Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Att handla på nätet är idag ett självklart alternativ för oss här i Sverige. Konkurrensen är tuff och det finns många duktiga e-handlare på hemmamarknaden. I den här artikeln tittar vi närmare på några av de svenska börsnoterade bolagen inom e-handel!
Innehåll
Vilka är de bästa svenska aktierna inom ehandel?
Följande är att betrakta som en källa till inspiration, inte som rådgivning. Gör alltid din egen analys kring aktier som du avser investera i.
Svenska e-handelsbolag – Aktier som är värda att känna till
Här listar vi publika, noterade svenska bolag med stor del av verksamheten inom e-handel. Om du saknar något eller vill att vi ska uppdatera någon del av informationen kan du kontakta oss!
Är du ny inom aktiehandel kan du med fördel läsa vår nybörjarguide till aktier. För handel rekommenderar vi främst Avanza och Nordnet, där alla aktier vi listar finns att handla.
Öppna gratis konto hos:
Om du vill syssla med trading, kan du eventuellt kolla in en CFD-mäklare. Då kan du tjäna pengar både på aktier som går upp och ner. Läs vår recension av eToro, eller kolla in deras erbjudanden!
Läs mer och öppna konto hos eToro:
Boozt
Listad på: | Large Cap Stockholm |
Handla aktien hos: | Avanza, Nordnet |
Övrigt: | Handlas även på Large Cap Copenhagen |
Boozt är ett nordiskt detaljhandelsföretag med huvudkontor i Malmö. Sedan 2011 bedriver företaget försäljning av kläder och accessoarer online, vilket dels sker via företagets ”multi-brand store” Boozt.com, dels via outletbutiken Booztlet.com.
Genom att erbjuda ett varierat och moderiktigt utbud till en bred målgrupp har Boozt skapat sig ett känt namn inom den hårt konkurrensutsatta detaljhandeln. Med ett utbud som omfattar allt från skönhetsprodukter och heminredning till kläder, skor och accessoarer som passar till såväl dam som herr och barn har man också lyckats fånga en riktigt stor målgrupp.
Från företagets sida lyfter man fram ledord som förtroende, frihet och ansvar. Det finns också en tydlig målsättning om att erbjuda mer än en ”vanlig shoppingupplevelse”, vilket i det här avseendet innebär ett helhetsperspektiv.
Med medvetenhet och kunskap om det som inom branschen kallas för ”Supply Chain Management”, arbetar man ständigt med att förbättra händelseförloppet från det att kunden beställer en vara, till det att samma kund får varan levererad.
Boozt-aktien handlas på Large Cap Stockholm.
Nelly Group
Nelly Group är ännu ett svenskt företag inom detaljhandelsbranschen. Företaget erbjuder ett brett och varierat sortiment av kläder och accessoarer med ”unga kvinnor i Norden” som främsta målgrupp.
Företaget Nelly Group gick tidigare under namnet Qliro Group, där även CDON och betaltjänsten Qliro ingick. Numera är CDON och Qliro fristående, noterade bolag.
Sedan ett antal år finns hela organisationen samlad i Borås, där man bland annat har investerat i ett automatiserat lager som tillåter effektivisering på en ännu högre nivå än tidigare.
Man arbetar också medvetet med ”Supply Chain Management” i syfte att förenkla och förbättra såväl köpprocessen som shoppingupplevelsen för sina kunder.
Verksamhetens kärna utgörs av företagets eget varumärke NLYbyNelly. Utöver detta erbjuder man ett stort antal externa varumärken, vilka främst säljs via företagets webbshop Nelly.com (för kvinnor).
Utbudet har dock breddats genom åren och omfattar numera även accessoarer, badkläder, skönhetsprodukter och sportkläder som sedan 2014 även erbjuds via den renodlade, webbaserade ”herrbutiken” NLYMan.com.
Företaget själva lyfter fram den breddade målgruppen som en viktig framgångsfaktor, där även en medveten ”influencer marketing-strategi” uppges vara en stark bidragande faktor. I samband med detta nämner man också framgångsrika influencers och miljontals trogna följare i sociala medier som en viktig del av helheten.
Sedan 2010 kan Nelly Group AB erbjuda både stam- och C-aktier via Nasdaq-börsen i Stockholm. Stamaktier är egentligen den korrekta benämningen på de värdepapper som i dagligt tal kallas för aktier. Dessa kan i sin tur erbjudas i form av A, B eller C-aktier som skiljer sig åt på så vis att de omfattar olika antal rösträtter i samband med en bolagsstämma.
Rizzo Group
Listad på: | Small Cap Stockholm |
Handla aktien hos: | Avanza, Nordnet |
Övrigt: | Driver butikerna Accent, Rizzo, Morris, NK Skor & Accessoarer |
Tidigare Venue Retail Group (ursprungligen Wedins) grundades redan under 1800-talet av Jonas Petter Wedin. 1980 köptes företaget upp av Ward White Group Ltd., som efter nio år sålde det vidare till KF. Drygt tio år senare (1997) börsnoterades företaget under namnet Rizzo Group AB.
I samband med att företaget börsnoterades sommaren 1997 expanderade man genom att köpa upp skobutikerna Nordlöfs, Lagersons Skosalonger, Park Sko och Skoforum. Två år senare köptes även svenska Handskmakar’n upp, vilket resulterade i ytterligare 95 butiker fördelade i Finland, Norge och Sverige.
Dessa köptes sedermera upp av norska Eurosko 2008, vilket ledde till en nysatsning på de tre ursprungliga kedjorna Accent, Morris och Rizzo. Hösten 2019 skickade man in en ansökan om rekonstruktion och 2020 påbörjades ett omfattande förändrings- och utvecklingsarbete.
Idag driver företaget ett åttiotal butiker fördelade i de tre butikskedjorna Accent, Morris och Rizzo, i vilka man säljer skor, väskor och accessoarer i Sverige och Norge.
Rizzo Group AB har sitt huvudkontor i Stockholm där de även är börsnoterade på Nasdaq OMX.
Hennes & Mauritz AB
Listad på: | Large Cap Stockholm |
Handla aktien hos: | Avanza, Nordnet, eToro |
Övrigt: | Ägs till stor del av Stefan Persson med familj |
Hennes & Mauritz, eller H&M, är en av Sveriges största detaljhandelskedjor. Grundat som ett klädmärke för kvinnor 1947 och numera en kedja för alla som gillar kläder, accessoarer, skor, kosmetika och inredning.
Till H&M hör varumärkena som COS, Cheap Monday, Monki, & Other Stories och Weekday samt det egna heminredningskonceptet H&M Home. Med närmare 5 000 butiker världen över har Hennes & Mauritz gått från att vara ett litet, svenskt detaljhandelsföretag till att vara en börsnoterad*, internationell klädjätte.
En utveckling som Erling Persson förmodligen aldrig ens drömde om när han 1947 öppnade den första ”Hennes-butiken”. Drygt 20 år senare köpte han ännu ett detaljhandelsföretag och namnet Mauritz lades till Hennes. När utbudet utökades till att omfatta även herrkläder påbörjades en sällan skådad expansion som leder ända fram till idag.
1964 öppnades den första butiken i Norge och 1967 var det dags för Danmark. 1974 kom börsintroduktionen på Stockholmsbörsen och 1976 öppnade man butik i Storbritannien. Två år senare var det dags för Schweiz, och ytterligare två år därefter Tyskland – H&M:s största både då och nu.
1980 slog man sig även in på postorderförsäljning genom köpet av Rowells, och mellan 1988-2000 drev man också lågprisvaruhuset Galne Gunnar. 1990-talet innebar expansion ibland annat Belgien, Frankrike, Nederländerna och Österrike, innan man 1998 hakade på den då nya trenden med internetförsäljning.
Utanför Europas gränser kom man 2000 tack vare butiken på Fifth Avenue i New York City, vilket följdes av en rad nyetableringar runt Medelhavet samt i Tjeckien, Kanada och Slovenien. Fem år senare intogs Irland, Ungern och San Francisco, innan man 2006 inledde en unik franchiseverksamhet i Mellanöstern.
Med ett nytt modekoncept i form av COS Collection of Style har man försökt locka nya målgrupper till sig, vilket även Fabric Skandinavien med varumärken som Weekday, Monki och Cheap Monday som dragplåster förväntas bidra med. Något som även omfattar & other stories, marknadsplatsen Afound och internetförsäljningen på den amerikanska marknaden.
H&M-aktien handlas på Large Cap Stockholm.
Dustin Group
Listad på: | Mid Cap Stockholm |
Handla aktien hos: | Avanza, Nordnet |
Övrigt: | Verksamhet i Norden samt Belgien och Nederländerna |
Dustin Group är ett onlinebaserat IT-företag som erbjuder försäljning, handel och placeringar för såväl större som mindre företag inom den privata och offentliga sektorn. Helt enkelt en IT-partner som kan hjälpa till att hitta rätt lösningar.
Som privatperson är du kanske mest bekant med Dustin genom deras näthandel där de säljer datorer och tillbehör, med allt ifrån bildskärmar till laserskrivare på menyn.
Företaget grundades 1984 och har sedan dess hunnit med att öppna kontor i Norden och i Benelux. Kärnverksamheten går ut på att förse företagets investerare med relevant och uppdaterad information om de IT-lösningar man själv har att erbjuda. På så vis kan externa aktörer få hjälp, inte bara med att hitta rätt lösningar, utan att investera i dem vid rätt tidpunkt och till rätt pris.
Verksamheten är indelad i tre olika affärssegment enligt följande:
- SMB: Small and Medium-sized Businesses
- LCP: Large Corporate and Public sector
- B2C: Business to Consumer
Som företagare kan man få hjälp med att hitta hållbara strategier som syftar till att öka lönsamheten och på sikt, en långsiktig tillväxt. Enligt Dustin Group möjliggör trenden med ökad e-handel, i kombination med stor efterfrågan på hållbara digitala lösningar, såväl snabb som förtjänstfullt försäljning online.
I sammanhanget nämner man även de interna satsningar som gjorts för att standardisera det egna tjänsteutbudet i syfte att erbjuda så kostnadseffektiva lösningar som möjligt.
Likt många andra företag inom branschen arbetar Dustin Group efter en medveten strategi vad gäller inköp, lagerhållning, transport och miljö för att hela tiden ligga i framkant i det viktiga logistikarbetet.
Genom avtalsbaserade abonnemangsintäkter skapas stabila kassaflöden och god insikt i kommande intäkter, vilket i sin tur genererar ett konstant och transparent in- och utflöde.
Sedan 2015 säljer företaget såväl existerande som nyemitterade aktier (DUST) via Nasdaq-börsen i Stockholm. Enligt uppgifter på hemsidan har man som ambition att erbjuda sina kunder så god avkastning som möjligt, med siktet inställt på minst 70 % av aktuellt årsresultat (efter skatt).
CDON
Listad på: | First North Stockholm |
Handla aktien hos: | Avanza, Nordnet |
Övrigt: | Storägare innefattar amerikanska ADW Capital |
CDON AB är ännu ett svenskt e-handelsföretag med börsnotering och flertalet vinster i kategorin ”Årets onlinevaruhus” I bagaget. Huvudkontoret ligger i Malmö där drygt hundratalet medarbetare arbetar med att serva, uppdatera och driva företagets flaggskepp: CDON Marketplace.
Från det att man slog upp portarna 1999, då med fokus på medieprodukter inom film och musik, byttes alltså kostymen ut ett drygt decennium senare. CDON blev CDON Marketplace: en marknadsplats åt tusentals externa handlare som hjälpte till att bredda utbudet avsevärt.
Numera säljs allt från böcker, kläder och skor till hemelektronik, fritidsartiklar, leksaker, möbler, inredning, kosmetika, hudvård, spel och filmer. Något man har gjort med sådan framgång att CDON Marketplace utsågs till ”Årets onlinevaruhus” av jämförelsesajten Prisjakt tre år i rad (2018-2020).
CDON:s resa på börsen började under namnet Qliro Group år 2010. Det har hänt en hel del sedan dess och CDON handlas numera som en egen aktie sedan 2020.
Qliro Group blev Nelly Group och betaltjänsten Qliro blev en egen aktie.
Den omskrivne Adam Wyden och hans kapitalfirma ADW Capital är sedan en tid tillbaka största ägare i CDON, vilket har varit en knackig resa under senare tid.
Lyko Group
Listad på: | First North Stockholm |
Handla aktien hos: | Avanza, Nordnet |
Övrigt: | Verksamhet i Norden och flera europeiska länder |
Med tusentals varumärken, en genomarbetad e-handelsplattform och tillförlitliga leveranser har Lyko Group tagit ett stadigt grepp om kundens totala upplevelse.
Lyko har onlineförsäljning i de skandinaviska länderna samt i Nederländerna, Polen, Tyskland och Österrike. Bolagets portfölj består främst av produkter inom skönhet, hud- och hårvård, även om man också erbjuder kosttillskott samt hand- och fotvårdsprodukter.
Namnet Lyko är ett släktnamn som först vidare av Stefan Lyko, son till Frans Lyko, som emigrerade till Sverige från Polen 1945 och sedermera startade en herrfrisering.
Omkring tjugo år därefter startade Stefan e-handelsplatsen lyko.se – en verksamhet som snabbt växte tack vare Frans sonson Rickard Lyko, som också fattat intresse för e-handelsbranschen. 2014 köptes ett trettiotal butiker upp genom ett förvärv av företaget Bellbox.
Det är fortfarande Rickard Lyko som håller i rodret, medan systern Erika Lyko, är ansvarig för frisörverksamheten där ett sjuttiotal frisörer arbetar. Även diplomerade hudterapeuter har anställts, vilket främst syftat till att internutbilda personal och vägleda kunder.
2017 börsnoterades Lyko-aktien på First North Stockholm under kortnamnet LYKO.
Företagets finansiella mål är enligt uppgift att öka de totala intäkterna i genomsnitt 15-20 % per år. På längre sikt vill man också uppnå en EBITDA-marginal på 10 % samt fortsätta expandera verksamheten med hjälp genererade kassaflöden.
RVRC Holding (Revolution Race)
Listad på: | Mid Cap Stockholm |
Handla aktien hos: | Avanza, Nordnet |
Övrigt: | Säljer framförallt friluftskläder direkt till kund |
”Nature is our playground”. Så står det på RVRC:s webbplats; ett i raden av svenskägda bolag inom detaljhandelsbranschen med huvudkontor i Borås.
RVRC är en förkortning av RevolutionRace och bolagets egentliga namn. Sedan starten 2013 har RCRV hunnit etablera sig som en erkänd e-handelsplattform för multifunktionella kläder, skor och accessoarer, anpassade för ett aktivt friluftsliv.
Enligt uppgifter på företagets webbplats är målet ”att skapa multifunktionella kläder med riktigt bra passform”, vilka saluförs under eget varumärke och främst riktar sig till privatpersoner med en aktiv livsstil. Att de dessutom erbjuds till rimliga priser tillskriver man det faktum att kläderna säljs B2C, det vill säga direkt från företaget till kund (utan mellanhänder).
Det är dock inte bara i Sverige RVRC hittar sina kunder: Produkterna säljs i över trettiofem länder, på en minst sagt global marknad. Förutom att erbjuda funktionella, högkvalitativa kläder och skor kan företaget även stoltsera med en börsnotering.
RVRC-aktien är noterad på marknadsplatsen Mid Cap Stockholm under kortnamnet RVRC, och går bland annat att köpa via stora, kända nätmäklare såsom Nordnet och Avanza. Bland de större aktieägarna hittar man bland annat Swedbank Robur Fonder, Handelsbanken Fonder och AFA Försäkring.
Kjell Group
Listad på: | First North Stockholm |
Handla aktien hos: | Avanza, Nordnet |
Övrigt: | Många fysiska butker, men även stor satsning på ehandel |
Kjell Group, för gemene man mer känt som Kjell & Company, är ett svenskägt företag som säljer produkter och tillbehör inom området elektronik. Företaget grundades 1988 och har sedan dess hunnit öppna flertalet fysiska butiker i såväl Sverige som Norge och Danmark. En stor del av försäljningen sker även online.
2021 noterades Kjell Group-aktien på Nasdaq First North Growth Market. Inom loppet av bara några timmar hade aktien ökat med motsvarande 21,9% (med omkring 800 000 omsatta aktier).
Med huvudkontor i Malmö och inköpsavdelning i Asien fokuseras utbudet främst till egenutvecklade hörlurar, högtalare och powerbanks; produkter som säljs under företagets eget varumärke Nomadelic. Utöver det erbjuds även ett brett och varierat utbud från externa tillverkare som Apple, Garmin, Linocell, Rubicson och Wilfa.
Det är dock lanseringen av det egna märket som lyfts fram som det mest centrala i företagets satsning. Även kvalitet- och säkerhetstestning lyfts fram som en viktig del som utförs via bolagets inköpsorganisation i Asien. Något som alltid sker innan produkterna säljs fysiskt eller online.
2021 var ett händelserikt år för Kjell Group då man inte ”bara” blev börsnoterade, utan också ingick ett avtal med företaget Eways som innebär att man tillsammans ska tillhandahålla ett antal nyckelfärdiga laddstationer avsedda för elbilar.
Samma år kunde man dessutom, via ett pressmeddelande, meddela att norska Trondheim stod på tur för att få sin första Kjell & Co-butik någonsin. Även 2022 fortsätter expansionen, men nu i form av ett antal Kjell Express-testbutiker tillfälligt placerade i Norge under en testperiod som stäcker sig från april till augusti.
Clas Ohlson
Listad på: | Mid Cap Stockholm |
Handla aktien hos: | Avanza, Nordnet |
Övrigt: | Sverige och Norden största marknad, ny satsning i Storbritannien |
Clas Ohlson är hemmafixarkedjan som har det mesta för hem, fritid, bygg och multimedia. Förutom försäljning i butik och online erbjuder man även rådgivning, uthyrning av maskiner, uthyrning av ”fixare” och hämtning i butik till i huvudsak privatpersoner som bor antingen i Sverige, Norge, Finland eller Storbritannien.
Företaget grundades 1918 i samband med att Clas Ohlsson öppnade cykelverkstad i byn Holen som ligger i Leksands kommun. Clas hann utveckla företaget till att även omfatta postorderförsäljning av tekniska handböcker, innan man flyttade till nya lokaler i det lilla samhället Insjön. Året var 1920.
Mellan åren 1925-1966 byggdes såväl verksamheten som lokalerna ut och allt fler produkter, såsom kameror, byggsatser och annan elektronik, lades till katalogen. 1971 stod ett nybyggt kontor klart och sedan dess har huvudkontoret funnits på samma plats.
Fram till slutet av 1980-talet var postorder den dominerade verksamheten. I slutet av decenniet öppnade man sin första fysiska butik i Stockholm, och strax därefter var det Norges och Finlands tur. 2008 fick även Londonborna sin första Clas Ohlson-butik. Därefter kunde man dessutom etablera sig i Tyskland.
Mitt i alla nyetableringar ”smög” man även in en börsnotering via marknadsplatsen Mid Cap Stockholm, där aktien säljs under kortnamnet CLAS.
Efter att man 2018 blev tvungna att avyttra butikerna i Tyskland och Storbritannien valde man att fokusera på utveckling av företagets tjänster. Numera omfattar de även det man valt att kalla ”Clas Fixare”, vilket innebär uthyrning av elektriker, montörer, snickare med mera. Det finns även möjlighet att hyra både verktyg och maskiner.
Söder Sportfiske
Listad på: | First North Stockholm |
Handla aktien hos: | Avanza, Nordnet |
Övrigt: | Sportfiskeutrustning på nätet, satsningar på Sverige och Europa |
Precis som det låter så är detta ett företag nischat mot just sportfiske. De noterades på First North Stockholm den 9 september 2021. Även om det är en till synes smalt riktad verksamhet så är det ett snabbväxande bolag. Mellan 2015 och 2020 växte företag med 41 procent per år i genomsnitt, vilket är mycket imponerande.
Söder Sportfiske har en fysisk butik i Stockholm, men över 80% av försäljningen sker online. Där har de en mängd olika kanaler med hemsidor riktade mot olika marknader. Dessutom utvecklar och säljer de egna varumärken, vilket ger dem tillgång till unika produkter med hög marginal.
I samband med att tillväxtbolag tagit stryk på börsen, har detta även synts hos Söder Sportfiske. Aktien har gått knackigt och vissa talar om så kallad ”coronadoping”, det vill säga effekten av att fler sökt sig till nya hobbys som gått att utföra även under pågående pandemi.
Till skillnad från klädesbranschen tycks fiskeutrustning via e-handel ge upphov till relativt få returer, vilket helt klart är en fördel. Bolaget framstår som välskött och sannolikt kan de lyckas fortsätta växa, förutsatt att intresset för vildmarksliv och fiske fortsätter att öka. Ett intressant bolag att hålla ögonen på helt klart!
Bubbleroom
Bubbleroom är ett svenskt e-handelsbolag som noterades i på First North Stockholm i november 2021. De är ett av flera svenska modeföretag med klädförsäljning online. Det är en tuff bransch med hård konkurrens, ofta små marginaler och utmaningar i form av hög grad av returer från konsumenter.
Målet för Bubbleroom är tydligt uttalat och de siktar på att bli störst i Norden när det kommer till ”lyxigt, glammigt och feminint mode”.
De har både egna varumärken samt flera välkända varumärken som de säljer på sin plattform.
En av de viktigaste delarna av Bubblerooms verksamhet är just satsningen på de egna varumärkena. Det är uppenbart att denna del av ett klädföretags försäljning kan ha bättre marginaler och dessutom ge butiken en unik produkt och anledning för konsumenten att välja dem, framför andra butiker.
Varumärkesbyggande, influencersamarbeten och liknande är en viktig del i Bubblerooms satsning mot sina mål. Än så länge har bolaget en hel del kvar att bevisa. Även om tillväxten finns där, så är det sannolikt ett tag kvar tills lönsamheten är på plats.
Amazon
Listad på: | NASDAQ |
Handla aktien hos: | Avanza, Nordnet, eToro |
Övrigt: | Världens största e-handelsbolag, verksamma i över 50 länder |
Världens största ehandelsbolag Amazon behöver kanske ingen närmare presentation. Nu listar vi ju främst svenska bolag, men eftersom Amazon är verksamma även här sedan den 28 oktober 2020, passar vi på att nämna bolaget i den här artikeln ändå.
Den svenska marknaden skiljer sig från många andra länder där Amazon haft stora framgångar. Sverige ligger långt fram och kunderna ställer hårda krav på saker som snabbhet, enkelhet och returrätt. Därför är Amazon åtminstone än så länge, långt ifrån att vara det självklara valet för den som handlar på nätet i Sverige.
De har dock ett väldigt brett utbud, även om det finns en hel del undermåliga produkter som är svåra att bedöma kvalitén på. Det är sannolikt lite för tidigt att avgöra huruvida Amazons Sverige-lansering är en succé eller inte, men det ska bli intressant att följa upp.
Ska du investera i aktier i Amazon, är dock den svenska marknaden endast av marginell betydelse. Amazon finns representerade i över 50 länder och den amerikanska marknaden är enorm för bolaget. Förutom e-handel har de även viktiga områden inom bland annat webbtjänster, såsom datamoln, genom AWS (Amazon Web Services).
MQ Holding
Ej längre börsnoterat, avnoterades 2020
1957 inleddes ett samarbete mellan ett tjugotal herr- och dambutiker under det gemensamma namnet Detex AB. I över 30 år leddes företaget av vd Lennart Carlsson, som bara hann flytta in på huvudkontoret i Stockholm innan verksamheten flyttades till Borås.
I slutet av 70-talet fördjupades samarbetet butikerna emellan och Detex blev ”MAN och QVINNY”. I samma veva öppnade man fler butiker i Sverige, varpå en ny, gemensam profil under namnet MQ lanserades. Med den nya profilen följde även ett mer målgruppsanpassat sortiment.
Drygt 10 år senare gjordes en omfattande omorganisation då man gick från att vara en frivillig fackkedja, till att bilda en form av franchiseföretag. Nya butiker anslöts till bolaget och investmentbolaget CapMan gick in som majoritetsägare.
Företaget blev MQ Retail och samtliga butiker köptes upp. Två år senare flyttades huvudkontoret till Göteborg, och ytterligare två år senare (2010) börsnoterades MQ vid NASDAQ OMX Stockholm (läs mer).
2013 tillträdde en ny VD och 2016 slöt man modekedjan Joy till sig. 2018 tillsatte man ännu en ny VD, varpå man åter bytte namn; denna gång till ”Marqet”. En ny e-handelsbutik lanserades men redan 2020 blev klädkedjan tvungna att meddela att konkursansökan var ett faktum.
Kort därefter köptes bolaget upp, och avnoterades från börsen den 20 april 2020. Idag drivs verksamheten med fokus på e-handel och ett fåtal fysiska butiker.
KappAhl
Ej längre börsnoterat, avnoterades 2019
Redan 1953 slog KappAhl upp portarna till sin allra första klädbutik i syfte att ge kvinnor möjlighet att köpa kläder till överkomliga priser. Det var dock en affärsidé som krävde stora volymer vilket ledde till att övriga aktörer inom branschen hotades av bojkott.
Företagets grundare, Per-Olof Ahl, hade en vision om att sälja framförallt kappor som alla kvinnor kunde ha råd med. Det sägs att det var så smeknamnet Kapp-Ahl kom till; ett smeknamn som sedermera blev det officiella namnet (ursprungligen Firma BMA-modeller).
Inom loppet av tio år hade man startat ytterligare tjugofyra Kapp Ahl-butiker runt om i Sverige, där även den mesta tillverkningen var förlagd. Att kappan fortfarande var i fokus skulle visa sig vara ett lyckosamt drag, då man i slutet av 1960-talet kunde besöka ytterligare tjugofem Kapp Ahl-butiker inom Sveriges gränser.
2003 firade KappAhl 50 år och året därpå såldes företaget för andra gången, då från Kooperativa Förbundet till Nordic Capital samt Accent Equity Partners. Två år senare blev KappAhl noterat på Nasdaq-börsen. Under hösten 2019 ansökte KappAhl dock om att aktierna skulle avnoteras, vilket godkändes utan problem.
Idag är Kapp Ahl en internationell klädkedja med huvudkontor i Göteborg. Utöver försäljning i fysiska butiker bedriver företaget också e-handel i Sverige, Norge, Finland och Danmark samt i Polen och Storbritannien.
Affärsidén om att erbjuda prisvärda, inspirerande kläder på ett enkelt och tillgängligt sätt står sig fortfarande, med den skillnaden att målgruppen har utvidgats till att omfatta såväl dam, herr och baby/barn, med det egna klädmärket ”Newbie” som något av ett flaggskepp.
Alla bolag har ehandel
Rubriken är givetvis en överdrift, men faktum är att det finns betydligt fler bolag på börsen som har någon del av verksamheten inom e-handel. Här är några exempel:
- Axfood – Äger till exempel nätapoteket Apohem och matkasseföretaget Middagsfrid.
- Ratos – Investmentbolag som äger bland annat Plantagen och e-handelsföretag inom friluftsliv.
- Kinnevik – Äger flera företag inom e-handel bland annat Mathem (säljer mat online) och Budbee (leveranslösningar för e-handel)
- Orkla – Tekniskt sett ett norskt bolag, men de äger till exempel Health and Sports Nutrition Group, som driver de populära nätbutikerna Gymgrossisten och Bodystore.
Detta var bara några exempel. De flesta företag som producerar, säljer eller levererar produkter har någon koppling till e-handel, i någon del av ledet.
Sedan finns marknadsföringsdelen, där du hittar till exempel affiliateföretagen som ofta står för en viktig del av marknadsföringen hos många företag.