Ekonomen recension 2022: En modern låneförmedlare


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ekonomen är en låneförmedlare som kan hjälpa dig att hitta det lån du behöver. Med en expertis som innefattar erfarenhet från 600 000 lånejämförelser verkar det vara en trovärdig och bra tjänst, men är det så bra som det låter?

Förstoringsglas med logotypen Ekonomen och texten: En titt på låneförmedlaren, är tjänsten pålitlig, hur fungerar det, vilka typer av lån?

Är Ekonomen bra?

Vårt omdöme är att Ekonomen är riktigt bra. Det går att få hjälp av erfarna förhandlare som pressar ner räntorna och ser till att du får så bra villkor som möjligt för ditt lån. Lånet kan anpassas efter just dina förutsättningar och det krävs ingen kontantinsats eller säkerhet. Med hjälp av Ekonomen kan du lätt jämföra de olika lån du får erbjudande om och hitta det som passar dig bäst.

Fördelar

  • Erbjudanden från upp till 38 olika långivare.
  • En enda kreditupplysning – din kreditvärdighet påverkas inte.
  • Lån på mellan 5000 och 600 000 kronor.
  • Löptid på 1-20 år.
  • Ekonomen tar inte ut någon avgift för sina tjänster.

Nackdelar

  • Lång löptid kan göra att det blir svårt att avgöra hur dina möjligheter att betala tillbaka kommer se ut.
  • Lån utan kontantinsats och säkerhet har överlag sämre villkor.
  • Hemsidans information är relativt kortfattad, så det kan vara svårt att förstå hur allt fungerar.

Se även recensioner av andra låneförmedlare såsom Advisa, Approva, Banky, Toborrow eller Lendo!

Vad är Ekonomen?

Ekonomen är en låneförmedlare. De erbjuder en tjänst som gör det möjligt för dig att jämföra lån från olika långivare innan du bestämmer dig för om du vill ta ett lån. När du gör en ansökan får du erbjudanden som anpassats efter dina förutsättningar, till exempel vilken inkomst du har.

Du förbinder dig inte till att ta ett lån genom din ansökan hos Ekonomen. Tjänsten handlar om att få erbjudanden så att du kan jämföra lån och lättare hitta det som passar just dig bäst.

Är Ekonomen en bank?

Nej, Ekonomen är inte en bank. En bank erbjuder bland annat utlåning av pengar. Ska du låna av banken ingår du ett avtal med dem, där det bland annat anges hur mycket du ska låna, hur mycket ränta du behöver betala och vilka avgifter som tillkommer. Du kan få erbjudande om olika sorters lån, men det brukar inte vara så många olika valalternativ när du vänder dig direkt till en bank.

Ekonomen gör att du slipper hamna i den beroendesituationen, där det kan kännas som att du måste tacka ja till de villkor du erbjuds. När du vänder dig till Ekonomen är det inte en bank du vänder dig till, utan en låneförmedlare. En låneförmedlare har till uppgift att förmedla erbjudanden om lån från banker och andra långivare.

De samarbetar med 38 olika långivare och uppfyller du deras villkor kan du få låneerbjudanden från allihop. Sen kan du i lugn och ro läsa igenom villkor, se vilka avgifter och räntor som finns hos de olika långivarna, och välja vilket lån du ska ta.

En fördel med att använda dig av en låneförmedlare istället för att gå direkt till en bank är att alla långivare vet att de befinner sig i konkurrens med andra långivare. Dessutom har Ekonomen kunniga förhandlare som ser till att du får så bra erbjudanden som möjligt. Du får alltså inte bara mer att välja mellan, du kan också erbjudas bättre avtal än om du skulle gå direkt till en bank eller annan långivare.

Om du väljer att ta ett lån är lånet inte från Ekonomen, utan från den långivare du väljer. Det är också de som står för villkor och avgifter. Ekonomen är en mellanhand som gör det lättare för dig att hitta ett så bra lån som möjligt.

Vilken typ av lån erbjuder Ekonomen?

De lån du kan ta via Ekonomen är det som kallas privatlån eller konsumtionslån. Det har kallats för blancolån tidigare, men den termen används inte lika ofta längre.

När du tar ett lån hos Ekonomen måste du ange vad det är du lånar pengar till, och det finns några olika alternativ att välja mellan.

Renovering

En renovering kostar ofta mer än väntat. Det är inte ovanligt att problem dyker upp på vägen – problem som innebär att nya eller dyrare arbeten måste utföras. Har du ett bolån kan det vara möjligt att höja det för att bekosta en renovering, men då kan du låna så att du sammanlagt har lån på max 85% av bostadens värde.

När den gränsen är nådd går det inte att höja bolånet mer. Har du inget bolån är en höjning av bolånet inte heller en möjlighet. Att ta ett privatlån för renoveringen kan då vara en möjlig lösning. Du kan själv välja hur mycket du vill låna, Ekonomen erbjuder lån på mellan 5000 och 600 000 kronor.

Konsumtion

Det är också möjligt att ta lån för att ha råd med konsumtion. Du bestämmer då själv vad det är du ska använda pengarna till. Hur mycket du kan låna påverkas bland annat av hur stor inkomst du har. Det kan också vara viktigt att tänka på vad du har råd att betala tillbaka.

Du kan ta ett konsumtionslån hos Ekonomen utan att du behöver ha någon säkerhet. Gör du en ansökan där får du erbjudanden från upp till 38 olika långivare och du kan själv välja vilket erbjudande som passar dig bäst.

Billån

En bil är en viktig del av många människors vardag, samtidigt som en bil kan kosta mer pengar än du har. Fördelen med att ta ett privatlån när du behöver köpa en bil är att det inte krävs någon säkerhet. Inte heller bilen du köper kommer ses som en säkerhet för lånet, utan du kan göra vad du vill med den.

Vill du sälja den vidare innan du betalat av ditt lån är det helt ok, även om det kanske inte är en bra affär att göra så. Med ett privatlån kan du också köpa en begagnad bil, även direkt från en privatperson. Ditt lån innebär att du kan göra den affär som du tycker verkar bäst.

Hälsa och vård

Att bli sjuk kan innebära att du både får ökade utgifter och minskade inkomster. Det kan vara möjligt att få sjukpenning, men det är inte säkert att du hinner få pengarna utbetalda innan räkningarna ska betalas, eller att de räcker för allt du behöver.

Med ett lån kan du lösa en situation som i stunden blivit ohållbar, och betala tillbaka när du mår bättre och kommit på fötter igen.

Privatlån till annan utgift

Är det inget av alternativen som passar in på det du ska använda pengarna till? Då kan du välja att ta ett lån till ”annat” och själv bestämma var du bäst behöver pengarna. Med ett privatlån finns det inga krav på vad du ska använda pengarna till, utan det är upp till dig att avgöra om du behöver ett lån och till vad.

Hos Ekonomen kan du få erbjudanden från upp till 38 olika långivare, utan att mer än en enda kreditupplysning görs. Det gör att du inte riskerar att försämra din kreditvärdighet. Hade du hört av dig till alla långivarna på egen hand hade de tagit var sin kreditupplysning, vilket påverkat din kreditvärdighet negativt.

Dessutom hade det varit ett större jobb att orka med, och du hade inte fått erbjudanden om de avtal Ekonomen förhandlat fram med långivarna. Att använda en låneförmedlare när du behöver ett privatlån är därför en smidig lösning som kan ge dig bättre villkor på ditt lån.

Kan man samla lån hos Ekonomen?

Har du tidigare tagit flera olika lån? Då kan du samla lånen hos Ekonomen. Har du tagit ett lån tidigare och behöver ett nytt lån nu kan du också välja att samla det nya och det gamla lånet till ett större. Att ha ett enda lån ger dig bättre kreditvärdighet i framtiden.

Ett större lån kan ge dig bättre ränta och lägre avgifter än om du har flera mindre. Förutom det är det lättare att hålla reda på ditt lån och på de återbetalningar som ska göras om du har ett enda lån istället för flera olika.

Vad krävs för att kunna låna hos Ekonomen?

För att kunna låna pengar hos Ekonomen behöver du vara svensk medborgare och minst 18 år. Du kan ha inkomst från fast anställning, tidsbegränsad anställning, behovsanställning, eget företag eller pension, men inkomsten behöver vara på minst 120 000 kronor/år.

Det är möjligt att få lån om du har en betalningsanmärkning, men villkoren kommer förmodligen bli sämre, till exempel kan du få högre ränta eller avgifter. Du kan inte få lån om du har nya eller obetalda skulder hos Kronofogden.

För att öka dina chanser att få bra villkor och låga räntor kan du till exempel ha en medsökande till lånet. Det är också viktigt att du fyller i korrekta uppgifter för att kunna få så bra erbjudanden som möjligt.

Det är långivarna själva som avgör om du kan få lån hos dem, de kan ha fler krav eller krav som ser annorlunda ut. Ekonomen är inte ansvariga för kraven utan förmedlar lån från olika långivare så att du lättare kan jämföra dem.

Hur fungerar Ekonomen?

Vill du använda dig av Ekonomen när du ska ta ett lån så fyller du i en ansökan på deras hemsida. Där fyller du i bland annat hur mycket du vill låna och hur lång lånetid du önskar. Redan när du fyller i de uppgifterna får du en uträkning av ungefär hur mycket du kommer behöva betala tillbaka varje månad.

Hur låneerbjudandena från de olika långivarna sen kommer se ut kan skilja sig åt från den uppgiften, men du får en uppfattning om hur mycket lånet kommer kosta per månad. Du kan också välja att samla dina lån. Då får du fylla i uppgifter om det.

Du måste också ange uppgifter om dig själv och till exempel vad du ska använda lånet till, vad du har för anställning och hur stor månadsinkomst du har.

När Ekonomen fått in din ansökan skickar de den vidare till de långivare de samarbetar med, och de återkommer med meddelanden om de har något lån du kan erbjudas. Ekonomen samlar ihop de olika erbjudandena och skickar vidare dem till dig.

Det sker snabbt, ibland kan du få svar på några minuter, även om det också kan ta längre tid. När du fått svaret från Ekonomen kan du läsa igenom de erbjudanden du fått och se om du är intresserad av att ta något av lånen.

Det är ingen brådska att bestämma om något av lånen passar dig, utan du hinner fundera igenom saken. När du väljer att teckna ett lån är det långivaren och inte Ekonomen du lånar pengar av, och som du betalar tillbaka till. 

Känns det lättare kan du göra din ansökan via telefon istället för att göra den på hemsidan.

Är Ekonomen seriöst?

Ja, även om det är en ny tjänst tyder det mesta på att Ekonomen är seriöst. Ekonomen samarbetar med flera av landets största långivare, som Ica Banken, Coop, Resurs, Collector bank, Svea ekonomi och re:member.

De samarbetar med totalt 38 olika långivare, vilket inte hade varit möjligt om de inte uppfattats som seriösa av långivarna.

Företaget bakom Ekonomen, Enklare Ekonomi Sverige AB, har ett giltigt organisationsnummer och tillstånd från Finansinspektionen att bedriva den här sortens verksamhet. Också det är tecken på att Ekonomen är seriöst.

Det är svårt att hitta betyg och omdömen om Ekonomen. Ofta beror det på att en verksamhet är ny, att det helt enkelt inte hunnit komma in omdömen. Hade många varit missnöjda hade det inte visat sig i form av brist på kommentarer och recensioner, utan istället genom att många skrivit om sina dåliga erfarenheter.

Att det är svårt att hitta dåliga recensioner är därför i sig ett bra tecken, människor är tyvärr inte lika måna om att lämna bra recensioner som att klaga när något inte fungerat som de önskade.

Tittar man på Enklare Ekonomi Sverige AB:s övriga verksamhet har de en liknande tjänst som heter Enklare. Den tjänsten har funnits längre och därför går det lättare att hitta recensioner för Enklare.

Överlag är recensionerna bra, på Trustpilot har de ett genomsnittsbetyg på 4,8, och drygt 5000 olika omdömen. Att Enklare Ekonomi Sverige AB har en liknande tjänst som upplevs som seriös och välfungerande av de allra flesta är något som tyder på att även Ekonomen är seriöst.

Sammanfattningsvis finns det inget som talar emot att Ekonomen är seriöst, men en hel del som tyder på att det är en seriös aktör som går att lita på.

Tar Ekonomen ut någon avgift?

Ekonomen tar inte ut någon avgift för sina tjänster. Du som använder dig av dem för att få låneerbjudande riskerar därför ingenting genom att ansöka om ett lån. Genom din ansökan om lån förbinder du dig inte till att ta ett lån, det fungerar mer som en sorts intresseanmälan.

Inte heller behöver du betala något till Ekonomen för att få erbjudanden från de olika långivarna. Först när du väljer att skriva avtal om att ta ett lån hos någon av långivarna blir du skyldig att betala något. Då handlar det om räntor och avgifter hos långivaren, inte hos Ekonomen.

Vilka äger Ekonomen?

Det är Enklare Ekonomi Sverige AB som äger Ekonomen, ett företag som även driver Enklare, en liknande låneförmedlingstjänst.

Vad ska man tänka på när man ansöker om lån hos Ekonomen?

Det är alltid samma saker som är viktiga när du tar lån, oavsett om du gör det med hjälp av Ekonomen eller direkt från en långivare. Det är viktigt att du läser och förstår villkoren innan du tecknar avtal om ett lån.

Gör du inte det kan du ha missat någon avgift, hur hög ränta det egentligen är eller vilken tid du har på dig att betala tillbaka lånet. Utan att ha koll på villkoren är det risk att lånet i praktiken blir dyrare än du tänkt dig – och att du får svårare att klara av att betala tillbaka det.

Det är också viktigt att ha en plan för återbetalningen av lånet. Att ta ett lån vid behov är inget konstigt. Du kan få en månad med lägre inkomst när det samtidigt kommer en stor oväntad kostnad. Ett lån kan då lösa situationen.

För att du inte ska hamna i en ohållbar situation där du behöver ta ett nytt lån för att betala av på det du redan tagit behöver du ha en planering och helst redan från början en budget som gör att du kan se om det är hållbart att ta lånet och att klara att betala tillbaka det under den tid du tänkt dig.

Sammanfattning

Ekonomen är en låneförmedlare som förhandlat fram bra avtal med de 38 långivare de samarbetar med. När du gör en ansökan om lån hos Ekonomen kan du snabbt få erbjudanden som är anpassade efter just dina förutsättningar.

Du förbinder dig inte till att ta något lån och behöver inte betala någon avgift till Ekonomen. Tjänsten gör att det är lätt för dig att jämföra de olika lånen och de villkor och avgifter som kommer med dem.

Det görs bara en enda kreditupplysning oavsett hur många långivare du får erbjudande av, så du riskerar inte att försämra din kreditvärdighet medan du letar efter det lån som passar dig bäst.

Ekonomen Logo

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg