Handelsplattformen eToro recension 2022: Den populära tradingsajten


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

eToro är en digital handelsplattform som erbjuder handel med bland annat valutor, råvaror, index och kryptovalutor. Här finns möjlighet att handla med såväl hävstång som utan courtage, men också genom CFD:er – något som har blivit eToros specialitet.

Vi tar en närmare titt på eToros CFD-handel och går igenom viktiga aspekter som betalningsmetoder, avgifter, utbud, användarvänlighet och säkerhet.

eToro svensk recension

Hur fungerar eToro?

eToro är en onlinebaserad handelsplattform som gör det möjligt att handla och investera i bland annat aktier, fonder, valutor, index och råvaror. Det är också en plattform med smarta analysredskap, innovativa investeringsmetoder samt verktyg som möjliggör utbyte handlare emellan.

Det är enkelt att registrera sig för att skapa ett handels- och investeringskonto hos eToro. Väljer du att registrera ett tradingkonto blir plattformens samtliga funktioner och marknader tillgängliga direkt. Det går också bra att skapa ett demokonto, vilket främst rekommenderas för den som först vill prova på den här typen av handel.

Är eToro en bra handelsplattform?

Att eToro är en både populär och solid handelsplattform visar sig inte minst på antalet medlemmar. Redan efter några månader uppgick medlemsantalet till flera hundra tusen och det är användare som är spridda över hela världen.

En av fördelarna med eToro är möjligheten att handla med olika tillgångar på en olika marknader. En annan fördel är plattformens unika tjänst CopyTrade™ – ett verktyg som ger handlare chansen att följa, dela och kopiera andra handlares investeringar för att på så vis utveckla sin egen portfolio och sina egna strategier.

eToro är utmärkt som inspirationskälla eftersom du kan följa andra personer, få förslag på olika typer av portföljer som ”gamingportföljer”, ”grön energi-portföljer”, eller följa riktiga kryptonördars investeringar inom kryptovärlden.

För vem passar eToro?

eToro är en lämplig plattform för dig som vill prova på mer kortsiktig handel, eller trading. Det är en bra och pålitlig plattform som är lätt att förstå och använda även för nybörjare. Tack vare det breda utbudet av marknader att handla på, är det ett utmärkt alternativ för att göra affärer i det som är ”hett just nu”, oavsett om det är kryptovalutor, råvaror eller aktier.

Om du bara vill ha ett långsiktigt sparande i aktier eller fonder så finns det andra plattformar som passar bättre. Då skulle vi istället rekommendera att titta på en av de svenska bankerna för investeringar.

Utbud, funktioner och verktyg

eToro erbjuder ett brett och varierat utbud. Här finns möjlighet att handla med allt från aktier och fonder till valutor, index, kryptovalutor, CFD:er och andra typer av värdepapper.

Att eToro fokuserar på CFD-handel gör att plattformen passar extra bra för handlare som vill fokusera på handel med aktier, fonder och index. Det finns även goda möjligheter att investera i/handla med såväl kryptovalutor som nationella valutor och med råvaror som kaffe, vete, kakao, guld och silver.

Flexibilitet är en annan sak som kännetecknar denna populära handelsplattform. Det visar sig inte minst genom det faktum att eToro erbjuder handel med hävstång och utan courtage, men också på tillgängligheten till utländska marknader.

Snabbguide till eToro handelsplattform

 • Välutvecklade analysredskap

Från diagram från proffshandlare till slutsatser från analytiker – hos eToro får du tillgång till all den information du kan tänkas behöva oavsett om du är nybörjare eller erfaren.

 • Innovativa metoder för investering

eToro erbjuder en rad innovativa metoder för såväl handel som investeringar som kan anpassas och regleras efter individens behov och förutsättningar.

 • Smidig handel med råvaror, valutor och index

Oavsett om du vill handla med nationella valutor eller kryptovalutor finns det ett stort utbud även för detta hos eToro. Detsamma gäller för handel med index och råvaror såsom silver, guld, kaffe och spannmål.

 • Möjlighet att diversifiera

Med tillgångar från såväl utländska marknader som olika klasser är det enkelt att skapa en diversifierad handelsportfölj utan några större förkunskaper.

 • Snabba transaktioner och säkra betalmetoder

Du kan välja att sätta in och ta ut pengar via digitala plånböcker som Skrill eller Trustly. Du kan också välja direktöverföring via PayPal eller att betala med bankkort som Visa eller Mastercard.

 • Hävstång för ökad exponering

Handel med hävstång innebär lån kapital för att öppna en position i syfte att öka exponeringen av sin investering. Vid vinst multipliceras pengarna X antal gånger.

 • Möjlighet för handlare att dela erfarenheter och strategier

Funktionen CopyTrader™ gör det möjligt för investerare bygga upp tillgångar och dela med sig av sina strategier till andra investerare.

 • Ett stort utbud av instrument och marknader

Köp av kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum, nationella valutor, råvaror, index mm. Det går också att investera i en rad olika aktier, till låga avgifter och helt utan courtage. Du väljer själv antalet andelar och kan därmed välja ett belopp som passar just din plånbok.

Handla på olika marknader med olika tillgångar

Handel med CFD:er har blivit allt mer populärt de senaste åren, inte minst för investerare som vill satsa på att handla med råvaror, aktier eller valutor av olika slag. eToro lockar miljontals av handlare till sig, varav många är just CFD-specialister. Därmed har CFD-handel blivit även eToros specialitet, vilket vi får anta beror på det stora intresset, men också på det faktum att den typen av handel fungerar oberoende av marknaden.

Att eToro är en av de mest pålitliga handelsplattformarna är det stora medlemsantalet ett bevis på. Handel med olika tillgångar på olika marknader är en betydande fördel, liksom handel genom CFD som erbjuder större flexibilitet än traditionell handel då det finns möjlighet att handla med hävstång och att investera i aktieandelar.

Vad är CFD hos eToro?

CFD är en förkortning för ”Contract For Difference” och innebär handel genom kontrakt med en så kallad CFD-mäklare. Skillnaden mellan CFD-handel och traditionell handel är alltså att man inte gör några direktköp av underliggande tillgångar.

CFD:er kan bland annat utfärdas i samband med köp av aktier, valutor, index och råvaror. Det som är viktigt att ha kunskap om (eller åtminstone känna till) i det här sammanhanget är funktionerna ”Stop Loss” och ”Släpande Stop Loss” – två funktioner som möjliggör anpassad riskhantering då de, om de nyttjas på rätt sätt, begränsar eventuella förluster.

Tänk på att: CFD:er är komplexa instrument som medför en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstång. 68 procent av privatinvesterare förlorar pengar vid CFD-handel med denna leverantör. Säkerställ att du är införstådd med hur CFD:er fungerar och om du kan ta den höga risk att förlora pengar som det innebär. Handla ansvarsfullt och endast med pengar som du har råd att riskera att förlora.

Aktier och fonder

Till skillnad från index och råvaror som alltid köps genom CFD, sker köp av aktier och fonder direkt i så kallat underliggande tillgångar. Hos eToro går det dessutom att investera i många olika marknader utan dyra avgifter för förvaltning eller administration.

En kul grej med eToro är att de bjuder på en del inspiration så att du kan få fram listor med aktie inom en viss sektor som, gamingaktier, oljebolag, aktier inom lyxvarumärken, med mera.

Det faktum att handelsvolymen är obegränsad gör att det blir ännu lättare och smidigare att göra investeringar i finansmarknaden, både för nybörjare och mer erfarna handlare.

Index

Index, eller indextal, används bland annat i samband med valuta- och aktiehandel i syfte att följa och jämföra prisutvecklingen över en viss period. Det faktum att index används som ett jämförelsetal för flera olika aktier gör att man som handlare kan få fram ett medelpris (ett indexpris) som står i förhållande till det faktiska priset.

På eToro går det att se indexprisets utveckling på flertalet marknader (UK100, NSDQ100, FRA40, China50 m.fl.) under en dag, en vecka alternativt en månad.

Råvaror

Guld, olja, naturgas, socker, kakao, kaffe, silver, koppar och vete är bara några av de råvaror som går att handla med hos eToro. Även här kan man följa prisutvecklingen under en dag, en vecka eller en månad för att köpa och eventuellt sälja när förutsättningarna är som mest gynnsamma.

Copyportfolios

En portfolio, eller portfölj på svenska är handlarens samlade innehav på plattformen. En portfölj kan också bestå av en samling (ibland kallad korg) aktier från olika, dock likvärdiga, branscher. eToro erbjuder även möjligheten att följa andra traders samt att hänga med i flödet av dagsaktuella trender.

Vad är Copytrader hos eToro?

får anses vara en av eToros största fördelar då det är en unik tjänst som gör det möjligt för vilken kontoinnehavare som helst att följa och ta lärdom av proffsens investeringsstrategier.

För att bli CopyTrader™ krävs det en investering (i USD). Tradingen kan ökas, pausas eller helt stoppas när helst man önskar och i samband med att en annan handlare kopierar ens egen portfolio genereras en vinst som tillfaller dig som CopyTrader™.

En svensk motsvarighet till eToros unika tjänst CopyTrader™ finns genom möjligheten att skapa ett konto (exempelvis ett ISK) på Nordnet, varifrån det går att följa sina favoritinvesterare via Shareville. Där kan du även se min Investpassion-portfölj!

Nationella valutor

eToro erbjuder handel med ett femtiotal valutor, såsom USD, GBPAUD, NOKSEK, USDSEK med flera. Även prisutvecklingen inom valutahandeln går att följa dag för dag, vecka för vecka och månad för månad.

Kryptovalutor

eToro erbjuder även ett brett utbud av såväl kryptovalutor som valutapar och tillgångar som går att följa och investera i via plattformen eller i appen. Det går också bra att spara inköpta kryptovalutor i en plånbok som regleras med hjälp av väl utvecklade säkerhetslösningar.

Detta är en stor fördel med eToro då du på ett väldigt enkelt sätt kan handla med många olika kryptovalutor, exempelvis:

Trygghet och säkerhet hos eToro

eToro är en reglerad och licensierad handelsplattform som följer en rad olika regelverk från en rad olika tillsynsmyndigheter. Det betyder att det är en plattform som är säker och trygg att besöka och handla på, något som är A och O för den som vill ägna sig åt den här typen av handel.

Den brittiska tillsynsmyndigheten Financial Conduct Authority (FCA) reglerar omkring 60 000 finansiella tjänster i Storbritannien. Även den cypriotiska myndigheten CySEC och den australiska myndigheten ASIC är inblandade i tillsynen av just den här plattformen.

När det gäller aspekter som trygghet och säkerhet är det inte enbart tillsyn och licenser som ska finnas och fungera. Här bör man även förvissa sig om att metoderna för insättning, uttag och direktbetalning är säkra och väl beprövade, men även att det finns tydliga regler kring hanteringen av persondata i samband med registrering.

Betalningsvillkor

eToro kan erbjuda säkra och snabba transaktioner i samband med insättning och uttag tack vare väl beprövade betalningsmetoder. Vissa avgifter kan tillkomma, bland annat vid valutaväxling, men överlag är detta en plattform som är känd för sina låga avgifter, som ibland är lika med noll.

Insättning

 • Överföring i annan valuta än USD medför växlingsavgift.
 • Lägsta överföringsbelopp vid banköverföring är strax över 400 euro.

Uttag

Lägsta uttagsbelopp är i skrivande stund 30 USD.

I samband med ett uttag används samma betalmetod som vid insättning.

I händelse att insättning sker med olika betalmetoder sker uttag enligt följande:

 • Alternativ 1: Kort
 • Alternativ 2: PayPal
 • Alternativ 3: Banköverföring

Ungefärlig uttagstid

 • För bankkort eller bankkonto: 8 dagar
 • För digitala plånböcker: 1-2 dagar
 • I samband med uttag tillkommer en avgift (i skrivande stund 5 USD)

Betalningsmetoder

eToro erbjuder betalmetoder som bank- och kreditkort, direktöverföringar till/från e-plånbok samt överföringar från bank till bank. Variationen bidrar till smidigare handel under ordnade former, vilket bland annat möjliggörs genom väl förankrade rutiner samt kryptering av data.

Bankkort

På eToro går det bra att handla med Visa eller Mastercard, vilket innebär att du måste vara beredd på att uppge dina kortuppgifter i samband med första insättningen.

PayPal

Insättningar via Paypal innebär kostnadsfri överföring utan krav på att du som användare ska uppge dina kortuppgifter. Det enda som behövs är en mejladress som kan kopplas till PayPal-kontot.

Skrill

Skrill är en form av digital plånbok som möjliggör snabba direktöverföringar till och från handlare (bank-bank), både internationellt och inom Sverige. Transaktioner via Skrill omfattas generellt sett av en mindre avgift, men de kan  också vara helt kostnadsfria. Det går bra att använda Skrill för att köpa kryptovaluta.

Neteller

Även Neteller är en form av digital plånbok och fungerar enligt samma princip som Skrill. Det går till exempel att använda Neteller för att överföra pengar till eToro i samband med  valutahandel, som de sedan överför till det egna bolaget. Avgiften varierar beroende på vilken typ av transaktion det rör sig om.

Hur gör man för att registrera ett konto hos eToro?

Att öppna ett konto hos eToro går både snabbt och smidigt. Dock är det viktigt att notera att det inte är möjligt att öppna ett konto genom ett så kallat investeringssparkonto (ISK), vilket är vanligt på den här typen av handelsplattformar. Anledningen är att företaget bakom plattformen är beläget utanför Sverige, vilket gör att all registrering måste ske på liknande sätt som för ett vanligt ”aktie- och fondkonto” (AF-konto).

Att öppna den här typen av konto innebär att även skatten är densamma som för ett AF-konto. Det betyder att handlare i Sverige är ålagda att betala 30 % skatt vid eventuell vinst, och att all handel ska deklareras på en så kallad K4-blankett av kontoinnehavaren själv. Du kan läsa mer om Skatteverkets riktlinjer för CFD-handel.

eToro erbjuder två olika typer av konton: demokonto nybörjaren och tradingkonto för den erfarne handlaren. Oavsett konto är den två minuter långa startguiden på hemsidan en bra början, då den visar plattformens mest grundläggande funktionerna.

Demokonto

För att öppna ett demokonto behöver du fylla i ett användarnamn, din e-postadress samt välja ett lösenord. Du loggar in via ditt Facebook eller Googlekonto och börjar med att handla med ”låtsaspengar”.

Tradingkonto

För att öppna ett tradingkonto behöver du ladda upp en id-handling och ett adressbevis. När kontot har skapats får du omedelbar tillgång till nyheter, Podcast och artiklar och kan börja handla direkt. Du får även tillgång till en funktion som eToro kallar ”Trading School”, vilket helt enkelt är utbildning inom bland annat marknadsanalys och trading.

Kostnader och avgifter

 • Courtage: 0 kr
 • Årsavgift: 0 kr
 • Uttagningsavgift: 5 USD
 • Insättningsavgift: 0 kr
 • Valutor: från 1 PIP
 • Index: från 100 PIP
 • Aktier: 0,09 %
 • CFD: overnight fee
 • Inaktivitetsavgift: 10 USD/månad

Kundsupport

eToros kundtjänst, eller ”Customer Service Center”, finns tillgänglig via en chattfunktion där det går bra att ställa frågor direkt (krävs inloggning) alternativt öppna ett ärende. Vill du inte vänta på ditt svar kan du söka efter det via hemsidans FAQ (Frequently Asked Questions) där du hittar svar på en rad vanligt ställda frågor.

Hemsida och app

eToros hemsida är relativt överskådlig och lättnavigerad jämfört med många andra, liknande plattformar. Det går självklart bra att använda plattformen från såväl en stationär dator som bärbara enheter som mobiltelefon, läsplatta, iPad etcetera. Även den prisvinnande appen är kompatibel med både Android och iOS, vilket gör det enkelt att handla var och när helst du vill och kan.

eToro presenterar ett stort utbud av handelsvaror vilka delas in i kategorier som aktier, index, fonder, råvaror och så vidare. Självklart finns även CFD med eller utan hävstång med bland dessa. Indelningen gör att det går snabbt och lätt att hitta det man söker, samtidigt som det krävs lite kunskap om den här sortens handel, inte minst vad gäller terminologin.

För besökaren finns det förklaringar till funktioner som CopyTrader™, Copyportfolios och indextal samt möjlighet att utforska allt från kryptovalutor till partnerprogram och eToro Club.

eToro app

eToros app är kompatibel med iOS, Android och stationär dator och erbjuder en rad smarta funktioner vad gäller skärminställningar, röstkontroll (text-till-tal), hörhjälpmedel med mera. Appen fungerar också bra i webbläsare som Safari och Chrome där det också finns möjlighet att ställa in en rad funktioner för att förbättra tillgängligheten och underlätta användandet.

Vilka för- och nackdelar finns med eToro handelsplattform?

Likt merparten av handelsplattformar som eToros finns det aspekter som får plats både på plus- och minussidan. I ärlighetens namn vore det smått otroligt om en plattform som eToro inte får några negativa omdömen alls, då idel positiva recensioner borde tas med en rejäl nypa salt och granskas i sömmarna.

Med det sagt bör omdömen och recensioner läsas med både kritiska och nyfikna ögon. Aspekter som säkerhet, integritet och avgifter bör vara i fokus, samtidigt som omdömen som ”eToro är världens sämsta handelsplattform” bör ses ett uttryck för en misslyckad investering snarare än ett rättvisande betyg.

Det betyder dock inte att eToro helt klarar sig undan en lista med nackdelar även om plussidan, enligt vår bedömning, väger över.

Fördelar med eToro

 • Brett utbud av handelsprodukter
 • Erbjuder aktiehandel utan courtage
 • Bra för handel med valutor/kryptovalutor, råvaror, index, CFD och aktier
 • Möjlighet att handla med (eller utan) hävstång
 • Mängder med investeringsalternativ
 • Passar såväl nybörjare som mer erfarna handlare
 • Unika funktioner som CopyTrading, Trading School och Copyportfolio

Nackdelar med eToro

 • Erbjuder inte konto via ISK
 • Vinstskatt som måste deklareras av handlaren själv
 • Saknar kundtjänst via telefon/ e-post
 • Saknar ordlista på hemsidan

Sammanfattning

eToro är en handelsplattform med omkring 10 miljoner användare i över 100 olika länder världen, adekvata licenser, strikta regleringar och regelbundna kontroller av tillsynsmyndigheter motsvarande Finansinspektionen. Det är en sammanfattning som stämmer väl in på eToro enligt vår bedömning, då vi inte kan hitta några bevis som visar på motsatsen.

eToro har valt att specialisera sig på CFD-handel, även om man också erbjuder handel med och investeringar i en rad aktier, fonder, valutor, index, råvaror och kryptovalutor.

Vissa aktier går att handla courtagefritt, vilket tas igen via avgifter i samband med valutaväxling och spread. Det finns även möjlighet att handla med eller utan hävstång samt att ta del av och/eller kopiera andra investerares strategier och investeringar (CopyTrading).

Det är enkelt att skapa ett konto på eToro, där möjligheten att starta med ett demokonto för den som först vill utforska tjänsten är ett stort plus. Med ett demokonto går det till exempel att testa livet som handlare utan att investera några riktiga pengar.

När det kommer till eToros hemsida ser vi mängden information på startsidan som något positivt, samtidigt som vi upplever att det krävs en viss kunskap om terminologin som används vid den här typen av handel. Här hade vi gärna sett någon form av ordlista eller begreppsförklaring utöver den information som finns att tillgå om avgifter, insättningar, uttag, specifika tjänster och funktioner.

eToro handelsplattform är tillgänglig både på webben och via eToro app, varav den sistnämnda är kompatibel med såväl iOS som Android. Detta öppnar upp för handel oavsett tid på dygnet och geografisk position, även om det finns ett litet minus för handlare i Sverige som själva måste deklarera sina köp och betala skatt vid eventuell vinst.

Då detta är en av få nackdelar vi har hittat, vill vi avsluta med att lyfta fram vår upplevelse av eToro som en solid och pålitlig handelsplattform för aktier, fonder, valutor, råvaror och CFD-handel.


Se även våra tips på bästa svenska bankerna för investeringar!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg