Aktier inom elbilar 2023: Investera i elbilsföretag på börsen


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

På marknaden för fordon är elbilar den stigande stjärnan som ständigt ökar i popularitet. I takt med att fler konsumenter söker mer miljövänliga transportmöjligheter växer utbudet på elbilar. Och framtiden för elbilar ser ljus ut. Allt fler aktörer ansluter sig till marknaden, och det finns en gemensam vinning i att reducera beroendet av oljan på planeten.

Skylt för elbil laddning

I den här artikeln har vi valt att lyfta fram några olika bolag som kan vara av extra intresse. Det är inte endast företag som producerar bilar utan även några som tillhandahåller stödtjänster som laddningsstationer.

Vi har också valt bolag som placerar sig i olika områden på marknaden. Några tillverkar till exempel lyxbilar och andra har nischat sig på terrängfordon. En del av företagen är unga och har inte funnits i mer än några år. Andra tillhör de äldsta biltillverkarna i världen.

Har du en elbil? Se till att ha en bra bilförsäkring!

12 elbilsaktier på börsen

Här är vår lista på börsnoterade bolag inom elbilsbranschen. Vissa är renodlade elbilstillverkare, andra har en bredare verksamhet inom fordonsindustrin, med en del inom elbilar. På listan finns även företag som sysslar med andra delar inom elektrifiering av bilar, såsom utveckling av laddstationer.

Bolagen i den här artikeln kommer från USA, Norden och Kina. Värt att notera är att de kinesiska elbilsaktierna ofta handlas på den amerikanska börsen.

Alla aktier vi tar upp går att handla vi nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Läs mer om vilka banker vi rekommenderar för investeringar!

Om du vill ha möjlighet att trejda, och tjäna pengar både på aktierna som går upp och ner, kan du göra det hos en CFD-mäklare. Till exempel eToro.

Tesla – USA

Tesla Logo
Handla aktien hos:
Avanza
Nordnet
eToro

I elbilsindustrin är det amerikanska bolaget Tesla det största, och för de flesta mest kända, märket. Bolaget grundades 2003 men har sett sin i särklass största tillväxt under de senaste åren i takt med att intresset för eldrivna fordon ökat. Förutom att Teslas bilar är eldrivna är de även kända för många andra tekniska framsteg som till exempel en funktion för självstyrning.

Tesla tillverkar och säljer sina elbilar under sitt eget varumärke och deras produkter tillverkas i deras egna anläggningar. Deras verksamhet är främst inriktad på den nordamerikanska marknaden då det är där som de har sina rötter. Men i och med den ökade efterfrågan växer de ständigt på ett globalt plan.

Förutom produktionen av elbilar har Tesla ett eget laddningsnätverk med två olika typer av laddare. Den ena sorten kallas Supercharger och har som främsta egenskap att den laddar snabbt. De finns i de flesta fall placerade vid rastplatser längs vägar och vid andra platser där personer endast förväntas göra ett kortare stopp. Tesla har mer än 30 000 laddningsstationer av sorter Supercharger.

Vid sidan av Supercharger har de också laddningsstationer som kallas Destination Charger. Dessa laddar något långsammare men finns å andra sidan vid flera hotell och platser där personer förväntas övernatta. Där en snabb laddning helt enkelt inte är lika viktigt.  Samtliga av Teslas laddningsstationer  drivs av förnybar energi.

Teslas huvudkontor ligger i Texas. De är listade på NASDAQ under tickern TSLA. Aktien har historiskt ofta varit väldigt högt värderad eftersom många ser bolaget som en självklar del av framtidens elbilstillverkning.


Li Auto Inc. – Kina

Li Auto Logo
Handla aktien hos:
Avanza
Nordnet
eToro

Li Auto Inc. är ett kinesiskt bolag som sysslar med tillverkning och utveckling inom fordon. De är ledande på den kinesiska marknaden för eldrivna fordon. De är även banbrytande och pionjärer inom elbilsteknik på den kinesiska marknaden. Deras främsta marknad är Asien men de växer även globalt.

Li Auto har sedan 2016 en egen produktionsanläggning belägen i Kina. Li Auto började  masstillverka sin första elbilsmodell, Li ONE, år 2019 och den kom ut till försäljning på marknaden i maj 2021. Li Auto Inc. är med andra ord ett ungt företag med potential för tillväxt och expanderande marknader.

Förutom att Li Autos elbilar i sig själva är miljövänliga har även deras tillverkningsprocesser i så stor grad som möjligt en neutral klimatpåverkan.

För Li Auto är inte bara funktion viktig utan även design viktigt. De har ett designteam med personer från hela världen som tillsammans arbetar enligt mottot “Less, but better” och det syns i den stilrena utformningen av deras elbilar.

Aktier från Li Auto finns att handlas med på NASDAQ-börsen. Aktiens ticker är LI. 


Nio – Kina

Nio Logo
Handla aktien hos:
Avanza
Nordnet
eToro

Nio är ett kinesiskt företag som grundades 2014 och har sitt huvudkontor i Shanghai. Nio utvecklar, producerar och säljer elbilar i premium segmentet samt batterier till elbilar. De är främst aktiva på den asiatiska marknaden men växer även globalt.

Nio försöker ligga allra främst i framkant vad gäller teknik inom industrin för eldrivna fordon. De satsar på modern, digital teknologi och skapar till exempel elbilar som är självgående.

Förutom själva bilarna arbetar de även med att ta fram batterier. De har ett program för byten av batterier som är ett av de ledande på marknaden.

Nios flaggskepp är en sjusitsig SUV men de har även andra modeller i olika storlekar. De placerar sig själva som ett premiummärke på marknaden. 

Aktien är inte jättebillig, men inte heller överdrivet dyr. Nios aktier finns listade på börsen i New York med tickern NIO.


Zaptec – Norge

Zaptec Logo
Handla aktien hos:
Avanza
Nordnet
eToro

Zaptec är ett norskt bolag som finns listat på den norska börsen Merkur Market. Aktiens ticker där är ZAP.

Zaptec arbetar inom industrin för elektriska fordon. Deras verksamhet går ut på att de utvecklar, producerar och säljer olika typer av laddningsstationer för eldrivna fordon. Allt deras design- och utvecklingsarbete sker i Norge. Även produktion sker i Norge.

Zaptec vänder sig till en bred grupp av användare. De har olika slags elektriska laddningsstationen både för privata hushåll, flerfamiljshus som till exempel lägenhetskomplex, företag och allmänna platser. De har ett brett utbud av produkter för att passa behoven för så många kunder som möjligt.

Två gånger har Zaptec vunnit pris för design i det internationella  utdelandet av Red Dot Award.

Zaptec agerar främst på den nordiska marknaden men växer även i Europa. Bland annat gör de stora satsningar i Frankrike .


Garo – Sverige

Garo Logo
Handla aktien hos:
Avanza
Nordnet
eToro

Garo är ett svenskt bolag baserat i Gnosjö som sysslar med innovativa system för elinstallation. De grundades redan 1939 och har sedan dess på ett framgångsrikt sätt anpassat sig efter den tekniska utvecklingen. Idag är de ledande på den nordiska marknaden när det gäller installation och E-mobilitet. Deras verksamhet riktar sig mot den europeiska marknaden.

Garo arbetar inom fyra produktområden. Installation, E-mobilitet, projekt samt tillfällig el. Deras verksamhet kretsar till stor del kring laddningsstationer av olika slag. Men deras utbud av produkter går bortom bara marknaden för elektriska fordon. De producerar även bland annat mätarskåp och belysning. De arbetar på en bred skala och erbjuder lösningar både för privata villor, bostadsrättsföreningar, företag, publika miljöer, campingplatser och marina miljöer.

Garokoncernen är uppdelad i två delar, Garo Sweden och Garo International, och har försäljningsbolag i Sverige, Norge, Finland, Polen, Storbritannien och Irland. De tillverkar sina produkter i fyra olika produktionsanläggningar. Tre av dem ligger i Sverige och en i Polen.

Garo finns noterat på börsen Nasdaq Stockholm och har tickern GARO.


Kandi Technologies- Kina

Kandi Technologies
Handla aktien hos:
Avanza
Nordnet
eToro

Kandi Technologies Group är ett kinesiskt bolag som finns listat på Nasdaq-börsen i USA. Aktiens ticker är KNDI och aktien ligger i det lägre prisspannet.

Kandi Technology Groups primära verksamhet är forskning, utveckling, tillverkning och försäljning av produkter både för elektriska fordon och fordon som inte drivs av el. Det gäller inte bara personbilar utan även motorcyklar, gokart-bilar, terrängfordon och golfbilar. De säljer både färdigproducerade fordon men även delar såsom batterier, motorer och system för luftkonditionering. 

Bolaget har två delar. Dels moderbolaget Kandi Technologies Group, Inc. där huvudkontor och verksamhet finns i Kina. Och dels finns dotterbolaget SC Autosport, LLC , även känt som Kandi America. Deras huvudkontor finns i Dallas, Texas.

Den amerikanska delen av Kandi sysslar primärt med försäljning av terrängfordon och elbilar. 2018 köpte de företaget SC Autosport vilka nu fungerar som deras distributörer på den amerikanska marknaden.

Uppdelning i moderbolag och dotterbolag på olika kontinenter resulterar i en bredare riskspridning än om all verksamhet vore centrerad endast i till exempel Kina.


Xpeng – Kina

Xpeng Logo
Handla aktien hos:
Avanza
Nordnet
eToro

Xpeng grundades 2014 och är ett kinesiskt företag som tillverkar elfordon. De beskriver sig själva som i första hand ett teknikföretag snarare än biltillverkare. Hos Xpeng handlar också allt om just innovativ teknik och att vara banbrytande i allt man gör. Till exempel inom användandet av artificiell intelligens. 

I dagsläget består deras produkter av elbilar i olika modeller och storlekar. För framtiden är dock deras mål att inte bara tillverka fordon som rör sig på vägar, utan även flyger med hjälp av avancerad teknik. Detta är ett exempel på just det innovativa driv som Xpeng har.

Vid sidan av elfordonen erbjuder Xpeng även kringtjänster som laddningsstationer och service.

Xpengs huvudkontor ligger i Guangzhou, Kina men de är ett globalt företag. De har forskningsanläggningar i USA, produktion på flera platser i Kina och i Europa har de center för bland annat logistik i Tyskland och Belgien. Även i Sverige, Norge och Danmark finns dotterbolag till Xpeng.

Xpeng finns listade både på börsen i New York och på börsen i Hong Kong. Deras aktieticker är XPEV.


Fisker – USA

Fisker Logo
Handla aktien hos:
Avanza
Nordnet
eToro

Fisker grundades 2016 och har sitt huvudkontor i Kalifornien. Bolaget tillverkar elbilar med ledorden design, hållbarhet och innovation.

De säljer sina elbilar till privata kunder men erbjuder även olika extra komponenter till sina produkter.

Fiskers flaggskepp är en SUV som heter Fisker Ocean. Förutom batteriet är den även utrustad med solpaneler på taket som backar upp batteriet. Inom de närmaste åren satsar de även på att lansera en ny, sportigare modell som enligt dem själva riktar sig till globala medborgare och unga, urbana innovatörer.

Fisker har sitt största fokus på den nordamerikanska marknaden. De är listade på New Yorkbörsen med tickern FSR. Deras aktie är billig men väldigt volatil.


Lucid Motors – USA

Lucid Motors Logo
Handla aktien hos:
Avanza
Nordnet
eToro

Lucid Motors är en amerikansk elbilstillverkare som nischat sig inom lyx- och sportbilar. Huvudkontoret finns i Newark, Silicon Valley och sin produktionsanläggning har de i Arizona.

De har riktat in sig på den amerikanska västkusten och majoriteten av deras återförsäljare, servicestationer och utställningshallar finns i Kalifornien. Lyxiga bilar på en förhållandevis liten geografisk marknad är alltså konceptet för Lucid Group.

Lucid Motors säger själva att de vill att deras bilar ska spegla Kalifornien genom elegans och design. Kundkontakten är viktig då man redan från start söker en personlig kontakt med köparen. Man kan till exempel designa sin egen Lucid-bil.

För framtiden tänker Lucid Motors bredda sitt utbud genom att även tillverka och sälja sin egen SUV. Även denna i lyxklassen. 

Under 2022 utsågs deras modell Lucid Air till årets bil av Motortrend. Lucid Group är listade på NASDAQ under kortnamnet LCID.


Rivian – USA

Rivian Logo
Handla aktien hos:
Avanza
Nordnet
eToro

Rivian Automotiv är en amerikansk fordonstillverkare. De grundades 2009 och är baserade i San José. Deras aktier handlas på NASDAQ under tickern RIVN.

Rivian Automotiv har hittat sin nisch inom kategorin äventyrsbilar. Det vill säga bilar som klarar tuffare terräng och förhållanden. De var först i världen med att producera just den sortens elbilar.

Vid sidan av bilarna kan man även köpa till Rivians särskilda extradelar som lämpar sig just för utomhusaktiviteter. Till exempel fästen för cyklar, kajaker, snowboards och surfbrädor samt ett utfällbart kök om man vill laga mat i vildmarken. Detta är helt enkelt ett företag som specialiserat sig inom fordon och tillbehör för eldrivet friluftsliv.

Något som särskiljer Rivian Automotiv är deras Fleet-koncept. Rivian tillverkar en eldriven skåpbil som de marknadsför mot företag som har flera bilar i omlopp samtidigt. Med hjälp av datasystemet FleetOS kan företaget ständigt se var bilarna finns, hur mycket laddning de har kvar och liknande information.


Blink Charging Co. – USA

Blink Charging Co. Logo
Handla aktien hos:
Avanza
Nordnet
eToro

Liksom namnet antyder kretsar Blink Chargings verksamhet kring laddningsstationer för elbilar. De är ett amerikanskt bolag som grundades 2006 och har sitt huvudsäte i Florida.

Det som gör Blink Charging Co. speciella är deras inriktning på laddstationer på allmänna platser och platser där människor inte förväntas stanna länge och platser för människor på resa. Några exempel är flygplatser, skolor, parkeringsplatser, hotell, köpcentrum, sjukhus, restauranger och kommunala anläggningar.

Blink Charging Co. har nyligen köpt upp företaget SemaConnect Inc. vilket ytterligare stärker deras position från att främst ha varit den amerikanska östkusten till att nu inkludera hela den nordamerikanska marknaden. De har tidigare även köpt upp EB Charging och Blue Corner i Europa och har som mål att bli globala ledare inom branschen.

Blink Chargings aktier handlas med på NASDAQ med kortnamnet BLNK. Aktien har den senaste tiden legat under 100 kronor.


Ford Motor – USA

Ford Logo
Handla aktien hos:
Avanza
Nordnet
eToro

Ford Motors är ett av de äldsta biltillverkarna i världen. Bolaget grundades 1903 och är idag en global koncern som tillverkar flera olika slags fordon och som äger flera varumärken. Ford Motor har sitt huvudkontor i Dearborn, Michigan och finns listade på börsen i New York. Deras aktieticker är F. Aktien ligger kring 100-lappen.

Grundaren, Henry Ford, blev berömd med den första massproducerade bilen. Den klassiska T-forden. Sedan dess har mycket hänt i företaget. Som en av världens främsta bilkoncerner håller de på att mer och mer ställa om till hybrid- och elbilar. Deras mål är att under de närmaste åren ställa om alla sina bilmodeller till elbilar.

När det kommer till elbilar erbjuder Ford Motor flera olika modeller i olika storlekar. De har bland annat SUV och skåpbilar. Även de ikoniska mustang-bilarna finns nu i elektrisk tappning och är en av deras populäraste modeller.

Förutom bilar har Ford Motor även ett stort nätverk med laddningsstationer i hela USA. Nätverket kallas BlueOval och är det största i Nordamerika.

Importen till Sverige ägs av Hedin Group AB. Huvudkontoret i Sverige ligger i Stockholm och totalt finns 80 bilåterförsäljare och 120 verkstäder i Sverige.

Föutom varumärket Ford äger Ford Motor även varumärket Lincoln som också tillverkar och säljer elbilar i en lyxigare klass.


General Motors – USA

General Motors Logo
Handla aktien hos:
Avanza
Nordnet
eToro

General Motors är en global fordonskoncern som utvecklar, tillverkar och säljer elbilar. De är baserade i Detroit, Michigan och är listade på New Yorkbörsen under tickern GM.

General Motors grundades 1908 och är alltså en av världens äldsta biltillverkare. Under åren har de köpt upp olika andra bilmärken och anpassat sig efter skiftande efterfrågan. Att leverera elektriska bilar är något de satsar mycket på.

General Motors har produktionsanläggningar både i USA, Europa och Asien. Deras primära marknad är USA och Kanada men de växer globalt.

General Motors äger fyra andra bilvarumärken. Cadillac, GMC, Buick och Chevrolet. Samtliga, förutom Buick, har sina egna varianter av elbilar i olika klasser och modeller. Buick planerar att hoppa på elbils-trenden under de närmaste åren.

Förutom elbilar säljer General Motors även separata delar som till exempel motorer. De erbjuder även olika finansieringslösningar.


Se fler artiklar om aktier!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg