Bästa fondrobot 2023: Automatiskt enkelt sparande i fonder


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En fondrobot är ett av de billigaste och enklaste sätten att spara i fonder. Genom att månadsspara automatiskt kommer du förhoppningsvis att få ditt kapital att växa över tid, med minimal arbetsinsats. Här tittar vi närmare på några av marknadens bästa fondrobotar!

Jämförelse av fondrobotar

Disclaimer

Tänk på att investeringar alltid medför risk. Historisk avkastning är inte en tillförlitlig indikator för framtida vinster. När du investerar via en fondrobot kan ditt kapital både öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela ditt insatta kapital.

Vilken fondrobot är bäst i test? (Vilken ska man välja?)

Det är svårt att jämföra fondrobotar utifrån resultat och prestation. Resultaten kan variera enormt på dina inställningar, sparhorisont, hur du sparar, när du börjar spara, vad som händer på marknaden med mera.

Det går däremot att bedöma fondrobotarna utifrån deras utbud av tjänster, deras avgifter, användarvänlighet och så vidare. Här är våra favoriter:

Av de renodlade fondrobotarna, är Lysa fondrobot det bästa alternativet. Otroligt enkel att använda, lägre avgifter än konkurrenterna och ett pålitligt team som ligger bakom.

Lysa Logo

Om du vill låta roboten investera i enskilda aktier, istället för bara fonder, bör du kolla in Sigmastocks. Det är en unik tjänst i Sverige som gör just detta. Utifrån dina egna val, väljer deras spartjänst ut aktier åt dig och bygger en stor och diversifierad portfölj som sköts automatiskt.

SigmaStocks Logotyp

En annan otroligt smidig spartjänst, som liknar fondrobotarna, är Nordnet One. Det är nischbankens egna automatiska spartjänst. Du väljer risknivå och fördelning mellan aktier/räntor, och sedan sköter Nordnet One resten.

Nordnet Logotyp

Sist men inte minst, måste vi förstås nämna Avanza Auto. Det är en automatisk spartjänst med mycket förmånliga priser. Dessutom har du som kund hos Avanza tillgång till så mycket mer på deras plattform, inom alla former av värdepappershandel.

Avanza Logotyp

Läs mer om dessa och fler fondrobotar längre ned i artikeln!

Vad är en fondrobot?

Men vad är egentligen en fondrobot och hur fungerar den? Enkelt sagt är det ett program eller en algoritm som köper och säljer fonder åt dig. Det här programmet är noga utvecklat av ekonomer och andra som är mycket kunniga inom finans.

Du slipper jobbet

Den stora fördelen är att du själv inte behöver göra någonting. Det enda du egentligen gör är att svara på lite frågor som rör vilken risk du vill ta, över hur lång tid du vill spara och så vidare.

Roboten anpassar sedan sin investering efter detta och sätter in dina pengar i massor av olika fonder som den tror passar dig. Att börja investera med hjälp av en fondrobot tar ofta bara några minuter.

Du behöver alltså inte lägga något jobb alls på att sätta dig in i eller förstå hur börsen fungerar eller vilka marknader som kommer gå bra framöver. Dessutom slipper du oroa dig för när du ska köpa eller sälja och behöver inte hålla lika mycket koll.

Roboten säljer åt dig när det är läge. Kort sagt är en fondrobot ett av de sätt att investera som kräver allra minst tid och engagemang.

Avgifter

Något du ska ha med dig är att din fondrobot kommer att ta en avgift på dina pengar. Ofta ligger denna från ca 0,2 upp till 1% per år. Denna avgift betalar du för robotens tjänster, för att den ska investera dina pengar åt dig.

Ju större kapital du har investerat, desto större blir avgiften, mätt i kronor. Därför kommer en liten skillnad i avgift, göra stor skillnad över tid. De flesta fondrobotar försöker hålla avgifterna nere, och de väljer ofta att investera i billiga fonder såsom indexfonder.

Många tycker att det är värt att använda en fondrobot, eftersom det gör sparandet så otroligt enkelt. Att inte behöva blanda in sin egen slutledningsförmåga eller kunskap i sparandet på börsen gör ofta att risken för dåliga eller osmarta affärer minskar markant.

Värt att nämna är att avgiften kan variera en hel del mellan olika fondrobotar. Detta är därför en av de saker som kan vara värda att kika lite närmare på innan du bestämmer dig för en viss fondrobot.

Jämförelse av fondrobotarna på marknaden

Som du ser i listan nedan finns det en del olika alternativ att välja bland när det kommer till fondrobotar. De kan variera en hel del i saker som hur de fungerar, hur lätta de är att starta upp, vilken avgift de har och så vidare.

Vi går igenom dessa delar och en hel del annat. Genom att jämföra fördelar och nackdelar hoppas vi att du kan hitta den fondrobot som passar bäst för just dig.

Sigmastocks

SigmaStocks Logotyp

Vi startar denna guide med fondrobotden Sigmastocks. Detta är en aktör som har en hel del att erbjuda och som kan göra ditt sparande ganska mycket enklare.

Sigmastocks bygger på en matematisk modell som varje dag scannar och undersöker ca 900 bolag för att maximera ditt sparande. Modellen för att köpa och sälja bygger dels på tidigare forskning, men också på de tester Sigmastocks själva har gjort när det kommer till sparande.

Något som får nämnas som ett plus är den låga avgiften. Du betalar mellan 0,35% och 0,39%. Det här är ett bra pris och landar lägre än många andra fondrobotar på marknaden.

En av de stora anledningarna till att man investerar i en fondrobot är för många att det ska vara enkelt och smidigt. Därför är det också en stor fördel att Sigmastocks har en app som du enkelt kan använda. Här kan du kontrollera hur dina investeringar går, men också ta ut eller sätta in pengar.

Företaget grundades år 2014 och är därmed relativt nytt, men har ändå hunnit skaffa sig en hel del erfarenhet av branschen. Tanken är att utmana de tankar och idéer som redan finns och skapa något nytt och fräscht. Man satsar på transparens och tydlighet, för att du som kund hela tiden ska veta var dina pengar tar vägen.

För att sammanfatta är sigmastocks en minst sagt stabil aktör när det kommer till fondrobotar. Låga avgifter i kombination med en smidig användning helt enkelt.

Läs mer i vår recension av Sigmastocks!


Lysa

Lysa Logo

En fondrobot du kanske hört talats om är Lysa. Den används av många, från småsparare till de med ett riktigt stort kapital och är en mycket populär lösning för sparande.

Lysa är till att börja med smidigt att använda. Att komma igång är riktigt enkelt och tar bara några få minuter. Du svarar på några enkla frågor och kan därefter börja spara dina pengar i de fonder och aktier som Lysa väljer.

Vissa kanske tycker att det hela går lite väl fort. Det finns fondrobotar som gör en mer genomgående undersökning och som därmed kan ge dig ett sparande som är ännu mer anpassat efter dina behov och önskemål.

Man har flera olika lösningar för sparande. För dig som vill ha en låg risk jobbar man mycket med räntor, medan du som vill ha en högre risk och möjlighet till större avkastning får en portfölj med mer aktier.

Lysa har också mycket låga avgifter. Det blir billigare ju mer du väljer att spara och avgifterna sträcker sig från 0,24% hela vägen ned till 0,15% för den som har riktigt mycket pengar att investera.

En möjlighet för dig som vill ha ett i stort sett riskfritt sparande är att använda dig av Lysas sparkonto. Till skillnad från många banker ger detta en ränta på dina pengar. Något som passar utmärkt för dig som tröttnat på att ha pengar på banken som hela tiden tappar i värde.

Något som tyvärr får nämnas som en nackdel är att Lysa inte har någon app. Vill du hålla koll på ditt sparande måste du alltså logga in på hemsidan, vilket såklart för de flesta är snäppet krångligare.

Om man tittar på de senaste fem åren har Lysa gett mycket bra avkastning. Självklart är det så att tidigare siffror inte är någon garanti för hur det går i framtiden, men det är ändå ett gott tecken.

Vill du ha ett mycket enkelt sparande, som kommer med låga avgifter kan Lysa vara något att kika närmare på.

Se även vår längre recension av Lysa!


Avanza Auto

Avanza Logotyp

Många av de som handlar aktier och fonder i Sverige idag använder sig av Avanza. Men detta är inte bara en plattform för att köpa och sälja aktier på egen hand. Avanza har också en egen fondrobot som kan användas för att spara på ett smartare och enklare sätt.

Avanza Auto kan vara ett ganska enkelt steg för den som redan sparar en del på Avanza. På så vis kan du ha koll på allt ditt sparande på samma app och behöver inte hoppa mellan olika plattformar, om du inte har allt ditt sparande i fondroboten.

Avgiften är låg och ligger på 0,20%. Dessutom är Avanza en så pass stor aktör att de kan förhandla ned avgiften på olika aktier och fonder. Detta gör att du ofta landar på en total avgift på mellan 0,35% och 0,40%. Det här är ett mycket bra pris för ett helt automatiserat investerande.

Det finns 6 olika program att välja mellan, beroende på vilken risk du vill ha. Här jobbar man alltså inte med metoden där du får svara på frågor för att sedan få en portfölj med aktier. Istället får du själv välja hur hög du vill att risken ska vara.

Det som skiljer de 6 valen åt är andelenen räntor respektive aktier. Beroende på hur långsiktigt ditt sparande är kan du alltså välja en lösning som passar för just dig.

Man jobbar utifrån en speciell metod, Littermann-metoden för att hitta den optimala avvägningen mellan risk och avkastning.

Avanza Auto kan vara en bra lösning för dig som redan använder Avanza. Dessutom kan denna automatiska fondrobot fungera utmärkt för dig som vill ha tydliga val där du själv bestämmer din risk.


Nordnet One

Nordnet Logotyp

Detta är inte en fondrobot enligt den klassiska definitionen. Det är snarare en sorts fondpaket där du enkelt bestämmer vilken risk du vill ta, och därefter sköter Nordnet One placeringen av pengarna. Det är lika smidigt som en fondrobot, men ännu enklare att välja risknivå i början.

Investeringsplattformen Nordnet One tillhandahålls av Nordnet, en nordisk leverantör av finansiella tjänster. Den erbjuder tre värdepappersfonder med olika riskprofiler som investerar i en mängd olika tillgångsklasser, t.ex. aktier, obligationer och ETF:er.

Nordnet Ones uppdrag är att tillhandahålla ett omfattande, billigt investeringsalternativ för dem som vill investera långsiktigt. Plattformen är användarvänlig och investerare kan välja belopp och varaktighet för sina besparingar.

De tre tillgängliga fonderna är:

  • Nordnet One Försiktig – 70/30 räntor och aktier, alltså huvudsakligen räntepapper.
  • Nordnet One Balanserad – 60/40 aktier och räntor, alltså lite övervikt mot aktier.
  • Nordnet One Offensiv – 100% aktier.

Nordnet Ones fonder är diversifierade och automatiskt ombalanserade av Nordnets fondförvaltare, vilket säkerställer att tillgångsfördelningen för varje fonds riskprofil alltid är optimal.

Nordnet One är tillgängligt på alla konton som tillåter investeringar och kan användas för månatliga besparingar eller investeringar i klumpsummor. Nordnet One är inte en skräddarsydd finansiell rådgivning, utan snarare en enkel investeringslösning som följer begreppen diversifiering, ombalansering och långsiktig investering.

Sammanfattningsvis är Nordnet One en billig och användarvänlig investeringsplattform som erbjuder tre fonder av fonder med olika risknivåer. Den erbjuder investerare en heltäckande investeringslösning som följer goda investeringsprinciper och är lämplig för långsiktigt sparande.


Opti

Opti Logo

Opti är en fondrobot där enkelhet är ett av nyckelorden. De har bland annat en mycket smidig och väl utvecklad app. Ett stort plus för dig som vill ha ett smidigare och lättare användande och investera på ett sätt som inte kräver så mycket av dig.

Något som får räknas som ett plus är att Opti är oberoende. Detta innebär att man låter de provisioner som utgår från fonderna gå tillbaka till dig som kund. Något som gör att avgiften på själva fonderna blir lite lägre.

Opti som tjänst kostar såklart också lite att använda och den total kostnaden per år brukar landa på runt 0,5%. Inte en superlåg summa, men ändå enligt oss ett bra pris för smarta investeringar.

Ett stort plus är att du enkelt på hemsidan kan se hur mycket denna avgift kommer kosta dig i månaden. Detta gör det enklare att räkna på om det är värt det eller inte för dig att investera vi Opti.

Opti arbetar i första hand med fonder och inte med saker som räntor, fastigheter eller råvaror, som en del andra robotar gör. Totalt får du en portfölj som sätts ihop av cirka tio olika fonder.

Det finns också en premiumtjänst för dig som vill investera en miljon kronor eller mer. Över denna summa blir avgiften lägre.

Dessutom får du en ännu mer optimerad och personligt anpassad investering som kan ge en ännu större avkastning. Utöver detta får du också tillgång till ett eget personligt bollplank som kan hjälpa dig med olika frågor eller krångliga beslut och val.


Fundler

Fundler Logo

Fundler är en tjänst som fungerar både med hjälp av människor och robotar med avancerade algoritmer. Om du tycker det känns otryggt att lägga allt i händerna på en maskin eller ett program kan detta alltså vara något att kika närmare på.

När du gör din investering är det människor på fundler som väljer vilka fonder som passar bäst i en specifik portfölj. Erfarna investerare ser alltså till att sprida dina pengar på ett sätt som passar just dina mål och  med en lagom risk ger så stor chans till avkastning som möjligt.

Det är när det kommer till själva förvaltandet av fonderna som roboten tar vid. Den köper och säljer genom att hela tiden hålla koll på marknaden. På så vis kombinerar man det man tror människor är bäst på och det man anser maskiner vara bättre på att sköta.

En annan anledning att använda Fundler är den kundtjänst och service som erbjuds. Du kan ha personlig kontakt via chatt med riktiga människor för att ställa frågor eller lyfta funderingar.

Du väljer mellan olika fondportföljer som satts ihop på förhand av investerarna på Fundler. Nackdelen med detta jämfört med en robot, är såklart att du inte får ett riktigt lika skräddarsytt alternativ som en del andra tjänster kan erbjuda.

Det är dock positivt att det finns vissa paket anpassade efter olika typer av sparande. Vill du till exempel spara till pensionen finns portföljer speciellt utvalda för detta, som passar extra bra.

Kort sagt kan Fundler vara något för dig som vill ha en lite mer mänsklig och personlig touch på din fondrobot.


BetterWealth

BetterWealth Logo

En sak som kan vara ett problem när man låter ett företag eller en bank investera i fonder och aktier åt en är att allt inte alltid är helt tydligt och transparent. Till exempel är det inte helt ovanligt att banken får provision för att sälja vissa utvalda fonder till dig. Det finns därför en risk att du inte alls kommer att få de fonder eller aktier som är bäst för just dig.

BetterWealth är en fondrobot som vill undvika detta. De aktar sig för vad de kallar för “Smygprocent ned i fickan”. Istället investerar man i stora indexfonder som brukar ge en bra avkastning till relativt låg risk.

Förutom indexfonder investerar man också på andra områden, för att fördela risken och ge möjlighet till bra avkastning. Bland annat kan dina pengar hamna inom områden som fastigheter, eller guld om du väljer BetterWealth som fondrobot.

BetterWealth har en av marknadens allra lägsta avgifter. Det går att komma ned så lågt som 0,09% i avgift. Detta är mycket bra och gör att du betalar flera gånger mindre än hos de flesta andra fondrobotar för att få dina pengar investerade.

Det ska dock nämnas att avgiften kan gå så högt som 0,65%. Detta beror på olika faktorer, bland annat hur mycket pengar du vill investera. Håll därför koll på vad avgiften bli för just dig, innan du sätter in dina pengar hos BetterWealth.

Man satsar också på fonder som i sig har en låg avgift. Detta för att så mycket av dina pengar som möjligt ska finnas kvar och inte behöva försvinna till avgifter.

Till sist ska också nämnas att du med denna fondrobot har möjligheten till en specifik målstrategi. Detta innebär att du kan sätta ett mål med hur mycket pengar du vill ha sparade om ett visst antal år. Sedan gör de allt de kan för att ge dig så stora chanser som möjligt att nå dit.


Hur fungerar en fondrobot?

En fondrobot kan fungera på olika sätt, lite beroende på vilken aktör du vänder dig till. Men det finns också vissa saker som är gemensamt för och förenar de flesta fondrobotar på marknaden.

Inte bara fonder

En sak som är värd att lyfta är att fondrobotar trots namnet många gånger inte bara investerar i olika fonder.

Bland annat är det vanligt att robotarna lägger en del av pengarna på saker som valutor, råvaror som guld eller gas, eller kanske till och med på fastigheter. Ju fler olika områden som investeras i, desto fler chanser finns såklart till att hitta en optimal portfölj för just dig.

Men det är också vanligt att fondrobotar inkluderar en hel del räntor. Detta är för att dra ned risken. Att låna ut sina pengar för att få ränta på dem ger generellt sätt en lägre avkastning än börsen. Men det innebär också en mycket låg risk. För ett sparande med mycket låg risk är det alltså vanligt att fondroboten inkluderar en ganska stor del räntor.

Hur fungerar avgifterna?

När du investerar pengar via en fondrobot kommer det automatiskt med en del avgifter. Till att börja med har de flesta fonder avgifter. Detta gör att du kommer få betala för att investera i dessa fonder, oavsett om du använder dig av en fondrobot eller inte.

Utöver detta tar också fondroboten ut en förvaltningsavgift för att välja ut de allra bästa fonderna för just dig. Denna avgift kan variera mellan olika robotar och dessutom beror den på hur mycket pengar du väljer att investera många gånger.

Ibland får investeringshjälpmedel provision för att köpa vissa fonder till dig, av de som förvaltar den specifika fonden. En del fondrobotar använder denna provision för att kunna ge tillbaka till dig. Detta kan göra att avgiften på själva fonderna blir lägre och mer förmånlig.

Är det bra att använda en fondrobot?

Det finns såklart både fördelar och nackdelar med att använda sig av en fondrobot för sitt sparande. Nedan lyfter vi några av de allra viktigaste punkterna.

Kräver mindre tid

De flesta typer av investeringar kräver en del tid och engagemang. Med en fondrobot minimerar du denna tid. Du behöver själv inte förvalta, köpa eller sälja dina fonder. Ditt sparande kan helt enkelt ticka på utan att du behöver göra speciellt mycket.

Detta är ett stort plus och frigör mycket tid och energi. Du slipper dessutom oroa dig  för att hela tiden hålla koll och får en bred riskspridning som ger en trygghet.

Låta de som vet välja

Det är svårt att välja rätt när det kommer till aktier och fonder. Att som lekman gissa sig fram till vad som kommer att gå bra över tid och inte är inte lätt.

Om du inte känner att du har mycket bra koll är det ofta smart att välja ett investeringsverktyg som exempelvis en fondrobot. Du får då en smart investering, som inte beror på hur mycket kunskap du har eller hur insatt du är.

Ett annat stort plus är att du får en bra riskspridning. De som ligger bakom de största fondrobotarna vet vad som krävs för ett stabilt sparande över tid. Därmed kommer du få ett sparande med en bred spridning av risk, vilket i sin tur ger trygghet och mindre oro.

Inte personliga val

En av nackdelarna med en fondrobot är att du inte personligen kan välja vad du vill att dina pengar ska läggas på. Det är inte du som sitter på makten. Om du till exempel vill kunna betona en bransch som du verkligen tror på, är det svårt att anpassa din portfölj på detta sätt.

Självklart finns dock möjligheten att spara på flera sätt och att investera en del av pengarna med hjälp av en fondrobot och en del på egen hand.

Avgifter

Till sist medför också sparandet med en fondrobot en viss förvaltningsavgift. Den kostar helt enkelt att använda, jämfört med om du skulle välja ut dina funder och aktier på egen hand.

Det ska dock nämnas att avgiften många gånger är relativt liten jämfört med den avkastning som brukar ges på sikt, över lång tid. Men det är ändå något som får räknas som en liten nackdel med att investera i en fondrobot.

Sammanfattning

Vi hoppas att denna artikel varit till nytta och att du lärt dig mer om hur fondrobotar fungerar. Med hjälp av listan ovan tror vi också att du kan hitta fram till en lösning som hjälper dig till ett enklare och smidigare sparande.

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg