Comboloan recension 2023: Förmedlare av bolån och privatlån


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Comboloan är en låneförmedlare vars ambition är att du lättare ska kunna hitta förmånliga lån – oavsett hur din situation ser ut. De började sin verksamhet med bolån och bolånen står fortfarande i centrum, men idag är det möjligt att använda Comboloan även för privatlån. Här är en djupgående titt på företaget och deras erbjudanden.

En närmare titt på Comboloan

Är Comboloan bra? (vårt omdöme)

Comboloan är en seriös låneförmedlare som gör att du lättare kan hitta de bolån och privatlån som passar dig bäst. De använder sin position till att förhandla lånen så att du får bättre villkor och lägre ränta än om du själv vänder dig till en långivare.

Fördelar

  • Enkel ansökan online
  • Möjlighet att ansöka om både bolån och privatlån
  • Ansökan är inte bindande
  • Erbjudanden från flera olika långivare
  • Möjlighet att jämföra olika lån
  • En enda kreditupplysning
  • Ingen avgift till Comboloan

Nackdelar

  • Relativt få långivare anslutna (i skrivande stund 14 stycken)
  • Går inte att själv förhandla om villkoren
  • Ingen profil hos Trustpilot (dock goda omdömen)
Comboloan Logo

Vad är Comboloan?

Comboloan har funnits sen år 2000 och har ambitionen att använda konsumentmakt för att förhandla fram bättre villkor på bolån. De gjorde det först genom att samla in sina medlemmars bolåneräntor och sammanställa dem.

Utifrån det kunde olika slags statistik tas fram – statistik som sen kunde användas för att förhandla om bolån. Under åren har verksamheten utvecklats och breddats, men det är fortfarande bolånen som står i centrum.

Som det ser ut idag kan du vända dig till Comboloan om du till exempel vill få en bra översikt över de lån du kan få på en bostad i ett speciellt område. De har prutat på räntorna och förhandlat fram så bra villkor som möjligt.

Idén är alltså att du genom Comboloan dels ska kunna få information om lån från många olika långivare samtidigt, utan att behöva kontakta var och en av dem själv, och dels att du ska kunna få bättre villkor och räntor genom den förhandling de gjort.

Är Comboloan en bank?

Comboloan är inte en bank. När du vänder dig till en bank kan du ta del av någon av deras tjänster, som att ha ett bankkonto du använder för att betala räkningar och där du får in din lön, du kan ha ditt sparande där och du kan också ta lån genom banken.

Comboloan erbjuder inga av de tjänster som förknippas med en bank, utan det de gör är istället att erbjuda sammanställningar och jämförelser av olika lån du kan ta, lån som de kan förmedla. Förutom att de sammanställer möjliga lån förhandlar de fram villkor för lånen.

Comboloan är en låneförmedlare, som gör att du lättare kan hitta det lån som bäst passar för dig och din situation. Du kan ta ett lån via dem, men du ingår avtal med, lånar pengar från och betalar tillbaka pengar till den långivare du väljer, som till exempel kan vara en bank.

Vilken typ av lån erbjuder Comboloan?

Comboloan var från början helt inriktade på bolån, men idag har de fler olika sorters lån i sitt utbud.

Bolån

Med hjälp av Comboloan kan du hitta ett bolån med bra villkor och ränta, eller förhandla om det lån du har idag så du får ett lån med bättre villkor.

Att köpa en bostad innebär för det allra mesta en väldigt stor kostnad, och därför kan det vara extra viktigt att jämföra lån så att du hittar det alternativ som är mest förmånligt för dig. För att kunna ta ett bolån behövs en kontantinsats på 15% och själva bolånet blir då på 85% av bostadens kostnad.

Genom att använda jämförelser från Comboloan kan du få många olika erbjudanden på en enda kreditupplysning, och du kan lättare få en bild av vilka möjligheter som finns och vilka kostnader ditt bolån skulle medföra.

Privatlån

Ett privatlån är ett lån där du inte har någon säkerhet, till skillnad från till exempel många bolån där bostaden blir en säkerhet för lånet. Lånet kan också kallas för konsumtionslån eller blancolån, och det är gjort för privatpersoner och för tillfällen när du får en oväntad stor kostnad eller behöver köpa något.

Det kan vara till exempel en bil du behöver för att vardagen ska gå ihop. När du ska ta ett privatlån via Comboloan fyller du enkelt i ett formulär på deras hemsida och anger bland annat vad du ska använda lånet till, hur mycket du vill låna och hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka lånet.

Det är möjligt att låna 50 000-600 000 kronor och återbetalningstiden är på 1-15 år. Vilken kostnad du får för lånet beror både på lånebeloppet och återbetalningstiden. Du får också fylla i uppgifter om dig själv, sen är det bara att signera med BankID och vänta på att få låneerbjudanden från Comboloan.

Billån

Du kan välja att ta ett privatlån för att kunna köpa en bil. Det är en investering som kan vara värd den extra kostnad som kommer med lånet. Bor du inte i en av de större städerna kan det vara omöjligt att få till ett fungerande liv utan bil.

Bilen kan vara en förutsättning för att du ska kunna sköta ditt jobb, skjutsa dina barn till aktiviteter och liknande. Många av de långivare Comboloan samarbetar med erbjuder billån på upp till 75-80% av vad bilen kostar, och där du kan använda bilen som en säkerhet.

Du kan alltså behöva ha lite sparade pengar för att kunna genomföra köpet. Det här lånet är ett lån med lite bättre villkor än ett vanligt blancolån, men precis som andra privatlån är räntan högre än på bolån.

Båtlån

När du ska ta ett lån för att köpa båt kan du välja om du vill ta ett vanligt privatlån eller om du vill ha ett lån där du använder båten som säkerhet. Väljer du ett lån med båten som säkerhet kan du få bättre villkor och lägre ränta, och det är vanligt att kunna få ett lån på upp till 80% av båtens värde.

Vilken räntan blir beror på vilken långivare du väljer. När du ska investera i en båt är det viktigt att tänka på värdeminskningen. Även om du säljer båten är det inte säkert att du får in tillräckligt med pengar för att betala tillbaka lånet.

Studielån

Det vanligaste är att vända sig till CSN när det finns behov av studielån, men du kan också lösa det på andra sätt. Du kan befinna dig i en situation där CSN inte beviljar ett lån, eller där du av annan anledning inte kan eller vill vända dig till CSN.

Med ett privatlån du tar genom Comboloan kan du få erbjudanden från flera olika långivare och hitta ett lån du kan använda dig av för att genomföra de studier du behöver.

Kan man samla lån hos Comboloan?

Har du flera mindre lån kan det vara värt att samla dem. En av de viktigaste anledningarna till att det kan vara bra att samla dina lån är att det kan vara lättare att få en låg ränta på ett större lån. En annan anledning är att din kreditvärdighet blir bättre om du har ett enda lån istället för flera små.

Comboloan har ingen särskild tjänst som gör att du enkelt kan samla dina lån, men det kan vara möjligt att själv hitta en lösning där du samlar dina lån genom ett nytt privatlån du tar genom Comboloan.

Vad krävs för att kunna låna hos Comboloan?

Eftersom Comboloan förmedlar lån är det långivarna som sätter villkoren för lånen, och det kan se lite olika ut beroende på vad det är för långivare. Normalt är att du måste ha en inkomst som räknas som tillräckligt stor för att du ska klara av lånet.

Är det ett bolån får du låna max 85% av bostadens kostnad, så du måste få in pengar till resten på annat sätt. Det kan vara svårt att få lån om du har en betalningsanmärkning, men det görs en helhetsbedömning av din situation så det är inte helt omöjligt att få lån trots betalningsanmärkning. 

Det brukar finnas ett krav på att du inte får ha en aktiv skuld hos Kronofogden. Det normala är också att det finns krav på att du är svensk medborgare och skriven i Sverige. För att använda Comboloan måste du vara 18 år.

När du vill ta ett lån görs en prövning av din återbetalningsförmåga. Långivaren vill ju veta att du kan betala tillbaka de pengar som lånas ut till dig. En stor del av återbetalningsförmågan beräknas utifrån vad du har för inkomst och vad du förväntas ha för inkomster i framtiden.

En tillsvidareanställning är det tryggaste för långivaren och gör att du har störst chanser att få det lån du önskar. Har du inte en fast anställning kan längre anställningar vara positivt. Så länge du har en inkomst kan det vara möjligt att få ett lån, även om alla långivare inte godkänner dig som låntagare.

Har du ingen fast inkomst kan du öka chanserna till lån genom att ansöka tillsammans med en medsökande, eftersom det då är bådas situation som bedöms.

Har du ett eget företag kan du öka dina chanser att få ett lån om du regelbundet tar ut en lön som är tillräckligt stor för att du ska kunna ha råd med levnadsomkostnader och återbetalning på lånet.

Hur stort lån du kan få påverkas också av din inkomst, det är inte säkert att långivaren vill bevilja hela den summa du ansöker om. Comboloan erbjuder ett kvar-att-leva-på-verktyg där du kan få en uträkning av hur mycket du får kvar att leva på med din inkomst och det lån du funderar på att ta.

Banker och andra långivare kan ha krav på att låntagares bostadskostnad ska bli max 50% av inkomsten och att det ska finnas 7000 kronor kvar att leva på för vuxna och 2000 kronor kvar att leva på per barn.

Hur fungerar Comboloan?

Vill du ansöka om ett lån via Comboloan kan du enkelt göra det via deras hemsida. Där väljer du om du vill ta ett privatlån eller ett bolån, och sen fyller du i uppgifter om lånet, dina inkomster, och andra uppgifter de ber om. När du är färdig skickar du in din ansökan genom att använda ditt BankID.

När ansökan är inskickad skickar Comboloan vidare den till de långivare de samarbetar med. De återkommer med information om vad de kan erbjuda för lån, med vilken ränta och vilka villkor de erbjuder. För det mesta kan du få dina låneerbjudanden från Comboloan inom ett dygn.

När du fått dina erbjudanden kan du titta igenom dem. Tänk på att jämföra räntor och kolla igenom villkoren, så du vet vad det är du har att välja mellan. Känns något av erbjudandena bra för dig kan du ingå ett avtal och få ett lån.

Du måste inte ta ett lån för att du gör en ansökan hos Comboloan, men det är ett smidigt sätt att se vad som är möjligt och att få en översikt över olika alternativ. När du gör en ansökan hos Comboloan blir det bara en kreditupplysning även om du får erbjudanden från många olika långivare.

Är Comboloan seriöst?

Comboloan har tillstånd från Finansinspektionen för den verksamhet de har, och Finansinspektionen har ansvar för att de sköter den enligt reglerna. Företaget har funnits i över 20 år, vilket få oseriösa aktörer lyckas med, och de har dessutom högsta kreditvärdighet hos UC, vilket också är ett bra tecken.

Att seriösa långivare som Svea, Coop, Bluestep och Hypoteket väljer att samarbeta med dem är också något som bidrar till bilden att Comboloan är en seriös låneförmedlare. Sammantaget finns det inget som talar emot det, så du kan lita på att det är seriöst.

En liten nackdel är att Comboloan inte har någon registrerad profil på Trustpilot och att det är svårt att hitta omdömen om dem, från tidigare kunder. På Trustpilot finns i nuläget tre olika recensioner, som alla gett dem högsta betyg.

Med så få betyg är det svårt att tillskriva dem något större värde, och egentligen säger bristen på profil inget om ifall Comboloan är seriöst eller inte. Det går att vara ett seriöst företag utan att vara intresserad av omdömen, men som kund kan det kännas mer förtroendeingivande när det är lättare att ta del av andras upplevelser av företaget.

Tar Comboloan ut någon avgift?

Comboloan tar inte ut någon avgift för sin tjänst, utan de har avtal med långivarna. Om du väljer att ta ett lån får de provision från den långivare du väljer, men det är inget du står för eller som påverkar ditt lån.

Vilka äger Comboloan?

Comboloan är ett aktiebolag, så det ägs av aktieägarna. Bolaget är privat och registrerat i Sverige. Fredrik Giers presenterar sig som ägare på hemsidan. Tidigare var han ensam ägare, och han var också VD i företaget mellan 2007 och 2009.

I samband med att företaget behövde ta in mer kapital har bland annat grundarna till Educations Media Group och Millstone Group gått in i företaget.

Vad ska man tänka på när man ansöker om lån hos Comboloan?

Oavsett var du ansöker om lån är det viktigt att du tänker igenom din situation. Det finns tillfällen när det är nödvändigt att ta ett lån, till exempel för att kunna köpa en bostad.

Du kan ändå behöva fundera över hur stort lån du kan klara av. Hur tror du att dina inkomster kommer se ut de närmaste åren? Och vad händer om du blir arbetslös eller sjuk? Kommer du behöva renovera i din bostad?

Väljer du ett större lån kan du få tryggheten i att ha marginaler som täcker renoveringar och oförutsedda kostnader, med ett mindre lån får du istället tryggheten i att det blir mindre att betala tillbaka och lägre kostnader.

För att få en bra bild av din ekonomi kan du göra en budget där du ställer upp de inkomster och utgifter du har just nu. Du kan också testa att göra en budget för hur situationen skulle se ut om du till exempel skulle behöva leva på a-kassa.

Förhoppningsvis händer det inte, men det är alltid bra att förbereda dig så att du kan klara av ditt lån även om du hamnar i en svår situation.

Det går inte att göra en plan som täcker allt man kan råka ut för, men det går att fundera på vad som händer om allt inte fortsätter exakt som det är nu. Tar du ett större lån kan det handla om avbetalningar under många år, så det finns risk att saker förändras.

Sammanfattning

Comboloan är en låneförmedlare, som alltså inte lånar ut pengar, utan förmedlar lån från andra långivare. Du kan enkelt göra en ansökan om privatlån eller bolån via deras hemsida och få låneerbjudanden från de långivare de samarbetar med.

Erbjudandena kommer för det mesta inom ett dygn. Du betalar ingen avgift till Comboloan och du förbinder dig inte att ta ett lån när du gör en ansökan. Med hjälp av Comboloan kan du få färdigförhandlade lån med bättre villkor. Dessutom får du möjlighet att jämföra och välja mellan olika lån, utan att det krävs mer än en enda kreditupplysning.

Comboloan Logo

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg