Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Har du svårt att hitta seriösa långivare som är nytänkande och vars blick är riktad framåt, snarare än bakåt? Då kanske Banky är något för dig.
Åtminstone om vi ska tro på det bolaget skriver om sitt ”unika sätt att kreditpröva som skapar möjligheter för låntagare som har fått nej hos andra”. Hur mycket sanning det ligger bakom de orden får du veta genom att läsa vidare.
Vi ger dig vår bild av Banky och informerar om allt från avgifter och användarvillkor till säkerhet och tjänsteutbud. Helt enkelt en fullmatad recension av den digitala långivaren Banky!
Innehåll
Om Banky
Banky tillhör en genre långivare som inom branschen går under benämningen neobank. Vad som är kännetecknande för en neobank är att tjänsten är till hundra procent digital, vilket gör att en neobank kan erbjuda snabbare och billigare banktjänster jämfört med traditionella banker.
Banky startade 2021 med målet inställt på att erbjuda precis det en neobank bör erbjuda, nämligen finansiella tjänster till bra villkor. Att Banky dessutom erbjuder villkor baserade på låntagarens faktiska agerande vad gäller privatekonomiska frågor skiljer dem från vissa konkurrenter, som snararare utgår ifrån riskmodeller och historik.
Med en tydlig ambition om att hjälpa kunder som har problem med att få ett lån beviljat erbjuder Banky en tjänst som lägger tonvikten på kundens betalförmåga. Det sker genom grundliga analyser och ett strikt krav på borgensman. Med hjälp av en enkel och smidig ansökningsprocess underlättas även hanteringen av den privata ekonomin.
Se även våra andra recensioner av låneförmedlare:
Vilka står bakom Banky?
Bakom Banky AB står ett antal erfarna personer med bakgrund i diverse styrelseuppdrag. Några av dem är kända från den mer väletablerade låneförmedlingstjänsten Advisa, andra från olika verksamheter inom finanssektorn.
Posten som verkställande direktör innehas för närvarande av Philip Berman, som styr skeppet tillsammans med bland andra styrelsens ordförande, Jonathan Bollman.
Hur fungerar Banky?
Banky erbjuder en produkt som gör det möjligt för företaget att förmedla krediter till personer som tidigare har haft svårt att få ett lån beviljat. Det sker med hjälp av tydliga rutiner för kontroll av låntagarens kreditrisk, men med fokus på dennes förmåga snarare än oförmåga att betala tillbaka lånet. Därmed kan även personer med betalningsanmärkningar ansöka om lån via Banky.
Så här går en ansökan till:
- Fyll i de uppgifter som efterfrågas
- Identifiera dig med hjälp av Mobilt BankID
- Fyll i önskat lånebelopp
- Lägg till en borgensman
- Ta emot förslag från Banky
Generellt sett ett stort antal UC-förfrågningar eller ett lågt UC-score sällan ett hinder för Banky att godkänna en låneansökan. Här behandlas varje ansökan istället utifrån kriterier som betalningsförmåga och aktuell ekonomisk situation, där aspekter som kredithistorik och riskanalys står i skymundan.
Avseende punkt 4 tar det vanligtvis lite drygt 24 timmar innan pengarna kan betalas ut. För att snabba på den processen ytterligare krävs det att du anger en godkänd borgensman i samband med din ansökan.
Punkt 5 anger att du får förslag på lånebelopp och räntor i princip direkt. Du kan också ta reda på din ungefärliga månadskostnad med hjälp av den digitala kostnadskalkylator som finns på Bankys hemsida, vilket gör att du kan skriva i olika lånebelopp innan du fyller i din ansökan.
Är Banky att lita på?
Banky AB är en kreditgivare som står under Finansinspektionens tillsyn, vilket betyder att bolaget även har de tillstånd som krävs för att bedriva förmedling av konsumentkrediter (dvs. lån på kredit till privatpersoner).
Det är Banky som sköter all kundkontakt medan samarbetspartnern Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget agerar kreditgivare. Genom att på ett rakt och ärligt sätt dela information likt den här ovan menar Banky att man erbjuder en transparent och flexibel tjänst som är lätt för vem som helst att använda.
Det är också så att samtliga av Finansinspektionen beviljade tillstånd går att kontrolleras via Finansinspektionens företagsregister. Det faktum att ett beviljat lån kan betalas av i sin helhet utan extra kostnader och oavsett löptid, ger känslan av att Banky står på konsumentens sida.
Det faktum att kundtjänst kan nås alla helgfria vardagar mellan klockan 09.00 och 18.00 (avser e-post då telefontiderna är något mer begränsade och varierar mer) skapar också en viss trygghet.
Vårt intryck av Banky
Banky grundades så sent som 2021, vilket inte minst märks i samband med ett besök på företagets hemsida. I skrivande stund finns endast information om företag, deras affärsidé samt deras möjlighet till privatlån. Det finns dock redan nu menyalternativ som gäller både bolån och sparkonto, vilket antyder att betydligt mer är på gång hos Banky.
Bortsett från Banky lämnar en del att önska med avseende på hemsidan, känns tjänsten som ett bra alternativ för personer som dras med betalningsanmärkningar eller på annat sätt har svårt att få lån. Vilket är precis det tjänsten är till för.
Tjänsten i sig bidrar därmed till några väl behövda pluspoäng från vår sida, vilket också bekräftas av de omdömen vi har tagit del av rörande Banky.
Mot bakgrund av dessa omdömen presenterar vi en lista över för- och nackdelar med Banky enligt följande:
Fördelar med Banky
- Alla ärenden sker online
- Finns inga dolda avgifter
- Du betalar endast ränta (rörlig)
- Du får svar på din låneansökan direkt
- Ingen risk för avslag p.g.a. lågt UC-score
- Du vet hur mycket du ska betala varje månad
Nackdelar med Banky
- Relativt nya på marknaden
- Icke färdigutvecklade produkter
- Kräver relativt hög årsinkomst
- Studerande och arbetssökande stängs ute
- Hemsidan bör uppdateras med mer information
För vem passar Banky?
Banky skriver på sin hemsida att de inte vill stänga ute ”vanliga konsumenter” som har ordning på ekonomin, men ändå behöver låna pengar. De skriver och att det finns mer ”moderna sätt att göra mer rättvisa kreditbedömningar på”, och vi får förmoda att det då jämför sig med konkurrerande tjänster inom samma bransch.
Banky passar därmed en bred skara konsumenter som vill samla mindre lån med ett större lån eller som behöver finansiera ett husbygge, fordonsköp eller andra, mer oförutsedda utgifter.
Banky passar också för personer som har betalningsanmärkningar och därmed svårt att få ett lån beviljat. Hos Banky är maxbeloppet för en låneansökan 100 000 kronor (sek) och i samband med varje ansökan görs en kreditbedömning som bland annat baseras på inkomst och levnadskostnader.
Lånets omfattning beror på låntagarens ekonomiska situation, vilket innebär att Banky, likt många konkurrenter, trots allt kräver en viss säkerhet. För att säkra upp ytterligare kräver man också att låntagaren ska ange en godkänd borgensman i samband med sin ansökan.
Ett lågt UC-score ska inte ha någon negativ påverkan på kreditbedömningen enligt Banky, samtidigt som man stänger dörren för personer som studerar eller är arbetssökande. Därmed passar Banky inte för konsumenter som antingen går i skolan eller söker jobb. Inte heller passar det lånsökare som saknar borgensman.
Vad ingår i tjänsten?
- Privatlån: låna upp till 100 000 kronor
- Samla lån: samla dyra smålån och sänk kostnaden
- Finansiera projekt: låna pengar till ny/ombyggnation, renovering, köp av bil/båt
- Oförutsedda utgifter: låna pengar för att klara av en oväntad utgift
- Omedelbart besked: ansök och få svar direkt
- Snabb utbetalning: få pengarna på kontot inom ett dygn
- Fast månadskostnad: slipp dolda och dyra avgifter
Observera att Banky uppger på sin hemsida att ytterligare tjänster såsom bolån och sparkonto kommer att erbjudas inom kort.
Avgifter hos Banky
Banky erbjuder avgiftsfria lån med rörlig ränta som är densamma för alla som erbjuds ett lån. Att räntan är rörlig innebär att den kan ändra sig över tid och relativt snabbt. I skrivande stund ligger den runt 29% med en löptid motsvarande 2-8 år.
I händelse att låntagaren inte kan betala tillbaka lånet inom avtalad löptid kan denne komma att krävas på avgifter i form av påminnelseavgifter, dröjsmålsränta och inkassoavgifter.
Aktuella avgifter hos Banky just nu:
- Påminnelseavgift: 60 kronor/påminnelseavi
- Dröjsmålsränta: 26,5% på förfallet belopp
- Inkassoavgift: 180 kronor/ärende
Vad krävs för att använda Banky?
För att ansöka om lån hos Banky måste lånsökaren
- Vara 20 år fyllda
- Vara folkbokförd i Sverige
- Kunna uppge en fysisk adress
- Kunna uppge giltiga kontaktuppgifter
- Ha tillgång till ett mobilt BankID
- Ha en månadsinkomst motsvarande 10 000 kronor (netto)
- Ha en årsinkomst motsvarande 96 000 kronor (netto)
Förutom ovanstående godkänner Banky inga ansökningar från personer som studerar eller är arbetssökande. Detsamma gäller för lånsökare som saknar en godkänd borgensman.
Observera att Banky uppger på sin hemsida att personer som saknar godkänd borgensman kan vända sig till kundtjänst för att få hjälp.
Sammanfattning
Banky är en digital långivare som erbjuder förmånliga lån till vanliga konsumenter. Därmed går Banky under benämningen neobank, det vill säga en bank som kännetecknas av snabba digitala låneerbjudanden som är billigare än de fysiska bankernas.
Sedan starten 2021 har Banky målet inställt på att erbjuda finansiella tjänster till bra villkor. Det innebär bland annat villkor baserade på låntagarens faktiska agerande vad gäller privatekonomiska frågor. Här skiljer sig alltså Banky från många andra långivare, som snarare utgår från riskmodellsanalyser och kredithistorik än förmågan att betala.
Trots löfte om mer förmånliga lånevillkor finns det både för- och nackdelar med att låna pengar genom Banky. Till fördelarna räknas bland annat korta svarstider, låga avgifter och möjligheten att ansöka trots lågt UC-score, medan kravet på fast inkomst och godkänd borgensam kan ses som nackdelar.
Banky har en tydlig ambition om att hjälpa kunder som tidigare har haft svårt att få lån. Det sker dels genom ett fokus på kundens betalförmåga, dels med hjälp av grundliga analyser och strikta krav på borgensman. Utöver det är ansökningsprocessen snabb och smidig med ett direkt svar som resultat.
Sammantaget lämnar detta oss med en försiktigt optimistisk känsla, samtidigt som vi gärna vill se en utveckling av såväl tjänsten som produkten samt formen för hur dessa presenteras.