Bästa aktierna inom solenergi 2023: Gröna bolag inom energisektorn


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Solenergi har enorma fördelar och efterfrågan på solceller växer runt om i världen. Det finns utmaningar på vägen, bland annat inom energilagring, solceller som är hållbara, skalbara lösningar, med mera. Det finns många stora bolag som jobbar med detta, och många av dem handlas på börsen. Här kollar vi in några av de bästa aktierna inom solenergi!

Solceller framför staden i motljus

Just nu ett bra erbjudande för nya investerare hos SaveLend:

Logotyp för SaveLend
 • Få 200 kr om du investerar 5 000 kr
 • Få 400 kr om du investerar 10 000 kr
 • Få 600 kr om du investerar över 20 000 kr

Du behöver inte göra något särskilt för att få bonusen, förutom att gå via länken nedan. När du satt in ditt belopp kommer du att få in bonusen automatiskt på ditt konto kort därefter.


Vilka olika typer av bolag finns det inom solenergibranschen?

Solenergi är en del av det som bredare brukar kallas framtidens energikällor, eller förnyelsebara energikällor. Inom solenergi finns det givetvis många olika typer av verksamhet. Några av de verksamhetsområden som finns är:

 • Solpaneler – Tillverkning och försäljning av paneler eller komponenter till solceller.
 • Finansiering – Vissa bolag har som affärsmodell att finansiera andra bolag inom grön energi.
 • Energilagring – Lösningar för energilagring är en viktig fråga inom solenergi.
 • Elproduktion – Investeringar i solcellsverksamhet för försäljning av el.

6 svenska aktier att investera i inom solenergi

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Inget av innehållet i denna artikel är att betrakta som rådgivning, utan bör endast ses som inspiration. Gör alltid din egen analys innan eventuell handel med värdepapper.

Alla aktier i den här artikeln finns att handla hos Avanza och Nordnet. Om du inte har ett konto än så passa på att öppna ISK eller Kapitalförsäkring hos dessa banker redan idag.

Vi börjar med en titt på de aktier som handlas i Sverige. Här är 6 svensknoterade bolag inom solenergi:

Azelio

Logotyp för Azelio

Läs mer om aktien hos:

Azelio är ett svenskt bolag noterat på First North Stockholm. Bolaget är svenskt och förvaltningsteamet i Azelio har under cirka 25 års tid utvecklat tekniken bakom deras Stirling-generator. Bolaget som sådant har funnits sedan 2006.

Bolagets verksamhetsområde är energilagring, där solenergiproducenter utgör en viktig kundgrupp. Azelios huvudprodukt kallas TES-POD®. Det är en teknisk lösning som på ett effektivt sätt kan lagra värmeenergi, för att kunna producera ren energi när behovet finns. Produkten är kompatibel med både solenergi och vindkraft.

Det är en lösning som ger en bättre energilagring än konkurrerande produkter, på en marknad där efterfrågan är stor och ständigt växande. Livslängden för TES-POD® är lång på upp emot 30 år, och den ska kunna stå emot tufft klimat med allt ifrån sandstormar till snöoväder, utan att behöva servas.

Potentiella marknader för Azelios produkter är till exempel:

 • Gruvdrift
 • Jordbruk
 • Industri
 • Stadsmiljöer och offentliga utrymmen

De har redan flera viktiga partnerskap runt om i världen och har under de senaste åren meddelat flera kommande projekt som är på gång. Några av Azelios samarbeten i skrivande stund innefattar:

 • Masen – Moroccan Agency for Sustainable Energy.
 • Masdar – Storbolag inom förnyelsebar energi, baserat i Abu Dhabi.
 • AQ Enclosure Systems – Svenskt industribolag
 • Stena Aluminium – Ledande aluminiumproducent i Norden.

Du kan läsa mer om Azelio och deras verksamhet, samt ta del av nyheter inom bolaget på deras hemsida. Kort sammanfattat är det ett intressant bolag som har en produkt som är efterfrågad, och en viktig del i många företags övergång till rena energikällor.


SolTech Energy Sweden

Logotyp för SolTech

Läs mer om aktien hos:

SolTech Energy Sweden är precis som det låter ett svenskt bolag med lösningar inom solenergi. De har en mängd olika produkter till försäljning för såväl privata fastigheter som företag och större projekt. SolTechs tjänster är helomfattande och inbegriper alltifrån produktutveckling till försäljning och installation.

SolTech Energys hemsida kan man se flera av deras installationer och projekt som utförts runt om i Sverige. Bolaget har även gjort en hel del förvärv och äger numera en lång lista på mindre bolag i Sverige med verksamhet inom solceller, takläggning, finansiering av solcellsprojekt, entreprenad med mera.

Bortom Sverige har SolTech Energy även investeringar i Kina. Genom dotterbolag på den kinesiska marknaden, och tillsammans med partnern Advanced Solar Power Hangzhou Inc., utför de installationer av solcellsanläggning åt kunder runt om i Kina.

En stor del av strategin för SolTech är att växa genom att förvärva andra bolag i branschen, vilket de varit väldigt aktiva med framförallt på den svenska marknaden. I augusti 2020 tillträdde Anna Kinberg Batra som ordförande för SolTech Energy.

SolTech är ett solenergibolag som är värt att hålla ögonen på. De har hittills gått med ganska stor förlust och gjort en del nyemissioner för att finansiera sin expansion, men deras tjänster är helt klart efterfrågade och de erbjuder smarta lösningar inom en viktig bransch.


Etrion

Logotyp för Etrion

Uppdatering 1 september 2021: Etrion har sålt sina tillgångar i Japan och avser avnoteras från börsen.

Etrion är noterade på Small Cap-listan på Stockholmsbörsen, men handlas även på Toronto Stock Exchange i Kanada. Bolagets verksamhet är inriktad på att driva och utveckla solkraftverk på flera håll runt om i världen. De har bland annat Japan som fokusområde, där varit verksamma sedan 2012 och byggt upp ett lokalt nätverk av lokala utvecklare, låneförmedlare inom solenergi, samt diverse solcellsentreprenörer.

En av de stora ägarna i Etrion har sedan länge varit Lundin-familjen, som genom sina stiftelser och dotterbolag äger över 30% av bolaget.

Etrion är ett intressant bolag och i första hand en investering i den japanska marknaden för solenergi. Marknaden har kommit långt i Japan och det finns väldigt goda förutsättningar för att fortsätta bygga ut verksamheten i landet.


Clean Industry Solutions

Logotyp för Clean Industry Solutions

Läs mer om aktien hos:

Clean Industry Solutions Holding Europe, som de numera heter, är ett holdingbolag. Bolagets tidigare namn var Industrial Solar Holding Europe, men de bytte namn då verksamhet utökats till att innefatta mer än bara solenergibolag. De äger två bolag inom solenergi på den tyska marknaden:

 • Industrial Solar
 • SolarSpring

Industrial Solar är ett teknikbolag som utvecklar lösningar för att integrera förnyelsebar energi inom industrisektorn. Deras teknik kan bland annat hjälpa industriföretag att få ned energikostnaderna genom att använda solenergi i processer som rör upphettning och nedkylning. Företagets installationer finns numera på många håll runt om i världen, bland annat i Tyskland, Förenade Arabemiraten, Qatar och Tunisien.

SolarSpring är verksamma inom bland annat vattenrening.

Clean Industry Solutions affärsmodell inriktar sig på att förvärva snabbväxande bolag inom fossilfri energi, eller så kallad ”clean tech”. I sin nuvarande form är de ett ganska nytt bolag och de har till en början dragits med ganska kraftigt ökade personalkostnader. Det kan dock vara ett väldigt intressant bolag att följa om du är intresserad av grön energi och clean tech som tema för investeringar, eftersom det kan hända en hel del spännande inom det här bolaget under de kommande åren.


Savosolar

Savosolar

Läs mer om aktien hos:

Savosolar är faktiskt ett finskt bolag, men eftersom aktien handlas både på den finska och den svenska marknaden väljer vi att ta med det här. Bolaget grundades 2009 i Finland och de är verksamma inom branschen för solpaneler. De har även dotterbolag i Danmark och Tyskland.

De har levererat solceller åt många stora kunder runt om i Europa, men har även projekt i Kina bland annat. Tyvärr har bolagets finanser inte sett särskilt bra ut och de tycks vid upprepade tillfällen se minskad omsättning och går fortfarande med ganska stor förlust. Det har inneburit nyemissioner för att ta in kapital, och aktiekursen har haft en mestadels negativ utveckling.

För den som vill sätta sig in i Savosolar ordentligt kan det kanske finnas möjlighet till turnaround, men vid en överblick över bolagets utveckling ser det inte alltför lockande ut tyvärr.


SaltX Technology Holding

Logotyp för SaltX Technology Holding

Läs mer om aktien hos:

SaltX är ett svenskt bolag som utvecklar en lösning för energilagring med hjälp av salt. Potentiella användningsområden är många, varav solenergi är en marknad där delar av SaltX teknik kan vara användbar.

Bolagets teknik bygger på en patenterad lösning som på engelska kallas ”nanocoated salt”. I den här videon förklaras tekniken enkelt och utförligt:

SaltX har i dagsläget en väldigt låg omsättning och bolaget har fortfarande utveckling av sina produkter som huvudsakliga fokus. De har en del samarbeten, bland annat med ABB som bidrar till att utveckla och automatisera delar av SaltX system. Andra goda meriter i bolaget är till exempel en vinst i Helsinki Energy Challenge, en tävling för företag med lösningar som kan ta samhället mot en koldioxidneutral framtid.

Överlag är SaltX ett otroligt intressant bolag med en intressant teknik. Men som investering ser det ut som en väldigt spekulativ aktie att ha sina pengar i och risken för kommande nyemissioner och behov av finansiering är överhängande.


Om du är intresserad av alternativa investeringar så kolla in SaveLend. Där kan du investera i krediter och få en stabil avkastning som inte är korrelerad till börsen. Läs även gärna min recension om SaveLend.


18 utländska bolag inom solenergi som du kan köpa aktier i

Här är kommer en kortare presentation av hela 18 bolag inom solenergi, som är noterade på börser runt om i världen.

SunPower Corp

Logotyp för SunPower Corp

Läs mer om aktien hos:

SunPower är ett amerikanskt bolag som utvecklar och säljer solpaneler för privatpersoner och företag. Bolaget har funnits i Silicon Valley i USA ända sedan 1985. De äger flera patent för sina olika solpaneler och har kunder runt om i världen, även om fokus i första hand ligger på USA. Totalt sett har SunPower över 1000 olika patent inom utrustning för solceller och paneler.

Solcellsbranschen har väldigt tuff konkurrens och många storbolag står på listan över främsta konkurrenter. De senaste åren har SunPower gått med vinst, men de har tidigare haft många förlustår.

Aktien har varit hyfsat stadig i pris över tid och det går i linje med en avsaknad av ordentlig tillväxt i bolaget. SunPower känns i slutändan som ett i mängden, av många bolag inom branschen för solcellsanläggningar.


First Solar Inc

Logotyp för First Solar

Läs mer om aktien hos:

First Solar är ett annat amerikanskt bolag med verksamhet inom solcellsanläggningar. De har varit med i utvecklingen, finansiering, och byggandet av flera av världens största solkraftanläggningar. De har kontor på flera håll runt om i världen och tillverkning av produkter sker i USA, Malaysia och Vietnam.

First Solar ligger bakom flera enorma solcellsprojekt runt om i världen, bland annat:

 • Greenough River Solar Farm – 80 hektar solceller i Australien.
 • Del Sur – 70 hektar solceller i Honduras.
 • Hindupur Solar Park – 195 tunnland solceller i Indien.

First Solar använder en teknik som kallas CadTel, som de hela tiden utvecklar till att kunna producera mer el, till lägre kostnader. Bolaget har en väldigt varierande lönsamhet och omsättning och vinst går upp och ner mellan åren. Överlag har de en välskött ekonomi och stabil balansräkning, men det är ingen tillväxt som imponerar över tid från ett investerarperspektiv.

First Solar har en bra produkt och ser ut som ett välskött bolag, men branschen är tuff och bjuder på många utmaningar.


ERG

Logotyp för ERG

Läs mer om aktien hos:

Equiduct, eller ERG, är ett bolag som funnits otroligt länge, faktiskt i över 80 år. ERG är listade på Milan Stock Exchange och är aktiva framförallt inom vindkraft och solenergi. Deras elproducerande anläggningar finns i:

 • Italien
 • Frankrike
 • Tyskland
 • Polen
 • Rumänien
 • Bulgarien
 • Storbritannien

Deras solcellsanläggningar finns dock huvudsakligen i Italien, spritt över åtta olika regioner av landet. Bolaget har gått med vinst de senaste åren, även om det inte är någon tydligt uppåtgående trend. Solenergi är en mindre del av den totala verksamheten, men också den som ökat mest, medan andra delar tappat något i omsättning och vinst under senare år.

Totalt sett är ERG ett ganska brett och diversifierat bolag inom sektorn för förnyelsebar energi. Det ger en hyfsad riskspridning, då de har kunder på flera håll i Europa och flera former av energiproduktion. Nackdelen med det är att det blir svårare att överblicka bolagets verksamhet, men de har väldigt tydliga rapporter med mycket grafik och lättöverskådliga data.


SolarEdge Technologies

Logotyp för SolarEdge Technologies

Läs mer om aktien hos:

SolarEdge är ett av världens största bolag inom solenergi och de är världsledande inom smart energi-teknik. Deras produkter har vunnit en mängd utmärkelser i olika branschjämförelser och tävlingar inom lösningar för hållbarhet. Aktien handlas i USA på NASDAQ.

SolarEdge Technologies har installerat system i över 133 länder, på fem kontinenter. De är mycket väl etablerade i Europa, men finns även i USA, Sydamerika, Asien och Oceanien.

SolarEdge har en väldigt fin historisk tillväxt att visa upp, inte minst på senare tid. Mellan 2016 och 2020 växte bolagets omsättning med en CAGR på 31,4%. Detta sticker ut eftersom väldigt många andra bolag i branschen har haft en betydligt mer ojämn tillväxt.

En viktig del av bolagets produkter syftar till att göra det billigare och mer effektivt att fånga in energi från solen, bland annat genom en egenutvecklad lösning som de kallar ”The SolarEdge DC optimized inverter system”. De siktar på att bli den ledande återförsäljaren av denna typ av lösningar inom alla segment för solpaneler, för att göra ren solenergi mer tillgängligt världen över.

SolarEdge är ett stort bolag med god tillväxt och intressanta produkter som är efterfrågade. Detta återspeglas förstås i aktien som tenderar att handlas till relativt höga multiplar.


Sunrun Inc

Logotyp för Sunrun

Läs mer om aktien hos:

Sunrun är ett marknadsledande bolag inom solenergilösningar för privata bostäder. De är verksamma i USA där de har över 600 000 kunder och har sålt solpaneler i 22 delstater. De har satsat stort på att ta fram en lösning som gör det enkelt för kunden att gå över till att använda solenergi med plattformar för att hitta nya kunder, bra service och lösningar för finansiering.

Det finns en stor efterfrågan på solceller hos privatpersoner och USA är en viktig marknad. Lösningarna blir alltmer lättillgängliga och prisvärda och på många håll är solpaneler en bra investering. Den potentiella marknaden för Sunrun är stor och tillväxten de haft hittills trendar klart uppåt.

Om du tror att solcellslösningar för privata hushåll är en del av framtiden så är Sunrun förmodligen ett intressant alternativ att kolla in lite närmare!


Enphase Energy

Logotyp för Enphase Energy

Läs mer om aktien hos:

Ett bolag som vuxit enormt snabbt under den senaste tiden är Enphase Energy. De är noterade på NASDAQ i USA och är ett av de absolut största bolagen inom solenergi, sett till bolagets börsvärde.

Ser man tillbaka på bolagets historik är det en mycket imponerande omvändning som de lyckats med. Enphase Energy grundades 2006 och deras främsta produkt är en växelriktare för solceller, en så kallad ”microinverter”. De fick dock stora problem med konkurrens från de andra stora amerikanska solcellsbolagen och hade svårt att få fart på tillväxten.

Runt 2019 kom en vändning och sedan dess har bolagets tillväxt varit häpnadsväckande. En viktig del i vändningen skedde i takt med att de köpte upp microinverter-delen av bolaget SunPower. Detta gav även Enphase rättigheterna att förse SunPowers kunder med med utrustning över ett antal år. Sedan denna vändning har Enphase gått betydligt bättre än konkurrenterna vad gäller tillväxt och riktigt fin bruttomarginal, vilket i sin tur även gett en bra vinst.

Värt att notera är att aktiepriset förstås följt med upp i takt med tillväxten. Bolaget har handlats till ett högt PE-tal, men är sannolikt fortfarande i en bra position att ta viktiga marknadsandelar.


Brookfield Renewable

Logotyp för Brookfield Renewable

Läs mer om aktien hos:

Brookfield Renewable är ett investmentbolag med en blandad portfölj av investeringar i förnyelsebar energi. De är världsledande inom vattenkraft, som också utgör huvuddelen av deras innehav. Men de äger och investerar även i vindkraft och solcellsanläggningar med mera.

Brookfield Renewable är ett fristående dotterbolag till storbolaget Brookfield Asset Management som äger intressen inom fastigheter, infrastruktur, förnyelsebar energi, private equity med mera. Brookfield Renewable handlas som en självständig aktie på New Yorkbörsen och på Toronto Stock Exchange.


Daqo New Energy Corp

Logotyp för Daqo New Energy Corp

Läs mer om aktien hos:

Daqo New Energy Corp har funnits sedan 2008 och tillverkar komponenter till solceller. De är ett ledande företag inom tillverkning av det som kallas polysilikon, som används globalt inom solkraftsindustrin. Det är ett kinesiskt bolag och produktionen sker på deras fabriker i Kina, men aktien är noterad på NYSE.

Politisk osäkerhet i Kina och störningar i handeln globalt har gjort att aktien varit väldigt volatil. Bolaget har dock haft en kraftig tillväxt under senare tid och deras produkter har hög efterfrågan. Aktien har i förhållande till tillväxten ofta kunnat handlas till förhållandevis låga multiplar, inte sällan med ett PE-tal på runt 10 och PS-tal på omkring 3.

Daqo New Energy Corp kan vara ett intressant case att sätta sig in i lite närmare och se vad som sker i bolaget för tillfället.


Hannon Armstrong Sustainable Infrastrucure Capital Inc

Logotyp för Hannon Armstrong Sustainable Infrastrucure Capital Inc

Läs mer om aktien hos:

Hannon Armstrong är ett bolag som investerar i klimatsmarta lösningar. Deras modell går ut på att de förser bolag inom den gröna sektorn med kapital, för att generera avkastning genom långsiktiga projekt med återkommande stabila kassaflöden, samtidigt som de bidrar till att minska koldioxidpåverkan.

Hannon Armstrong fördelar sina investeringar i olika former:

 • Riskkapital.
 • Partnerskap.
 • Ägande av land.
 • Lån och finansieringslösningar.

De har bland annat investerat i stora vindkraftverksprojekt, projekt som ska minska föroreningar i vattendrag, solcellsparker med mera.

Bolaget har en fin uppåtgående trend i sin tillväxt och ligger väldigt bra i tiden med en tydlig ESG-vänlig image. De bidrar till att många viktiga positiva klimatpåverkande projekt kan genomföras.

Hannon Armstrong är ett intressant alternativ om du vill ha en väldigt bred och diversifierad investering med fullt fokus på klimatet, med en ledning som har både aktieägare och miljön i fokus.


ReneSola

Logotyp för ReneSola

Läs mer om aktien hos:

ReneSola grundades 2005 som ett kinesiskt bolag, men registrerades på Brittiska Jungruöarna 2006, inför en kommande börsnotering. 2008 listades ReneSola på New York Stock Exchange. De är ett förhållandevis litet bolag I branschen, och driver försäljning av solcellsanläggningar.

Verksamheten är spridd över flera kontinenter och deras projekt finns i bland annat:

 • USA
 • Polen
 • Ungern
 • Frankrike
 • Spanien
 • Kina

Bolaget har definitivt haft en knackig resa och det har varit mycket upp och ner genom åren. 2021 har sett bättre ut än tidigare år, så det kan eventuellt vara lite av en vändning på gång. Överlag finns det dock en hel del frågetecken kring bolaget, och inte några uppenbara marknadsfördelar som sticker ut mot jämförbara bolag i samma bransch.


SMA Solar Technology

Logotyp för SMA Solar Technology

Läs mer om aktien hos:

Det här är ett tyskt bolag med en historik som sträcker sig ända tillbaka till 1981. De har handlats på Frankfurtbörsen sedan 2008.

SMA Solar Technology AG har en stor mängd produkter som används för att kunna fånga in och nyttja solenergin som elektricitet. Deras utbud innefattar många viktiga komponenter i ett solcellanläggningssystem. Företaget har över 3000 anställda och är verksamma i 18 länder.

Aktien har gått ganska mycket upp och ner och rört sig cykliskt, precis som många andra solcellsbolag. Tillväxten från omkring 2019 har sett ok ut och bolaget guidar för fortsatt bra möjligheter kommande år. SMA är en relevant aktör på marknaden, inte minst inom växelriktare som är en viktig komponent inom solcellsbranschen.

SMA Solar Technology är ett hyfsat litet bolag, som kan vara intressant om du vill ha exponering mot en aktör baserad i Europa.


Albioma

Logotyp för Albioma

Läs mer om aktien hos:

Albioma är ett franskt bolag, verksamma inom förnyelsebar energi. De har funnits ända sedan 1982, även om deras verksamhet förändrats drastiskt över tid. I början var de verksamma inom kolenergi, men började 2004 ge sig in i vindkraft. Numera är bolaget även verksamma inom biobränsle, geotermisk energi och solenergi. Det ska dock sägas att solenergi är en mindre del av verksamheten, även om de är ledande inom branschen i Frankrikes utomeuropeiska områden.

Bolaget har under flera år haft en ganska fin tillväxt och även gjort vinst de flesta åren, även om tillväxten avtagit lite omkring 2020.

Albioma är ett förhållandevis litet europeiskt bolag med flera intressanta verksamhetsområden inom utvinning av grön energi.


Canadian Solar

Logotyp för Canadian Solar

Läs mer om aktien hos:

Som namnet antyder är Canadian Solar grundat i Kanada, men de är faktiskt börsnoterade i USA på NASDAQ-börsen. De tillverkar solpaneler, utvinner solenergi och har lagringslösningar via batterier. Sedan starten 2001 har de levererat sina produkter till kunder i över 150 länder. På börsen har de funnits sedan 2006.

Vid en tillbakablick på bolagets utveckling har de presterat väldigt bra. På senare tid har de även visat upp en väldigt stark tillväxt, även om denna tenderar att gå lite i perioder som de flesta andra solcellsbolag.

Bolaget guidar för en stark tillväxt fram till 2025 och de ser bland annat starkt ökad efterfrågan på sina batterilösningar. Canadian Solar har många projekt på gång i Nord- och Sydamerika samt i Europa, men är även aktiva i Japan, Asien-Stillahavsregionen och i Kina.

Sammanfattningsvis är Canadian Solar ett framgångsrikt bolag inom solpaneler och de tycks ha en hel del intressanta projekt på gång, även om branschen som helhet fortfarande brottas med en hel del problem.


Encavis

Logotyp för Encavis

Läs mer om aktien hos:

Encavis är ett tyskt bolag inom grön energi och deras huvudsakliga verksamhet går ut på att förvärva och driva sol- och vindkraftverk för att producera ren elektricitet. De är en av de ledande producenterna av hållbar el i Europa. Verksamheten genererar enligt bolaget själva stadiga inkomster enligt långtidskontrakt.

Bolaget Encavis AG grundades 2017 genom en sammanslagning av Capital Stage AG och CHORUS Clean Energy AG. Både dessa bolag var sol- och vindkraftsoperatörer sedan tidigare.

Tittar man på bolagets omsättning ser det hyfsat stadigt ut över de senaste åren, även om tillväxten varit ganska begränsad. Vinsten har dock varit betydligt mer oförutsägbar, vilket dock tyvärr inte hör till ovanligheterna i branschen.

Bolagets mål till 2025 är bland annat:

 • Öka elproduktionen från 1,7 gigawatt till 3,4 gigawatt.
 • Öka omsättningen från 260 miljoner euro till 440 miljoner euro.
 • Öka vinsten per aktie från 0,40 till 0,70.

Bolaget tuffar på ganska bra, men det är svårt att se någon starkare tillväxt under kommande år. De har dock en fin historik av ökande utdelningar sedan 2011 då de höjt utdelningen för varje år. Vill du ha ett bolag inom grön energi med stabilt kassaflöde, men långsam tillväxt, så kan Encavis vara ett europeiskt bolag som är värt att undersöka närmare.


Innergex Renewable Energy

Logotyp för Innergex Renewable Energy

Läs mer om aktien hos:

Innergex grundades 1990 i Kanada. Deras verksamhet går ut på att producera klimatvänlig el från vatten- och vindkraft, samt solenergi. Bolaget noterades på Torontobörsen 2003 som Innergex Renewable Energy Income Fund, och tog sedan nuvarande namnet Innergex Renewable Energy Inc 2010.

Numera har bolaget en portfölj på över 70 olika installationer. Majoriteten av verksamheten är inom vatten- och vindkraft och de har i skrivande stund 7 solenergifarmar, samt ett antal projekt under utveckling. Verksamheten finns i USA, Kanada, Frankrike och Chile.

Innergex har under senaste åren visat en stadig och väldigt fin tillväxt, och de har gjort en del större förvärv som sannolikt kommer att ge avkastning på sikt.

Om du vill ha ett stabilt bolag med en blandad portfölj med producenter av förnyelsebar energi, så är Innergex Renewable Energy en intressant kandidat att granska närmare.


Scatec

Logotyp för Scatec

Läs mer om aktien hos:

Scratec är ett stort norskt bolag, verksamma inom förnyelsebar energi, med en bred portfölj av vatten- vind- och solkraftsproducenter runt om i hela världen. De har sitt huvudkontor i Oslo och handlas på Oslobörsen.

När det gäller solenergi har Scatec verksamhet i:

 • Argentina
 • Bangladesh
 • Brazil
 • Tjeckien
 • Egypten
 • Honduras
 • Indien
 • Jordanien
 • Lesotho

Scatec har haft väldigt fina ökningar i omsättning, och en aggressiv expanderingsstrategi med närvaro på många så kallade emerging markets. Det har gett röda siffror vad gäller vinst, men har potential att bära frukt ur ett långsiktigt perspektiv.

Scatec har en fin hemsida med mycket bra information om verksamheten som är värd att kolla in om du är intresserad av att investera i ett lite mer lokalt bolag inom förnyelsebar energi!


JinkoSolar

Logotyp för JinkoSolar

Läs mer om aktien hos:

JinkoSolar Holding är en kinesisk solpanelstillverkare. De är ett av världens största bolag inom tillverkning och de producerar alla delar och komponenter på sina anläggningar. Aktien är noterad på NYSE i USA.

Bland bolagets kunder finns både privatpersoner och kommersiella aktörer på en global marknad där JinkoSolars produkter sålts i över 80 länder. Bolaget har över 15 000 anställda på sina 7 fabriker. De har 14 dotterbolag i olika länder runt om i världen.

JinkoSolar har ett gott rykte och rankas ofta som nummer ett i världen, tack vare sin förmåga att leverera kvalitetsprodukter enligt förbestämd tidsplan.

I takt med att efterfrågan på solpaneler och antalet anläggningar i världen blir fler, är det troligt att JinkoSolar kommer att fortsätta vara ett relevant bolag med god tillväxtmöjligheter.


Tesla

Logotyp för Tesla

Läs mer om aktien hos:

Tesla är för gemene man mest kända för sina elbilar, vilket är rimligt eftersom det utgör över 90% av verksamheten. Men de har även en liten andel av sina produkter inom elproduktion och lagring. En del av detta är deras solpaneler.

2016 förvärvade Tesla SolarCity, vilket sedan skulle bli Tesla Energy. Omsättningen för Tesla Energy utgör fortfarande en bråkdel av bolagets totala omsättning, men på senare tid har det varit en relativt snabbväxande del. Det talas ibland om olika paketlösningar där Teslas batterier och solpaneler ska säljas tillsammans och lite andra liknande modeller som kan vara intressanta.

Även om det inte är klokt att investera i Tesla just för deras satsningar på solenergi, kan det vara intressant att hålla ögonen på inför framtiden.


Fonder inom solenergi

Det finns många så kallade gröna fonder, men är svårare att hitta fonder som uteslutande investerar i solenergi. Här är tre populära fonder som har en del av innehaven i solenergisektorn.

Swedbank Robur Transition Energy

Logotyp för Swedbank Robur

Fonden Swedbank Robur Transition Energy är en fond med stort fokus på grön energi i olika former. Där ingår en del solenergibolag, men även många andra branscher inom samma område. Det är en aktivt förvaltad fond som passar dig som långsiktigt vill ha exponering mot omställningen till grön energi globalt. Fonden handlas billigast här hos SAVR.


DNB Fund Renewable Energy Retail

Logotyp för DNB Fonder

Även denna fond har grön energi från förnyelsebara källor i fokus. DNB Renewable Energy är en globalfond och bland deras största innehav finns flera av de solenergibolag som tas upp i den här artikeln. Du kan se fondens största innehav hos SAVR, där du också handlar den till lägsta möjliga avgift.


Tin World Tech

Logotyp för TIN Fonder

Tin World Tech är inte nischad mot framtidens energikällor, men den innehåller ett par aktier på det temat. Där hittar du även några av innehaven som förekommer i den här artikeln. I skrivande stund innehåller fonden solenergibolagen:

 • SolarEdge
 • JinkoSolar
 • Enphase Energy

Du kan se hela fondens innehav på TIN Fonders hemsida, eller handla fonden i ett unikt erbjudande hos Avanza.


Kolla gärna in mina tips på bästa bankerna för olika typer av investeringar!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg