Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Det är populärt att investera i fastighetsbolag och det finns många börsnoterade bolag inom fastighetsbranschen. Ett enkelt sätt att få exponering mot denna sektor är genom att köpa andelar i en fastighetsfond. Här går vi igenom några av de bästa fastighetsfonderna!
Innehåll
Vilken fastighetsfond är bäst att investera i?
Många av de svenska fastighetsfonderna har liknande innehav, då de alla främst investerar i stora svenska fastighetsbolag. Det är svårt att säga vilket som kommer att gå bäst, då de är aktivt förvaltade och följer lite olika strategier. Men sannolikt kommer utvecklingen på det stora hela vara någorlunda likartad för fonderna med samma inriktning.
De två fonder med Sverige och Norden som inriktning som känns mest attraktiva, med lägst avgifter och intressanta innehav, är IKC Fastighetsfond och Länsförsäkringar Fastighetsfond. De är populära och har gett en bra historisk avkastning.
Om du vill bredda din portfölj och även få med utländska innehav, bör du titta närmare på Länsförsäkringar Fastighet Europa och Swedbank Robur Fastighet. Båda dessa har stora delar av fondens innehav placerade i utländska fastighetsaktier.
Det finns många andra intressanta fastighetsfonder med stor potential, som du kan läsa mer om längre ner i artikeln. De allra flesta fonderna vi skriver om här handlas till en lägre avgift hos SAVR. Där finns det möjlighet att spara många tusenlappar om du har ett långsiktigt fondsparande. Lär mer om det i vår recension av fondmäklaren SAVR.
Är det bra att investera i fastighetsfonder
Fastighetsfonder är ett enkelt sätt att ta del av utvecklingen på fastighetsmarknaden. Under rätt tidsperioder är detta en marknad med väldigt snabb tillväxt och ökade vinster. Det ger investerare stor potential till goda resultat.
Dessutom tenderar fastighetsbolag att erbjuda god utdelning som automatiskt återinvesteras i fonderna, vilket gör det lätt för dig som investerare att vara passiv och ta del av ränta-på-ränta-effekten automatiskt.
En annan fördel med vissa fastighetsfonder är att de investerar brett, till exempel på marknader där vi svenskar sällan handlar. Det finns förstås även svenska fastighetsfonder. Många av dessa har ganska likartade innehav, så det är värt att titta igenom vilka innehav de har, och till vilken avgift de förvaltar dessa.
Ett alternativ för den som vill göra en del av jobbet själv, är förstås att själv bygga en portfölj med fastighetsbolag. Då får du ingen aktiv förvaltare som hanterar portföljen, men du kan enkelt fylla på med de stora svenska fastighetsbolagen som ändå ingår i många fonder, utan att betala en hög avgift för detta. Här kan du läsa mer om börsnoterade svenska fastighetsbolag!
Men vill du ha ett väldigt enkelt sätt att passivt spara i fastigheter, så är fastighetsfonder ett utmärkt alternativ i slutändan. Men det är klokt att ta några minuter till att jämföra alternativen.
Det finns förstås risker med fastighetsbolagen med, inte minst kan de vara en typ av bolag som är känsliga mot förändringar av räntan.
En titt på 17 olika fastighetsfonder
Här tittar vi närmare på hela 17 olika fonder som fokuserar på just fastighetsbolag.
IKC Fastighetsfond
Det här är en fastighetsfond med den svenska fastighets- och byggbranschen i fokus. Det är en fond lämplig för den långsiktige investeraren. I fonden är det tänkt att innehaven ska spridas över flera delbranscher inom sektorn. Fonden ska även agera utifrån prognoser om rådande konjunktur och konjunkturförändringar.
Även om fondens fokus är den svenska marknaden, kan upp mot 30 procent investeras utomlands, om förvaltaren finner goda möjligheter till avkastning eller riskjustering vid något tillfälle.
IKC Fastighetsfond har funnits sedan början av 2015. Bland de största innehaven hittar vi flera av de stora svenska fastighetsbolagen, till exempel:
- SBB
- Balder
- Sagax
- NP3 Fastigheter
- Nyfosa
IKC Capital har funnits sedan 1999 och sysslar med aktiv förvaltning i olika former. De har ett brett utbud av fonder av olika typer. Om du vill investera i IKC Fastighetsfond, gör du det billigast här hos SAVR.
En alternativ investeringsform när det gäller fastigheter, är att vara med och finansiera olika pågående eller kommande projekt. Det kan du göra hos Kameo eller Tessin. Läs vår recension av Kameo eller skapa ett konto direkt på deras hemsida!
Länsförsäkringar Fastighetsfond
Länsförsäkringar har två renodlade fastighetsfonder och detta är den med Sverige som huvudsakliga investeringsområde. Det är en aktivt förvaltad fond som investerar brett i fastighetsbolag, bygg med mera.
Fonden har en god historik, likt många andra av de fonder som har tunga innehav i de stora svenska fastighetsbolagen. Bland de större innehaven i Länsförsäkringar Fastighetsfond hittar vi:
- SBB
- Balder
- Sagax
- Nyfosa
- Fastpartner
Länsförsäkringar är både fondbolag, försäkringsbolag och bedriver bankverksamhet. De har många populära fonder i sitt breda utbud och har högt förtroende både bland småsparare och fondbranschen som helhet.
Om du vill spara i Länsförsäkringar Fastighet är det starkt rekommenderat att göra det hos SAVR, där du får hela 41% lägre avgift för förvaltningen, jämfört med hos andra banker.
Länsförsäkringar Fastighet Europa
Den här fonden skiljer sig från många andra svenska fastighetsfonder, eftersom den huvudsakligen investerar i andra europeiska länder, även om fonden även har en del svenska innehav också.
Fondens fokus är att investera bolag som utvecklar, driver och bygger fastigheter i Europa. Bland de största innehaven hittar vi:
- SBB
- Segro PLC (Storbritannien)
- Vonovia SE (Tyskland)
- CTP NV (Nederländerna)
- TAG Immobilien AG (Tyskland)
Detta är en intressant mix av bolag som ger en diversifiering över flera bostadsmarknader. Många av bolagen i Länsförsäkringar Fastighet Europa, är okända för de flesta svenska småsparare. De är dessutom noterade på marknader där många svenskar inte ofta handlar, såsom Storbritannien och Spanien. Därför kan denna fond vara ett intressant alternativ för den som har förtroende för Länsförsäkringar och förvaltaren, som i detta fall är Johan Henriks.
UB REIT-fonder
UB, eller United Bankers är en finsk koncern med en handfull dotterbolag som sysslar med kapitalförvaltning. De har flera fonder som investerar i fastighetsbolag, med fokus på så kallade REIT:s (Real Estate Investment Trust):
- UB Europa REIT
- UB Global REIT
- UB Nordamerika REIT
- UB Asia REIT Plus
Här följer kortare beskrivningar av dessa fyra fonder.
UB Europa REIT
Den här aktiefonden har som namnet antyder Europa i fokus. Fonden investerar huvudsakligen i fastighetsbolag och REIT:s. Utdelningar är en viktig faktor som ligger bakom placeringarna och fonden har ett mål att försöka undvika att drabbas i alltför stor utsträckning av svängningar i räntor och på börsen.
De största innehaven i UB Europa REIT är spridda över flera länder:
- Hamborner REIT AG Registered Shares (Tyskland)
- Cofinimmo SA/NV (Belgien)
- Shurgard Self Storage SA (Belgien)
- LEG Immobilien SE (Tyskland)
- Segro PLC (Storbritannien)
UB Global REIT
Den här fonden investerar i fastighetsaktier, mestadels REIT:s i OECD-länder. Ungefär hälften i USA, en stor del i Europa och en mindre del i andra länder såsom Kanada, Storbritannien och Japan. Fonden fokuserar till viss del på högutdelande bolag och eftersträvar att ligga på ungefär samma risknivå som fastighetssektorn i stort.
Alla de största bolagen i UB Global REIT finns på den amerikanska marknaden:
- Cousins Properties Inc
- Healthcare Trust of America Inc
- Highwoods Properties Inc
- Physicians Realty Trust
- Equinix Inc
UB Nordamerika REIT
Den har fonden fokuserar på Nordamerika, eller närmare bestämt det så kallade NAFTA-området vilket innefattar USA, Kanada samt Mexiko. Fokus ligger på REIT:s i USA, med hög utdelning och medelstora börsvärden. De största innehaven i fonden är:
- Healthcare Trust of America Inc
- AvalonBay Communities Inc
- Dream Industrial Real Estate Investment Trust
- W.P. Carey Inc
- Physicians Realty Trust
UB Asia REIT Plus
Den här fonden har fokus på Asien och tillväxtmarknader. Investeringarna för fonden, görs huvudsakligen i aktier i REIT:s i Sysostasiens tillväxtländer. Några av de största bolagen i fondens portfölj är:
- Ascendas Real Estate Investment Trust (Singapore)
- Ascendas India Trust (Singapore)
- ARA LOGOS Logistics Trust (Singapore)
- Mapletree Logistics Trust (Singapore)
- ESR Cayman Ltd (Australien)
Just Singapore är största marknaden för denna fond, men andra länder som finns representerade bland innehaven är bland annat:
- Japan
- Hongkong
- Australien
- Filippinerna
- Thailand
Lannebo Fastighetsfond
Handla fonden hos: (länkar till fonden hos nätmäklare) | Avgift: |
---|---|
Avanza | 1,32% |
Nordnet | 1,02% |
SAVR (fonden kan ej handlas, endast flyttas hit) | 0,91% |
Lannebo Fastighetsfond är en svenskförvaltad fond med fokus på bolag i Norden inom fastighets- och byggbranschen. Enligt egen beskrivning är fonden långsiktig och ska ha en riskmedveten profil. Det är samtidigt en aktivt förvaltad fond, med en koncentrerad portfölj. Lannebo beskriver vidare att fonden är lämplig för investerare med en tidshorisont på åtminstone 5 år för sin placering.
Det är huvudsakligen Sverige som ligger i fokus för Lannebo Fastighetsfond. Totalt kommer fonden under de flesta perioder att ha mellan 20–30 bolag i portföljen. Även om det på det stora hela är en vanlig aktiefond, finns möjlighet för förvaltaren att även gå kort vissa bolag, om de bedömer att det sänker risken eller liknande vid utvalda tillfällen. Detta sticker ut när det gäller fastighetsfonder, och är intressant förutsatt att du har förtroende för förvaltarna.
Fonden startades hösten 2021 och är alltså en relativt ny fond på fastighetsmarknaden. Förvaltarna sedan start är Tobias Kaj och Philip Hallberg.
Förutom att vara en fond med blick på lönsamhet och långsiktiga affärer, är fonden även etisk och har en hållbarhetsprofil. Lannebo Fastighetsfond följer Lannebos riktlinjer för branscher som utesluts som investeringsmöjligheter, bland annat:
- Vapen
- Tobak
- Spelverksamhet
- Fossila bränslen
Bland de största innehaven, åtminstone under fondens första tid är:
- Balder
- SBB
- Sagax
- NP3 Fastigheter
- K-Fast Holding
Det är med andra ord, åtminstone inledningsvis, en stor tonvikt på stora väletablerade svenska fastighetsbolag.
Lannebo som fondbolag har funnits sedan 2000 och är en prisvinnande, mycket respekterad aktör på den svenska fondmarknaden.
Lannebo Fastighetsfond Select
Lannebos andra fastighetsfond kallas för Select, och skiljer sig lite grann från den vanliga fastighetsfonden. Precis som den andra Lannebo-fonden är det en aktivt förvaltad aktiefond som ger förvaltarna möjlighet att båda gå lång och kort. En stor skillnad är dock att minsta investering i Select-fonden är 100 000 kronor.
Utöver detta har Lannebo Fastighetsfond Select ännu större friheter när det gäller till exempel antal bolag i portföljen. Genom att ha en ännu mer koncentrerad portfölj med stora friheter, finns möjlighet att styra utvecklingen ännu mer, med målet att skapa en ännu bättre riskjusterad avkastning.
Lannebo Fastighetsfond Select är ett alternativ för dig som vill investera ett större kapital för aktiv förvaltning inom fastighetsbranschen.
Carnegie Fastighetsfond Norden
Som namnet avslöjar, är detta en fond som investerar i fastighetsbolag i Norden. Rent konkret är de allra flesta av innehaven svenska bolag, med väldigt god historisk avkastning. Vi känner igen flera av storbolagen från andra fastighetsfonders listor, såsom:
- Balder
- SBB
- Corem
- Kungsleden
- Platzer Fastigheter Holding
Tittar vi på avgiften för Carnegie Fastighetsfond Norden, ser vi att den är högre än de flesta andra jämförbara fonder. Den har haft en bra avkastning historiskt, men det har å andra sidan de andra fonderna med svenska fastighetsbolag i fokus.
Det är värt att fundera över huruvida Carnegies fond är värd att investera i, till ett högre pris än andra likartade fonder. Det bör i så fall rimligtvis bygga på ett större förtroende för Carnegie som fondbolag, och förvaltaren av just deras fastighetsfond.
SEB Fastighetsfond Norden
Detta är storbanken SEB:s fastighetsfond, inriktad på den svenska och nordiska fastighetsmarknaden. Fonden har det uttalade målet att försöka slå utvecklingen för det nordiska fastighetsindexet SIX Nordic Real Estate Index.
Strategin för fonden bygger på fundamental analys och aktieinvestering, men kan även nyttja derivatinstrument för att nå upp till fondens mål, samt underlätta effektivisering av förvaltning.
Bland de största bolagen i fonden hittar vi bland annat:
- Balder
- Fortinova Fastigheter
- NP3 Fastigheter
- Kojamo Oyj (Finland)
- Nyfosa
- Fastpartner
Detta är en av de lite dyrare svenska fastighetsfonderna just nu. Detta är värt att ta i beaktande när du överväger en investering i SEB Fastighetsfond Norden. Den har samtidigt underpresterat mot många jämförbara fonder, även om fonden är så pass ny att det är svårt att dra några direkta slutsatser om hur dess långsiktiga prestation kommer att se ut.
Odin Fastighet
Odin Fonder är ett fondbolag som varit med ända sedan 1990. De förvaltar en mängd olika fonder både på den nordiska marknaden och globalt. Fondbolaget ägs av norska SpareBank 1 Forvaltning AS.
Odin Fastighet liknar många andra fastighetsfonder på den nordiska marknaden, med svenska fastighetsbolag i huvudfokus. Bland de stora innehaven hittar vi bekanta bolag som:
- Sagax
- SBB
- Balder
- Nyfosa
- NP3 Fastigheter
Fondens innehav förvaltas aktivt och målet är att hitta undervärderade bolag inom fastighetsbranschen, för långsiktiga investeringar. Det är en fundamental bolagsanalys och värdeinvestering som ligger till grund för strategin hos Odin Fastigheter.
Swedbank Robur Fastighet
Robur är den svenska storbanken Swedbanks populära fondbolag. De har givetvis även en fastighetsfond.
Robur Fastighet är aktivt förvaltad och är en diversifierad fastighetsfond med den globala fastighetsmarknaden som investeringsområde. Som riktlinje ska fondens portfölj bestå av ungefär 25% svenska innehav och 75% globala. En stor del av de internationella innehaven återfinns i USA, men fonden har även till exempel aktieinnehav från Japan, Tyskland, Australien och Kanada i portföljen.
Bland de största innehaven i Swedbank Robur hittar vi bland annat:
- American Tower Corp (USA)
- Prologis Inc (USA)
- Balder
- Sagax
- Equinix Inc (USA)
Värt att nämna är att fonden även kan investera lite grann bortom fastighetsbolag. Det kan till exempel innefatta investeringar i kraftbolag, skogsindustrin eller IT-bolag. Huvudtemat är dock fastigheter och relaterade tillgångsslag.
Det här är en unik fond som sticker ut från mängden på den svenska marknaden för fastighetsfonder. Det kan vara en intressant mix och en kandidat för dig som vill diversifiera ditt innehav utanför Sverige och Norden.
Franklin Templeton Global Real Estate
Franklin Templeton är ett amerikanskt holdingbolag, som sysslar med kapitalförvaltning bland annat genom sina fonder. Det är ett börsnoterat bolag på NYSE.
Franklin Templeton Global Real Estate eftersträvar att maximera totalavkastningen genom investeringar i bland annat så kallade REIT:s (Real Estate Investment Trusts), och andra bolag inom fastighetsbranschen på den globala marknaden.
Värt att veta är att fonden handlas i amerikanska dollar eller euro, vilket innebär att det kan tillkomma en växlingsavgift hos din fondmäklare när du handlar den.
Fonden är global, men de största innehaven återfinns i USA. I fonden hittar vi bland annat:
- Prologis Inc
- Equinix Inc
- Public Storage
- AvalonBay Communities Inc
- UDR Inc
- Vonovia (Tyskland)
Den här fonden är intressant om du vill komma åt globala fastighetsbolag, med tonvikt på USA. Den är dock ganska dyr i avgift och med växlingsavgiften som vissa mäklare lägger på för utländska fonder, är det inte säkert att det är värt priset i alla lägen. Detta bör du ta ställning till innan en eventuell investering i Franklin Templeton Global Real Estate.
BMO European Real Estate Scs
BMO Global Asset Management är en del av det amerikanska kapitalförvaltningsbolaget Columbia Threadneedle Investments. Deras europeiska fastighetsfond investerar i fastighetsbolag och relaterad verksamhet, noterade i olika länder runt om i Europa.
En mängd länder finns representerade i fondens portfölj, bland annat Sverige som faktiskt utgör en relativt stor del av innehaven, upp emot 30% i december 2021. Några av de största innehaven i BMO European Real Estate Scs är:
- Vonovia (Tyskland)
- LEG Immobilien (Tyskland)
- Warehouses de Pauw (Belgien)
- Balder (Sverige)
- Nyfosa (Sverige)
Tyskland utgör den största delen av marknaden för fonden, tätt följt av Sverige. Andra länder innefattar bland annat Belgien, Nederländerna, Schweiz och Spanien.
För att var brutalt ärlig är denna fond i dyraste laget, särskilt med tanke på att en så stor del av innehaven återfinns på den svenska marknaden. Det finns förmodligen bättre sätt att komma åt innehaven, även om fonden som sådan är väldigt intressant.
De belgiska fastighetsbolagen är inte så vanliga i andra fonder, så det finns skäl att åtminstone titta närmare på vad det är för bolag och vilken potential de har. Notera att fonden handlas i euro, vilket även kan innebära en avgift för valutaväxling hos din mäklare eller bank.
Nordea 1 – Global Real Estate
Det här är en globalfond från Nordea med inriktning fastigheter. Majoriteten av innehaven är noterade i USA. Fonden har möjlighet att både direktinvestera i aktier, eller komma åt aktier genom investeringsfonder. I fonden ingår även så kallade Real Estate Investment Trusts, som är en populär form av fastighetsaktier på den amerikanska marknaden.
Fonden är aktivt förvaltad och har som mål att effektivt välja ut de fastighetsbolag som har störst potential att generera tillväxt och värdeskapande. I Nordea 1 Global Real Estate hittar vi bland annat dessa större innehav:
- Prologis Inc
- Simon Property Group Inc
- Sun Communities Inc
- Equinix Inc
- Mid-America Apartment Communities Inc
Över hälften av fondens innehav finns i USA, men det är en bred fond som investerar på många marknader, bland annat:
- Japan
- Storbritannien
- Kanada
- Tyskland
- Australien
- Sverige
- Hongkong
Precis som de flesta andra fastighetsfonder med utländska innehav, är detta en fond med en relativt hög förvaltningsavgift. Den har dock en hel del intressanta innehav och är väldigt bred. Vill du komma åt många olika marknader med en och samma fond kan detta vara ett intressant alternativ.
FIRST Nordic Real Estate
Handla fonden hos: (länkar till fonden hos nätmäklare) | Avgift: |
---|---|
Nordnet | 1,25% |
First Fondene är ett norskt fondbolag som funnits sedan 2007 och numera driver en mängd olika fonder under egen regi. Nordic Real Estate är deras fastighetsfond och den handlas i valutan norska kronor.
Fonden är ganska smal och ska ha cirka 12–15 innehav i nordiska fastighetsbolag. Tittar vi närmare på innehaven ser vi att de är ganska tungt investerade på den svenska marknaden. Alla de fem största innehaven är svenska:
- Balder
- Sagax
- Nyfosa
- Wihlborgs Fastigheter
- Diös Fastigheter
Avgiften är i linje med jämförbara svenska konkurrerande fonder. Men det faktum att fonden handlas i valutan NOK, gör att den känns något mindre attraktiv ur svenskt perspektiv. Det ser ut som en helt ok fastighetsfond, dock utan någonting som särskiljer den tillräckligt mycket för att den ska vara värd att välja framför en svensk fastighetsfond.
För investeringar rekommenderar jag följande tjänster. Avanza och Nordnet för aktiehandel och vissa billiga indexfonder. SAVR (läs recension) för bästa pris på de flesta aktivt förvaltade fonderna. SigmaStocks (läs recension) för passivt investerande i aktier.
Öppna gratis konto hos: