Aktier för nybörjare – Guide: Kom igång och investera direkt 2022


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att investera i aktier är ett av de bästa sätten att få dina pengar att växa över tid. När du väl har förstått vad som är möjligt att uppnå med aktiesparande kommer du inte att vilja sluta. Aktier kan både vara en hobby och ett sätt att tjäna pengar.

I den här guiden får du lära dig vad aktier är för något, hur du handlar med aktier och lite tips som kan vara bra att känna till när du är nybörjare.

För att investera behöver du konto hos en bank där du kan handla med aktier. Jag rekommenderar Avanza och Nordnet, som är ledande i Norden för aktiehandel.

Öppna gratis konto på 3 minuter hos:

Du kanske även vill läsa om de bästa bankerna för investeringar!

Högar med mynt och en graf som illustrerar en aktiekurs som går upp.

Kom igång med aktier i 3 enkla steg:

Om du vill komma igång med aktier snabbt kommer här en snabbguide. Men jag rekommenderar även att du läser igenom artikeln för att ha bättre koll på aktiehandel innan du börjar.

Steg 1. Öppna ett konto hos en nätmäklare. Jag använder Avanza och Nordnet. Öppna ett gratis konto hos Avanza eller Nordnet. Välj kontotypen ISK eller Kapitalförsäkring.

Steg 2. Sätt in pengar.

Steg 3. Hitta en aktie och klicka dig fram till köp.

Vad är en aktie?

En aktie är ett värdepapper som representerar ägande av en andel av ett företag. Om du äger en aktie i ett bolag är du alltså delägare av en liten del av verksamheten. Aktiebolag kan vara antingen privata eller börsnoterade. Ofta när vi pratar om aktier så syftar vi på de publika, börsnoterade bolagen och deras aktier.

Varför vill företag börsnoteras?

Vanligtvis väljer företag att börsnoteras för att de vill få in pengar i kassan. När de lägger ut aktier till försäljning i en börsnotering, eller nyemission, får de in pengar som de kan använda till att bygga ut sin verksamhet.

Det kan till exempel handla om ett bolag som vill göra satsningar på nya marknader, bygga nya fabriker eller på något sätt expandera sin verksamhet. Pengarna som företaget får in när de säljer ut sina aktier är det som kallas för riskkapital.

Andra sätt att få in riskkapital är att söka sig till investmentbolag eller så kallade ängelinvesterare. Börsnotering är ett bra sätt att få in mycket kapitel, men innebär samtidigt att bolagets ursprungliga ägare förlorar en del kontroll över verksamheten och även behöver följa en mängd olika regler som finns. De måste till exempel göra sin redovisning offentlig och personer med insyn i bolaget får inte agera hur de vill med sina aktier eller läcka information som kan påverka aktiekursen.

Varför spara i aktier?

Glasburk med mynt och en krukväxt i.

Varför är det egentligen en bra idé att spara i aktier då? Det korta svaret är att: det är historiskt det bästa och enklaste sättet att tjäna pengar på ditt kapital. Genom att investera i aktier hos företag som skapar värde och växer, kommer dina pengar att växa med företagen.

Hur tjänar man pengar på aktier?

Det finns i huvudsak två sätt att tjäna pengar på aktier:

 • Du äger en aktie som stiger i pris och säljer den.
 • Du tar emot en aktieutdelning från bolaget genom att äga aktien.

Det finns många olika strategier när det kommer till aktiehandel och investeringar. Några strategier du kan ha är att:

 • Investera i utdelningsaktier
 • Investera i tillväxtbolag
 • Investera i fonder
 • Investera i investmentbolag
 • Swingtrading
 • Daytrading

Hur analyserar man aktier?

För att bedöma om en aktie är köpvärd finns det många olika sätt att tänka. Det går att dela upp analysen i två breda kategorier:

Fundamental analys

När du studerar företagets inneboende värde. Hur mycket tjänar bolaget, hur ser omsättningen ut och vad tror du om framtidsutsikterna?

Teknisk analys

Den tekniska analysen tittar istället på marknaden och hur den reagerar på aktien. Här tittar man ofta på grafer och försöker se mönster i grafen som indikerar om marknaden är på väg att köpa eller sälja aktien.

Vissa använder både fundamental och teknisk analys för att hitta aktier att investera i. Andra använder bara ett av dessa verktyg. Inom båda dessa analysmetoder finns det såklart en massa olika stilar och metoder som folk använder sig av.

Jag rekommenderar att lära dig lite av varje och långsamt hitta ditt eget sätt att investera. Ta det försiktigt i början och försök lära dig mer hela tiden. På så sätt växer dina kunskaper förhoppningsvis tillsammans med kapitalet i din aktieportfölj.

Följ mig även på Instagram för mer tips kring investeringar och ekonomi! @investpassion

Vilken bank är bäst för att investera i aktier?

Nu för tiden erbjuder många storbanker möjlighet att enkelt investera i aktier och fonder. Det går att öppna separata konton för investeringar.

Det finns även särskilda nischbanker som är inriktade mot just aktiehandel och handel med värdepapper. Den bästa banken för aktier anser jag är Avanza Bank. De erbjuder smidig handel med ett väldigt stort utbud av aktier och andra värdepapper på många marknader över hela världen.

De har låga avgifter och det är helt gratis att öppna ett konto. Jag uppskattar framförallt deras hemsida och app där det är enkelt att kolla upp olika bolag, fakta om bolaget, historiken för aktier, se när de har utdelning och mycket mer. Om du inte har ett konto hos Avanza eller Nordnet rekommenderar jag att öppna ett redan nu!

Vilken typ av konto är bäst för aktier?

Det finns tre vanliga typer av konton du kan ha för att handla aktier:

 • Aktie- och fonddepå
 • Investeringssparkonto (ISK)
 • Kapitalförsäkring

Jag rekommenderar ISK eller Kapitalförsäkring. Här går vi igenom de tre kontotyperna:

Vad är ett investeringssparkonto (ISK)?

Ett investeringssparkkonto har snabbt blivit ett populärt sätt att spara i aktier och fonder. Det har bara funnit sedan 2012, då det togs fram för att göra det lättare för privatpersoner att spara och handla med aktier och andra värdepapper.

På ett ISK behöver du inte deklarera några vinster eller liknande. Det sköts istället av banken som drar en förbestämd summa i schablonskatt varje år. Det är en liten procent (0,375% för år 2020) av hela ditt innehav på kontot, plus de insättningar du gör. För de flesta blir detta betydligt mindre än vad det skulle kosta om du blev beskattad på dina vinster.

Det här kontot bör användas för investeringar och inte som ett konto där du bara låter pengarna ligga. Det bör inte heller användas som ett konto där du tar ut pengar alltför ofta, eftersom både innehavet och insättningarna tas med i beskattningen. Ett investeringssparkonto är framförallt bra för dig som vill handa med, och investera i, svenska aktier, fonder eller andra värdepapper. Om du främst vill handla med utländska aktier kan en Kapitalförsäkring vara ett bättre alternativ.

Vad är en Kapitalförsäkring?

En kapitalförsäkring är som namnet antyder en form av försäkring, där du kan handla aktier, fonder och andra värdepapper. Det är försäkringsbolaget eller banken, som står som ägare av aktierna du har på det kontot. I praktiken innebär det att du till exempel inte får någon rösträtt som aktieägare, eller blir inbjuden till årsstämmor. I övrigt hanterar du aktierna och fonderna som om du var ägare och kontot är på många sätt väldigt likt ett ISK. Beskattningen sker precis som för investeringssparkontot automatiskt via en schablonskatt.

En fördel hos vissa banker är att du genom en kapitalförsäkring kan få tillbaka pengar från den utländska källskatten. Om du äger utländska aktier med utdelning så dras det en källskatt på det beloppet. På en kapitalförsäkring ansöker ofta banken om att få tillbaka dessa pengar. Om du har en annan kontotyp så måste du ofta själv ansöka om att få tillbaka dessa pengar. Därför är min rekommendation att du använder en kapitalförsäkring för dina utländska aktieinnehav.

En annan sak som är värd att nämna är att vissa banker tar en liten avgift för själva kapitalförsäkringen. Det är en helt onödig avgift att betala och även om den är lite så kan det bli mycket pengar över tid, eftersom det är en lite procent på hela kapitalet. Hos till exempel Avanza finns ingen sådan avgift på kapitalförsäkringen.

Vad är aktie- och fonddepå?

En aktiedepå, eller aktiekonto är ett traditionellt konto för handel med värdepapper. Här kan du köpa och sälja aktier, fonder och andra börshandlade produkter. Det som är viktigt att veta om denna kontotyp är att du här betalar 30% i vinstskatt när du säljer med vinst, eller på aktieutdelningar.

Det som är beskattningsbart behöver du själv deklarera till Skatteverket. Du kan även kvitta dina vinster mot dina förluster. För de allra flesta är denna typ av konto onödigt krångligt, eftersom du måste deklarera. Dessutom är det i de flesta fall dyrare med skatterna på en aktiedepå. Min rekommendation är att du istället öppnar ett ISK eller en Kapitalförsäkring.

Måste man betala skatt för aktier?

Som vi var inne på ovan beror det på vilken typ av konto. I korta drag ser det ut såhär:

 • Aktie- och fondkonto: 30% skatt på vinst och utdelning. Du måste deklarera.
 • ISK och Kapitalförsäkring: Mindre än 1% i skatt på hela ditt innehav. Banken sköter deklaration.

Vilka avgifter finns för aktier och vad är courtage?

När du handlar med aktier finns det en avgift som kallas för courtage. Den avgiften betalar du både när du köper och säljer aktier. Du kan alltid se hur mycket avgiften ligger på, innan du bekräftar ditt köp.

Vanligtvis är courtaget en viss procent, till exempel 0,25% av köpesumman. Det brukar också finnas en minimi-nivå för courtaget.

Hos många banker, till exempel Avanza, finns det olika courtageklasser. Där kan du välja den nivå som passar dig bäst, utefter hur stora affärer du kommer att göra. För små affärer är courtageklass Mini bäst och därefter finns det olika nivåer. På Avanzas hemsida kan du läsa mer och se vilken courtageklass som passar dig bäst.

Ofta är det lite olika courtage beroende på vilken marknad du handlar på. Generellt sett är det billigast att handla på Stockholmsbörsen om du har en svensk bank, medan det kostar lite mer att handla på utländska marknader, eller mindre handelsplatser. Om du vill köpa aktier på någon ovanlig marknad, till exempel Hong Kong-börsen behöver du oftast ringa upp banken så lägger de en order manuellt. Det kan kosta ganska mycket i avgifter jämfört med den snabba och billiga handeln du gör på till exempel Stockholmsbörsen.

Om du handlar utländska värdepapper som är noterade i en annan valuta så tillkommer även en avgift för växling, en så kallad valutaspread. Hos Avanza ligger den på totalt 0,50% när du köper och säljer en aktie. Det innebär 0,25% i avgift per riktning som pengarna växlas.

Sist men inte minst är det viktigt att komma ihåg att en liten summa kommer att dras i schablonskatt från ditt konto om du har ISK eller kapitalförsäkring. Vanligtvis påminner banken inför detta så att du kan säkerställa att du har pengar på kontot när denna avgift ska betalas.

Aktietips för nybörjare

En viktig sak när du handlar med aktier är att så mycket som möjligt försöka ta dina egna beslut kring vilka företag du vill investera i. Försök att förstå vad bolagen gör och skaffa dig en uppfattning om varför du tror att det skulle kunna vara en bra investering. Ställ dig frågor som:

 • Vad är bolagets affärsidé?
 • Hur tjänar de pengar?
 • Är de lönsamma just nu?
 • Tror du på bolagets framtid?
 • Hur ser konkurrensen ut i branschen?
Datorskärm, tangentbord och surfplatta med grafer och analysverktyg.

Genom att fundera lite över sådana frågor kan du bilda dig en uppfattning om huruvida du tror på just det företaget. Det är viktigt att grunda din investering på någon form av eget beslut för att du ska kunna hålla i aktien och ta dina egna beslut längs vägen.

Jag ska dock ge några tips på vilka typer av aktier som ofta är rekommenderade till nybörjare:

Investmentbolag

Ett investmentbolag har som affärsidé att investera i andra företag. Det kan vara antingen börsnoterade företag, små privata bolag eller en blandning av dessa. Investmentbolag styrs av erfarna ledare som jobbar på heltid med investerande. Några av de mest kända investmentbolagen på Stockholmsbörsen är:

 • Investor
 • Latour
 • Kinnevik

Svenska storbolag

En annan typ av aktier som ofta är rekommenderade till nybörjare är svenska storbolag med lång historik. Då är det ofta klokt att äga mer än ett bolag, förslagsvis en portfölj på 10-15 bolag. Bolagen kan gärna vara i olika branscher också så att du sprider på risken.

Några exempel på stora svenska företag som du kanske känner igen är:

 • Axfood
 • Atlas Copco
 • Swedbank
 • Astra Zeneca
 • Volvo

Nybörjartips om investeringar

Här kommer några tips som kan vara bra att ha med sig när du ska börja investera.

 • Kom ihåg att investeringar alltid kommer med en risk. Investera bara pengar du har råd att förlora.
 • Sprid dina risker. Ha inte alla dina pengar i en enskild aktie. Sprid på riskerna genom att antingen investera i fonder, investmentbolag eller genom att äga minst 10-15 olika aktier.
 • Börja försiktigt. Tänk dig att du ska investera i många år, kanske hela livet. Ägna tid åt att lära dig samtidigt som du bygger upp din investeringsportfölj. Då blir då sannolikt både klokare och rikare ju längre tid som går.
 • Håll koll på avgifterna. Se till att inte betala för mycket i courtage, fondavgifter eller andra avgifter.
 • Ha tålamod. Långsiktiga investeringar tar tid. Det kan svänga upp och ner på aktiemarknaden, men du har störst chans att lyckas om du är lugn, tålmodig och långsiktig.

Att läsa böcker är ett bra sätt att lära sig om aktier. Här kan du se några av mina boktips!


Sammanfattning

Det är enkelt att komma igång med aktier. Samtidigt finns det mycket att lära när du väl har börjat. Det bästa är att ägna tid åt att hela tiden lära dig mer om aktier och börsen, samtidigt som du börjar lite försiktigt med dina egna första investeringar. På så vis kommer du att bygga upp ett kapital och samtidigt hela tiden öka dina egna kunskaper.

Se till att välja rätt sorts konto (jag rekommenderar ISK och Kapitalförsäkring) och ha koll så att du inte betalar för mycket i avgift.

Investera i bolag som du förstår dig på, tänk långsiktigt och handla bara aktier med pengar som du inte är i behov av inom de närmaste åren.

Öppna konto för aktiehandel direkt hos:


Här kan du läsa fler artiklar om aktier!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg