Få reda på din kreditvärdighet snabbt med tjänsten Min Kreditkoll


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du funderar på att ta ett lån, oavsett om det är till bostad, bil eller något annat, kan det vara bra att ha koll på din kreditvärdighet. Det är bankernas sätt att avgöra risken för att låna ut pengar till dig. Tjänsten MinKreditkoll har skapats för att göra det möjligt för privatpersoner att smidigt och väldigt snabbt kunna få en uppfattning om sin kreditvärdighet.

Recension av Min Kreditkoll

Vad är MinKreditkoll?

MinKreditkoll.se är en onlinetjänst för privatpersoner som vill få kontroll över den egna ekonomin. Det som skiljer MinKreditkoll från andra, liknande tjänster, är att det inte är ett kreditupplysningsbolag. De ger samma slags kreditupplysning som en bank och, likt många banker, hämtar all information från en av Sveriges största kreditupplysningstjänster.

Som medlem hos MinKreditkoll får du tillgång till all personliga kreditdata. Med hjälp av praktiska funktioner kan du även få hjälp med att göra upp en personlig budget, räkna ut ditt personliga kreditscore, se eventuella betalningsanmärkningar samt ta del av diverse erbjudanden.

Medlemskapet är kostnadsfritt och ger en samlad bild över räntor och lån, baserade på din personliga kreditkoll. Sedan starten 2021 har man värvat över 200 000 medlemmar, vilket tillskrivs det faktum att tjänsten är gratis. Att det dessutom går att sänka sina utgifter tack vare smarta analysverktyg tros också vara en stark bidragande orsak till framgången.


Vilka ligger bakom MinKreditkoll?

MinKreditkoll.se ägs av Defero AS som är ett norskt företag verksamt inom bank-, kreditdata- och IT-branschen. Med tre norska guttar på posterna CEO, CFO och CTO sköts såväl den dagliga driften som ekonomin, marknadsföringen och IKT via moderbolaget och dess partners.

Med målet högt inställt beräknar Defero AS att investera ännu mer i den svenska marknaden. Tillsammans med bolagets tre aktörer MinUC.se, MinUpplysning.se och Kreddy, ska MinKreditkoll bli den ledande tjänsten för privat kreditupplysning.

Så här fungerar MinKreditkoll

Enligt svensk lag måste alla svenska banker göra noggranna kreditprövningar på alla privatpersoner som ansöker om ett lån. Det är här privatpersoner har verklig nytta av de tjänsten, i synnerhet då det handlar om att räkna ut sitt personliga kreditscore för att beräkna räntan på ett lån.

Med den kostnadsfria budgetfunktionen får du dessutom en samlad bild över din privata ekonomi. Du kan även få en varning så fort du överskrider budgeten på någon av dina utgiftsposter.

Kreditkoll steg för steg

 • Val av identifieringsmetod (Mobilt BankID)
 • Verifiering av identitet
 • Godkännande av villkor
 • Hämtning av kreditdata

Vad innebär kreditscore?

Ditt personliga kreditscore visar, enkelt uttryckt, hur bra din betalningsförmåga är. När du som privatperson ska ansöka om ett lån kan du därför räkna ut ditt kreditscore för att i förväg se hur hög ränta lånet kommer att generera över en viss rid framöver.

Beräkningen visas med hjälp av en siffra/ett tal mellan 1 och 100, där en hög siffra visar på ett högt kreditscore. Det vill säga god betalningsförmåga. Du kan också använda tjänsten som en form av analysredskap för att förbättra ditt score samt följa din personliga scoreutveckling över en viss tid.

Kreditscore steg för steg

 • Logga in på MinKreditkoll.se
 • Välj tjänsten ”Se min kreditkoll”
 • Verifiera din identitet med BankID
 • Uppge din e-postadress
 • Se ditt kreditscore

Hur blir man medlem i MinKreditkoll?

Du börjar med att registrera en profil hos MinKreditkoll. I samband med att du ombeds verifiera din identitet med BankID godkänner du även tjänstens villkor, varpå tjänstens olika verktyg och funktioner blir tillgängliga för dig.

Det är endast du själv som kan nyttja ditt medlemskap då detta är personligt, vilket tydliggörs genom ditt unika medlemsnummer. Varje medlem kan endast upprätta en medlemsprofil där information som fullständigt namn, personnummer samt mejladress måste anges. Registrering och medlemskap är gratis och löper på till dess att du som medlem väljer att radera ditt konto.

Hur bra fungerar MinKreditkoll?

I förhållande till syfte och mål, som är att erbjuda privatpersoner möjligheten att kostnadsfritt göra en kreditkoll och ett kreditscore på sig själv, är MinKreditkoll en väl fungerande tjänst.

Att du som privatperson även har möjlighet att lägga upp en budget, ansöka om lån samt beräkna avgifter och räntor gör att du enklare kan ta kontroll över (och få en mer samlad bild av) din privatekonomi. I det avseendet får MinKreditkoll anses vara ett smart och väl fungerande verktyg.

I samband med registrering behöver du inte heller bekymra dig för kreditupplysningar eller andra praktiska ting som kan sätta käppar i hjulet. Det enda som sker är att du får en bättre överblick över din ekonomiska situation, vilket betyder en chans att påverka den egna kreditvärdigheten.

På MinKreditkoll.se finns även en funktion som gör att du inom loppet av några minuter kan få en sammanställning över långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkning. Genom att begära en kreditkoll och ett kreditscore på dig själv kan du alltså kontrollera din kreditvärdighet i rent förbyggande syfte.

För att sammanfatta det hela kan vi konstatera att MinKreditkoll.se erbjuder en rad smarta och användbara funktioner, såsom

 • Gratis registrering
 • Gratis medlemskap
 • Gratis kreditkoll
 • Gratis kreditscore
 • Inbyggt budgetverktyg
 • Smarta sökfunktioner
 • Samlad privatekonomi

Är MinKreditkoll seriöst?

Det faktum att MinKreditkoll inte gör några kreditupplysningar i samband med medlemsregistrering kan ses både som en fördel och en nackdel. Vissa användare jublar över möjligheten att få ett lån trots avsaknad av kreditvärdighet, medan andra anser att det är fel att bevilja lån till en person som har betalningsanmärkningar eller ett lågt kreditscore.

Även möjligheten att genomföra en kreditkoll innan låneansökan kan anses vara antingen eller. Det kan vara en fördel för personer som kan förbättra sin privata situation, samtidigt som det kan vara en nackdel för personer som inte har den möjligheten eller förmågan. Å andra sidan är det kanske främst privatpersoner med intresse för den egna ekonomin som använder sig av tjänster likt MinKreditkoll.

När det gäller säkerhet och insamling av data finns all information kring detta samlat i en integritetspolicy som du kan läsa på MinKreditkoll.se. Företaget själva försäkrar att de avsätter stora resurser för att säkerställa en säker hantering av medlemmarnas data genom att följa strikta säkerhetsrutiner. Det innebär bland annat kryptering av data, unika medlemsnummer, meddelande om uppdateringar via e-post, verifiering via BankID samt insamling av kredituppgifter via den externa upplysningstjänsten Creditsafe.

Vad tjänar MinKreditkoll på att driva en gratistjänst?

Alla banker i Sverige är ålagda att göra en kreditvärdering av såväl nya som existerande kunder i samband med en låneansökan. Genom att bli medlem hos MinKreditkoll kan du som privatperson göra en kreditkoll helt gratis, antingen i förebyggande syfte eller för att lättare samla din ekonomi.

Ska du ansöka om ett lån kan det vara en fördel att räkna ut ungefärliga kostnader för räntor och avgifter och samtidigt få hjälp med att göra upp en realistisk budget. Tjänster som du vanligtvis betalar för, men som är kostnadsfria hos MinKreditkoll. Hur det är möjligt ska vi reda ut här och nu.

MinKreditkoll har som mål att erbjuda alla sina medlemmar kostnadsfri kreditdata. Därför står också MinKreditkoll för kostnaden när du begär en kreditkoll på dig själv. Sin egen verksamhet finansierar de genom samarbeten med externa företag samt med ytterligare företag inom samma koncern. Det innebär att MinKreditkoll tjänar pengar på att erbjuda tjänster och verktyg från utomstående leverantörer, samtidigt som dessa kan nyttjas kostnadsfritt av alla som registrerar ett konto på MinKreditkoll.se.

Sammanfattning

Min Kreditkoll är en tjänst för privatpersoner som vill ta kontrollen över sin egen ekonomi genom att samla all kreditdata på ett och samma ställe. Genom att registrera ett konto får man som kontoinnehavare tillgång till kostnadsfria kreditkoller, personliga kreditscore och inbyggda program för att lägga upp en budget.

För en utomstående kan det låta precis som ett kreditupplysningsbolag, men MinKreditkoll.se samarbetar istället med kreditupplysningsbolaget Creditsafe, från vilka de, likt många banker och långivare, hämtar all kreditdata.

För att hålla nere såväl räntekostnader som avgifter för ett bo-, privat- eller samlingslån baserar MinKreditkoll sina bedömningar på lånsökarens aktuella kreditscore.

Sammantaget är detta med all sannolikhet anledningen till att MinKreditkoll har lyckats värva hundratusentals medlemmar sedan starten 2021.

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg