Bästa banken för investeringar 2024: Nätmäklare och bank för aktier, fonder och värdepapper


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När du väljer bank för dina investeringar finns det flera olika faktorer att ta hänsyn till. Beroende på hur du är som investerare och vad du vill investera i, finns det lite olika alternativ som passar just dig bäst. I den här artikeln går vi igenom de bästa bankerna där du kan investera och handla med aktier, fonder och andra värdepapper.

Tangentbord med knappar för sparande, investerande och banktjänster

Vilken bank eller nätmäklare är bäst för investeringar som privatperson?

Ett nytt alternativ som är väl värt att titta närmare på är Levler. De har gratis courtage för aktiehandel ända fram till 2025 (svenska marknaden) och har ofta absolut lägst avgifter för fonder! Mycket intressant nykomling på listan!

Levler Logo

När det gäller aktier och värdepapper är Avanza en klar favorit. Där har du ett brett utbud av allt från aktier till fonder och börshandlade instrument. Fantastisk funktion och överblick, rimliga priser och en välfungerande bank för investeringar helt enkelt.

Avanza Logotyp

Ett annat riktigt bra alternativ är Nordnet. De har ett brett utbud, bra priser och är omtyckta för sin hjälpsamma och trevliga kundsupport. Bra bank för alla typer av värdepappersinvesteringar.

Nordnet Logotyp

Slutligen rekommenderar vi den intressanta uppstickaren SigmaStocks. Det är en automatisk investeringstjänst som låter dig investera direkt i aktier, på ett ISK till en väldigt låg avgift.

SigmaStocks Logotyp
Logotyp för SaveLend
  • Få 200 kr om du investerar 5 000 kr
  • Få 400 kr om du investerar 10 000 kr
  • Få 600 kr om du investerar över 20 000 kr

Du behöver inte göra något särskilt för att få bonusen, förutom att gå via länken nedan. När du satt in ditt belopp kommer du att få in bonusen automatiskt på ditt konto kort därefter.


Tips! Visste du att du kan få koll på din kreditdata helt gratis på några minuter hos Min Kreditkoll? Här kan du läsa mer om tjänsten Min Kreditkoll!

Korta recensioner om banker och nätmäklare för investeringar

Här kommer recensioner och lite mer information om hela 11 olika banker och nätmäklare.

Levler – Nykomling med låga avgifter

Levler Logo
Investerarskydd:Ja
Statlig insättningsgaranti:Ja
Kontotyper:ISK
Bäst för:Billiga fonder, courtagefri aktiehandel till 2025

När det kommer till handelsplattformar för fonder och aktier, är Levler en uppstickare som börjar få allt mer uppmärksamhet. De har skapat en plattform som är lika enkel och intuitiv som e-handel, där du lägger produkter i en varukorg och sedan köper. Detta gör att Levler sticker ut från mängden och erbjuder en unik användarupplevelse.

Levler har fått mycket beröm för sina låga avgifter, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för svenska privatinvesterare. De har lyckats pressa priserna rejält jämfört med exempelvis Avanza, vilket är en stor fördel för dig som är ute efter just fonder i första hand. Detta är mycket viktigt eftersom avgifterna på fonder anges i procent på hela ditt innehav. Du betalar alltså mer i kronor, ju större innehav du har.

Hos Levler kan du öppna ett investeringssparkonto (ISK), vilket är det mest fördelaktiga kontot för de flesta investerare. Du kan enkelt bli kund hos Levler och öppna ditt första konto på bara några minuter, med hjälp av mobilt Bank-ID.

När det gäller utbudet av värdepapper, kan du handla med både aktier och fonder hos Levler. När de startade fanns endast fondhandel, men i juli 2023 började de även med aktiehandel för aktier listade på den svenska marknaden.

En nackdel med Levler är att hemsidan kan kännas lite klumpig på mobilen. Det kan vara en vanesak, men det är något att tänka på om du föredrar att hantera dina investeringar via mobilen. Dessutom saknas vissa populära fonder på plattformen.

Levler är en säker plattform att använda för sparande och investeringar. De står under tillsyn av Finansinspektionen, vilket garanterar att de följer strikta regler och bestämmelser för att skydda sina kunder. Dessutom omfattas de av den svenska insättningsgarantin, vilket innebär att dina pengar är skyddade upp till 1 050 000 kronor.

Sammanfattningsvis är Levler ett intressant alternativ för dig som vill ha en enkel och intuitiv plattform för att handla fonder och aktier. Med låga avgifter och en unik användarupplevelse, är de definitivt värda att överväga för ditt sparande.

Läs även hela vår recension av Levler!


Avanza – Mest användarvänlig plattform

Avanza Logotyp
Investerarskydd:Ja
Statlig insättningsgaranti:Ja
Kontotyper:ISK, Kapitalförsäkring, Aktie- och fondkonto
Bäst för:Aktier och de flesta värdepapper förutom fonder

Den populäraste banken för privatpersoner när det gäller aktiehandel och liknande investeringar, är Avanza. De har utsetts till årets bank flera år i rad av tidningen Privata Affärer. Dessutom har de uppnått meriten att ha Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad när det gäller banker för sparande i värdepapper, enligt Svenskt Kvalitetsindex årliga kundundersökning.

Det är inga dåliga meriter och det är lätt att förstå varför. Avanzas plattform för aktie- och värdepappershandel är otroligt användarvänlig och har många bra funktioner. Dels funktioner som gör det enkelt att se hur det har gått för dina portföljer och innehav, dels funktioner som underlättar analys av bolag. Det finns enormt mycket kunskap att hämta och verktyg att ta hjälp av, för den som vill på Avanzas plattform.

Hos Avanza kan du öppna alla relevanta kontotyper för aktiehandel, inklusive ISK och kapitalförsäkring. Du kan handla ett brett spektrum av aktier, fonder, börshandlade produkter med mera. De har ett riktigt bra utbud helt enkelt.

När det gäller avgifter är Avanza bra på det mesta. För småsparare som handlar med mindre belopp finns möjlighet att handla med bara någon krona i courtage. Det som däremot kan vara något dyrt hos Avanza är vissa fonder. Jämför du fondpriserna hos Avanza med till exempel SAVR kommer du märka att Avanza är onödigt dyrt oftast. De har dock en handfull exklusiva fonder som är väldigt bra, som är antingen gratis eller har låga avgifter. Men generellt sett är de inte bäst på fonder enligt mig.

Det som verkligen gör Avanza till ett av de bästa alternativen när det gäller banker för investeringar, är deras användarvänliga och lättanvända plattform. Både appen och hemsidan fungerar riktigt bra och det är lätt att hitta det du söker. Du kan hantera dina köp- och säljordrar, få information om aktier, göra insättningar och uttag oerhört enkelt.

Det är inte svårt att förstå att så många svenskar använder Avanza, de är helt klart ett av de bästa valen för privatinvesterare som vill investera i aktier.


Nordnet – Unika funktioner

Nordnet Logotyp
Investerarskydd:Ja
Statlig insättningsgaranti:Ja
Kontotyper:ISK, Kapitalförsäkring, Aktie- och fondkonto
Bäst för:De flesta värdepapper och den unika funktionen Shareville

Nordnet har väldigt mycket gemensamt med Avanza och de har länge gått bredvid varandra och slagits om kunderna på den svenska och nordiska marknaden. Priserna när det gäller aktiehandel är snarlika hos båda dessa aktörer.

Hos Nordnet kan du givetvis ha både ISK och kapitalförsäkring, du kan barnspara och handla i alla möjliga typer av värdepapper; allt ifrån aktier till optioner finns i utbudet. Nordnet är en ypperlig bank både för nybörjare och för seriösa erfarna investerare. Du kan skapa bevakningslistor och kurslarm, spana på kommande IPO:er med mera.

En populär och unik funktion hos Nordnet är deras Shareville. Det är ett socialt nätverk där du kan dela med dig av dina portföljer, samt följa andras. Du kan vara anonym på Shareville och behöver inte dela med dig av hur mycket pengar du har på kontot, utan det visas endast i procent. Det är ett väldigt kul sätt att hitta inspiration till nya investeringar. Du kan följa profiler som lyckas väldigt bra och försöka hitta vad det är i deras strategi som fungerar. Det är ett riktigt kul initiativ som är utvecklat av Nordnet och bara hittas just där.

När det gäller fonder har även Nordnet ett intressant utbud under sitt eget varumärke. De har en gratis, eller billig fond för varje land i Norden. Så om du vill investera i Sverige, Norge, Danmark eller Finland så finns det riktigt prisvärda indexfonder att hitta hos Nordnet. Överlag brukar Nordnet faktiskt ha något bättre priser på sina fonder än Avanza.

Användarvänligheten hos Nordnet är utmärkt, både när det gäller hemsidan och deras app. Det är lätt att handla, hantera insättningar och uttag med mera, samt att hitta information om dina investeringar. Här ska jag dock säga att Avanza är något bättre. Nordnet är inte fullt lika smidig och rik på funktioner som Avanza.

Allt som allt är Nordnet en riktigt bra bank, som är lätt att använda och har allt du kan önska av en modern bank för sparande och investeringar. För Shareville, deras egna fonder, samt möjlighet till lån och bra förmånliga priser på vissa delar av utbudet så tycker jag det är värt att öppna ett konto på Nordnet, även om du redan investerar någon annanstans.


SAVR – Bästa bank för att spara i fonder

SAVR Logotyp
Investerarskydd:Ja
Statlig insättningsgaranti:Ja
Kontotyper:ISK
Bäst för:De flesta fonder

Ett ganska nytt tillskott på marknaden för banker eller plattformar för investeringar är SAVR. Den stora skillnaden med SAVR jämfört med Avanza och Nordnet är att utbudet här är begränsat till fonder. Du kan handla och spara i fonder på ett ISK, från ett stort utbud av fondförvaltare. SAVR gör ett väldigt bra jobb med att hålla nere priset på fonder och det är genom låga fondavgifter som SAVR sticker ut mot resten!

Om du vill veta mer kan du läsa en längre recension om SAVR här.

Kortfattat kan sägas att:

  • SAVR är billigast på marknaden för en stor mängd svenska fonder.
  • Hos SAVR får du kvartalsvis tillbaka hela den provisionen som förvaltarna betalar ut för att banker ska sälja deras fond.
  • Hos SAVR betalar du istället en fast plattformsavgift.

Om det är fondsparande du är ute efter så bör du så snabbt som möjligt kolla in SAVR och se om dina favoritfonder är billigare där, och i så fall byta!


SigmaStocks – Bäst för passiva investeringar

SigmaStocks Logotyp
Investerarskydd:Ja
Statlig insättningsgaranti:Ja
Kontotyper:ISK
Bäst för:Ett passivt och enkelt aktiesparande

SigmaStocks är ett nytt sätt att investera i aktier. Det är en tjänst där du får hjälp att automatiskt spara i en portfölj med aktier. SigmaStocks anpassas efter din personlighet och ditt önskemål när det gäller risk i portföljen, vilken tidshorisont du har och så vidare. Du kan läsa en längre recension om SigmaStocks här.

Tjänsten fungerar genom en teknisk lösning där SigmaStocks väljer ut aktier baserat på fakta om bolagen såsom nyckeltal och prestation, utifrån forskningsbaserade modeller samt egna beprövade modeller. Målet är att generera en överavkastning över tid. Din portfölj kan ha antingen en viss del räntebärande medel, eller hundra procent aktier, beroende på vilken risk du själv väljer att ta.

Det här är en väldigt intressant tjänst grundad av ett svenskt team 2014. Fördelarna med SigmaStocks är att:

  • Du sparar till låga avgifter jämfört med många förvaltade fonder till exempel.
  • Du sparar i ISK.
  • Ditt sparande blir väldigt enkelt och passivt.

Kostnaden med courtage och alla andra avgifter ligger på omkring 0,35 % per år, vilket är otroligt konkurrenskraftigt i stort sett vad du än jämför med.

SigmaStocks är ett helt unikt alternativ för dig som letar bank att ha ditt aktiesparande hos. Det är helt passivt när du väl kommit igång och är utmärkt för den långsiktige investeraren. Om du vill ha ett enkelt månadssparande i aktier så är SigmaStocks ett mycket intressant alternativ.


Storbankerna

Det går att investera i aktier och fonder hos i stort sett alla storbanker. De erbjuder vanligtvis både möjlighet att handla via ISK och kapitalförsäkring. Tyvärr ligger storbankerna efter de nyare nätmäklarna, särskilt när det gäller användarvänlighet och tekniken på sajten eller möjligheten att handla via smartphone. Här är i alla fall några av de storbanker där du kan investera i värdepapper.


Nordea – Bäst bland storbankerna

Även Nordea erbjuder möjlighet att handla aktier på ISK och kapitalförsäkring. Bland storbankerna har de bäst priser för aktiehandel, och är lämpliga både för dig som gör väldigt små affärer och för privatinvesterare med lite större kapital.

En sak som är väldigt bra med Nordea är att de erbjuder handel på många olika marknader, även börsen i Storbritannien. Det är långt ifrån alla som gör detta, och dessutom till rimliga avgifter.

En annan riktigt bra funktion hos Nordea är att om du tar emot aktieutdelningar från utländska bolag, så har du möjlighet att få tillbaka delen av källskatten som täcks inom dubbelbeskattningsavtalet. Det kan du på kapitalförsäkringar hos andra banker med, men Nordea har löst så att du kan få tillbaka dessa pengar cirka 2 månader efter utdelningen utfärdats. Hos andra banker kan detta ta över ett år.

Det som dock är sämre hos Nordea är användarvänligheten. De har en app som är hyfsat lätt att använda men den fungerar tyvärr inte helt fläckfritt. Det finns inte så många användbara funktioner och det kan vara svårt att till exempel få överblick över hur dina tillgångar presterat med mera.

Skulle Nordea ha en mer användarvänlig plattform skulle de helt klart vara en konkurrent att räkna med som bank för investeringar. De är dock riktigt bra redan nu, tack vare fördelarna vi nämnt, och Nordea är definitivt bäst av storbankerna!


Handelsbanken

Hos Handelsbanken kan du öppna både Investeringssparkonto och kapitalförsäkring. De har helt ok priser för värdepappershandel och du kan handla antingen på hemsidan, via deras app eller via personlig service för till exempel handel på vissa utländska marknader.

Handelsbanken och deras upplägg passar bäst för dig som gör lite större affärer och främst dig som redan är kund på banken.


SEB

Hos SEB kan du handla med aktier och fonder på ett ISK eller kapitalförsäkring. De har låga avgifter på aktiehandel och även en app där du kan handla. En negativ sak är att SEB har inbyggda avgifter i sina kapitalförsäkringar, en administrationsavgift bara för att ha kontot på banken. Det finns definitivt bättre banker att ha när det gäller investeringar nu för tiden.


Swedbank

Som kund hos Swedbank kan du handla med aktier på ISK. De har hyfsade priser men är inte lämpliga för riktigt små aktieaffärer. Däremot brukar de ha ett generöst erbjudande för gratishandel under det första året. De har en helt ok app och det går även bra att handla via internetbanken.

Swedbank har ett helt ok utbud av tjänster, men ligger lite efter när det gäller användarvänlighet. Hemsidan är rörig och det är inte alltid helt enkelt att hitta den information man letar efter. Men för enklare aktiehandel så är det ett helt ok alternativ trots allt.


Andra banker

Bortom storbankerna finns det några aktörer till som är populära bland svenska småsparare och investerare. Här är tre av de största.


Länsförsäkringar

Hos Länsförsäkringar går det att handla med aktier och fonder. Dock är deras utbud väldigt begränsat. Bland fonderna kan du välja mellan en lång lista på Länsförsäkringars egna fonder. De har många bra och intressanta fonder, men det är samtidigt ett kraftigt begränsat utbud jämfört med konkurrenter. Länsförsäkringars fonder går dessutom att köpa hos andra banker.

När det gäller aktier så har Länsförsäkringar ett väldigt attraktivt lågt courtage, men är även här väldigt begränsade i sitt utbud. Du kan endast handla svenska aktier och värdepapper som är relaterade till svenska bolag (till exempel teckningsrätter, teckningsoptioner med mera).

Länsförsäkringar är bra på många sätt, och vi uppskattar flera av deras fonder, men som bank för en seriös investerare är utbudet alldeles för begränsat tyvärr.


Skandiabanken

Skandiabanken erbjuder handel på ISK både i svenska och utländska värdepapper. Villkoren för aktier noterade i Sverige är helt ok, i linje med de flesta andra konkurrenter på marknaden. De är dock inte anpassade för dig som vill investera små summor, då lägsta courtage på samtliga marknader utanför Sverige är väldigt högt hos Skandiabanken. Dessutom kan du inte öppna en vanlig kapitalförsäkring och ha utländska aktier där, vilket gör att du potentiellt går miste om möjligheten till att återfå källskatt på utdelning.

Skandiabanken kan vara ett ok alternativ om du bara vill ha aktier på Stockholmsbörsen och inte är särskilt aktiv i din handel.


Danske Bank

Danske Bank är en av få banker där det faktiskt kostar pengar att öppna upp ett ISK. Antingen betalar du en årlig avgift för ditt ISK, eller så måste du vara Silver- Guld- eller Platinum-medlem hos Danske Bank. Att ha dessa medlemskap innebär olika tjänster i ett paket, men kommer med en månadsbaserad avgift.

Utöver de avgifter du alltså betalar för att ha kontot, tillkommer courtage vid handel som vanligt. Lägstanivån för courtaget är förhållandevis högt hos Danske Bank och det är inte ett särskilt attraktivt erbjudande överlag.

Till sist ska vi även nämna kapitalförsäkringen, som du hos Danske Bank behöver betala en avgift för varje år, något som är helt gratis hos många andra banker.

Den enda anledningen vi kan se till att någon skulle vilja använda Danske Bank för att investera är om du redan har ett premiummedlemskap hos banken som du tycker du får värde för. Annars hade vi valt en annan bank för investeringar, alla dagar i veckan.


Förutom möjligheten att investera på börsen, finns det intressanta alternativa investeringar som är värda att kolla in. Läs vår recension om SaveLend till exempel, där du kan tjäna pengar på att investera i krediter!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg