Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Det har nog inte gått någon av oss förbi att priset på råolja skjutit i höjden under den senaste tiden. När vi står vid bensinstationen märker vi att priserna på drivmedel stigit avsevärd. Just därför kan det vara av intresse att förstå lite mer om hur marknaden för olja och gas fungerar och hur de stora aktörerna ser ut.
Marknaden för fossila bränslen som olja och gas ses kanske inte som det nya heta framtidshoppet i en värld som satsar mer och mer på att ställa om till förnybar energi och minskad miljöpåverkan. Men flera bolag inom energisektorn arbetar aktivt med att möta dessa krav och mål. Det är trots allt i bolagens eget intresse att ställa om och anpassa sig efter den efterfrågan och krav som finns. Vi är och kommer under den närmaste tiden fortsatt vara mycket beroende av råvaror som bland annat olja.
Därför är oljemarknaden en sektor som kan vara bra att hålla koll på. Här har vi listat några av de främsta aktörerna på marknaden. Det finns så klart fler men detta är ett axplock. Vi har valt bolag från Sverige, Norge, USA, Storbritannien och Kanada.
Innehåll
Olika typer av bolag: Upstream, Downstream och Midstream
När man börjar läsa om bolag inom oljemarknaden kommer man snabbt att stöta på begreppen upstream, downstream och midstream.
Detta är termer som anger var i produktionskedjan företagets verksamhet placerar sig och är viktiga att känna till då de kan påverka hur pass känsligt bolaget är för svängningar på marknaden.
- Företag som sysslar med prospektering och produktion klassas som upstream.
- Företag som sköter transport och distribution är midstream.
- Företag som agerar återförsäljare till slutkund räknas som downstream.
Ett och samma företag kan vara verksam inom flera olika led av kedjan så begreppen behöver inte vara fullt så renodlade som det kan verka. Detta är som sagt begrepp som är bra att ha lite koll på då de delar in oljemarknaden i olika avdelningar som sinsemellan reagerar lite olika på ekonomiska förändringar.
Var kan man köpa eller trada oljeaktier?
Oljeaktier på de flesta stora börser finns att köpa och sälja hos nätmäklare. Vi rekommenderar Avanza och Nordnet för dig som vill investera i oljeaktier.
Om du är ute efter mer kortsiktiga trades, med möjlighet att spekulera i nedgång (gå kort), kan du istället använda en CFD-mäklare. De har många olika instrument för alla typer av trades, på ett stort antal marknader. En av de smidigaste plattformarna för detta är eToro.
Du kan även läsa mer om alla våra tips på de bästa bankerna för investeringar! Eller öppna ett gratis konto direkt hos:
Här följer info om alla 15 oljebolag vi tittat närmare på!
Lundin Energy (Sverige)
Lundin Energy är ett svenskt bolag med huvudkontor i Stockholm. Lundin Energy är verksamma inom gas- och oljesektorn där de arbetar upstreammed exploatering och prospektering. De jobbar även med distribution av olja och naturgas. Deras fokus ligger främst på den europeiska marknaden och de har både egna produktionsanläggningar och samarbetar med andra partners.
Bolaget bildades i dess ursprungliga form 1981 och har alltså varit aktivt i olika former och under olika namn i över 40 år. De är väletablerade och är en av de stora spelarna på oljemarknaden. Under åren har de använt sin tillväxt till att knoppa av flera dotterbolag. Några exempel är International Petroleum Corp, EnQuest och Africa Energy Corp som också finns med i denna lista.
Lundin Energy strävar efter att vara koldioxidneutrala till 2023. De är redan nu en av de aktörer inom denna industri som har lägst koldioxidpåverkan.
Liksom alla bolag på marknaden drabbades Lundinaktien hårt av coronapandemin. Från att ha legat en bra bit över börsindex föll den kraftigt i värde under främst 2020. Sedan dess har aktiekursen åter stigit och återhämtat sig relativt snabbt. Med undantag för början av pandemin har aktien presterat bättre än börssnittet under de senaste 5 åren.
Volatiliteten ligger på strax över 30% och direktavkastningen är 4,47%. Lundin Oil är registrerat på Stockholmsbörsen under förkortningen LUNE
British Petroleum (Storbritannien)
British Petroleum, även känt under dess förkortning BP, är ett brittiskt olje- och gasbolag som inriktat sig på hela produktionskedjan. De arbetar alltså hela vägen från produktion till leverans till slutkund. Därmed kan deras verksamhet så att säga delas in i två halvor. En upstream och en downstream. Upstream har de produktion i till exempel Mexikanska Golfen. De är även i en fas där de bygger upp nya anläggningar i bland annat Indien, Indonesien, Trinidad och Azerbaijan.
Downstream fungerar de som leverantörer genom sina bensinstationer BP och Aral. Under varumärket Castrol säljer de även motorolja. British Petroleum ligger även bakom varumärkena ampm, Amoco och Wild Bean Cafe som alla är arbetar direkt mot slutkund.
Liksom de flesta större oljebolag är BP medvetna om och arbetar aktivt för att anpassa sin verksamhet efter miljöläget. De satsar mer på förnybar energi som till exempel vindkraft och solenergi.
Innan pandemin låg aktien strax över börsindex men i och med pandemin sjönk den drastiskt i värde och även om utvecklingen ser ut att gå uppåt så har den ännu inte återhämtat sig till de nivåer den låg på innan pandemin. Direktavkastningen ligger på 4 % och volatiliteten på ca 41%.
British Petroleums akter handlas på New York börsen med förkortningen BP.
Chevron Corporation – USA
Chevron Corporation grundades redan 1897, då under namnet Pacific Coast Oil Company. De är en av de stora aktörerna inom energisektorn. Deras huvudsakliga verksamhet är prospektering och raffinering av främst råolja men även andra naturresurser såsom naturgas.
Chevron Corporation fokuserar sin oljeutvinning främst i Mexikanska Golfen, kusten utanför västra Australien och Västafrika. Men de har även verksamhet i Kazakstan.
Förutom produktion jobbar de även med transport och slutdistribution genom sina varumärken Chevron, Texaco och Caltex. Denna bredd innebär att de kan klassas både som upstream, midstream och downstream. Bredden i verksamheten gör att bolaget blir relativt stabilt och inte påverkas fullt så mycket av svängningar på marknaden.
Bolaget har sitt huvudkontor i Kalifornien och agerar främst på den nordamerikanska marknaden. Chevron Corporation är noterade på New York börsen med förkortningen CVX.
Aktien följde index ganska stabilt fram till 2020. Därefter tappade den, liksom de flesta andra aktier, i värde och det är först under de senaste månaderna som de kommit ikapp indexvärdet.
Aktien har en direktavkastning på ca 3% och en volatilitet på 38.59%
Exxon Mobil (USA)
Exxon Mobil är ett amerikanskt bolag som grundades 1999 genom fusion av Exxon och Mobil. Bolaget arbetar med prospektering, produktion, transport och distribution av olja, gas och andra petroleumprodukter. På gas- och oljemarknaden är de en av de världsledande aktörerna. Exxon Mobil är ett globalt företag men fokus ligger på den nordamerikanska marknaden. Huvudkontoret ligger i Texas och bolaget är noterat på New York-börsen under förkortningen XOM.
Exxon Mobil tillhandahåller sina varor och tjänster under varumärkena Esso, Exxon, Mobil och ExxonMobil. Genom sina drivmedelsstationer Exxon och Esso levererar de bränsle direkt till slutkund. Varumärket Mobil är Exxon Mobils serie av motorolja. Exxon Mobil har alltså en stor bredd i sin verksamhet. Hela vägen från produktion till distribution. Detta ger en stabilitet och företaget har en volatilitet på 38,38%.
Under de senaste 5 åren har dock Exxon Mobils aktien konstant legat under börsindex vilket kan vara värt att ta i beaktande vid en eventuell investering.
Eftersom Exxon Mobil arbetar med produktion och prospektering räknas de som ett upstream-bolag men kan även ses som ett midstream-bolag i och med att de även arbetar med transport och senare led i distributionskedjan.
EnQuest (Sverige/ Storbritannien)
EnQuest är ett avknoppat dotterbolag inom Lundinkoncernen. De arbetar upstream med exploatering och produktion samt distribution av olja och gas till industriella kunder. Med huvudkontor i London bedriver de majoriteten av sin verksamhet i och kring Storbritannien. De har både offshore och onshore anläggningar. De har även verksamhet i Malaysia inom oljeproduktion.
Under de senaste 5 åren har EnQuests aktie haft en svajig prisutveckling. Volatiliteten ligger på ca 79%. Aktien är dock billig och traderas kring 4 kronor.
EnQuest är registrerade på Stockholmsbörsen under förkortningen ENQ.
International Petroleum Corp. (Kanada)
International Petroleum är ett kanadensiskt bolag med huvudkontor i Vancouver men det finns även koppling till Sverige. Bolaget startade nämligen som en avknoppning från Lundin Petroleum under 2017. Bolaget arbetar upstream med exploatering, produktion och distribution av olja och gas. De arbetar globalt men störst fokus ligger på Europa och Sydostasien. De har egna anläggningar i Kanada, Malaysia och Frankrike. Projekten i Malaysia är offshore medan de i Frankrike och Kanada är onshore.
Under de senaste 5 åren har International Petroleum omväxlande legat strax över eller strax under börsindex. Under det senaste halvåret har dock aktien stigit markant i pris i förhållande till snittet.
Tidigare har priset legat mellan 25 och 50 kronor. Under de senaste månaderna har det stigit till ca 100 kronor. International Petroleums aktier handlas på Stockholmsbörsen och på börsen i Toronto under förkortningen IPCO.
Africa Energy Corp (Kanada/ Sverige)
Africa Energy Corp är ett kanadensiskt gas- och oljebolag och finns registrerat på börsen i Toronto. Deras huvudkontor ligger i Vancouver. Africa Energy Corp är dock ett dotterbolag inom Lundinkoncernen och räknas därmed även delvis som ett svenskt bolag. Förutom börsen i Toronto finns de även registrerade på börsen First North Stockholm. Deras förkortning i Toronto är AFE och i Stockholm är det AEC.
Africa Energy Corp är ett relativt ungt företag som grundades 2010. De har sin primära verksamhet utanför södra Afrikas kust. Närmare bestämt utanför Sydafrika och Namibia. De är ett upstream- bolag som är verksamma inom prospekteringsfasen av oljeutvinning. Även om de är ett ungt företag satsar de på att bli kvar på marknaden länge.
Till skillnad från många andra steg Africa Energy Corps aktie under pandemin och redovisade sitt högsta värde i oktober 2020. Därefter har den åter sjunkit i värde.
Jämfört med börsindex på Stockholmsbörsen har Africa Energy Corps aktie fluktuerat mycket under de senaste 3 åren. Aktien har en hög volatilitet på 45,65%. För investerare innebär detta både en ökad risk för förlust, men samtidigt en ökad chans till större vinster. Det handlar helt enkelt om vilken grad av risk man är beredd att ta som investerare.
Crown Energy (Sverige)
Crown Energy är ett svenskt bolag som är noterat i Stockholm på börsen Nordic Growth Market med förkortningen CRWN. De har kontor i Stockholm och London. I sammanhanget är Crown Energy lite speciella då bolagets verksamhet är delad i två olika inriktningar. Å ena sidan arbetar de med olja och gas, och å andra sidan tillhandahåller och utvecklar de specialanpassade lösningar för fastigheter som bostäder och kontor. De erbjuder också tjänster inom telekommunikation, säkerhet och transport till internationella företag inom energisektorn. Här finns alltså en stor bredd i verksamheten.
När det kommer till sidan av bolaget som sysslar med prospektering och produktion av olja och gas är Crown Energys nisch att de fokuserar på nya, underexploaterade områden. I nuläget är detta Mellanöstern och Afrika. Närmare bestämt Irak, Sydafrika och Madagaskar. I denna roll arbetar de upstream i produktionskedjan.
På börsen har Crown Energy under de senaste 5 åren legat under snittet och har ännu inte kommit tillbaka till samma nivåer som de låg på innan pandemin. Aktien har en volatilitet på ca 66%.
Crown Energy är en av de billigare aktierna på marknaden med ett pris på ca 2 kronor.
Equinor (Norge)
Equinor är ett norskt bolag som grundades 1972 och har sitt huvudsäte i Stavanger. De är de största olje- och gasleverantörerna på den norska marknaden och står för ca 70% av all norsk gas- och oljeproduktion. De är aktiva inom prospektering och produktion av gas och råolja i havet utanför Norges kust. Men de har även verksamhet i flera andra länder runt om i världen som till exempel Brasilien och Storbritannien. I första hand levererar de sina produkter till den europeiska marknaden men de säljer även till Nordamerika och Asien.
Samtidigt är de en ledande aktör på marknaden när det kommer till omställning till miljövänlig och hållbar energi. Stora delar av deras investeringar är inom förnybar energi som till exempel vindkraft och solenergi. Deras mål är att vara helt klimatneutrala till år 2050.
Equinor finns listade både på börsen i Oslo och i New York. Deras förkortning är EQNR. Under de senaste 5 åren har Equinors aktie följt börsindex ganska jämnt. Det senaste halvåret har de dock stigit i värde och ligger just nu en bit ovanför börssnittet.
Volatiliteten för Equinors aktie ligger på ca 37 % och direktavkastningen beräknas till ca 2%.
Aker BP (Norge)
Ett i sammanhanget relativt nytt företag på oljemarknaden är det norska bolaget Aker BP. De kom till 2016 när BP, Aker och det norska Oljesällskapet slogs samman. Aker BP har sin verksamhet upstream och arbetar med produktion, utbyggnad och driftsättning till sjöss utanför Norges kust.
Mätt i produktion är Aker BP ett av de allra största börsnoterade oljebolagen på den europeiska marknaden. Samtidigt strävar de efter att hitta sätt att minska sin miljöpåverkan och vara en del av omställningen till en grönare och mer hållbar energianvändning i världen.
Deras mål är att på ett säkert, långsiktigt och aktivt sätt förvalta oljeplattformar i havet kring Norges kust.
Huvudkontoret ligger i Fornebu i Bærum. Med undantag för den branschomspännande nedgången i samband med coronapandemin har Aker BPs aktie stadigt legat över börssnittet under de senaste 5 åren. De har nu i det närmaste kommit tillbaka till de prisnivåer runt 350-400 kronor som de låg på innan pandemin.
Företaget är listat på Oslobörsen under förkortningen AKRBP. Volatiliteten för Aker BP beräknas vara ca 37% och direktavkastningen strax över 4%.
Suncor Energy (Kanada)
Suncor Energy är ett bolag som bildades redan 1917 och har en stor bredd i sin verksamhet. I sin verksamhet upstream arbetar de med utvinning av oljesand i Kanada. Utanför Kanadas östkust är de också verksamma med både prospektering och produktion. De har även produktionsverksamhet i Norge, Storbritannien, Syrien och Libyen. Deras anläggningen finns både onshore och offshore.
I sin downstream verksamhet har de drivmedelsstationerna Petro Canada.
Mellan upstream och downstream har de även raffinaderier. Detta gör att de räknas som ett integrerat oljebolag där flera delar av produktionskedjan finns med. Det ger dem en bredd och en motståndskraft mot svängningar på marknaden.
Utöver utvinning och handel med olja har Suncor Energy även arbete med förnybar energi och förnybara bränslen som arbetsområden. Jämfört med oljesanden är dessa ännu inte så utvecklade men det är satsningar för framtiden.
Aktien förkortas SU och finns noterad på New Yorkbörsen. Utvecklingen har varit ostabil under de senaste åren men man har nästan lyckats nå samma nivåer som man hade innan pandemin slog till. Priset på Suncor Energys aktier ligger på ca 40 amerikanska dollar, men varierar som sagt en del.
Kinder Morgan (USA)
Kinder Morgan är ett amerikanskt bolag inom gas- och oljedistribution. Huvudkontoret ligger i Texas och företaget är noterade på New Yorkbörsen med förkortningen KMI. Kinder Morgan har pipelines tvärsigenom hela USA och kan därmed leverera gas och olja till hela landet. Ungefär 40% av den gas som används i USA transporteras via Kinder Morgans pipelines.
Förutom sina pipelines har de 141 terminaler för lagring och hantering. Vid sidan av handeln med olja och naturgas erbjuder de även lagring och hantering av förnybara bränslen och kemikalier vid sina terminaler.
I och med att de arbetar med transport och distribution faller Kinder Morgan inom kategorin midstream bolag.
Innan pandemin låg aktien på strax över 20 amerikanska dollar. De tappade en del under pandemin och har ännu inte helt uppnått de nivåer de hade innan. Idag ligger aktien på mellan 15 och 20 amerikanska dollar.
Marathon Petroleum Corp (USA)
Marathon Petroleum Corp är ett amerikanskt bolag inom olje- och gassektorn. De grundades 2009 och har sitt huvudkontor i Ohio. De har 13 egna raffinaderier runt om i USA där de förädlar fram petroleumvaror som de sedan säljer på marknaden.
Marathon Petroleum Corp riktar sig även till slutanvändare genom sina drivmedelstationer Marathon och Arco som finns i USA och Mexico.
Förutom denna downstream verksamhet arbetar de även midstream med transport och distribution av olja och gas i ett partnerskap med bolaget MPLX. Detta sätter dem alltså i en lite speciell situation där de äger raffinaderier och återförsäljning men däremellan samarbetar med en partner för distribution.
Marathon Petroleum är börsnoterade i New York och aktien ligger på ca 100 amerikanska dollar. Som de flesta bolag inom oljeindustrin drabbades de hårt av coronapandemin man har sedan dess repat sig och kommit tillbaka till de prisnivåer de låg på innan pandemin. Deras förkortning är MPC.
Frontline (Norge)
Det norska bolaget Frontline är ett tankrederi som transporterar olja globalt. Ursprungligen var det ett svenskt företag som grundades 1985. Som transportföretag placerar de sig midstream i produktionskedjan.
Frontline har ett stort antal fartyg i olika storlekar. De satsar på att ligga i framkant vad gäller teknologi och de har en av de modernaste fartygsflottorna i världen. Detta återspeglas bland annat i att deras äldsta fartyg är från 2009 och de nyaste är från 2022.
Frontline har sitt huvudkontor i Bermuda och finns listat både på New Yorkbörsen och på Oslobörsen under förkortningen FRO.
Under de senaste 5 åren har aktieutvecklingen för Frontline varierat kraftigt. Periodvis har de presterat en bra bit högre än börsindex i Oslo, men i perioder har de även presterat sämre. Detta är en aktie med hög volatilitet på över 65%. Även i jämförelse med New Yorkbörsen har Frontlines aktievärde fluktuerat kraftigt under de senaste åren. Detta är i sig inte nödvändigtvis vare sig positivt eller negativt från investeringssynpunkt. Men det är viktig information att ta med i beräkningen över vilken risk man är beredd att ha i sin investering i aktier.
Här hittar du mer inspiration till aktier!