Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Spel på konsol, PC, mobilen och på nätet lockar otroligt många människor världen över. Det är ett fenomen som aldrig tycks sluta växa och utbudet bara ökar. Det innebär enorma pengar att tjäna, men även stenhård konkurrens om spelarnas tid och uppmärksamhet. I den här artikeln tittar vi närmare på några av de bästa aktierna inom tv- och datorspel! (samt några lite mindre heta bolag också).
Alla aktier som nämns i artikeln finns att handla hos Avanza och Nordnet som är de bästa plattformarna för aktier. De fonder som nämns handlas med fördel hos SAVR, där du kan handla samma fonder till lägre priser! Läs mer om dessa banker här.
Eller öppna gratis konto direkt:
Innehåll
Vilka är de bästa aktierna inom datorspelsbranschen?
Det finns många intressanta bolag i den här branschen. Men det är samtidigt en bransch med hård konkurrens och ofta väldigt höga värderingar på de stora etablerade bolagen i branschen. Här är några av de bolag som jag personligen tycker är mest intressanta. Det innebär inte att det är någon rekommendation utan bör betraktas som inspiration och en möjlighet att dyka djupare i bolaget och själv försöka värdera om aktien är köpvärd.
Roblox är ett otroligt populärt spel som byggt ett helt eget ekosystem och en ekonomi på sin plattform. Möjligheterna för det här bolaget att kapitalisera på sina många miljoner trogna spelare världen över, är enorma. Samtidigt är bolaget relativt nytt, spelarbasen har en låg genomsnittsålder och det är väldigt svårt att spekulera om hur populärt det kommer att vara i framtiden.
MAG Interactive är ett svenskt bolag med många fina mobilspel som lockar en bred publik av människor som inte är typiska datorspelare. Det finns en enorm potential att hitta lönsamhet och nya vägar till intäkter genom publiken som har en väldigt hög och frekvent speltid på deras quiz- och tävlingsappar.
Embracer. Det här populära spelföretaget kanske känns som ett tråkigt val, då det är ett oerhört populärt företag att äga aktier i här hemma i Sverige. Det är dock ett väldigt välskött bolag, med engagerad och trovärdig ledning som varit med från start, under en lång och häftig tillväxtresa. Det kan dock vara något svårt att greppa hela bolagets stora verksamhet med alla studios och spel som släpps, samt alla nya förvärv som tillkommer. Men är definitivt ett intressant bolag i branschen.
Det finns otroligt många andra bolag inom spelindustrin. Läs vidare för att hitta inspiration om fonder och aktier inom alla former av gaming!
Fonder inom gaming och datorspel
Om du är intresserad av att investera i fonder är det viktigt att betala så lite som möjligt i avgifter. Läs min recension av SAVR för att lära dig mer om fondavgifter och hur du kan spara pengar!
Det finns några fonder som har ett väldigt tydligt fokus just på spelbranschen. Många heter något med eSport, då detta ofta talas om som en viktig framtidsbransch.
Plain Capital ArdenX
Den här fonden förvaltas av AIFM Group som är ett svenskt fondbolag. Den har en avgift som innefattar både en fast avgift och en förvaltningsavgift. Det är en aktivt förvaltad fond som förutom aktier kan investera i derivatinstrument, räntebärande medel, med mera.
Aktierna i fondens portfölj är dock riktade mot datorspelsbranschen och hårdvara relaterad till spel. Största innehaven är:
- Square Enix Holdings
- NVIDIA
- Sony Group
- Activision Blizzard
- Take-Two Interactive
Du kan läsa mer om fonden på fondbolagets hemsida. Vill du handla den gör du det billigast här hos SAVR.
eSports Fund
Även denna fond förvaltas av AIFM Group. Det är en mer renodlad aktiefond med en fast procentuell förvaltningsavgift. Fokus för fonden ligger som namnet avslöjar på esport och gaming. De största innehaven är:
- Electronic Arts
- Media and Games Invest
- Frontier Developments
- Take-Two Interactive
- Modern Times Group
Läs mer om fonden på deras hemsida. Fondens handlas till lägsta avgift här hos SAVR.
VanEck Vectors Video Gaming & eSports
VanEck är en global fondförvaltare baserad i USA, som funnits sedan 1955. De har fonder och förvaltningsteam runt om i världen och vissa av deras fonder går att handla hos svenska nätmäklare.
VanEck Vectors Video Gaming & eSports är en börshandlad fond (ETF) med inriktning mot spel och esport. Största innehaven är:
- NVIDIA
- Advanced Micro Devices (AMD)
- Tencent Holdings
- Sea Ltd
- Unity Software
- Activision Blizzard
- Nintendo
Du kan läsa mer om fonden på VanEck.com, eller handla den hos Avanza och Nordnet.
White Fleet – Finserve Global Esports Fund
Esportsfond som drivs av det svenska bolaget Finserve Nordic. Fonden har funnits sedan sommaren 2020 och förvaltas av Inge Heydorn. Största innehaven är:
- Alphabet
- Microsoft
- AMD
- Activision Blizzard
Läs mer om fonden på Globalesportsfund.com, eller handla den till lägsta möjliga avgift hos SAVR.
Svenska bolag inom spel
Sverige är ett land i framkant inom det digitala och har länge varit en stor producent av datorspel. På den svenska börsen finns väldigt många bolag.
Embracer Group
Embracer är ett stort bolag som äger många spelutvecklare runt om i världen. De är vuxit till stor del genom förvärv och har vuxit från en värdering på strax över 1 miljard kronor vid noteringen 2016, till att nå ett totalt börsvärde på över 100 miljarder runt fem år senare.
I Embracer ingår bland annat spelutvecklarna:
- THQ Nordiq
- Koch Media
- Saber Interactive
Totalt innefattar deras innehav över 80 olika studios som utvecklar spel till PC, konsol och mobil. Bolaget leds av den populäre Lars Wingefors som är både grundare, VD och största ägare i det enorma svenska spelföretaget. Embracers verksamhet liknar på många sätt ett investmentbolag, eftersom deras huvudsakliga verksamhet är att investera i, och förvärva andra spelföretag.
Läs mer om Embracer på deras hemsida.
Adventure Box
Adventure Box är ett väldigt litet bolag, noterat på First North Stockholm. De har utvecklat en egen spelplattform som kallas just Adventure Box. Idén är att skapa ett eget speluniversum, där användare kan bidra genom att bygga egna spel i deras 3D-universum. Det har vissa likheter med stora succéer som Minecraft och Roblox.
Adventure Box är dock långt ifrån en succé på den nivån. De har i princip inte haft någon omsättning alls, även om det kanske inte har varit deras huvudsakliga fokus än. Bolagets VD talar ofta om potentialen att ”gå viral” för att bli nästa stora spel på den öppna marknaden, men det känns samtidigt som något av ett långskott.
Vid en enkel sökning på YouTube hittar du nästan inget material från spelet, utan snarare intervjuer med bolagets ledning. Det är något förvånande att ett bolag med ett spel de vill ska gå viralt, inte producerar och sponsrar stora mängder innehåll på relevanta plattformar där datorspelare finns.
Vi ska dock inte vara överdrivet negativa här. Deras spelplattform har potential och en av deras styrkor är att det är möjligt att komma igång med spelandet väldigt snabbt, utan att behöva ladda ner någon mjukvara. Om de kan få fart på sin marknadsföring och få spelare att upptäcka Adventure Box så kanske de har en framtid. Men än så länge har varken bolaget eller aktien haft någon vidare historik.
Du kan prova spelet och läsa mer om bolaget på deras hemsida.
Enad Global 7
Ibland jämförs Enad Global 7 med Embracer, och bolagen har en del likheter. Verksamheten fungerar likartat och de arbetar både med att släppa egna spel, samt förvärva och driva andra spelutvecklingsstudios. I Enad Global 7 ingår bland annat:
- Daybreak Games
- Piranha Games
- Antimatter Games
- Toadman Studios
Det har riktats en del kritik mot Enad Global 7 för påstådda oegentligheter i bolaget, bland annat att VD och styrelsemedlemmar sålde av stora mängder aktier utan att insynsrapportera detta.
Bolaget har även setts använda kopierat material i sina utskick till investerare, där man refererade till Embracers hemsida för mer information, vilket fick det att se ut som att man helt och hållet kopierat texten från konkurrentens utskick.
Aktien har varit volatil och efter insynsförsäljningarna sommaren 2021 har det gått ganska snabbt utför. Kort sagt har bolaget haft en del kontrovers kring sig och för den som vill investera är det klokt att noga sätta sig in i verksamheten och bilda sig en egen uppfattning kring hur bolaget opererar och hur framtidsutsikterna kan se ut.
Om du vill diversifiera din portfölj utanför börsen så rekommenderar jag att kolla in SaveLend! Där investerar du i krediter och får ränta. Det brukar ge en stabil avkastning. Läs en recension av SaveLend här.
G5 Entertainment
G5 Entertainment utvecklar spel till mobila enheter. Deras spel är populära och väldigt enkla att lära sig och sätta sig in i. I deras katalog finns bland annat ”klick-äventyr” där spelaren letar efter dolda objekt på skärmen och tar sig fram genom spelet. Några av deras populäraste titlar är:
- Hidden City
- Jewels of Rome
- Jewels of the Wild West
- Sherlock
Även om bolaget är svenskt återfinns största delen av deras kunder i USA, följt av Europa och Japan. De använder sig av free-to-play-modellen, med köp inuti spelet. Deras mest populära spel har trogna spelare som tenderar att fortsätta under en längre tid, även när uppföljare till spelen släpps.
Aktien har haft extrema toppar och dalar, men bolaget har lyckats bevisa sin förmåga att tjäna pengar. Det är en otroligt lukrativ bransch och de gör ett bra jobb med sin strategi för att skapa återkommande intäkter från sina spelare.
Om du tror att den här typen av mobilspel kommer att fortsätta vara populära så är G5 Entertainment ett intressant bolag som är värt att granska närmare.
Gaming Corps
Det lilla svenska spelföretaget Gaming Corps har en brokig historia, där de bytt inriktning ett par gånger under resans gång. De var tidigare en mer regelrätt spelutvecklare, men har sedan börjat satsa alltmer på att göra spel för online-casino, såsom slots med mera. De har dock en del tv-spelstitlar i sin portfölj, till exempel:
- American Ninja Warrior Challenge
- The Descendant
- Oh Frog
Det ser dock ut som att bolaget satsar allt mer på att nå tillväxt inom iGaming, och det är deras casinoprodukter som verkar vara det huvudsakliga fokuset. Bolaget har haft en knackig resa hittills. Om du vill leta turn around-case kan det vara en kandidat, även om branschen är oerhört konkurrensutsatt.
MAG Interactive
MAG Interactive äger en hel del mobilspel som är nischade mot bland annat olika ordspel, utmaningsspel och spel med tävlingsmoment. Exempel på deras populära titlar är:
- Nya Quizkampen
- Wordzee
- Ruzzle
- Word Domination
- Wordbrain
- Paint Hit
Bland intäktskällorna till spelen finns olika former av reklam och möjlighet att betala för premiumversioner, eller VIP-medlemskap i vissa spel. Många av MAG Interactives spel är väldigt populära och de är duktiga på att öka intäkterna från sina spel, samt få in nya användare.
MAG Interactive växer både genom att utveckla sina egna produkter och genom att förvärva andra produkter. MAG Interactive äger till exempel frågesportsspelet Primetime som de köpte upp i september 2020.
Allt som allt är MAG Interactive ett ganska nischat spelföretag med fokus på just frågesport, tävlingsspel, ordleksspel och dylikt. Det är en tuff bransch där många konkurrerar om konsumenternas uppmärksamhet, men samtidigt väldigt lönsam och ofta med en spelarbas som är väldigt aktiv och frekvent återkommande.
Paradox Interactive
Den svenska spelutvecklaren Paradox är ett världsledande företag inom framförallt strategispel i olika former. De har funnits på börsen sedan 2016 har utvecklat många stora titlar genom åren, bland annat:
- Cities Skylines
- Crusader Kings
- Surviving Mars
- Stellaris
Många av deras spel är otroligt populära världen över och har trogna fans som återkommer till spelen och köper nya expansions och liknande.
Investmentbolaget Spiltan var tidigt inne och investerade i Paradox, flera år innan de börsnoterades, vilket blev en enorm succé för båda parter.
På börsen har Paradox haft en del upp- och nedgångar. Deras produktioner är ofta långa, utdragna och påkostade och varje släpp är viktigt. Det är en av de stora riskerna med investeringar i denna typ av spelföretag där du hela tiden behöver lyckas ta fram nya framgångsrika spelsuccéer.
Paradox är ett av de stora spelföretagen i Sverige som du verkligen bör kolla in om du är intresserad av att investera i gaming. De brukar ha väldigt snygga och informativa årsrapporter, så passa på att kolla in det om du inte gjort det tidigare.
Qiiwi Games
Qiiwi Games är ett annat svenskt företag inom mobilspel. Många av deras spel är inom pussel/ord-spelsnischen. Det är spel med en bred målgrupp, som har potential att bli väldigt populära. Bland spelen i deras portfölj hittar vi bland annat:
- Wordington
- Midsomer Murders
- Hell’s Kitchen
- Backpacker
Bolagets strategi är en inriktning mot så kallade ”hyper/hybrid-casual”-spel. Det innebär spel som är är enkla att förstå och lära sig spela, samt tilltalar en väldigt bred målgrupp som lätt kan engageras i spelet.
Konkurrensen om spelarnas uppmärksamhet är tuff och perioden från början av 2021 har varit tuff för bolaget som sett minskat resultat på de flesta delar av verksamheten. Samtidigt har man en strategi och utvecklar ständigt nya produkter och förvärvar relevanta spelutvecklare som kan ta bolaget framåt.
Qiiwi Games som en investering är i skrivande stund mest att räknas som ett turnaround-case, med förhoppning om att deras nya titlar kommer att förbättra bolagets förmåga att tjäna pengar.
Star Vault
Star Vault är en spelutvecklare nischad mot så kallade Massive Multiplayer Online Role-Playing Games (MMORPG). Deras spel innefattar:
- Mortal Online
- Mortal Online II
- Kitten’d
Mortal Online-spelen är väldigt populära och har en stor mängd fans runt om i världen, men också en del blandade recensioner.
Star Vault är ett litet bolag, med ett fåtal produkter. Utvecklingen av Mortal Online II har varit kostsam och spelets framgång är förmodligen väldigt viktig för företagets framtid. Det förväntas släppas under hösten 2021 och det blir intressant att ta del av utvecklingen för bolaget därefter för att se hur de lyckas med sina mål.
Starbreeze
Den här svenska spelutvecklaren har hunnit med både stora succéer, en del floppar, och överlevt kriser längs vägen. Deras största succé är Payday-serien som blivit en enorm internationell framgång. Bland Starbreeze spel hittar vi bland annat:
- Payday
- Payday 2
- The Walking Dead
- Brothers – A Tale of Two Sons
Tittar man på var Starbreeze tjänar sina pengar så är det i stort sett uteslutande Payday-spelen som står för omsättningen. De utvecklar nya spel i serien och kommer förhoppningsvis kunna öka intäkterna ordentligt när de släpper en uppföljare.
Bolaget har haft en knackig utveckling på börsen och har i princip stått inför ruinens brant när det var som värst. Bolaget genomgick en rekonstruktion som inleddes 2018 då man även tog in pengar genom en nyemission för att rädda bolaget. Ännu blöder bolaget pengar och det återstår att se om de kan få skeppet i rätt riktning, med hjälp av sin satsning på de populära Payday-spelen.
Stillfront Group
Stillfront är ett av de större svenska spelföretagen på börsen. Deras fokus ligger på så kallade free-to-play och de förvaltar en mängd olika spelstudios och har en bred portfölj med många populära spel. Några spelutvecklare som ägs av Stillfront Group är:
- Everguild
- Game Labs
- Goodgame Studios
- OFM Studios
Några av spelen i deras katalog är:
- Albion Online
- Battle Pirates
- BitLife
- Hollywood Story
- Unravel Two
Stillfront är ett etablerat storbolag i branschen som går med vinst och har gjort så under många år. De växer, mycket tack vare sina förvärv, och har många populära titlar som lockar konsumenter inom olika spelgenrer.
Om du vill få en bättre överblick över verksamheten, de olika spelen och hur det går för bolaget så rekommenderar jag att du kikar in på deras investor-del av hemsidan. Där finns det mycket tydliga och fina presentationer till rapporterna med illustrerande grafik och grafer som gör det lätt att följa bolaget.
Jumpgate
Det här är ett av de allra minsta bolagen som är noterade i Sverige. Aktien handlas på Nordic SME. Bolaget är en koncern som innefattar de tyska företagen Tivola Games och gameXcite, samt Tableflip Entertainment, som har sitt kontor i Visby.
Totalt har Jumpgate en portfölj på över 30 spel till mobil och PC. Några av titlarna i deras portfölj är:
- Petventures
- Asterix & Friends (2022)
- Buster’s Journey
Jumpgate har haft en tuff resa på börsen och det har aldrig riktigt lossnat för företaget ordentligt. Via sina tyska spelutvecklare har de fått möjlighet till vissa bidrag för spelutveckling, som de använder för utveckling av flera kommande speltitlar.
Genom åren har Jumpgate gått med förlust, som de sedan lyckats minska markant. Men sannolikt krävs det en hel del för att bolaget ska vända om och börja sin resa mot tillväxt och vinst på riktigt.
Zordix
Det svenska företaget Zordix har varit noterat på NGM sedan 2018, men handlas numera på First North Stockholm. De utvecklar spel till PC och konsoler. I Zordix Group ingår flera spelstudios och de arbetar aktivt med förvärv. De äger bland annat utvecklingsstudiorna:
- Dimfrost Studio
- Zordix Racing
- Invictus
De arbetar även med att publicera och distribuera spel via sina bolag:
- Just for Games
- Merge Games
- Zordix Publishing
Några av de spelen som bolaget gett ut är:
- Bramble the Mountain King (2022)
- Sniper Ghost Warrior Contracts 2
- Alex Kidd
Zordix är ett intressant spelföretag från Sverige och de har tidigt genererat vinst. På senare tid tycks de ha gått över till en lite mer aggressiv tillväxtstrategi, vilket kan vara intressant att följa upp. De har gjort flera intressanta förvärv och har stora spelprojekt på gång med ett bra engagemang från spelare och media inom spelbranschen.
Om du är intresserad av att följa en svensk spelutvecklare med lång historik och en bas här i Sverige så bör du ta en närmare titt på Zordix!
Thunderful Group
Thunderful Group grundades 2019 genom en omstrukturering av företagen Bergsala och Thunderful. De är verksamma inom alla möjliga områden kopplade till dator- och tv-spelsindustrin. Gruppen består av ett par olika delar:
- Thunderful Games – som innefattar Thunderful Development och Thunderful Publishing.
- Thunderful Distribution – innefattar Bergsala, Amo Toys och Nordic Game Supply.
Bolagets största del är helt klart Distribution, som står för en majoritet av omsättningen. Men Thunderful Group har en strategisk satsning på långsiktig tillväxt även inom spelutveckling och försäljning av egna spel. En stor och viktig del av företagets verksamhet går ut på att vara distributör av kända internationella varumärken, på den nordiska marknaden. Där ingår bland annat Nintendo, Razer och HyperX.
Thunderful har bara varit noterat sedan slutet av 2020 och bolaget var väldigt hypat i början, men fick sedan en kraftig sättning efter första kvartalsrapporten. Bolaget tycks dock ha en välskött ekonomi, en stark position på spelmarknaden i Norden och intressanta egna projekt framöver. Det kan vara ett intressant case att sätta sig in i närmare, genom att titta på alla delarna av verksamheten och fundera över hur framtiden för Thunderful kan komma att se ut.
Gamingbolag i övriga Norden
Här är några bolag som handlas på börser och handelsplatser i våra nordiska grannländer.
5th Planet Games
5th Planet Games är noterat på Oslo Axess i Norge, men är faktiskt i grunden ett danskt företag med kontor i både Köpenhamn och Berlin. Bolaget, som funnits sedan 2011, har sin bakgrund i namnet Hugo Games, men när de förvärvade en spelstudio vid namn 5th Planet Games tog de det namnet för hela bolaget.
5th Planet Games utvecklar mobilspel, spel för Facebook och webbläsare. De har en portfölj med många kända varumärken och populära spelserier. Några av deras mest framstående produkter är:
- Tintin Match
- Nyjah Houston: #Skatelife
- Ronaldo: Kick’N’Run
- Hugo – En serie spel med den populära spelfiguren, inklusive casinospel
De äger rättigheterna till flera stora namn och varumärken, vilket är en av de stora styrkorna med 5th Planet Games.
Tittar man på bolagets finansiella situation är det inte väldigt lockande ur en investerares perspektiv. Kort sagt så blöder bolaget pengar och är mer eller mindre beroende av tillskott av kapital vilket sannolikt kommer att kräva nyemissioner och eventuellt lån. Det är ett bolag under utveckling och de har vissa produkter som genererar omsättning, som dessutom ökar. Men det kommer att krävas en del arbete innan bolaget vänder och kan uppvisa vinster.
Rovio Entertainment
Rovio Entertainment Corporation är den finska mobilspelsutvecklaren som tidigt tog världen med storm för den uppskattade spelserien och varumärket Angry Birds. De arga fåglarna lanserades som spel redan 2009 och har sedan dess blivit ett varumärke som kommit att innefatta filmer, leksaker, kläder och mycket mer som ett licenserat varumärke. Rovio delar upp sin verksamhet på två områden:
- Spel
- Varumärkeslicenser
Bland deras spel hittar vi förstås många Angry Birds-varianter, men även till exempel:
- Darkfire Heroes
- Small Town Murders
- Sugar Blast
Rovio är ett stort bolag med över 480 anställda och kontor runt om i hela världen samt 5 spelstudios, även om de flesta av medarbetarna finns i Finland.
Bolaget har sedan länge genererat en hyfsat stadig vinst, med majoriteten av intäkterna från sina spel, och en mindre del från sina licenser. Tyvärr ser tillväxten inget vidare ut och bolagets omsättning har mer eller mindre rört sig sidledes i ett antal år, något som även återspeglas i aktiepriset.
Remedy Entertainment
En annan finsk spelutvecklare, noterad på First North Helsingfors. Remedy Entertainment ligger bakom flera mycket populära och storslagna 3D-spel som:
- Max Payne
- Alan Wake
- Control
- Quantum Break
Det är ett renodlat spelföretag och deras affärsmodell bygger på intäkter från utveckling av spel för partners räkning, royaltyintäkter från spel de utvecklat åt andra utgivare, samt intäkter från försäljning av egna spel. Deras spel har ett högt anseende både bland fans och kritiker och de har vunnit många fina utmärkelser för sina produktioner.
Remedy är ett stort och väletablerat bolag som funnits ända sedan 1995. De har ett börsvärde i linje med det andra stora finska spelföretaget Rovio. Remedy Entertainment noterades 2017 och har haft en otroligt bra utveckling på börsen. De har haft en fin tillväxt, som i första hand är organisk tack vare sina spel och via partnerskap med andra stora aktörer inom spelindustrin. De har till exempel tidigare haft ett långvarigt partnerskap med Microsoft och på senare tid med Epic Games.
Med den fina utvecklingen för bolaget är aktien givetvis ganska högt värderad vanligtvis. Det är definitivt ett fint bolag som med stor sannolikhet kommer fortsätta utveckla kvalitetsspel. Huruvida aktien är köpvärd för tillfället kräver en mer noggrann analys av bolagets tillväxtmöjligheter i förhållande till aktuell värdering.
Spelföretag på amerikanska börsen
Några av de riktigt stora spelföretagen hittar vi givetvis i USA. Här är några bolag noterade på den amerikanska börsen.
Roblox Corp
Roblox noterades på NYSE genom en direktnotering i mars 2021. De öppnade till ett pris på $65,50 och ett börsvärde på omkring 42 miljarder dollar. De har en egenutvecklad spelplattform som blivit otroligt populär med över 40 miljoner dagliga användare i mitten av 2021.
Spelet är gratis att ladda ner och finns tillgängligt till många olika plattformar. I spelet finns en egen ekonomi där spelare kan köpa föremål, skins och funktioner inne i de olika spelen. Det finns även en plattform för att skapa spel. I Roblox finns över 40 miljoner olika spel, de flesta skapade av användare. Många av de största och mest populära spelen har professionella arbetslag som jobbar heltid med att utveckla spelen, med intäkter från den inbyggda Roblox-ekonomin och spelets valuta Robux.
En stor del av spelarna i Roblox är unga, med över hälften av spelarbasen under 12 år. Frågan som investerare kan behöva ställa sig, är huruvida Roblox kommer att fortsätta vara ett populärt spel och en digital värld som barnen fortfarande vill vistas i även i framtiden.
Just nu går det dock extremt bra och Roblox har haft en väldigt hög tillväxt, med många nya användare och ökad speltid, även utanför de etablerade marknaderna i Nordamerika. Värderingen av bolaget har varit väldigt hög sedan börsdebuten med ett PS-tal på en bra bit över 20 och till och med över 30 periodvis. Hur som helst är Roblox definitivt ett intressant bolag att hålla ögonen på in i framtiden.
Electronic Arts
Ett av världens största spelföretag som funnits på börsen ända sedan 1989. Under moderbolaget Electronic Arts finns en lång lista på spelutvecklingsstudios med kontor runt om i världen. Några av dem är:
- Codemasters – Med flera avdelningar i Europa och Asien
- DICE – Med huvudkontor i Stockholm
- Respawn Entertainment
- EA Sports
Electronic Arts finns med i flera fonder inriktade på spelbranschen. De äger otroligt många av världens mest populära spel och spelserier och har satsningar inom alla tänkbara segment av gaming, e-sport och tv-spel av olika slag.
Activision Blizzard
Activision Blizzard är en av de stora jättarna inom spelbranschen, med många av världens största spelfranschises i sin portfölj. Bolaget bildades då Activision köpte upp Blizzard 2008. I företaget ingår även mobilspelsutvecklaren King. Några av de största spelen som ingår i koncernen är:
- Call of Duty
- Candy Crush
- World of Warcraft
- Tony Hawk
- Overwatch
När företaget hette Activision noterades de redan 1993 på NASDAQ:s småbolagslista. Sedan dess har bolaget haft en fantastisk utveckling, som verkligen började ta fart 2008 när de förvärvade Blizzard och blev det bolag de är idag.
Take-Two Interactive
Take-Two är ytterligare en stor amerikansk spelutvecklare med en bred katalog av populära spel till konsol, PC och mobil. Bolaget drivs genom många mindre dotterbolag och spelutvecklare, bland annat:
- Rockstar – Spelstudio med många avdelningar och kontor runt om i hela världen.
- 2K – Stort spelföretag med avdelningar i flera länder runt om i världen.
- Social Point
- Private Division
Några av de största och mest välkända titlarna från Take-Two är:
- GTA-serien (Rockstar)
- Read Dead-serien (Rockstar)
- Civilization-serien (2K)
- NBA 2K-serien (2K)
- Hades (Private Division)
Take-Two Interactive har handlats på NASDAQ-börsen ända sedan 1997. De har haft en riktigt bra utveckling, inte minst under de senaste åren, även om det stundtals varit väldigt volatilt. De stora pengarna tjänar bolaget på sina allra största titlar, och uppföljare till spelen är efterlängtade. Det innebär förstås risker, till exempel förseningar, eller att ett viktigt spel inte säljer så bra som väntat. Take-Two är hur som helst ett bolag i branschen som du inte får missa om du överväger att investera i spelutvecklare!
Gravity
Gravity är ett förhållandevis litet spelföretag, med ett par riktigt stora framgångar under bältet. Det är egentligen ett sydkoreanskt bolag, men eftersom aktien handlas på NASDAQ i USA, väljer vi att ta med Gravity här bland de amerikanska aktierna.
Den huvudsakliga produkten för Gravity är deras MMORPG-spel Ragnarok Online. Det är ett populärt spel i många länder och har framförallt en stor spelarbas i Sydostasien i Sydkorea, Japan och Thailand bland annat. En majoritet av Gravity-aktierna ägs av det japanska spelföretaget Gung Ho.
Gravity har varit lite av en snackis på sociala medier bland svenska investerare, samtidigt som aktien kanske gått lite under radarn för många i USA. Företaget har haft en väldigt fin tillväxt både i omsättning och nettovinst det finns många goda kvalitéer i bolaget. Samtidigt går det inte bortse från risken i en investering där en så stor del av bolagets intäkter kommer från en franchise. Mycket av bolagets framgång hänger på en fortsatt popularitet och tillväxt för deras Ragnarok-spel.
Värt att tillägga är att aktien handlats till hyfsat låg volym, vilket ökar risken för volatilitet på börsen. Oavsett vilket kan Gravity vara ett intressant alternativ för dig som vill investera i ett lite mindre spelföretag med en unik och omtyckt produkt.
Zynga
Zynga utvecklar olika onlinespel och appar, spel för internetbrowsern och sociala medier. Deras spel är populära och har miljontals spelare dagligen. Några av de stora spelen som Zynga utvecklat är:
- Farmville
- Farmville 2
- Words With Friends
- Zynga Poker
Zynga börsnoterades på NASDAQ i december 2011. Det var ganska mycket hype kring bolaget i början, men det vände sedan till en oro kring trenderna inom gaming och mobilt spelande, vilket fick aktien att tappa ordentligt för att sedan bottna någon gång runt 2016.
Därefter började aktien vända uppåt och bolaget har sett en riktigt fin tillväxt, i synnerhet de senaste åren, inte minst med draghjälp av pandemin 2020 som ökade intresset för datorspelande. Bolaget har mycket på gång, med uppföljare till sina mest populära spel och nya spännande titlar som har potential.
Den spelmarknad som Zynga riktar sig mot är bred och deras produkter lockar ett brett spann av personer som kanske inte annars är typiska spelare. Samtidigt är branschen riskfylld och det kan vara svårt att dra alltför långt dragna slutsatser om trender inom det sociala livet på nätet och vilken typ av spel som kommer att vara populära längre fram. Hur som helst är Zynga en intressant stor aktör på en specifik del av spelmarknaden som är väl värd att undersöka lite närmare.
Techbolagen med en viss del av verksamheten inom spel
Det finns förstås en del stora techbolag i USA som har en viss del av verksamheten inom spelbranschen, till exempel:
- Alphabet (Google) – Har bland annat sin egen spelplattform Stadia.
- Microsoft – Äger Xbox Game Studios som i sin tur bland annat äger Mohjang Studios (Minecraft)
Japanska aktier inom tv-spel
Här är en kortfattad överblick över några av de stora aktörerna inom spel på den japanska börsen:
- Capcom – Stort spelföretag med historik som sträcker sig ända tillbaka till 1979. De var med och producerade en stor del av de mest framgångsrika spelen till Nintendo på 80- och 90-talet. Ligger bakom bland annat Resident Evil-serien.
- Bandai Namco – Grundat 2006 i Japan och äger bland annat Pac-Man franchisen, Tekken och Dragonball Z-spelet.
- Nintendo – Behöver ingen närmare förklaring, enormt företag och varumärke inom tv-spel med över 100 år som bolag, även om de sysslade med annat än spel i början.
- Konami Holdings – Klassiskt spelföretag grundat 1969. Äger varumärken som Metal Gear Solid, Pro Evolution Soccer och Contra.
- GungHo Online Entertainment – Äger över hälften av aktierna i det sydkoreanska bolaget Gravity. Ger ut Ragnarok Online och en del andra spel till mobil och PC.
- Sony Corporation – Det japanska konglomeratet äger bland annat dotterbolaget Sony Interactive Entertainment som bland annat utvecklar Playstation.
- Square Enix Holdings – Stort holdingbolag inom spelbranschen. Äger bland annat spelserierna Final Fantasy och Kingdom Hearts.
Spelföretag övriga världen
Det finns givetvis datorspelsföretag på andra håll i världen. Här är några stycken som är värda att nämna:
- Ubisoft – Fransk spelutvecklare med många dotterbolag runt om i världen. Ligger bakom populära franchises som Watch Dogs, Far Cry och Tom Clancy’s Rainbow Six Siege.
- CD Projekt Red – Polskt bolag, noterat på Warszawabörsen. Började som en spelåterförsäljare, började sedan utveckla egna spel. Kända för bland annat The Witcher-spelen och på senare tid Cyberpunk 2077.
- Tencent Holdings – Stor kinesiskt konglomerat som äger betydligt mer än bara spelföretag. De äger bland annat Riot Games och har investerat i Epic Games, Bluehole (PUBG), Ubisoft, Activision Blizzard, Supercell (majoritetsägare) och mycket mer.
Om du är intresserad av investeringar inom datorer och digital teknik så kanske du även vill läsa en artikel om aktier inom cybersäkerhet!
För investeringar rekommenderar jag följande tjänster. Avanza och Nordnet för aktiehandel och vissa billiga indexfonder. SAVR (läs recension) för bästa pris på de flesta aktivt förvaltade fonderna. SigmaStocks (läs recension) för passivt investerande i aktier.
Öppna gratis konto hos: