Bästa böckerna om aktier 2021: Lär dig investera genom att läsa


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det finns otroligt många bra böcker inom ekonomi, investeringar och aktier. Att läsa, eller lyssna på ljudböcker, är ett väldigt bra sätt att lära sig och bli inspirerad när det gäller börsen och aktiemarknaden. Genom åren har jag själv hunnit läsa en hel del böcker inom ämnet. I den här artikeln listar vi nio av de bästa aktieböckerna du kan läsa just nu!

Tips! En av de allra bästa börstidningarna är Dagens Industri. Där kan du läsa löpande nyheter om alla börsens bolag. De har ett riktigt bra välkomsterbjudande. Läs mer på deras hemsida här!

Mitt absolut främsta boktips är Investeraren av Jonas Bernhardsson. Om du bara vill köpa en enda bok om aktier så är detta den du bör köpa först. Fortsätt läsa för att se alla 9 boktips!

Person bläddrar i gul aktiebok.

Bästa aktieböckerna för nybörjare

De här böckerna är perfekta för dig inte hunnit börja investera i aktier, eller för dig som precis börjat. Jag brukar ge dessa som present till vänner och släktingar som jag vill inspirera till att börja lära sig om sparande, börsen och aktiemarknaden.

Vägen till din första miljon

Vägen till din första miljon – Av Tobias Schildfat

Den här boken är utmärkt för den som behöver komma igång med sitt sparande och vill börja investera. Det var den första boken jag läste om aktier och den gav mig massor inspiration att komma igång.

I boken får du på ett enkelt sätt inblick i hur enkelt det faktiskt är att komma igång och investera i aktier. Du kommer också att förstå att du faktiskt kan komma väldigt långt med ditt sparande och bli miljonär, till och med som helt vanlig arbetare. Tålamod, flitigt sparande och sunda investeringar är nyckeln, som du får lära dig mer om i den här boken.

Boken är lättläst, väldigt kort och kostar inte många kronor. Köp den till dig, eller ge bort den till någon som behöver ta tag i sin ekonomi!


Så här blir du miljonär i hängmattan

Så här blir du miljonär i hängmattan – Av Per H Börjesson

Per H Börjesson är mycket erfaren investerare och var länge VD för Investment AB Spiltan. I den här boken går han på ett mycket pedagogiskt och enkelt sätt igenom hur du kan bli miljonär genom att regelbundet spara i aktier.

Boken är ganska lik Vägen till din första miljon, så har du redan läst den så kanske den här boken inte ger så jättemycket. Men annars är det här en riktigt bra bok för nybörjare och den som behöver få inspiration på sin väg mot miljonerna!


Investeringsguiden

Investeringsguiden – Av Anna Svahn och Linnéa Schmidt

Anna Svahn och Linnéa Schmidts bok är en grundlig genomgång av allt du behöver veta för att komma igång med dina investeringar från början. Alltifrån kunskap om vad aktier är och hur marknaden fungerar, till hur du öppnar ett konto och vad du bör tänka på när du handlar.

Det är en utmärkt bok för dig som är ny eller inte har börjat än. Det är dessutom en fin inbunden bok som passar utmärkt som present till någon som skulle må bra av att spara lite mer och börja investera sina pengar.

En underbar bok som är lättläst men ändå otroligt välfylld med information och täcker det mesta som du kan tänkas behöva veta för att känna dig mogen att börja investera på riktigt.


Aktieböckerna du bara måste ha

De här aktieböckerna är riktigt bra källor till information. Jag brukar själv återkomma till böckerna många gånger och de är otroligt värdefulla att ha hemma i bokhyllan.

Investeraren: allt du behöver veta om finansmarknaden

Investeraren: Allt du behöver veta om finansmarknaden – Av Jonas Bernhardsson

Om du bara fick välja en bok om aktier och investeringar, skulle jag rekommendera denna. Det är en tjock bok där författaren går igenom alla delar av vad investeringar handlar om. Boken går igenom både aktier och börsen, men även andra typer av värdepapper.

Boken är fylld av roliga berättelser och anekdoter, historia och massa annat kul. Bernhardsson som skrivit boken är mycket erfaren och delar med sig av sitt liv som investerare och börsnörd i den här fantastiska boken.

Ingen aktiesparares bokhylla är komplett utan ett exemplar av Investeraren! Verkligen rekommenderad bok.


Börspsykologi

Börspsykologi och Mer Börspsykologi – Av Cristofer Andersson

De här böckerna går in på vad som händer i hjärnan när du sysslar med investeringar, samt varför du reagerar som du gör. De varvar fakta om vår biologi med olika psykologiska begrepp, och visar med konkreta exempel på hur detta kan avspeglas i vårt agerande på börsen.

Böckerna tar upp många viktiga och avancerade koncept, men förklarar dem på ett väldigt enkelt och konkret sätt.

Börspsykologi är en riktig toppenböcker för dig som vill lära känna dig själv och ditt psyke lite bättre. De är dessutom hjälpsamma i övriga delar av ditt liv, även om fokus här ligger specifikt på börsen och att investera. Härliga böcker, varmt rekommenderade!


Investera som mästarna

Investera som Mästarna: Från Aktiestinsen till Soros – Av Jonas Bernhardsson (ny utgåva 2021)

Det här är en lättsmält bok fylld med anekdoter och berättelser tagna ur en mängd kända investerares liv. Det är både lärorikt och roligt att läsa om deras olika investeringsfilosofier och livsöden. Den släpptes i nytryckt utgåva 2021 efter att ha sålt slut på den gamla upplagan.

Förutom genomgången av kända investerare går författaren igenom lite tankar om begrepp som den effektiva marknadshypotesen och allmän fakta om aktiemarknaden. I den nya upplagan av boken är hela 19 olika investerare representerade i varsitt kapitel. De senaste tilläggen i boken är profilerna László Szombatfalvy och John Bogle.

Boken är lättläst med många korta men mycket intressanta kapitel. Roligast kanske boken är om du själv redan är igång och investerar. Då kan du också jämföra din egen investeringsstil med de exempel som förekommer i boken. Vilken investerare är du mest lik?


Köp billigt sälj dyrt

Köp billigt sälj dyrt: Hur du blir miljonär på aktier – Av Mattias Eriksson

I den här boken får du lära dig hur du analyserar aktier från grunden. Författaren Mattias Eriksson är en erfaren aktieanalytiker med många års erfarenhet från arbete på internationella storbanker.

Vissa delar av boken är lite komplicerade, men de förklaras utförligt och du får se riktiga exempel på företag som analyseras. Kunskapen du får med dig går att applicera direkt på de bolag du vill bedöma värdet på.

En mycket bra bok som ger både en grundkurs i aktieanalys, såväl som en mer avancerad inblick i hur analytiker jobbar när de granskar bolag. Helt klart en bok värd att studera närmare!


Klassiska böcker om aktier och investeringar

Det finns otroligt många klassiska böcker om börsen och aktiemarknaden. Många är gamla men fyllda med visdom som fortfarande är aktuell. Här är några klassiker du bör kolla in.

The Intelligent Investor

The Intelligent Investor – Av Benjamin Graham

Den här boken släpptes första gången 1949. Warren Buffett såg upp till Benjamin Graham och har beskrivit hur denna bok förändrades hans liv när han läste den som nittonåring.

I ärlighetens namn kan vissa delar av själva metoden för värdering av företag som redovisas i boken, kännas lite utdaterade. Det är svårt att hitta så lågt värderade företag i någon bransch numera. Men trots att tekniken utvecklas, både i samhället och på börsen, kvarstår det faktum att företag och marknader utgörs av människor. Det finns en hel del visdom att hämta ur boken och den är helt klart läsvärd än idag.

Det finns goda skäl till att The Intelligent Investor anses vara en klassiker och den hör hemma i varje seriös investerares bokhylla än idag.


One up on Wall Street

One up on Wall Street – Av Peter Lynch

I den här boken går Peter Lynch igenom sin metod för analys av aktier och hur du väljer ut vinnare. Lynch menar att vanliga privatinvesterare kan ha ett övertag mot stora institutionella investerare, bland annat för att de har större friheter och kan flytta sitt kapital friare.

Boken innehåller mängder av praktiska tips och konkreta exempel från verkligheten kring nyckeltal och vilka faktorer Peter Lynch värderar högst. Det är inte illa att få sådana tips direkt från en av historiens absolut främsta investerare.

One up on Wall Street är en högt ansedd klassiker inom aktielitteratur och är en given rekommendation även här.


Slutsatser

Den här listan skulle kunnat göras betydligt längre. Det finns extremt många bra och läsvärda böcker att ta del av inom ekonomi och finans. Men ska du börja någonstans rekommenderar vi dessa böcker och i synnerhet boken Investeraren, om du snabbt vill skaffa dig en bred kunskap om börsen hur aktiemarknaden fungerar.


För investeringar rekommenderar jag följande tjänster. Avanza och Nordnet för aktiehandel och vissa billiga indexfonder. SAVR (läs recension) för bästa pris på de flesta aktivt förvaltade fonderna. SigmaStocks (läs recension) för passivt investerande i aktier.

Öppna gratis konto hos:

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg