Aktier inom kryptovaluta 2023: Kryptobolagen på börsen


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det blir allt fler bolag som på ett eller annat sätt är involverade i kryptovärlden. Många börsnoterade bolag sysslar med kryptovalutor på ett eller annat sätt. Antingen genom att investera i det, eller utföra tjänster kopplade till krypto. Här kommer en titt på några av de bästa aktierna inom kryptovaluta!

Just nu ett bra erbjudande för nya investerare hos SaveLend:

Logotyp för SaveLend
  • Få 200 kr om du investerar 5 000 kr
  • Få 400 kr om du investerar 10 000 kr
  • Få 600 kr om du investerar över 20 000 kr

Du behöver inte göra något särskilt för att få bonusen, förutom att gå via länken nedan. När du satt in ditt belopp kommer du att få in bonusen automatiskt på ditt konto kort därefter.


Bitcoin och kretskort illustration av mining

Vilka är de bästa aktierna inom kryptovaluta?

Obs! Den här artikeln är enbart att betrakta som information, samt skribentens egna tankar om bolagen, inte som professionell rådgivning. Kryptovalutor och aktier är tillgångsslag med hög risk och du bör alltid läsa på ordentligt om bolagen innan eventuell handel.

Det finns många intressanta bolag inom kryptovaluta, inom olika områden. Om du tror att det finns mycket att hämta på den europeiska marknaden kan Arcane Crypto vara intressant att titta närmare på. De har en bred portfölj av tjänster och produkter, med målsättningen att bli ledande inom kryptovaluta i hela Europa.

Om du vill ha en mer renodlad exponering mot kryptovaluta, i synnerhet Bitcoin, så kanske något av de stora miningbolagen i Nordamerika kan vara intressant. Några av de stora nyckelspelarna där är till exempel Riot Blockchain eller Hive Blockchain Technologies (som faktiskt har en del av verksamheten i Sverige). Men det finns många intressanta bolag inom just mining, du kan läsa mer om dem längre fram i artikeln.

Andra sätt att få exponering mot kryptovaluta lite mer indirekt är genom att ”köpa hackorna och spadarna”, det vill säga bolagen som gör hårdvaran som får mining att fungera. Där är till exempel Nvidia och AMD två oerhört viktiga bolag.

22 aktier relaterade till kryptovaluta

Här kommer en lista på hela 22 börsnoterade bolag som är antingen helt inriktade på tjänster inom kryptovaluta, eller har någon koppling till krypto och blockkedjeteknik.

Kryptobolag på den svenska börsen

Det finns flera renodlade kryptobolag noterade i Sverige. De erbjuder tjänster inom kryptovaluta, eller utvecklar teknik som på något sätt är relaterad till blockkedjeteknik och liknande.

Goobit Group (BTCX)

Logotyp för Goobit Group

Goobit Group är ett svenskt bolag som handlar med kryptovalutor genom sin växlingstjänst Btcx. Både privatpersoner och företag kan köpa och sälja Bitcoin och Ethereum på deras plattform. De var faktiskt först i Europa med att erbjuda möjlighet att handla med Bitcoin.

Marknaden för deras tjänster just nu är huvudsakligen Sverige och Norden. Men företagets mål är att bredda ut och bli marknadsledare inom finansiella tjänster kring kryptovaluta i hela Europa.

Goobit Group noterades på First North Stockholm den 5 maj 2021. Sedan dess har det varit ganska volatilt och svängt en del upp och ner. I bolagets tillgångar ingår deras allokering i kryptovalutor, vilket de bland annat själva lyfter fram i sin bolagsbeskrivning. De var tidigt inne i Bitcoin, både genom att erbjuda handel och att själv äga kryptovalutan. Det innebär givetvis att bolagets värdering kommer att påverkas till följd av att priset på Bitcoin stiger eller sjunker.

En av riskerna när det gäller en växlingstjänst som handlar med kryptovaluta, är givetvis konkurrens. Det finns ett flertal andra aktörer på den svenska marknaden, och väldigt många stora företag internationellt i samma bransch.

Överlag har Goobit Group en bra och välfungerande tjänst, men det återstår att se huruvida de kommer att lyckas sticka ut tillräckligt mycket från mängden för att fortsätta vara ett relevant namn i branschen även framgent. En positiv aspekt med Goobit som är värd att lyfta fram, är att de har en väldigt kompetent ledning och engagerade ägare som varit med sedan start. Kompetents inom kryptovaluta, med lång erfarenhet inom Bitcoin finns definitivt i bolaget.


Safello Group

Logotyp för Safello

Safello Group är ett annat svenskt företag med tjänster inom smidig handel med kryptovalutor. De har varit med ett bra tag, sedan 2013 och noterades på First North Stockholm den 12 maj 2021. Resan på börsen har varit lite skakig, vilket inte hör till ovanligheterna då det gäller bolag verksamma inom kryptovalutabranschen.

Förutom att erbjuda smidig handel med Bitcoin och Ether, är Safello innovativa och framåtblickande. Deras syfte är att underlätta för folk att handla, investera och spara i kryptovaluta. De tar till exempel fram en spartjänst som ska göra det möjligt att månadsspara i kryptovalutor. I takt med att Bitcoin blir alltmer populärt och efterfrågat, blir denna typ av tjänster något som allt fler är intresserade av.

Positivt med Safello Group är att de har en väldigt välfungerande och smidig tjänst, de driver på för att ta fram nya tjänster och lösningar och en stor del av ägandet ligger kvar hos grundarna.

Precis som med Goobit Group är ju frågan om Safello kommer att kunna fortsätta växa då konkurrensen är stor när det gäller denna typ av tjänster, särskilt om vi tittar internationellt. Men det finns också ett stort värde i att ha bolag som kan sina hemmamarknader, eftersom många framtida kunder kan komma att efterfråga just svenska kryptoväxlare att handla hos.

Safello har vuxit väldigt fint under åren fram till bolagets notering. Det ska bli intressant att se om de kan fortsätta på samma linje även kommande år. Även om bolaget inte gör några jättevinster så har de en ökande omsättning tillsammans med en stor potential i sin innovation och nya tjänster. Det ska bli intressant att se vad Safello kan åstadkomma under de kommande åren.


Quickbit

Logotyp för Quickbit

Det här bolaget är listat på Nordic SME och noterat sedan den 11 juli 2019. Med några år på nacken kan vi se en otroligt svängig börskurs för aktien. Quickbit är ett fintech-bolag med en egen app som fungerar som en krytowallet, med en del smarta funktioner. I deras app går det både att köpa krypto för svenska kronor, och skicka och ta emot kryptovalutor både från andra Quickbit-användare och till och från externa wallets.

Quickbit har genom sin lösning gjort det enklare för till exempel företag inom e-handeln att ta betalt i kryptovaluta. En del av deras mål är just att underlätta integrationen av kryptovalutor i vardagen, vilket sannolikt är ett viktigt steg när det gäller att göra krypto mer folkligt utbrett.

Sedan sommaren 2021 bevakas Quickbit av Erik Penser Bank som kommer att följa bolaget och lämna en uppdaterad analys om bolaget och dess framtid.

En personlig spaning efter att ha försökt prova på deras tjänst är att det känns som att Quickbit, trots många års aktivitet, fortfarande har en väldigt ofärdig produkt. Deras hemsida är tunn på information om hur tjänsten fungerar, det är svårt att komma igång och som användare lämnas du med många frågetecken kring deras app och utbud av tjänster.

Quickbit växer dock både organiskt och via förvärv och tycks ha siktet inställt på att växa, inte minst här i Norden. Deras huvudsakliga källa till intäkter kommer från igaming-företag, det vill säga företag med verksamhet inom online-casino. Tanken är dock att deras tjänster ska vidgas och i framtiden komma att innefatta vanliga betalningar via kryptovalutor, istället för kortbetalning.

Quickbit är ett väldigt intressant bolag med en tjänst som mycket sannolikt har framtiden för sig. Även om min personliga erfarenhet är negativ initialt, finns det mycket som talar för bolaget. Om de lyckas etablera sig och sina tjänster enligt plan, kan Quickbit mycket väl vara ett bolag som är ute med precis rätt typ av tjänst, precis rätt i tiden.


Arcane Crypto

Logotyp för Arcane Crypto

Arcane Crypto är från början ett norskt bolag och kan enklast beskriva som ett investmentbolag och kapitalförvaltare med fokus på kryptovalutor och företag aktiva inom krypto- och blockkedjeteknik. Bolaget grundades från början i Norge 2009. År 2021 förvärvade Arcane det svenska bolaget Vertical Ventures som var noterat på First North Stockholm. Aktien fick då det nya namnet Arcane Crypto och det är den du kan handla idag.

Arcane Crypto är ett relativt stort bolag, jämfört med de andra svensknoterade kryptobolagen. De har gjort en hel del förvärv och investeringar. I Arcanes portfölj hittar vi dessa bolag som de äger andelar i:

  • LN Markets – Tradingplattform för derivat i kryptovaluta.
  • Trijo – Svensk handelsplattform för kryptovaluta. (Läs min recension av Trijo här)
  • Alphaplate – Tradingplattform med algoritmhandel och likviditetsleverantör.
  • Kryptografen & Arcane Media – Störst i Norge när det gäller nyheter kring kryptovaluta och blockkedja.
  • Kaupang – Norsk kryptomäklare.
  • Pure Digital – En mäklare mellan banker för handel av digitala tillgångar.
  • Arcane Assets – Hedgefond inom kryptovaluta, tillgänglig för institutionella investerare.
  • Teslacoil – Mjukvarulösning som underlättar att kunna ta emot betalningar i Bitcoin.
  • Arcane Reasearch – Analysfirma med fokus på kryptovalutor och närliggande teknik.

Arcane Crypto bygger upp en portfölj av bolag och tillgångar som enligt dem själv ger bolaget en bra position för att bli marknadsledande inom alla sfärer av kryptomarknaden i Europa. Flera av deras innehav är relativt nya och visar redan stor potential genom snabbt ökande omsättning, inte minst den norska kryptomäklaren Kaupang.

Arcane växer snabbt, både genom förvärv och organiskt i form av nya tillkommande kunder på kryptomarknaden. Om du tror på kryptovaluta och dess framtid i Europa kan det här vara ett intressant bolag att vara med och äga. Det händer hela tiden mycket i bolaget och de är duktiga på att uppdatera investerare via pressmeddelanden om nya samarbeten och förvärv.

Du kanske även är intresserad av den här artikeln om att köpa kryptovaluta i Sverige!


Utländska bolag inom krypto

Runt om i världen finns en stor industri kring kryptovalutor och den nya tidens finansiella lösningar som är under utveckling. En hel del bolag finns på börsen, och här kommer en närmare blick på några av de mest framstående bolagen inom krypto, som går att köpa aktier i.

Coinbase Global

Logotyp för Coinbase

Coinbase är en centraliserad kryptobörs med bas i USA. Det är den tredje största handelsplattformen för kryptovaluta i världen, sett till dess totala handelsvolym. Bolaget grundades redan 2012 och börsnoterades 14 april 2021 på Nasdaq-börsen i USA.

Bolaget har en imponerande statistik med över 68 miljoner verifierade kunder och totala tillgångar på sin plattform värderade till över 180 miljarder dollar (augusti 2021).

Coinbase tillåter handel med väldigt många olika kryptovalutor och det kommer ofta in nya tillgångar som går att handla på plattformen.

Sedan aktien kom in på börsen sjönk den ganska omgående. Det beror förmodligen på ett flertal faktorer. Dels var värderingen otroligt stretchad redan från start och aktien handlades en bra bit över IPO-pris direkt. Därefter fick kryptovalutorna en rejäl sättning inte långt efter Coinbase notering, vilket givetvis blev en stor smäll för bolaget.

Men företagets verksamhet fortsätter att växa och mycket tyder på att de kommer fortsätta vara ett av de absolut viktigaste namnen inom kryptovaluta även under kommande år. Företaget Intel har gjort en mindre investering i Coinbase under 2021, vilket är ett intressant tecken både på Coinbase framgång och rådande status för kryptovalutor överlag.

Om du vill ha en del av all handel som utförs inom kryptovalutor och få exponering mot digitala tillgångar så är Coinbase det främsta alternativet på den internationella marknaden. En storspelare på en marknad som har potential att fortsätta växa i imponerande takt.


MicroStrategy

Logotyp för MicroStrategy

MicroStrategy är verksamma inom det som kallas Business Intelligence (BI). De säljer mjukvarulösningar till företag som samlar in data och administrerar rapporter för att kunna analysera olika delar av verksamheten överblickbart in på detaljnivå. Många stora bolag använder MicroStrategy och deras plattform, till exempel:

  • 3M
  • Adobe
  • Adidas
  • Pfizer

Anledningen till att MicroStrategy ofta nämns när det gäller kryptovalutor är för att företaget investerar otroligt stora summor i Bitcoin. I juni 2021 gick de ut med ett pressmeddelande där de deklarerade att de hade över 105 000 Bitcoins totalt. Detta hade företaget köpt in till ett totalpris på cirka 2,74 miljarder dollar.

Medgrundare och VD för MicroStrategy, Michael Saylor har under senaste åren varit en stor förespråkare för Bitcoin. Han har synts i många tv-intervjuer och liknande där han pratat om kryptovalutans framtid, samt gjort sig hörd regelbundet på Twitter där det omöjligt går att missa hans positiva syn på detta ”digitala guld”.

Eftersom MicroStrategy har en så pass stor investering i Bitcoin, blir aktien till stor del en investering i kryptovalutan. Du bör dock ta en titt på bolagets verksamhet i övrigt också, om du tänker investera i bolaget. Det är ett stort bolag listat på Nasdaq i USA. De har tyvärr inte haft någon vidare tillväxt under de senaste åren.


Square

Logotyp för Square

Square grundades 2009 och är ett bolag som tillhandahåller betallösningar för företag. De har blivit ett stort bolag och deras tjänster är numera ett heltäckande ekosystem som täcker alla delar av betalning och överblick över ekonomin för företag, med både hårdvara och mjukvara. En av grundarna, som fortfarande är en av de stora ägarna är Jack Dorsey, känd som grundare av Twitter.

Samtidigt som Square tar marknadsandelar och blir en allt viktigare spelare inom finans och fintech-sektorn, växer också Bitcoins popularitet. Detta är en av anledningarna till att Square var tidiga med att investera en del av sin kassa i kryptovalutan.

I företagets populära app för finansiella tjänster, Cash App, har man gjort det enkelt för vanligt folk att köpa och sälja Bitcoin. De ligger i framkant när det gäller smidig integration av krypto för vardaglig användning och transaktionerna sker omedelbart.

Om du tror på en bredare användning av Bitcoin och kryptovalutor som en del av vardagliga transaktioner, ligger Square väl positionerade för framtiden med sina redan populära tjänster. Samtidigt är det värt att poängtera att Square har tenderat att vara väldigt högt värderat under sin tid på börsen sedan 2015, i synnerhet efter den oerhört snabba uppgången 2020.

Square har handlats till betydligt högre multiplar än andra stora aktörer inom betalbranschen, som till exempel PayPal. Oavsett vilket, är Square definitivt ett bolag att hålla koll på i sektorn och det ska bli intressant att se hur framtiden för bolaget ser ut gällande kryptovalutor.


SOS Limited

Logotyp för SOS Cloud

Det här är ett förhållandevis litet bolag. SOS är ett kinesiskt bolag med huvudkontor i Qingdao. Aktien är dock noterad i USA och handlas på New York Stock Exchange.

Företaget har en mängd olika digitala tjänster som används av företag inom till exempel sjukvård, försäkringsbranschen och räddningstjänsten. Anledningen till att SOS är med på den här listan är på grund av deras verksamhet och nyttjande av blockkedjerelaterade lösningar.

De använder sig till exempel av decentraliserade kryptovaluta-plånböcker som säkerhetsåtgärd för vissa transaktioner. De erbjuder försäkringar för digitala kryptotillgångar, teknik inom decentralicerad finans och blockkedjebaserade lösningar för till exempel digitala nycklar, identitetshantering med mera. De beskriver själva sina lösningar med orden: ”Deeply enabling the real economy with Blockchain Technology”.

Bolagets verksamhet är i stort sett uteslutande i Kina och det kan därför vara lite svårt att helt och hållet greppa hur väletablerade SOS är. Bolaget har stora lokaler med hårdvara som används för att processa data på blockkedja, det vill säga datamining, vilket varit en verksamhet som de kinesiska myndigheterna slagit ned på. Även om SOS inte använder sin mining till att utvinna Bitcoin, är det förmodligen värt att betrakta det som en riskfylld del av verksamheten ändå.

Om du vill investera i SOS Limited så är det rimligt att betrakta det som en riskfull investering, som dessutom är lite extra svår att få fram bra information och uppdateringar kring, utöver deras egna rapporter.

Kolla även in vilka banker vi rekommenderar för aktiehandel!


Bolag inom kryptomining

Ett viktigt segment bland bolagen med verksamhet inom kryptovaluta, är bolagen som på ett eller annat sätt är involverade i det som kallas mining. Som du säkert känner till, kräver Bitcoin mining en hel del datakraft och avancerad hårdvara. Här är några framstående bolag inom kryptomining.

Bild på serverhall där det minas Bitcoin

Canaan

Logotyp för Canaan

Canaan är ett kinesiskt bolag som tillverkar utrustning för Bitcoin mining. Bolaget har funnits sedan 2013 och har utvecklat en mängd olika unika datachips. I deras verksamhet ingår även utveckling av AI-algoritmer, AI-arkitektur, SoC-integrering med mera. 2019 var Canaan den näst största tillverkaren av utrustning för Bitcoin mining.

Canaan hade sin IPO 2019 i USA och är numera ett börsnoterat bolag i USA. Eftersom bolaget fortfarande har sin bas i Kina, tenderar aktien att falla i samband med att Kinas myndigheter kommer med uttalanden om åtgärder mot kryptovalutor, eller teknikföretag i allmänhet. Vidare är priset på Bitcoin givetvis en stor påverkansfaktor när det gäller aktier inom kryptomining, så Canaan bör definitivt ses som en aktie med relativt hög risk.

Efterfrågan på utrustning för mining är fortsatt hög och så länge priset på Bitcoin är högt kommer Canaan sannolikt att kunna hålla uppe försäljning. Men aktien är inget för den svagsinte och du bör kunna förvänta dig en hel del volatilitet som aktieägare i Canaan.


Marathon Digital Holdings

Logotyp för Marathon Digital Holdings

Marathon är ett bolag med fokus på att gräva fram och förvalta kryptovalutor. Bolaget har funnits sedan 2010, då under namnet Marathon Patent Group. I början var deras affärsidé att samla in olika patent inom kryptering. När de sedan börsnoterades i början av 2013 så bytte de även namn till Marathon Digital Holdings.

Marathon har som mål att bygga den största industriella miningverksamheten i Nordamerika, till så låg energiförbrukning som möjligt. De beskriver det själva som att en investering i bolaget är en möjlighet att få exponering mot Bitcoin, utan att själv äga kryptovalutan direkt.

Vägen till målet består av en strategi som går ut på att successivt öka innehavet av hårdvara för mining, samt förhandla om kontrakt som är anpassningsbara för att maximera inkomsterna från den Bitcoin de gräver fram. Av de renodlade miningbolagen är Marathon Digital Holdings det största, sett till företagets marknadsvärde just nu (augusti 2021).


Ebang International Holdings

Logotyp för Ebang

Ebang International Holdings är ett kinesiskt bolag, noterat på Nasdaq i USA. Även detta är ett förhållandevis litet bolag, med volatil och ganska knackig resa på börsen under den tid de varit noterade. Kinesiska myndigheter har vid upprepade tillfällen agerat mot just den typ av verksamhet som Ebang inriktar sig på, nämligen kryptomining.

Ebang är ett världsledande företag när det gäller att producera hårdvara för Bitcoin mining. Deras framstående produkt är ett så kallat ASIC-chip, det vill säga en integrerad krets som är specialiserad för ett särskilt ändamål, i det här fallet att gräva fram Bitcoin så effektivt som möjligt.

Utöver designen av dessa ASIC-chip, har företaget en viktig del av verksamheten relaterad till mining av flera olika kryptovalutor. Bland annat erbjuder de en hosting service med maskiner som minar kryptovaluta åt kunder på distans. Därutöver har Ebang även en egen kryptobörs som går under namnet Ebonex.

Enligt företaget själva har myndigheternas grepp mot Bitcoin mining inte påverkat verksamheten i någon större utsträckning. Det är dock svårt att tro att det inte finns en stor risk att deras arbete, som är baserat i Kina, skulle påverkas av regleringar eller hot om förbud på centrala delar av verksamheten. Det finns dock sannolikt stor efterfrågan på deras produkter internationellt och en stor och växande marknad, i takt med att kryptovaluta blir allt vanligare världen över. Bolaget arbetar för att flytta över delar av verksamheten till Nordamerika och Europa för att komma runt dessa risker.

Kort sammanfattat är Ebang International Holdings ett intressant bolag med bra produkter och tjänster som är viktiga för kryptomarknaden. Det går dock inte att förbise de politiska riskerna. Men med blicken framåt kan det i bästa fall finnas en ljus framtid för bolaget på andra kontinenter där deras verksamhet kan fortgå obehindrat.


Hive Blockchain Technologies

Logotyp för Hive Blockchain Technologies

Hive Blockchain är bland de första börsnoterade bolagen inom kryptomining. De är listade på TSX Venture Exchange i Kanada, en handelsplats främst för tillväxtbolag.

Bolagets verksamhet går ut på att gräva fram kryptovaluta, som de sedan förvaltar och säljer. Utöver Bitcoin utvinner de bland annat Ethereum och ett par andra kryptovalutor. De har strategiskt valt ut platser i kalla klimat att ha sina servrar, för att minska behovet av kylning, samt försöker använda förnybar energi där det är möljigt. De har en uttalad ”ESG-vänlig” approach sedan start, som de hela tiden arbetar med.

Hive Blockchain har numera datacenter i Kanada, Island och Sverige. Hos oss här i Sverige ligger deras lokaler upp i Boden. Enligt bolaget själva valde de just Sverige dels på grund av klimatet, dels relativt låga elpriser samt en stabil politisk situation.

Det ligger i verksamhetens natur att priset på aktien påverkas av priset på kryptovalutor överlag. De har en del av sina tillgångar i just digitala valutor som de grävt fram, och deras intäkter varierar beroende på priset och efterfrågan på krypto.

Hive Blockchain Technologies är ett av de större bolagen i världen när det gäller kryptomining och intuitivt känns detta som en tryggare investering än de kinesiska konkurrenterna. Man har strategiskt valt att placera verksamheten i stabila länder med bra förutsättningar för att kunna bedriva verksamheten utan bekymmer. Om kryptovalutor stiger i värde framöver, är det stor sannolikhet att Hive Blockchain har mycket att vinna då deras värde till stor del korrelerar med priset.

Historiskt har aktien gått upp betydligt mer än kryptovalutorna. Därför kan du på sätt och vis betrakta en investering i Hive Blockchain Technologies som en investering i kryptovaluta med hävstång. Givetvis hög risk, men också väldigt stor potential.


Hut 8 Mining Corp

Logotyp för Hut 8

Hut 8 är ett kanadensiskt bolag med ett tydligt huvudfokus: mining av Bitcoin. Aktien är noterad både på Toronto Stock Exchange och Nasdaq. De har huvudkontoret i Toronto och två olika datacenter där de bedriver kryptomining i Alberta, Kanada.

En sak som sticker ut när det gäller Hut 8 är att de äger väldigt stora tillgångar i Bitcoin. Genom åren har deras tillgångar ökat enormt, vilket också ger möjlighet att få avkastning på kapitalet.

Av uppenbara skäl svänger aktiepriset upp och ner till stor del till följd av priset på Bitcoin. Bolagets strategi går ut på att ta avkastning från inkomsterna av kryptokapital, samt genom strategiska säljtillfällen tjäna pengar som sedan återinvesteras för att bygga ut mining-verksamheten. Huruvida det lyckas beror givetvis i slutändan på priset och framtiden för Bitcoin i synnerhet, och kryptovalutor i allmänhet.

Om du tror på Bitcoins framtid så är Hut 8 Mining Corp ett hyfsat renodlat bet på kryptovalutans fortsatta värdeökning. Se det som ett något mer riskfyllt, men potentiellt mer lönsamt sätt att exponera dig mot kryptomarknaden.


Bit Digital

Logotyp för Bit Digital

Bit Digital är ett av de större miningföretagen i världen. De är börsnoterade på Nasdaq och har sitt huvudkontor i New York. I praktiken fungerar de som ett holdingbolag med en handfull helägda dotterbolag i USA, Kanada och Hong Kong och Kina. Företaget har aktivt arbetat med att flytta över stora delar av verksamheten till USA, sannolikt på grund av den politiska risken i Kina.

Affärsidén är ganska rättfram, med målet att utgräva så mycket Bitcoin som möjligt, för att sedan försöka sälja denna på ett strategiskt sätt för att maximera vinsten.

I aktiekursen återspeglas både rörelsen till följd av prisrörelser i Bitcoin, och en påverkan från politiska utspel i Kina samt effekten av kostsamma förflyttningar av hårdvara. Det kan sägas vara positivt att Bit Digital visar handlingskraft för att verksamheten ska kunna fortgå enligt plan och i takt med att läget stabiliseras kan aktien vara en intressant kandidat för den som tror på framtiden för Bitcoin.


Bitfarms

Logotyp för Bitfarms

Bitfarms är ett annat nordamerikanskt bolag med verksamhet inom kryptomining. Huvudkontoret är beläget i Kanada och bolaget finns listat både i USA och Kanada. Bitfarms är ett av de större bolagen i branschen sett till dess marknadsvärde, tillsammans med Hive Blockchain Technologies.

En stor fördel som många investerare uppskattar med Bitfarms är att deras el kommer till över 99% ifrån vattenkraft, vilket är en ren och förnyelsebar energikälla. Detta tillsammans med den industriella datorkraftsanordningen ger ett väldigt effektivt utgrävande av kryptovalutor. Just energibehovet är annars en vanlig punkt för kritik inom denna industri.

Precis som för alla andra aktier i denna bransch är priset volatilt då det påverkas i stor grad av marknadens förtroende för kryptovalutor. Samtidigt har Bitfarms haft en hel del framsteg och lyckats utöka sin produktion och mängden Bitcoin på balansräkningen växer för bolaget. Detta bör kunna ge en rejäl hävstångseffekt vid händelse av en större uppgång för kryptovalutan.

Bitfarms är definitivt en intressant spelare i branschen och miljöaspekten kan vara en nyckel till fortsatt framgång, som dessutom bidrar till att förbättra ryktet för branschen som helhet.


Riot Blockchain

Logotyp för Riot Blockchain

Riot Blockchain är det näst största miningbolaget sett till dess totala marknadsvärde, i skrivande stund hösten 2021. Bolaget bedriver storskalig mining av Bitcoin i USA. De är noterade på Nasdaq under tickern RIOT. Utöver sin miningverksamhet äger bolaget även andelar i andra bolag, till exempel:

  • Coinsquare – En kanadensisk kryptobörs.
  • Verady – En bokföringstjänst för kryptovaluta.

Med stor exponering mot Bitcoin har Riot Blockchain haft en volatil resa på börsen än så länge, vilket sannolikt kan fortsätta. Precis som till exempel Bitfarms så strävar Riot efter att nyttja förnyelsebara energikällor så gott det går. En av deras faciliteter som går under namnet Coinmint LLC, belägen i New York, nyttar 88% icke-fossila energikällor.

Riot Blockchain är definitivt en stor aktör på marknaden för mining inom kryptovaluta. Vill du exponera dig mot denna sektor så är detta ett av flera intressanta alternativ.


Övriga bolag med koppling till kryptovalutor

Det finns många bolag som på ett eller annat sätt har en anknytning till kryptovaluta eller Bitcoin, utan att vara renodlade kryptobolag. Här nämner vi kortfattat några av dessa.

Nvidia

Logotyp för Nvidia

Hårdvarujätten Nvidia producerar komponenter till datorer, kanske mest kända för sina avancerade grafikkort. Detta är produkter som är starkt efterfrågade inom kryptomining och Nvidia har en del av sitt utbud särskilt optimerat för just detta syfte. Det brukar talas om att köpa ”hackor och spadar” och Nvidia är definitivt ett sådant bolag i detta sammanhang.


Mastercard & Visa

Logotyper för Visa och Mastercard

Båda dessa jättar inom betallösningar har förmodligen känt sig tvungna att hänga med i utvecklingen när det gäller kryptovaluta. De ser att allt fler transaktioner görs mellan betalnätverk och kryptomäklare i olika former. Därför utvecklar de också egna tjänster som ska kunna interagera däremellan.

API:er, fintech-lösningar, särskilda kreditkort med kopplingar till kryptovaluta är några av produkterna som dessa bolag tagit fram och jobbar med. Så länge intresset för kryptovalutor växer kan vi räkna med att Mastercard och Visa gör sitt bästa för att erbjuda relevanta tjänster inom området.


PayPal

Logotyp för PayPal

Ett annat stort bolag inom fintech som känt sig pressat att anamma kryptovaluta, är PayPal. De erbjuder i skrivande stund handel med utvalda kryptovalutor för sina amerikanska kunder. Sannolikt kan vi även här förvänta oss se mer kryptorelaterade tjänster, så länge marknaden för krypto blir allt mer etablerad.


Tesla

Logotyp för Tesla

Nyheten att Tesla köpt Bitcoin för 1,5 miljarder dollar i början av 2021 fick marknaden att rusa. Det har varit en hel del fram och tillbaka kring huruvida företaget ska acceptera kryptovaluta som betalmedel för sina bilar. Men med en ansenlig mängd krypto på balansräkningen är det givet att nämna Tesla i detta sammanhang.


AMD

Logotyp för AMD

Advanced Micro Devices, som företaget heter, utvecklar och säljer halvledare till datorer. De utvecklar också annan utrustning som minneskort, moderkort, grafikprocessorer med mera. Deras komponenter är viktiga inom kryptomining, även om det inte är deras huvudsakliga eller enda verksamhetsområde.

AMD har ett utbud av hårdvara för datorkraft (CPU) och grafik (GPU) som tillsammans är optimerat för just mining och för driva blockkedjeteknik.  Precis som i fallet Nvidia är detta en bred investering i några viktiga beståndsdelar som är väsentliga för att kryptovalutavärlden ska rulla på.


Om du vill investera i kryptovaluta kan det göras på flera sätt. Här kan du läsa om alternativen att köpa krypto som riktiga coins eller som certifikat.

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg