Bästa bilförsäkring 2024: Hitta rätt försäkring för din bil


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En bilförsäkring består vanligen av olika delar. Vad som ingår i de olika delarna skiljer sig åt mellan olika försäkringsbolag, även om grundprincipen är densamma oavsett vilken försäkring du tecknar; försäkringen ska täcka eventuella personskador och skador som åsamkats bilen i samband med en olycka. Här går vi igenom hur du kan hitta den bästa bilförsäkringen för just dig!

Bästa bilförsäkringen, text och bild på händer över bil

Vilken bilförsäkring är bäst i test?

Det absolut bästa sättet att få den bästa bilförsäkringen är att göra en jämförelse. Det kan nämligen variera beroende på vilken bil du har, årsmodell, om du bara vill ha trafikförsäkring eller även halv/hel-försäkring och så vidare.

Här är de främsta jämförelsesidorna för bilförsäkringar:

Happens

Detta är en svensk försäkringshemsida som på ett otroligt smidigt sätt låter dig jämföra försäkringar inom i princip vilken kategori som helst. Du kan använda Happens för att jämföra nuvarande eller en ny bilförsäkring på några minuter!

✅ Snabbt och smidigt att jämföra bilförsäkring

Happens Logo

Compricer

Detta är en annan välkänd jämförelsesida för försäkringar. Du kan göra en jämförelse helt gratis, genom att mata in ditt registreringsnummer hos Compricer. Då får du se de bästa bilförsäkringarna anpassade för just din bil!

✅ Jämför flera bilförsäkringar

Compricer Logo

Zmarta

Slutligen måste vi även nämna Zmarta. Även detta är en sida där du kan jämföra offerter mellan olika försäkringsbolag. Detta är en mycket väletablerad och populär jämförelsetjänst i Sverige.

✅ Välkänd jämförelsetjänst

Zmarta Logo

Det går givetvis bra att söka även om du redan har en bilförsäkring. Du kan spara mycket om du har en dyr försäkring som går att byta till ett billigare likvärdigt alternativ!

Aspekter att ta hänsyn till

Innan du bestämmer dig för att teckna en bilförsäkring bör du ta reda på vad som ingår. Det gör du enklast genom att jämföra olika försäkringsbolag och försäkringar för att få en samlad bild av vad de har att erbjuda.

Villkor, extraerbjudanden, avgifter och samlingsrabatter är några av de ateister du bör ta hänsyn till i ditt sökande efter den bästa bilförsäkringen.

De tre grundförsäkringarna

När det handlar om bilförsäkringar är det viktigt att känna till de tre grundförsäkringarna som, var och en på sitt sätt, har ett tydligt syfte. Dock finns det endast en bilförsäkring som är ett måste enligt lag, och det är trafikförsäkringen.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är den enda bilförsäkringen du måste teckna enligt lag. Det är en försäkring som täcker upp eventuella kostnader i samband med personskada. Däremot täcker just den här försäkringen inte upp för kostnader i samband med vagnskada.

Halvförsäkring

Nästa grundförsäkring kallas vanligtvis för Halvförsäkring. Det är en av de vanligaste bilförsäkringarna som tecknas i samband med köp av begagnade bilar.

En halvförsäkring ska generellt sett ersätta utgifter i samband med stöld, brand och trafikskada (kan variera beroende på vilket försäkringsbolag du väljer). En Halvförsäkring kan även ersätta vissa kostnader i samband med personskada (även detta varierar).

Helförsäkring

Den sista grundförsäkringen brukar kallas Helförsäkring. Det är en av de vanligaste bilförsäkringarna som tecknas i samband med köp av nya bilar. Med en Helförsäkring blir du ersatt för utgifter i samband med vagnskada, vilket (till viss del) även omfattar eventuella personskador.

Att tänka på innan du tecknar en bilförsäkring

För att teckna en bilförsäkring måste försäkringstagaren stå som ägare på den bil som ska försäkras. Vanligtvis tecknas en bilförsäkring ett år i taget, men som försäkringstagare har du rätt att säga upp försäkringen i förväg om så önskas.

I händelse att du utnyttjar rätten att säga upp din försäkringspremie i förväg kan det vara bra att veta att försäkringen fortsätter att gälla till och med avtalets förfallodatum. Därefter är det fritt fram att byta bilförsäkring.

Ytterligare aspekter som är bra att tänka på innan du tecknar en bilförsäkring:

Låt de egna behoven styra

Det är viktigt att du väljer en bilförsäkring som passar dina egna behov. Det är inte ovanligt att försäkringsbolagen erbjuder olika former av kampanjer och erbjudanden som känns bra i stunden. I det läget är förarbetet extra viktigt för att förhindra att du dras med i något du egentligen inte behöver eller vill ha.

Vanliga faktorer som påverkar priset

Även om det inte finns några genvägar finns det verktyg som hjälper dig hitta den bästa bilförsäkringen för just dig och din bil. Inte minst när det gäller jämförelser av villkor och priser, vilka vanligtvis påverkas av faktorer som försäkringstagarens ålder, bostadsort och boendeform. Naturligtvis spelar även försäkringens omfattning stor roll när det gäller priset.

Rabatter och erbjudanden

Det är inte helt ovanligt att bli erbjuden någon form av rabatt i samband med att försäkringen tecknas. Många försäkringsbolag erbjuder extra förmånliga priser om du, utöver bilförsäkringen, även tecknar försäkringar andra försäkringar (ex. båt, villa, husdjur).

Även kampanjerbjudanden kan innehålla rabatterade priser som tål att granskas i syfte att tänka på kostnaderna i ett mer långsiktigt perspektiv.

Jämför och förhandla

För att underlätta sökandet efter den bästa bilförsäkringen rekommenderar vi att du tar hjälp av en så kallad jämförelsesajt. Av egen erfarenhet vill vi slå ett slag för Compricer: en etablerad jämförelsesajt som är enkel att använda och snabb på att ge svar.

Det enda du behöver göra är att surfa in på en jämförelsesida för försäkringar och fylla i ett fåtal uppgifter om den aktuella bilen.

Strax därefter kommer du att få en lista över ett antal försäkringsbolag med tillhörande försäkringar. Sedan är det bara att läsa på, jämföra och, när det är dags att teckna den försäkring som bäst motsvarar dina behov, förhandla!

Populära bilförsäkringar

Det är inte enbart de stora försäkringsbolagen som erbjuder bilförsäkringar. Även banker och andra typer av företag har visat sig matcha bolagsjättarna väl, inte minst avseende specialanpassade försäkringar, pris och förmånserbjudanden.

Vi har valt ut ett antal försäkringsgivare som vi anser, efter att ha gjort en snabb jämförelse, erbjuder bra villkor till skäliga priser. Flera av dem har försäkringar som toppar listorna över populära bilförsäkringar och samtliga lockar med extra förmånsrabatter.

Obs! Det kan vara värt att notera att innehållet i ovanstående lista baseras på försäkringar som erbjuds av respektive företag i skrivande stund. Det betyder att vi utelämnar alla former av prisuppgifter och att företagen själva kan ändra innehållet i nedanstående försäkringar när som helst.

Happens

Happens Logo

Notera att detta inte är ett försäkringsbolag, utan en tjänst som hjälper dig att hitta den försäkring som bäst passar ditt behov.

Happens försäkringsjämförelsetjänst erbjuder användarvänlighet och skräddarsydd effektivitet för den som söker rätt försäkring. De erbjuder:

 • Omfattande jämförelser av försäkringar inklusive hem-, rese-, hund- och kattförsäkringar.
 • Personligt anpassade rekommendationer baserade på användarens specifika behov och val.
 • Smidiga digitala lösningar för att jämföra och välja försäkringar.
 • Kostnadsfri tillgång och enkel kontoanvändning med BankID.
 • Engagerad kundtjänst tillgänglig för frågor och support.

För en djupare insikt i företaget och dess tjänster, läs vår fullständiga recension av Happens.


Compricer

Compricer Logo

Compricer är inte heller ett försäkringsbolag, utan en omfattande jämförelsetjänst som hjälper dig att hitta de bästa ekonomiska lösningarna för dina behov. De erbjuder:

 • Breda jämförelser inom områden som försäkringar, lån, elavtal, telefoni och sparande.
 • Skräddarsydda rekommendationer baserade på användarens individuella krav och önskemål.
 • Enkel och effektiv digital tjänst för att jämföra olika leverantörers erbjudanden.
 • Gratis användning av tjänsten med möjlighet att skapa konto för en personlig upplevelse.
 • Tillgänglig kundservice som bistår med frågor och vägledning.

Zmarta försäkringsjämförelse

Zmarta Logo

Zmartas tjänst för försäkringsjämförelse erbjuder en skräddarsydd och användarvänlig lösning för att hitta den försäkring som bäst passar dina behov. De tillhandahåller:

 • Detaljerade jämförelser av ett brett utbud av försäkringar, inklusive bil-, hem-, och personförsäkringar.
 • Personliga rekommendationer som är anpassade efter dina individuella behov och preferenser.
 • Enkel och effektiv digital process för att jämföra och välja bland olika försäkringsalternativ.
 • Kostnadsfri tillgång och enkel registrering med BankID.
 • Dedikerad kundtjänst som finns tillgänglig för att besvara frågor och ge support.

För mer information, se vår fullständiga recension av Zmarta.


Evoli

Evoli Logo

Evoli bilförsäkring kombinerar prisvärdhet med flexibilitet, riktad mot kunder med låg skaderisk. De erbjuder:

 • Skräddarsydda, konkurrenskraftiga försäkringsalternativ.
 • Omfattande skydd inkluderande trafik, stöld, brand och mer.
 • Tilläggsval som djurkollision och hyrbil.
 • Digital hantering och anpassning via app.
 • Inga bindningstider och anpassningsbara självrisknivåer.

Läs hela vår recension av Evolis bilförsäkringar för mer info.


OKQ8

OKQ8 Försäkring Logo

Hos OKQ8 har du möjlighet att komplettera din grundförsäkring med BackUp Plus; en tilläggsförsäkring som beskrivs som nästintill heltäckande med en självriskersättningsnivå på motsvarande 3 000 kronor.

OKQ8 erbjuder

 • En i princip heltäckande försäkring med låg självrisk
 • Tilläggsförsäkring BackUp Plus utan bindningstid
 • Vägassistans i samband med driftstopp
 • Medlemsrabatt på ex. drivmedel
 • Ersättning vid punktering

IF

If försäkring Logo

Hos IF har du möjlighet att komplettera din hel- eller halvförsäkring med BilXtra – en tilläggsförsäkring som ingår när du tecknar det man på IF kallar Stor Försäkring. Det är en  tilläggsförsäkring som bland annat omfattar ersättning för hyrbil samt självriskreducering i samband med vägassistans.

IF erbjuder

 • Trafikförsäkringar utan självrisk
 • Topprankad vagnskadeförsäkring*
 • Förmånsrabatter på flertalet försäkringar (inkl. bil)

* Enligt en jämförelse utförd av Konsumenternas.


Trygg Hansa

Trygg Hansa Logo

Hos Trygg Hansa har du möjlighet att teckna en särskild försäkring för veteran,- märkes- och/eller elbil. Trygg Hansas Märkesförsäkring omfattar bilmodeller som exempelvis Alfa Romeo, Chrysler, Jeep, Peugeot och Tesla.

Trygg Hansa erbjuder

 • Topprankad grundförsäkring*
 • Trafikförsäkring med tillhörande drulleförsäkring
 • Rabatterade priser på flertalet försäkringar (inkl. bil)
 • Ytterligare rabatt om du tecknar försäkring online  
 • Specialanpassad försäkring för bilmodellen Mitsubishi

* Enligt en jämförelse utförd av Konsumenternas


ICA Försäkring

ICA Försäkring Logo

Hos ICA Försäkringar har du möjlighet att teckna en grundförsäkring som, förutom att vara giltig i Sverige, även gäller i länder anslutna till det så kallade Grönt kort-systemet.

ICA Försäkring erbjuder

 • Bilförsäkring till fast pris så länge du är skadefri
 • ICA-bonus på försäkringskostnaden
 • Topprankat grundskydd

Länsförsäkringar

Länsförsäkringar Logo

Hos Länsförsäkringar har du möjlighet att teckna en grundförsäkring med MER – en tilläggsförsäkring som ger extra skydd och garanterar tillgång till bil om du står utan. Länsförsäkringar kan dessutom erbjuda en särskild försäkring för elbilsägare (som även omfattar laddhybrid).

Länsförsäkringar erbjuder

 • Allrisk för personbil samt lätt lastbil
 • Vägassistans i samband med driftstopp
 • Sänkt årspremie när du samlar dina försäkringar

Avslutning

Det var lite inspiration och tips i din jakt på rätt bilförsäkring för dig. Hoppas att du hittar rätt och får en försäkring till rätt pris, som passar just dig och din bil!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg