Approva recension 2022: Väletablerad långivare inom företagslån


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Approva AB är ett finansbolag som riktar sig till entreprenörer och småföretagare som är i behov av finansiering under en kortare period med snabb hantering.

Du som har ett svenskregistrerat företag kan ansöka om ett lån upp till 300 000 kronor och få pengarna insatta på kontot inom femton minuter, beroende på bank.

Text: Recension Approva Vem kan ansöka, vilka lån finns, Är tjänsten bra?

Är Approva bra? (vårt omdöme)

Approva Logo

Approva utger sig för att stå på småföretagarnas sida i en lånesituation, vilket är ett trevligt initiativ.  Hemsidan är användarvänlig och enkel att hitta information på.

De allmänna villkoren är skrivna på ett juridiskt men ändå ganska lättbegripligt språk och innehåller relevant information som är formulerad specifikt för Approva och deras kunder. Att handläggningen är snabb och att det görs en individuell bedömning av varje förfrågan anser vi är mycket bra.

Alla kontaktuppgifter är lätta att hitta på hemsidan. Du kan komma i kontakt med Approva via telefon, mail och via ett kontaktformulär som finns under fliken “Kontakta Oss”. Du kan även maila ägarna direkt. Deras adresser hittar du vid deras presentationer på sidan “Om Oss”.

Fördelarna med Approva:

 • Enkel ansökan via webben med BankID
 • Endast 15 minuters handläggningstid under kontorstid
 • Individuell bedömning
 • Vid godkänd kreditprövning skickas avtal till din mail för elektronisk signering
 • Direktutbetalning
 • Möjlighet att slutlösa lånet i förtid

Nackdelarna med Approva:

 • Borgensman krävs
 • Låg lånegräns med kort löptid
 • Relativt höga avgifter vid missad betalning

Passa även på att läsa om några andra låneförmedlare, såsom:

Vad är Approva?

Approva AB är ett  ungt finansbolag som har specialiserat sig på företagslån. Det har varit verksamt sedan 2018 och ingår i koncernen Balaguna Capital AB som finansierar startupföretag inom finansteknik och medicinteknik.

Är Approva en bank?

Svaret är nej. Approva är ingen bank, utan en kreditgivare som lånar ut pengar. Inga andra tjänster som exempelvis sparkonto eller betalkort erbjuds.

De beskriver sig själva istället som “den lilla långivaren som utmanar storbankerna”. När du har blivit beviljad ett lån sätts pengarna in på ditt konto i din ordinarie bank.

Lånet betalas tillbaka till Approva från ditt bankkonto via en fast månatlig avgift som inkluderar alla beräknade kostnader, avgifter och räntor.

Vilken typ av lån erbjuder Approva?

Approva AB erbjuder företagslån från 30 000 kronor upp till 300 000 kronor, utan säkerhet men med krav på att det ska finnas en borgensman.

Återbetalningstiden är 2-36 månader och startar från det datum då lånebeloppet har utbetalats till låntagarens bankkonto.

Vilken typ av företag är lämpat att söka lån hos Approva?

Alla svenskregistrerade företagsformer med F-skattsedel som har behov av att snabbt förbättra sin likviditet kan ansöka om lån hos Approva. Exempel är aktiebolag, handelsbolag och enskild firma.

I sin marknadsföring vänder de sig speciellt till småföretag och entreprenörer som kan ha svårt att få gehör för sina idéer och visioner hos storbankerna.

Finansiera ditt entreprenörskap

Att vara en entreprenör innebär många gånger att våga pröva nya idéer, utforska nya möjligheter och att våga ta risker. Den som har en ny och spännande idé är välkommen att bolla finansieringsmöjligheter med Approva eftersom de är specialiserade på just den här typen av verksamhet.

Starta upp ett nytt företag

För att kunna starta en ny verksamhet kanske du behöver skaffa ett fordon, utrustning, maskiner eller verktyg. Kanske behöver du kapital för att kunna bilda ett aktiebolag? Nya företag som behöver kapital för att kunna starta kan få en möjlighet hos Approva då en individuell bedömning görs vid varje ansökan.

När du har investeringsbehov

Går det bra i firman? Har du räknat hem ett större jobb som du behöver skaffa en ny typ av maskiner till för att kunna utföra? Den som har planerat att investera i utrustning eller material till sitt företag men som har svårt att få lån på sin vanliga bank kan ansöka om lån hos Approva.

Om du fått oförutsedda kostnader

Kanske har du råkat ut för ett haveri i företaget. Motorn har skurit, datorn orkar inte mer, svarven har sett bättre dagar, ugnen har lagt av. Små företag som har drabbats av oförutsedda kostnader, som till exempel reparationer eller akuta investeringar, kan ansöka om ett lån hos Approva och få snabb utbetalning.

Vad krävs för att kunna låna hos Approva?

Kraven som ställs när du ansöker om ett lån är, förutom att ditt företag är svenskregistrerat och innehar F-skattsedel även följande:

 • Företaget måste vara momsregistrerat.
 • Företaget måste ha konto hos en svensk bank och vara kopplat till BankID så att avtalen kan signeras.
 • Du som gör ansökan måste vara folkbokförd i Sverige.
 • Både du som söker och ditt företag får inte ha någon skuld hos Kronofogden och måste ha stabil ekonomi.
 • Det måste finnas en borgensman.

Det utförs en kreditprövning både på dig och ditt företag under handläggningen, men bedömningen är individuell vilket innebär att du kan beviljas ett lån även om du har en betalningsanmärkning.

Hur fungerar Approva?

På Approvas hemsida finns en länk som heter “Ansök”. Länken leder till ett formulär där du identifierar dig med BankID och fyller i dina uppgifter för att få låneförslag om det lån du söker.

Approva erbjuder en prisgaranti om du får ett bättre erbjudande om lån från någon av deras konkurrenter. I sådana fall ska du kontakta Approva direkt för att kunna förhandla om ett bättre förslag. Kontaktuppgifter hittar du på approva.se.

När du har godkänt låneförslaget från Approva och fyllt i dina uppgifter elektroniskt skickas din ansökan till deras kundtjänst för handläggning. Du får svar samma dag, oftast inom femton minuter till din e-postadress under kontorstid. Kundtjänst har öppet måndag till fredag helgfria vardagar mellan klockan 09.00 – 17.00.

Om företagslånet har beviljats skickas avtal och skuldebrev till din e-postadress för godkännande och elektronisk signering.

När du har signerat allt korrekt betalas lånet ut direkt. Beroende på vilken bank du har tar det olika lång tid innan pengarna syns på ditt konto. Det kan ta från femton minuter under kontorstid på helgfria vardagar, upp till tre bankdagar innan transaktionen är genomförd.

Är Approva seriöst?

Approva är mycket tydliga med sin information och sina regler för utlåning på hemsidan och i deras allmänna villkor. Sedvanlig kreditprövning görs via Bisnode. Ägarna Tim Bal och Jonathan Söderblom syns gärna med sitt företag, vilket ger ett intryck av seriositet, stolthet och transparens.

Approva står under tillsyn av Finansinspektionen och har tillstånd att bedriva kreditgivning enligt lagen om viss verksamhet med konsumentkrediter (2014:275).

Tar Approva ut någon avgift?

Kostnaden för lånet bestäms individuellt. I Approvas marknadsföring anges att låntagaren slipper uppstartskostnader och aviavgifter och att återbetalningen sker helt och hållet med en fast månadskostnad som dras direkt från låntagarens bankkonto.

Ett prisexempel från deras hemsida är att ett sökt lån på 80 000 kr med återbetalningstid på 18 månader kan få kostnader och avgifter på 1600 kr utöver amorteringen på 4400 kr. Total månadskostnad att betala blir då 6044 kr.

Se uträkningen nedan. Notera att priserna givetvis kan komma att ändras, se aktuell information och ränta på Approvas hemsida. Detta exempel hämtades i oktober 2022.

Lånebelopp80 000 kr
Återbetalningstid18 mån
Kostnader och avgifter1 600 kr
Amortering4 400 kr
Att betala per månad6 044 kr


Utöver det tar Approva ut påminnelseavgift och dröjsmålsränta i de fall lånet inte blir återbetalt i tid. Aktuell dröjsmålsränta står angiven i dokumentet Allmänna Villkor som du kan hitta på hemsidan under fliken “Villkor & Priser”.

Om du önskar lösa lånet i förtid måste du ändå betala månadskostnaden för den löptid som är kvar enligt avtalet. Innan du slutlöser lånet måste du ta kontakt med Approva för att få information om hur du ska göra.

Vilka äger Approva?

Företaget ägs av Tim Bal och Jonathan Söderblom. De har båda mångårig erfarenhet av finansbranschen och har bland annat jobbat med konsumentlån vid Marginalen Bank och som inspektör hos Finansinspektionen. De har byggt upp verksamheten med sin egen erfarenhet av entreprenörskap som grund.

Tim Bal är förutom grundare till Approva även grundare till investmentbolaget Balaguna Capital där Approva ingår tillsammans med en rad andra företag. Bolaget finansierar startupföretag med inriktning finansteknik och medicinteknik. Han har mer än femton års erfarenhet av finansbranschen.

Tim har studerat på masternivå i ekonomi och finans vid Golden Gate University i Kalifornien under början av 2000-talet. Då arbetade han även som analytiker inom forskning och finans vid sidan av sina studier.

Efter en period som ledarskapskonsult började han jobba hos Citibank, numera Marginalen Bank AB med olika finansuppdrag. 2016 grundade han Balaguna Capital och två år senare såg Approva dagens ljus. Hans intention är att kunna bidra till att skapa kreativitet och innovation i näringslivet.

Jonathan Söderblom är medgrundare till Approva och har sin bakgrund i restaurangbranschen där han enligt sin egen berättelse har upplevt hur svårt det kan vara att få gehör för sina idéer och sina investeringsbehov hos traditionella banker.

Jonathan har studerat nationalekonomi vid Lunds universitet då han även var mycket engagerad inom föreningslivet gällande idrott. Under åren 2008 – 2013 drev han Lickershamnskrogen på Gotland, som hade kapacitet att ta emot runt 500 gäster per dag.

De sista åren jobbade han även som konsult inom fintech och därefter började han jobba på Marginalen Bank AB som specialist inom privatlån och försäkring.

Jonathan blev kvar inom finanssektorn och började sedan jobba som analytiker och inspektör på Finansinspektionen. 2019 slog han sig ihop med Tim Bal och tillsammans driver de sedan dess Approva.

Vad ska man tänka på när man ansöker om lån hos Approva?

Det är viktigt att vara medveten om att snabba lån har höga räntekostnader och att verkligen tänka igenom om det är nödvändigt att ta lånet. Eftersom lånetiden är relativt kort blir också månadskostnaden ganska hög. Är investeringen du ska göra av sådan karaktär att du kan räkna hem lånet med hjälp av den, eller blir det bara ännu en utgift? Har du råd?

Tänk på att formulera ditt investeringsbehov ifall du behöver ta kontakt med Approva personligen under ansökningsprocessen. Beskriv för dig själv vad det är du ska låna till, varför och på vilket sätt ett lån hjälper dig i ditt företagande.

Om dina planer inte går i lås och du får svårt att betala tillbaka enligt avtalet, så tillkommer en extra dröjsmålsränta och påminnelseavgift. En eventuell tvist kommer att avgöras i domstol.

Får du problem med att betala måste du omedelbart kontakta Approva och berätta det.

Approva kan komma att höja avgiften för lånet beroende på omvärldsläget. I sådana fall kontaktar de dig innan ändringen sker.

Lånet kan bli dyrt i sin helhet även om du får möjlighet att slutlösa det i förtid. Det beror på den så kallade ränteskillnadsersättningen som innebär att du har förbundit dig att betala även kostnaderna för den tid som är kvar om du hade fortsatt att följa avbetalningsplanen. Summan som ska betalas tillbaka vid förtidslösen är alltså lika mycket som om du hade valt att fortsätta delbetala.

Approvas lån är ändå lätt att räkna in i sin budget då månadskostnaden som ska betalas är samma varje månad ända tills lånet är återbetalt.

Sammanfattning

Företag som snabbt behöver förbättra sin likviditet kan ansöka om lån hos Approva AB. De beviljar lån från 30 000 kronor upp till 300 000 kronor med flexibel och snabb handläggning.

Kravet är att företaget som söker är svenskregistrerat som antingen enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag, att det är momsregistrerat och att det har konto på en svensk bank som är kopplat till BankID. Du som gör ansökan måste också vara svensk medborgare. Borgensman krävs vid ansökan.

Handläggningstiden är kort, bedömningen är individuell och utbetalning sker direkt vid godkänt lån efter att avtalet har signerats. Hela processen sker elektroniskt. Kreditprövning görs via Bisnode.

Utbetalning av lånet sker samma dag som avtalet har signerats, till det konto som du har angivit. I undantagsfall, beroende på bank, kan det ta upp till tre bankdagar innan transaktionen är genomförd.

Återbetalningstiden är från 2 månader upp till 3 år och månadskostnaden är samma under hela löptiden. Approva erbjuder prisgaranti om du får ett bättre erbjudande från en annan långivare.

Om du vill slutlösa lånet i förtid måste du betala hela det återstående lånet, inklusive månadskostnader, så kallad ränteskillnadsersättning.

Du kan nå kundtjänst helgfria vardagar, måndag till fredag under kontorstid.

Approva är en kreditgivare med vänlig och positiv framtoning där du kan ha kontakt och bolla dina idéer direkt med företagets ägare om du önskar det. Enligt sin marknadsföring står de på småföretagarnas sida och vill verka för att öka kreativiteten inom näringslivet.


Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg