Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Att spara i fonder är ett populärt sätt att enkelt investera sina pengar och få dem att växa över tid. I en fond får du automatiskt ägande i flera värdepapper på samma gång. Det finns många typer av fonder och några saker som kan vara bra att tänka på innan du börjar ditt fondsparande.
I den här artikeln får du lära dig allt du behöver veta för att komma igång och spara i fonder som nybörjare!
De bästa de bankerna ja använder för fondsparande är:
- Avanza för deras gratisfonder, och billiga indexfonder.
- Nordnet för bland annat Spiltan Investmentbolagfond och billiga indexfonder.
- SAVR för bästa pris på många aktivt förvaltade fonder.
Öppna gratis konto hos dessa banker du också:
Innehåll
Snabbguide till fonder
Här är en snabbguide till hur du kommer igång med ditt fondsparande. Det är dock bra att du läser igenom resten av artikeln också, så att du vet vad du ska tänka på när det gäller fonder.
Steg 1. Öppna ett konto hos en bank eller mäklare där du kan handla med fonder. Jag rekommenderar Avanza och Nordnet för unika indexfonder i Norden, vissa till och med helt gratis. Ett annat bra alternativ är SAVR. De har lägre priser på många fonder. Det är gratis att öppna konto hos samtliga.
Steg 2. Sök efter den fond du vill investera i.
Steg 3. Välj hur mycket du vill handla för och gör ditt köp i fonden.
Klart! Nu har du gjort din första investering i en fond.
Vad är en fond?
En fond är en sammansättning av flera olika värdepapper. Ofta när vi pratar om fonder så menar vi aktiefonder. I en aktiefond får du del av många olika aktier genom att köpa fonden. Men det finns flera typer av fonder, till exempel:
- Aktiefonder
- Räntefonder
- Blandfonder
- Indexfonder
- Börshandlade fonder
- Hedgefonder
Förutom dessa typer finns det fonder som har en viss inriktning. Det kan till exempel handla om:
- Fonder med etiska riktlinjer
- Fonder inriktade på en viss marknad eller världsdel
- Fonder inriktade på guld och ädelmetaller
- Råvarufonder
- Teknikfonder
- Fastighetsfonder
En fond sköts om och hanteras av en så kallad fondförvaltare.
Vad är en fondförvaltare?
Alla fonder sköts av ett fondbolag där den ansvarige för fonden kallas förvaltare. Det är den eller de personerna som avgör fondens upplägg och vad fonden ska investera i. Det finns vissa regelverk som fondförvaltaren måste följa och de måste redogöra för fondens strategi i fondens faktablad. Vissa fonder är aktivt förvaltade, medan andra är passivt förvaltade.
Vad menas med en aktivt förvaltad fond?
Om en fond är aktivt förvaltad betyder det att fondförvaltaren arbetar löpande med fonden och tar beslut kring vad fonden ska investera i. Ofta har en aktivt förvaltad fond en viss inriktning där förvaltaren har särskild kompetens och insyn i bolagen de investerar i.
Ofta har en aktivt förvaltad fond en högre avgift och målet är att fonden ska prestera bättre än passiva fonder som bara följer ett aktieindex. De som förvaltar fonder aktivt brukar ofta ge sig ut och träffa bolagens ledning och titta på verksamheten noggrant för att ha en uppdaterad syn när de gör sin bedömning.
Vad är en passivt förvaltad fond?
En passivt förvaltad fond är precis som det låter: en fond där förvaltaren har en passiv roll. Dessa fonder har vanligtvis som mål att följa ett aktieindex, till exempel Stockholmsbörsens index. I en passivt förvaltad fond är handeln automatiserad och den köper aktier enligt förbestämda kriterier till exempel bolagens storlek.
Eftersom det inte finns någon aktiv förvaltare kan de passiva fonderna vara betydligt billigare. Se därför till att inte betala för mycket för en fond som faktiskt är passiv. De allra billigaste passiva indexfonderna är till och med gratis att investera i.
Är det bra att spara i fonder?
Ja, att spara i fonder är ett mycket bra sätt att investera i till exempel aktier och få automatisk riskspridning då fonden består av många olika innehav. Det är ett enkelt sätt att själv vara passiv och du behöver inte läsa på särskilt mycket om olika bolag eller försöka följa börsen dagligen. Du kan till och med låta ditt sparande ske helt automatiskt så att du inte behöver ägna någon tid åt dina investeringar om du inte vill.
Du bör dock tänka igenom vilka fonder du vill investera i och ha någorlunda koll på vad den består av. Dessutom är det viktigt att se till att du vet vilka avgifter fonden har. Det kan bli väldigt dyrt i längden att välja en fond med hög avgift!
Kan man tjäna pengar snabbt på fonder?
Nej, fonder är inte ett bra sätt till snabba pengar. Även om det går med lite tur och rätt timing så är det inte rekommenderat som sätt att tjäna pengar snabbt.
Fonder är inte ett bra sätt att försöka göra snabba pengar. Min starka rekommendation är att du använder fonder för ett långsiktigt sparande, gärna 10 år eller ännu mer. Därför är det också rekommenderat att bara investera i fonder med pengar som du inte är i behov av den närmaste tiden!
Fonder lämpar sig väl som till exempel ett extra pensionssparande, sparande till barnen eller som ett sätt att bygga upp kapital som ger en guldkant på tillvaron om 10-20 år.
Vilka avgifter har en fond?
En fond kan ha flera olika sorters avgifter, men det vanligaste är en så kallad förvaltningsavgift. När du tittar på information om fonden ska det framgå vilken förvaltningsavgift den har.
Fonden TIN Ny Teknik som du ser på bilden ovan kan du handla till en lägre avgift hos SAVR. Det är klokt att jämföra fondavgifterna innan du handlar.
Förvaltningsavgiften är det som fondbolaget tar för att sköta om fonden och som vi nämnde tidigare så har aktivt förvaltade fonder ofta en högre avgift. Även fonder på marknader som är mer svårtillgängliga brukar ha högre avgift, till exempel fonder med inriktning på tillväxtländer.
Fondens förvaltningsavgift anges vanligtvis i procent per år. Det är en procentsats på hela ditt investerade belopp i fonden. Men den beräknas dagligen så att du varje dag betalar cirka 1/365-del av den årliga procenten. När du kollar grafen för en fond så visas resultat med avdragna avgifter.
Det är viktigt att inte betala för mycket i avgift för en fond, just eftersom procenten i avgift är på hela ditt kapital som du har i fonden. Det kan bli mycket pengar med tiden. Vi kan tydliggöra detta med ett par exempel:
Om du skulle spara i en fond med 8% i avkastning per år med 0% i avgift skulle du ha cirka 570 000 kronor efter 20 år.
Med samma förutsättningar men en avgift på 0,5% skulle du istället ha cirka 535 000 kronor efter 20 år.
Om vi höjer avgiften ännu mer till 1% skulle du sluta med cirka 504 000 kronor efter 20 år.
Till sist provar vi en fondavgift på 2% och når slutresultatet 447 000 kronor efter 20 år.
Med detta exempel blir det väldigt tydligt hur mycket som äts upp av bara en liten höjning i avgiften. Därför är det väldigt viktigt att se över dina fondavgifter!
Förutom förvaltningsavgiften så kan en fond även ha en köp- och säljavgift. Det är inte så vanligt för vanliga fonder, men börshandlade fonder brukar ha ett courtage precis som aktier.
Varför kostar fonder så olika mycket?
Som vi var inne på skiljer det mycket mellan aktivt och passivt förvaltade fonder. Här är några saker som kan påverka priset på fonder:
- Hos vilken bank eller mäklare du handlar – Samma fond kan faktiskt kosta olika hos olika mäklare!
- Om fonden är aktivt eller passivt förvaltad – Aktiv förvaltning kostar i regel mer.
- Vilken typ av fond det är – Aktiefonder är ofta dyrare än räntefonder, hedgefonder är dyrare än indexfonder och så vidare.
- Vilken marknad fonden investerar på – För oss i Sverige är fonder som investerar här hemma oftast billigare. Ju mer otillgänglig en marknad är, desto mer brukar det kosta.
- Förvaltarens rykte och marknadsföring – Vissa fondförvaltare som gjort sig ett stort namn antingen genom att prestera bra avkastning, eller genom marknadsföring kan ofta ta lite mer betalt för sin förvaltning.
Hur mycket kan man tjäna på fonder?
Man brukar säga att börsen överlag på de stora index, har gett ungefär 8% i avkastning per år i snitt över tid. Det är dock inget som säger att det måste fortsätta vara så och det är viktigt att förstå att resultatet varierar mycket från år till år. Men med en lång tidshorisont på säg 20 år, så är det rimligt att anta att du kan tjäna ungefär 8% per år på att investera i billiga indexfonder.
Det finns fonder som har gått betydligt bättre än så. Teknikfonder har haft otroligt bra avkastning och de bästa har gett runt 10 gånger pengarna på cirka 10 år. Det är dock svårt att vet vilka fonder som kommer att gå så bra, om någon kommer att göra det.
Men det visar också att med rätt fonder kan du nå en avkastning som är bättre än index överlag. Men ska du spara långsiktigt kan det vara säkrare att bara förlita dig på billiga indexfonder, då de har en lång historik att luta sig tillbaka på.
Hur sparar man i fonder?
Det är enkelt att köpa en fond. Du letar upp den fond du vill köpa, ställer in det belopp du vill handa för och klickar på köp. Olika fonder kan ha olika minimibelopp som du kan köpa för, till exempel 100 kronor.
När du väl genomfört ditt köp tar det en stund innan köpet är genomfört. Det varierar mellan olika fonder. För vissa fonder sker köpet samma dag, för andra kan det dröja flera dagar. Vanligtvis tar det längre tid för fonder som investerar på utländska marknader eller innehåller mer komplexa investeringar. Om fonden investerar i Sverige går det i regel snabbare. På informationssidan för en fond ska du kunna se till exempel:
- Hur många affärsdagar ett köp tar.
- Hur länge det tar tills du kommer att se uppdateringen på kontot.
Ett annat sätt att göra fondsparandet enkelt är att ställa in ett automatiskt månadssparande. Du kan till exempel registrera återkommande överföring på ett visst datum till banken där du vill fondspara. Sen kan du ställa in så att du köper en, eller flera fonder, vid ett visst datum. Du väljer vilken summa du vill månadsspara för och så sköts allt automatiskt. Det är ett enkelt sätt att göra sparandet väldigt passivt. Du behöver inte ens logga in eller följa börsen, utan kan helt slappna av och låta sparandet sköta sig själv.
Ett annat alternativt sätt att spara i fonder är genom att låta en automatisk tjänst sköta dina investeringar; en så kallad fondrobot. Några sådana tjänster som du kan läsa mer om är BetterWealth och Lysa.
Vilken är den bästa fonden?
Det finns flera sätt att tänka kring vad som är den bästa fonden. Det är dock viktigt att förstå att ingen vet vilken fond som kommer att vara bäst från och med nu. Hur det har gått tidigare säger ingenting med säkerhet om framtiden. Däremot kan vi titta på historisk avkastning, och på fondens avgifter.
Fonderna som gått bäst senaste 5 åren
Här är några av de fonder som har gått bäst över de senaste 5 åren:
- BGF World Technology
- Swedbank Robur Ny Teknik
- JPM US Technology
- Swedbank Robur Technology
- Öhman Global Growth
Som du ser är det teknikfonder som har gått bäst under den senaste 5-årsperioden. Huruvida det kommer att vara den sektorn och de fonderna som fortsätter gå bäst, måste du själv försöka avgöra vad du tror.
Fonderna med lägst avgift
Ett annat sätt att tänka kring vilken fond som är bäst, är att leta efter indexfonder med så låg avgift som möjligt. Här är några av aktiefonderna som absolut billigast att investera i:
- Avanza Zero
- Avanza Global
- Länsförsäkringar USA Indexnära
- Länsförsäkringar Global Indexnära
- SPP Aktiefond Sverige
På Nordnet finns en handfull exklusiva och riktigt bra billiga indexfonder. De har indexfonder i alla de nordiska länderna. Kolla in Nordnets indexfonder här!
Detta är bara ett urval och det finns flera billiga fonder.
Vad är bäst aktier eller fonder?
Det finns fördelar med både aktier och fonder. Här kommer några fördelar och nackdelar med fonder, som kan vara till hjälp när du väljer hur du vill investera.
Fördelar med fonder
- Riskspridning – Genom att bara köpa en bred fond så har du spridit risken mellan många bolag och kanske till och med olika branscher.
- Automatisering – Det är lättare att ställa in ett automatiskt sparande i fonder. Det är även lättare att regelbundet fylla på i alla bolag i fonden, vilket kan vara svårt om du har många aktier.
- Professionell förvaltning – I förvaltade fonder kan du ha duktiga förvaltare som gör jobbet med att välja ut bolag, något som kräver tid och kunskap att göra själv.
- Olika värdepapper – En fond behöver inte bara bestå av aktier, utan kan även innehålla till exempel räntepapper eller ha en inriktning mot råvaror eller liknande.
Nackdelar med fonder
- Avgifter – De flesta fonder har någon form av avgift. Det kan kosta många kronor i längden att spara i fonder.
- Långsamt – Det tar alltid någon eller några dagar att genomföra dina köp och sälj i en fond.
- Mindre kontroll – Du har alltid sämre kontroll över fondens innehav, än du skulle ha i din egen aktieportfölj. Du måste köpa hela paketet så att säga.
Sammanfattning – Vad ska man tänka på när man sparar i fonder?
Det är väldigt enkelt att komma igång och spara i fonder. De viktigaste sakerna du bör tänka på är:
- Välj fonder du har någorlunda koll på vad de investerar i.
- Ha koll på vilka avgifter som finns för fonden.
- Köp för den summan du vill eller starta ett automatiskt månadssparande.
- Se dina fonder som långsiktiga investeringar.
- Köp bara fonder för pengar som du inte kommer att behöva inom de närmaste åren.
Öppna ett konto hos Avanza, Nordnet eller hos SAVR redan idag och kom igång med ditt fondsparande!
Följ mig även på Instagram för mer tips kring investeringar och ekonomi! @investpassion