CapitalBox recension 2023: Lån och kredit för småföretagare


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att driva ett eget företag är inte alltid enkelt. Det kommer med massor av utmaningar, bland annat när det gäller att få ekonomin att gå ihop. Ibland kan du behöva ta in kapital i form av ett lån, för att få kassaflödet att fungera, utan att behöva sakta ned på tempot i verksamheten.

I den här artikeln tittar vi närmare på långivaren CapitalBox. Detta är en aktör som erbjuder företagslån och företagskredit, med inriktning mot småföretag.

Recension av CapitalBox

Är CapitalBox bra? (vårt omdöme)

Vi börjar denna guide med några korta punkter. Nedan har vi listat några av de fördelar, respektive nackdelar som vi ser med CapitalBox som långivare.

Fördelar:

  • Anpassat för småföretagare – Förhållandevis enkelt att få ett lån.
  • Passar de flesta – Både aktiebolag och enskild firma kan ansöka.
  • Snabb ansökan – Ska ta mindre än 10 minuter att ansöka.
  • Flexibla villkor – Lånet kan lösas i förtid utan extra kostnader.
  • Kort process – få tillgång till kredit inom 24 timmar.
  • Betalningsfri månad – Möjlighet att skjuta upp betalningen en månad vid behov.

Nackdelar:

  • Relativt snabb återbetalningstid på stora lån jämfört med de största bankerna.
  • Startavgift vid lån.
  • Måste vara bosatt i Sverige.
  • Personlig borgen – Blir återbetalningsskyldig om företaget går i konkurs. Det gör dock att du kan ta lån utan säkerhet och enklare få ansökan godkänd.

Överlag ser vi CapitalBox som en seriös aktör som är tydlig med vad som gäller.

Detta är en mycket smidig långivare för småföretagare med behov av ett snabbt tillskott i företagskassan. Oavsett om du gör en satsning på tillväxt eller har oväntade kostnader i bolaget, är CapitalBox ett smidigt och enkelt alternativ.

Kom ihåg att ha en tydlig kalkyl och plan för dina återbetalningar! Det är även klokt att rådgöra med en tredje, kunnig part innan du fattar stora finansiella beslut för dig eller ditt företag.

CapitalBox Logo

Vad är Capitalbox?

CapitalBox är ett företag som erbjuder företagslån och företagskredit åt såväl små som stora företag. För att kunna låna behöver alla ägare i företaget vara bosatta i Sverige, och ni behöver omsätta minst 420 000 kr per år.

CapitalBox startade sin verksamhet år 2015 och är därmed att betrakta som ett relativt nystartat företag. De är inte bara verksamma i Sverige utan jobbar med företag i flera andra länder. Bland annat Nederländerna och Storbritannien, är platser där de numera är verksamma.

Tidigare gick CapitalBox under namnet Ferratum Business. De bytte namn bland annat för att skapa tydlighet och skilja på Ferratum som sysslar med privatlån, och CapitalBox som är en lösning skräddarsydd för företagare. Både Ferratum och CapitalBox ingår i bolaget Multitude Group.

Är CapitalBox en bank?

CapitalBox är en finansieringstjänst för småföretagare. De tillhandahåller vissa tjänster som en regelrätt bank gör, men är i huvudsak en långivare. De använder helt enkelt sitt kapital för att skapa möjligheter för företagare, och samtidigt ta ut en avgift och ränta på sina lån.

CapitalBox har sitt svenska kontor på Östermalm i Stockholm, på Linnégatan 22:

Vilken typ av finansiering erbjuder CapitalBox?

CapitalBox har flera olika lösningar för finansiering av företag. Det handlar alltså inte bara om företagslån. De erbjuder bland annat även företagskredit och refinansiering.

Företagslån

Ett lån kan ibland vara det som behövs för att få företaget att växa. Oavsett om det handlar om nya lokaler, eller maskiner och utrustning, så kan det vara svårt att betala allt ur egen ficka som liten företagare.

Hos CapitalBox kan små som stora företag ansöka om lån. Spannet sträcker sig mellan 20 000 och 350 000 och det finns därmed möjlighet att låna en hel del pengar om du skulle vilja.

Ett stort plus med detta lån, är den smidiga processen för ansökan. Det tar endast några minuter att skicka in sin ansökan för att sedan se om du får sitt lån beviljat. Jämfört med en hel del andra aktörer är detta en stor fördel.

Efter din ansökan får du en offert. Där står hur mycket du kommer att få betala av varje månad och under hur lång tid, om du väljer att ta lånet.

En sak som skiljer detta lån från en del andra är att du får en fast avgift som betalas varje månad. Du betalar alltså en lika stor summa varje månad. Detta innebär också att räntan är fast och inte förändras, vilket kan vara en trygghet i oroliga tider.

Företagskredit

En kredit är lite som ett lån, men fungerar ändå annorlunda på flera sätt. Med en företagskredit får du tillgång till ett belopp som du kan välja att låna när du behöver. Du kan alltså vid snabba och oförutsedda utgifter, ta ut av den kredit du ansökt om tidigare och kunna betala det som behövs.

När du använder kredit hos CapitalBox betalar du endast ränta för den del av pengarna som du tagit ut, inte för hela det belopp som är beviljat. Detta kan alltså vara ett alternativ till att ta ett vanligt lån. Bra om du till exempel inte vill låna till mer än du behöver för just nu. Detta används bland annat ofta i olika typer av projekt som renoveringar.

Även här är själva ansökan en av de saker som gör att CapitalBox sticker ut en hel del. Det är både enkelt och smidigt att söka och går på under två minuter. Du kan dessutom få tillgång till krediten inom 24 timmar.

Du kan ta ut de pengar du har beviljad kredit för när som helst. På så sätt är det smidigt att använda och kan vara bra för oplanerade utgifter.

CapitalBox har också en smidig tjänst för att hantera det hela. Du får ett speciellt kundkonto på CapitalBox plattform. Här kan du se ditt saldo och ta ut pengar på ett enkelt sätt.

Ett annat plus är att du kan betala månadsbetalningarna via autogiro. På så sätt dras rätt summa från ditt konto varje månad och du slipper en hel del administration. Om du vill, finns också möjlighet att betala av hela beloppet på en gång när du får in pengar.

För företagskrediten går det inte riktigt att få samma summor som när du tar ett vanligt lån. Här är det istället 1 000 000 kronor, som är den övre gränsen.

Refinansiering

När du startar sitt företag, är det inte helt ovanligt att du tar lån som inte är helt förmånliga. Kanske band du upp en alldeles för hög ränta, eller hade dålig koll och vände sig till en aktör som gav ett dyrt lån. Att se om du kan sänka sin månadskostnad skadar aldrig, och kan vara ett bra sätt att spara stora summor pengar varje år.

CapitalBox erbjuder möjligheten att köpa upp lån med hög ränta. Det innebär att de helt enkelt betalar av ditt lån och att du får ett lån hos dem istället, men med en mer förmånlig ränta.

Om du ansöker om ett så kallat refinansieringslån får du först uppgifter om de tror att de kan sänka din ränta. Om så är fallet, kan detta vara ett sätt att spara mycket pengar varje år.

Det kan också vara så att du inte är nöjd med de villkor du har på sitt nuvarande lån. Kanske måste du betala en större summa varje månad och betala av lånet fortare än du har råd med. Via CapitalBox kan du få en lägre månadskostnad och sprida ut lånet över längre tid, så att det passar den takt som ditt företag klarar av.

Detta kan också vara ett sätt att öka den mängd pengar företaget har att röra sig med för att kunna expandera snabbare. Genom att betala av ditt lån långsammare, får du tillgång till mer pengar just nu och kan få företaget att växa i högre takt.

Kan man samla lån hos CapitalBox?

Som en del av sina tjänster för refinansiering erbjuder CapitalBox också möjligheten att samla sina lån hos dem. Det här kan vara en bra deal, för dig som har flera mindre lån.

Att samla lånen hos en enda aktör har flera fördelar. Bland annat gör det såklart att det rent administrativa underlättas. Det är inte lika krångligt att hålla koll på ett lån, som på massor av olika lån spridda hos olika långivare.

Det kan dessutom göra att den samlade räntekostnaden minskar. Speciellt om du har lån med alldeles för hög ränta. Detta är vanligt om du tagit flera mindre lån. I dessa fall kan samling av lånen hos CapitalBox vara lönsamt.

När du samlar dina lån kan du också få andra villkor än du haft hittills. Det kan bland annat göra att amorteringstakten minskar. Om du känner att du måste betala tillbaka lån fortare än vad som är optimalt för företaget, kan det vara smart att samla sina lån hos CapitalBox och få nya villkor.

Vad krävs för att kunna låna hos CapitalBox?

Precis som hos de flesta banker, finns vissa krav som måste uppfyllas för att du ska få låna hos CapitalBox. Detta handlar om kreditsäkerhet och att banken vill veta att du är god för att betala tillbaka de pengar du lånar.

För det första måste alla de som äger företaget vara skrivna och bosatta i Sverige. Driver du ditt företag från ett annat land och helt enkelt inte är bosatt här, kommer du alltså att gå bet. Det räcker inte att bara vara svensk medborgare, låntagaren ska bo i Sverige.

Till detta tillkommer att företaget ska ha ett svenskt bankkonto. Även om detta är fallet för de flesta företag med svenska ägare är det värt att nämna. Företaget ska dessutom vara registrerat i Sverige.

Ett annat krav är att ditt företag ska ha haft igång sin verksamhet i minst 6 månader. Om du letar efter lån till ett helt nystartat företag får du alltså vända dig till en annan aktör. Å andra sidan kan det många gånger vara smart att börja lite försiktigt med ett helt nytt företag och inte belåna sig innan man ser att idén fungerar.

Ditt företag ska också ha åtminstone en årlig omsättning på 420 000 kronor. Detta kan låta som mycket pengar, men i praktiken är det inte speciellt mycket. Även om all omsättning skulle vara vinst innebär 420 000 kronor om året en månadslön på under 20 000 efter skatt.

Ett företag som omsätter 420 000 kronor om året, är sällan ett företag som går att leva på som enda intäktskälla, även utan anställda. Detta på grund av att en stor del av omsättning också utgörs av utgifter och inte bara vinst. Det finns alltså plats även för ganska små företag hos CapitalBox.

Hur fungerar lånen hos CapitalBox?

Tjänsten fungerar såklart lite olika, beroende på vilken typ av lån du är ute efter. Om du ska ta ett vanligt lån betalar du helt enkelt ränta på de pengar du lånar.

En sak som skiljer sig från vissa andra långivare, är att du får en plan med en fast summa varje månad. Avbetalningen är alltså inte större i början för att sedan bli mindre allt eftersom lånet krymper.

Ytterligare en sak som skiljer lån från CapitalBox, mot exempelvis en bank, är den tid som lånet ska betalas tillbaka på. De har en maxtid på återbetalning på fyra år, även på större lån på flera miljoner kronor.

Motsvarande lån hos en bank, på exempelvis ett hus, betalas ofta tillbaka över flera årtionden. Värt att nämna är ju dock att ett företag många gånger omsätter ganska mycket mer pengar än en privatperson.

CapitalBox erbjuder också tjänster som kredit, eller samlande av lån från andra långivare. Genom alla dessa tjänster får CapitalBox in ränta, vilket är deras huvudsakliga inkomstkälla.

Kort sagt fungerar det alltså som hos de flesta långivare. Du får kapital att röra dig med, medan långivaren får ränta varje månad.

Är CapitalBox seriöst?

CapitalBox är att betrakta som ett seriöst företag. Det finns en hel del långivande företag som inte är helt tydliga med alla uppgifter, där man kan känna sig lurad. Hos CapitalBox upplever vi dock en tydlighet med vad det är som gäller.

Däremot ska man inte likställa aktörer som dessa med den bank där du kanske har lånet till ditt hus. Här kan du få lån med mindre säkerhet. Det är helt enkelt lättare att få lån till ditt småföretag.

I utbyte får du villkor som en ganska snabb återbetalningplan, jämfört med en del andra banker. Kort sagt är CapitalBox ett seriöst företag som är tydliga med vad som gäller.

Tar CapitalBox ut någon avgift?

När du tar ett lån så kommer du alltid att få betala ränta. Annars skulle bankerna inte tjäna på att låna ut pengar till dig. Räntan du får hos CapitalBox kan variera och beror på flera olika faktorer. De bedömer helt enkelt ditt företags kreditvärdighet och ger därefter en individuell lånekostnad.

Ofta får du också hos denna typ av aktörer betala en startavgift precis när du tar lånet. Även hur stor del av själva lånet denna utgör skiljer sig från fall till fall. Det kan vara bra att se till att ha koll på dessa delar, vilken del av lånet som är ränta och vilken som är startavgift.

Vilka äger CapitalBox?

CapitalBox är en del av Multitude Group. Det är ett publikt bolag som handlas på den tyska handelsplatsen Xetra.

Bolaget äger ett flertal företag inom finans- och kreditsektorn, däribland Ferratum som är en välkänd långivare på många marknader. Totalt har Multitude Group över 700 anställda över hela Europa.

Vad ska man tänka på när man ansöker om lån hos CapitalBox?

Det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när man söker lån hos en aktör som CapitalBox. Som sagt är detta enligt oss en transparent aktör, men det är ändå bra att ha koll på en del aspekter av det hela.

Som vi varit inne på ska du inte jämföra detta med den bank där du till exempel har lånet på ditt hus. Här är det lite andra villkor som gäller, både för dig som låntagare och för långivaren.

Du får ett lån baserat på din kreditvärdighet, men det är lättare att få lån hos en aktör som CapitalBox än hos en hel del andra banker. Detta gör också att villkoren för dig som låntagare blir lite tuffare, med bland annat kortare tid för återbetalning.

En annan sak som är bra att tänka på är att du sätter dig själv som personlig borgensman för ditt lån. Detta innebär att om företaget går i konkurs och inte kan betala lånet, överförs det till dig personligen. Låna därför inte en summa som inte är rimlig att du kommer kunna betala tillbaka.

Sammanfattning

CapitalBox är en bra och seriös aktör. De har en proffsig hemsida som är enkel att använda. Att ansöka om lån är mycket smidigt och sköts online, utan onödigt fysiskt pappersarbete.

CapitalBox erbjuder flera olika tjänster som kan vara gynnsamma för företag. Utöver lån har de även företagskredit, som gör att ditt företag kan få mer pengar att röra sig med i olika typer av projekt.

Möjligheten till refinansiering ser vi också som positiv. Denna tjänst kan göra att CapitalBox köper upp dina dyra lån hos andra aktörer och kan sänka din ränta. Något som kan spara ganska stora pengar varje år.

Läs mer på CapitalBox hemsida och se vilka lösningar de har, som kan vara lämpliga för ditt företag!

CapitalBox Logo

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg