Allt om Cardano (ADA) 2023: Guide till kryptovalutan


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Cardano är en blockkedje-plattform, med den tillhörande kryptovalutan ADA. Det är ett ambitiöst projekt och ADA är en av de högst värderade kryptovalutorna i världen. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om Cardano!


Infobild - Cardano är en plattform för blockkedja ADA är dess kryptovaluta

Var kan man köpa och investera i Cardano?

Det går att handla Cardano, eller ADA som valutan heter, hos flera stora internationella kryptomäklare. Du kan köpa och sälja Cardano hos:

Det går även att köpa certifikat hos till exempel Avanza eller Nordnet, som följer priset på Cardano. Fördelen med det är att du kan ha det på ISK, så du slipper tänka på vinstskatten. Nackdelen är att du inte äger den underliggande kryptovalutan och inte kan tjäna pengar på det som kallas för staking. Här kan du läsa mer om att handla krypto genom certifikat. Det certifikat som finns för Cardano heter Valour och du hittar det här:

Utöver dessa alternativ är det möjligt att trada med Cardano och andra kryptovalutor hos eToro. Se vår genomgång av eToro, eller läs mer på deras hemsida!

Artikeln i korta drag


  • Cardano är en ”tredje generationens blockkedja” som försöker utveckla teknik som löser problem som funnits hos tidigare blockkedjor.
  • Kryptovalutan som tillhör Cardano kallas för ADA.
  • Du kan köpa och sälja ADA hos kryptomäklare, eller genom certifikat hos vanliga värdepappersmäklare.
  • Det går även att tjäna pengar på Cardano genom så kallad ”staking”.
  • Cardano har flera fördelar mot andra kryptovalutor, till exempel genom att vara mer miljövänligt.
  • Vanlig kritik mot Cardano är att utvecklingen på nätverket går långsamt.

Vad är Cardano (ADA)?

Cardano är namnet på själva plattformen. Det är en offentlig blockkedja som utvecklas öppet, det som kallas för open source. Kryptovalutan som tillhör Cardano kallas för ADA. Blockkedjan är decentraliserad och valutan kan skickas mellan två personer när som helst och hur som helst.

För att bekräfta transaktionerna på blockkedjan använder sig Cardano av det som kallas för proof-of-stake. Det finns många fördelar med detta jämfört med motsvarande proof of work, som används av till exempel Bitcoin och kräver betydligt mer energi för att driva. Namnet på protokollet för proof-of-stake på Cardano kallas för Ouroboros.

Cardano bygger på särskilda principer som formulerades i samband med att projektet grundades. En av anledningarna till att det grundades från första början är för att man ville skapa en bättre kryptovaluta jämfört med vad som funnits innan. Man vill till exempel:

  • Skapa större skalbarhet.
  • Skapa möjlighet att fungera ihop med andra kryptovalutor och blockkedjor.
  • Vara transparent och följa myndigheter och internationella regelverk för handel.

Vad kan Cardano användas till?

Syftet med Cardano enligt dem själv är att skapa en plattform för samarbeten i olika former. Ett decentraliserat och transparent ekosystem där alla kan ha förtroende för varandra tack vare blockkedjan. Nu i projektets tidiga stadie så är det främst en kryptovaluta, som ska vara både säkrare och kräva mindre energi än till exempel Bitcoin.

Längre fram är tanken att Cardano ska vara användbart i alla tänkbara sammanhang där överföring och förtroende mellan två parter är viktigt. Det kan handla om spel, handel med värdepapper, lån och krediter, försäkringar och alla tänkbara överföringar som görs digitalt.

Det nuvarande systemet när det gäller alla de här sakerna bygger på att ett enskilt företag, eller en myndighet har kontroll över alla transaktioner. Därför är förtroendet centraliserat. Poängen med Cardano är att fördela makten till alla som medverkar på plattformen, vilket är själva grundidén med kryptovalutor och blockkedjeteknik.

På Cardano är det tänkt att det ska vara möjligt att bygga decentraliserade appar, så kallade Dapps och använda sig av smarta kontrakt.

Vad är speciellt med Cardano?

Det finns flera fördelar med Cardano jämfört med andra kryptovalutor. Här är några av de viktigaste fördelarna med Cardano:

Proof of stake – Metoden för att verifiera transaktioner kräver betydligt mindre resurser i form av datorkraft. Det är bland annat mer miljövänligt av den anledningen.

Låga avgifter – Som alla kryptovalutor har Cardano en avgift för transaktioner. Det finns en minimumavgift och sedan kan avgiften variera lite beroende på transaktionens storlek, hur många som kör Cardano-noder med mera. En vanlig transaktion på Cardano brukar kosta cirka 0,17 ADA.

När grundades Cardano?

Cardano grundades 2015 av Charles Hoskinson. Han var en av medgrundarna till Ethereum men uteslöts ur det projektet år 2014 efter en konflikt med Ethereums grundare Vitalik Buterin.

Cardano lanserades genom en så kallad initial coin offering där priset för 1 ADA var 0,02 USD. Sedan dess har Cardano mångdubblats i värde och blivit en av de högst värderade kryptovalutorna i världen.

Vad är skillnaden på Cardano och Ethereum?

De finns många likheter mellan Cardano och Ethereum och båda dessa projekt försöker skapa lösningar för likartade problem.

Cardano vs Ethereum

En av de största skillnaderna mellan Cardano och Ethereum ligger i till vilka de inriktar sina lösningar. Man skulle kunna säga att:

Ethereum har främst riktat in sig på den privata sektorn, med lösningar för finansbranschen och liknande. Deras fokusområde har varit Europa och Nordamerika.

Cardano har riktat in sig även på utvecklingsländer och myndigheter samt offentliga institutioner. De har till exempel bidragit med utvecklingen av flera afrikanska länders digitala infrastruktur för att försöka påvisa nyttan av tekniken bakom Cardano.

En annan viktig skillnad mellan dessa projekt är att Ethereum har tenderat att vara snabbare att prövas i praktiken. Man har skyndat på utvecklingen genom att prova den nya tekniken så snabbt som möjligt.

Cardano har en mer akademisk approach där ny utveckling ska granskas av ämnesexperter, enligt forskarpraxis med peer-review-genomgångar.

Ytterligare en skillnad ligger i hur långt de har kommit. Ethereum och valutan Ether används redan nu inom ett ekosystem för bland annat handel med så kallade altcoins, decentraliserade appar, NFT:er med mera.

Cardano har många lovande projekt på gång men i skrivande stund inte mycket som används på den fria marknaden. Särskilt inte jämfört med Ethereum.

Slutligen bör vi nämna avgifterna, vilket är något som Ethereum har fått mycket kritik mot, då deras avgifter i alla former av transaktioner varit väldigt höga. Cardano har än så länge lyckats hålla nere avgifterna betydligt bättre.

Är Cardano en bra investering?

Kryptovalutor överlag brukar betraktas som investeringar med hög risk. Det är svårt att veta hur framtiden kommer att se ut när det gäller kryptovaluta, användning av blockkedja och all den nya teknik som till exempel Cardano bär med sig.

Det finns dock många lovande saker med Cardano som gör det till en intressant investering. Några av fördelarna som talar för Cardano som investering är:

  • Ett stort och ambitiöst team som jobbar med utvecklingen.
  • Det är en teknik som är mer miljövänlig än många andra kryptovalutor.
  • De använder ett forskningsbaserat arbetssätt.
  • Det finns en underliggande teknik, mer än bara ett ”meme” eller en trend.

Samtidigt finns det vissa negativa faktorer som kan ses som en risk, till exempel:

  • Långsam utveckling, de kan sägas ligga efter till exempel Ethereum.
  • Utvecklingen är fortfarande i ett relativt tidigt stadie.
  • Volatilitet. Det gäller de flesta kryptovalutor, men var beredd på att Cardano kan röra sig 10% eller mer på en dag.

Tjäna pengar på Cardano

Det finns flera sätt att tjäna pengar på Cardano. Det enklaste är förstås att köpa ADA och sedan sälja om den går upp. Du kan antingen investera för att hålla länge eller trejda kortsiktigt. Tänk på att det är skatteplikt på vinsten när du säljer kryptovaluta. Om du vill slippa tänka på skatten är det enklaste att handla Cardano via certifikat.

Du hittar Cardano som certifikat hos:

Om du istället vill äga ADA direkt och inte via certifikat, kan du köpa Cardano genom en kryptomäklare.

Köp Cardano hos:

Du kan även tjäna pengar på Cardano genom staking. När du ”stakar” kryptovaluta har du möjlighet att tjäna pengar passivt, lite som en ränta på ditt innehav. Hos Kraken är det extremt enkelt att staka Cardano. Du väljer själv hur stor del av ditt innehav du vill sätta på staking och sedan tickar det på av sig själv. Du bestämmer sedan helt själv när du vill avsluta stakingen.

Genom att staka Cardano beräknas du kunna tjäna omkring 4–6% om året, en helt passiv inkomst. När du gör det hjälper du dessutom nätverket då du tillägnar dina resurser till att göra Cardano till ett mer stabilt och pålitligt nätverk. Som tack för det får du alltså en belöning, som betalas ut i ADA. Läs mer om staking hos Kraken!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg