konto för aktieklubb.
 • Du köpa så kallade ”Sparboxar” med färdigvalda aktier inom olika teman.
 • Aktieinvest har ett tätt samarbete med Aktiespararna.
 • Hemsidan är välfylld med bra info och massor inspiration till aktier.

De har en snygg och välfungerande sajt som är lätt att använda. Det går smidigt att registrera sig och logga in på sitt konto med Bank ID.

Allt som allt är Aktieinvest ett trevligt alternativ till de andra nätmäklarna som finns där ute. Tack vare deras unika utbud av tjänster, och deras mycket trevlig tillgång till bra aktieinformation, är Aktieinvest helt klart en sparplattform som är värd att prova på!

Är Aktieinvest bra för fonder?

Aktieinvest har ett bra utbud av fonder. Dock har de precis som många andra nätmäklare, en onödigt hög avgift för sin fondförvaltning. I princip alla fonder finns att köpa till en lägre avgift hos fondplattformen SAVR.

Så om det främst är fonder du är ute efter bör du kolla om samma fonder finns hos SAVR till ett bättre pris!

Kort om Aktieinvest

När företaget startade var det med medlemsorganisationen Aktiespararna bakom rodret, något som förändrades i samband med att den internationella investmentbanken

Pareto Securities tog över ägandeskapet 2019.

Idag har Aktieinvest drygt 60 000 kunder och kan därmed titulera sig en av Sveriges största, tillika äldsta, nätmäklare. Det är en plattform med erbjudande om flera olika typer av sparande, vilket bland annat inkluderar fonder, aktier, portföljer och färdiga sparboxar.

Utöver detta tar bolaget hand om allt från uppköp till emissioner och teckningsrätter för kunder som helst vill slippa fatta beslut i sådana ärenden.

För vem passar Aktieinvest?

Om du är intresserad av att månadsspara i aktier med hjälp av en färdig sparbox eller portfölj är Aktieinvest ett bra alternativ. Du kan själv välja det antal aktier du vill månadsspara i, samtidigt som du får möjlighet att köpa delar av aktier som annars är svåra att lösa för annat än riktigt stora summor.

Det faktum att du kan få hjälp med hitta lämpliga investeringsalternativ öppnar också upp för möjligheten att upptäcka bolag som du kanske inte hade valt att investera i under andra omständigheter.

För dig som är intresserad av att spara i fonder finns det lite olika alternativ att välja mellan, varav indexfonder, aktiefonder, blandfonder och räntefonder är bland de vanligaste. Samtliga fonder består av olika typer av värdepapper som sköts av en fondförvaltare, vilket betyder att du kan vara säker på att din investering sköts av en expert på området.

Fondsparande passar även dig som gillar att spela högt eftersom fondsparande innebär större riskspridning, vilket inte sällan betyder större vinstchanser. Dock är det viktigt att komma ihåg att alla former av investeringar är förenade med en risk att förlora allt, varför det för icke erfarna investerare kan vara en god idé att börja med en sparform som sköts av en erfaren fondförvaltare.

Hur öppnar man konto hos Aktieinvest?

Det är väldigt enkelt att registrera dig och starta ett nytt konto med Bank-ID. Såhär går det till:

Såhär öppnar man konto hos Aktieinvest
 • Identifiera dig med Bank-ID.
 • Välj vilken typ av depå du vill ha.
 • Svara på några frågor (standard bankfrågor enligt penningtvättslagen).
 • Sätt in pengar eller starta ett månadssparande (valfritt, kan startas och ändras när du vill).

Hur sätter man in pengar på Aktieinvest?

Såhär sätter du in pengar på Aktieinvest

Det är snabbt och enkelt att sätta in pengar på Aktieinvest. Du kan använda dessa metoder:

 • Swish
 • Trustly
 • Plusgiro
 • Autogiro

Om du vill ta ut pengar gör du det direkt till ett anslutet bankkonto.

För- och nackdelar med Aktieinvest

Fördelar:

 • Bra tillgång till nyheter, aktieinspiration, listor med mera.
 • Möjlighet till automatiskt månadssparande i aktier
 • Möjlighet att köpa aktieandelar
 • Gratis provmedlemskap i Aktiespararna
 • Låga avgifter oberoende av sparbelopp
 • Möjlighet att investera i färdiga portföljer
 • Noll kronor i avgift för sparande under 60 000 kronor
 • Olika typer av konton (depåer) som ISK, portföljer och sparboxar
 • Välfylld sektion med detaljerade svar på vanliga frågor från kunder (på hemsidan)

Fördelarna är som du ser många och framförallt gillar vi att Aktieinvest har många väldigt unika tjänster som inte finns att hitta någon annanstans. Exempelvis möjligheten att köpa aktieandelar och Sparboxarna.

Nackdelar:

 • Hemsidan finns endast tillgänglig på svenska
 • Erbjuder inte depåtypen Kapitalförsäkring
 • Högt courtage för de allra minsta affärerna
 • Endast courtagefri handel för en utvald kundkrets

Det som sticker ut på den negativa sidan är att lägsta courtaget är något högre än hos flera konkurrenter. Det gör att Aktieinvest blir dyrare om du vill göra många småköp av aktier.

Du bör sikta på att åtminstone handla för några tusenlappar åt gången, gärna uppemot 15 000 kr eller mer, för att undvika betala för mycket i courtage vid köp av enskilda aktier hos Aktieinvest. Vid månadssparande eller köp av Sparboxar är lägsta courtaget något lägre.

Så sparar du med Aktieinvest

Olika typer av sparande kräver olika typer av konton, eller depåer, som det kallas hos Aktieinvest. Det som bör styra valet av konto är formen för sparandet, det vill säga om det ska vara ett mer långsiktigt sparande, om avkastningen ska gå till dig själv eller till någon annan, om du har tidigare erfarenheter av att investera och så vidare.

Du behöver inte ha ett personligt BankID för att öppna en depå hos Aktieinvest, då det inte är alla kontotyper som fungerar ihop med BankID. Det är dock något som rekommenderas, inte minst för enkelhetens skull, men också om du funderar på att öppna följande depåer:

 • Investeringssparkonto (ISK)
 • Traditionell depå
 • Portföljspardepå (ISK)
 • Smartbox (ISK-konto för medlem)

Nedan följer en beskrivning av samtliga depåer, eller kontotyper, som erbjuds via Aktieinvest. Därefter följer en beskrivning av de olika tjänster som erbjuds, i vilka du investerar med hjälp av den depå du har valt att öppna.

Investeringssparkonto

Hos Aktieinvest kan du bland annat öppna ett så kallat Investeringssparkontot, vilket passar utmärkt för personer som vill handla fonder och/eller aktier på ett enkelt och smidigt sätt, då varken vinster eller förluster behöver deklareras.

Traditionell depå

Du kan också välja att spara via det bolaget själva refererar till som ”Traditionell depå”. Det innebär att du, förutom att handla fonder och noterade värdepapper, även har möjlighet att handla onoterade värdepapper. Skatt betalas enbart i samband med en vinstgivande försäljning och eventuella vinster kan kvittas mot eventuella förluster i samband med deklaration.

Portföljspar

Det tredje alternativet kallas för Portföljspar, vilket är ett alternativ som krävs för personer som vill starta en aktieportfölj med automatisk omallokering. Även denna typ av depå är i formen av ett ISK (Investeringssparkonto).

Depå för minderårig

Med hjälp av ett personligt BankID kan du enkelt öppna en depå för minderårig i syfte att starta ett sparande. De depåer du har att välja mellan i detta avseende är ISK-konto alternativt en traditionell aktie- och fonddepå. Observera att det endast är vårdnadshavare alternativt ombud som kan logga in i en depå för minderårig.

Klubbdepå

Den här typen av depå innebär att du är samägare av en depå som kan ha upp till tjugofem delägare. Ägarfördelningen för depån bestämmer klubben på egen hand och det går att handla i såväl aktier som fonder samt i färdiga portföljer.

Pension

En så kallad IPS är ett individuellt pensionssparande i vilken du kan välja att spara i aktier, fonder eller färdiga portföljer. Observera att detta är ett långsiktigt sparande och att uttag endast är möjliga efter 55 års ålder.

Företagsdepå

En så kallad Företagsdepå är en form av sparande i en blandning av aktier och fonder för företag.

Registrera dig/öppna en depå: steg för steg

 1. Gå in på aktieinvest.se
 1. Klicka på ”Bli kund”
 1. Skriv ut de blanketter som krävs enl. anvisning
 1. Fyll i samtliga uppgifter som efterfrågas
 1. Skicka in de ifyllda blanketterna till Aktieinvest

Tjänsteutbud hos Aktieinvest

Sparboxar

Aktieinvest erbjuder inte mindre än tolv olika sparboxar, som alla täcker olika behov och önskemål. Det är en form av sparande som passar för personer som saknar kunskap om aktiehandel och/eller personer som behöver hjälp med att välja.

Att spara i en eller flera sparboxar innebär god riskspridning och möjligheten att själv välja vilket/vilka bolag som möter dina behov tillräckligt för att investera.

 • Lägsta investeringsbelopp: 500 kronor/månad
 • Lägsta investeringsbelopp Juniorboxen: 250 kronor/månad
 • Courtage: 10 kronor/medlem per dragning och box, 20 kronor/icke-medlem per dragning och box
 • Autogiro: ja

Färdiga aktieportföljer

Även för kunder som väljer att spara i en färdig aktieportfölj finns det flera olika portföljer att välja mellan. De är fyra till antalet i skrivande stund och passar perfekt för personer som vill ha ett bekymmersfritt sparande.

Det enda som krävs av dig som kund är att du väljer de aktier du vill spara i, så tar Aktieinvest hand om resten, oavsett om du väljer att månadsspara i en eller flera portföljer. 

Dina köp sker automatiskt varje månad hela året och portföljen kommer hela tiden att bestå av samma aktier som du väljer att följa. Det finns även utrymme för engångsköp.

Du betalar ingenting i förvaltningsavgift och du behöver endast betala courtage i samband med köp eller sälj. Det innebär att du kan luta dig tillbaka och titta på medan dina pengar växer.

 • Lägsta investeringsbelopp: 500 kronor/portfölj
 • Courtage: varierar, betalas i samband med köp/sälj av aktier
 • Månadssparande köp: 10 kronor/köp (oberoende av sparbelopp)
 • Engångsköp/-försäljning: 15 kronor + 1,3 % av köp/säljbeloppet

Aktieandelar

Genom att köpa andelar i aktier via tjänsten ”Andelsorder” har du möjlighet att spara pengar på ett säkert och kostnadseffektivt sätt.

Det enda som krävs är en investering på minst 100 kronor per aktie för att du ska bli ägare till en del av den, samtidigt som du har möjlighet att utöka antalet andelar för ökad riskspridning och större vinstchanser.

Det går lika bra att investera i svenska som i utländska bolag, och för den som vill finns även möjlighet att månadsspara i ett stort antal värdepapper.

 • Lägsta investeringsbelopp: 100 kronor/aktie
 • Courtage: 0 – 99 kronor (Stockholmsbörsen)
 • Courtage för sparbelopp på max 60 000 kronor: 0 kronor
 • Courtage för fonder/fondportföljer: 0 kronor
 • Courtage Andelsorder svenska aktier: 20 – 40 kronor + 1 % – 2 % (beställning via internet)
 • Courtage Andelsorder utländska aktier: 20 – 40 kronor + 2 % (beställning via telefon)
 • Courtage för Andelsorder över 100 000 kronor: 0,5 % för allt som överstiger 100 000 kronor
 • Courtage värdepapper i annan valuta än SEK: 1 %
 • Autogiro: ja

Säkerhet, trygghet och tillgänglighet

Aktieinvest står under Finansinspektionens tillsyn, vars främsta uppdrag är skydda dig som konsument samt att bidra till bibehållen stabilitet inom finanssektorn. De har också i uppgift att  genomföra fortlöpande kontroller enligt strikta regler och riktlinjer.

Vidare kan du känna dig trygg med att Aktieinvest håller dina kontanta medel avskilda från bolagets egna tillgångar genom den så kallade separationsrätten. Du kan därmed begära att få tillbaka de pengar du har investerat, oavsett belopp, i händelse att Aktieinvest skulle begäras i konkurs.

Utöver detta skyddas såväl pengar som värdepapper genom lagen om investerarskydd som garanterar en ersättning motsvarande 250 000 kronor per institut.

Läs mer om hur dina investeringar skyddas hos Aktieinvest.

Kundservice

Kundservice har öppet måndag till fredag mellan klockan 09.00-17.00 (till 13.00 dag före helgdag). Kundtjänst kan antingen nås via telefon eller e-post, men det går också bra att boka in en tid för att bli uppringd.

Övrig information

Det finns en särskild sida där man har samlat vanliga frågor som rör  allt från medlemsförmåner och registrering till avgifter, sparformer och investeringstips. Du kan också läsa om hur du gör för att ge bort en gåva till barn och barnbarn, vilken typ av värdepapper som går att handla courtagefritt, hur man gör för att öppna en Portföljspardepå plus en hel del annan matnyttig och användbar information.

Sammanfattning

Aktieinvest är måhända inte den största digitala handelsplattformen inom sitt område, men med sina drygt 50 år på nacken är det sannerligen en av de äldsta och mest väletablerade tjänsterna i sitt slag.

Aktieinvest ägs sedan 2019 av Pareto Securities; en välrenommerad internationell investmentbank som har bidragit till att tjänsten idag har omkring 60 000 aktiva kunder. Via plattformen erbjuds sparande i allt från fonder och aktier till färdiga portföljer och sparboxar. Utöver dessa tjänster erbjuds även hjälp med bland annat uppköp, emissioner och teckningsrätter.

Det är lika enkelt att registrera sig som det är att öppna en depå. Det faktum att du dessutom kan välja mellan flera olika kontotyper (depåer) och sparformer gör detta till en flexibel tjänst som, enligt vår uppfattning, passar såväl erfarna som mindre erfarna investerare.

För mer erfarna investerare finns det möjlighet att köpa aktier, eller delar av dem, i bolag som i vanliga fall kan vara svåra att komma åt. Är du lite insatt i hur marknaden fungerar är det också lätt att sprida riskerna, vilket inte sällan leder till ökade vinstchanser.

För mindre erfarna investerare är ett sparande i färdig portfölj eller sparbox att rekommendera, åtminstone till en början. Dessa består av olika fonder och aktier som sköts av en erfaren fondförvaltare, vilket gör att du enkelt kan komma igång med ett bekymmersfritt sparande. Det enda som krävs är att du väljer ett eller flera bolag som du vill investera i, och även det kan du få hjälp med.

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg