Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Begreppet food tech har varit på många läppar under senare år. Det innefattar flera trender inom matproduktion, men även andra delar i näringskedjan som rör livsmedel. I den här artikeln spånar vi lite om framtiden, samt tittar på flera spännande aktier inom food tech!
Innehåll
Vad är foodtech?
Volta Greentech, Karmalicious, Tebrito, Trustrace, WhyWaste och Simris är bara några exempel på nya så kallade Food Tech start-ups som har poppat upp som svampar ur marken de senaste åren. Men vad är egentligen Food Tech?
Food Tech är en förkortning av det engelska begreppet ”Food Technology”, som på svenska kan översättas till ”livsmedelsteknologi”: En gren inom livsmedelsvetenskapen där forskning, utveckling, kvalitetskontroll, produktion och konservering är i fokus.
Enkelt beskrivet handlar det om skärningspunkten mellan matlagandet och tillämpningen av teknik i syfte att förbättra och effektivisera den så viktiga distributionskedjan: jordbruk – produktion – distribution – konsumtion.
Livsmedelsinnovation är också design, utveckling och förbättring av det som redan är känt, vilket gör det till ett extremt brett område för den som vill använda vetenskapliga metoder för att hitta nya, innovativa och mer hållbara lösningar för såväl odlare som producenter, återförsäljare och konsumenter.
Dåtidens foodtech
Det är dock ingen ny företeelse att utveckla nya metoder för förvaring och konservering av livsmedel. Redan på 1800-talet fanns det forskare som var i färd med att sprida kunskap om hantering av livsmedel, vilket också då syftade till att skapa en mer hållbar syn på mat och svinn.
I synnerhet en forskare; en fransman vid namn Pasteur, gjorde sig känd för sin forskning kring livsmedelshantering, alkoholproduktion och mjölksyrning. Detta ledde så småningom fram till en upptäckt som anses vara en av livsmedelshistoriens mest banbrytande: metoden för pastörisering.
Hur ser vi på framtiden?
Att vi lever i en föränderlig värld, med stora utmaningar både vad gäller klimat och hållbarhet, tvingar oss alla (eller åtminstone livsmedelsindustrin) att tänka i nya banor.
Det är inte längre självklart att det vi vanligtvis hittar på hyllorna i matbutiken finns att tillgå. Mycket beroende på att den näringskedja som inom logistikbranschen refereras till som ”the supply chain” inte längre är fullt intakt, vilket i sin tur är en direkt effekt av kriget i Ukraina. En förklaring är att kriget bland annat har medfört en ökad omdirigering av transporter, likväl som en ökad efterfrågan på vissa livsmedel.
Matproduktionen kommer också att ställas inför ett allt mer växande problem i takt med att befolkningsmängden ökar. Enligt FN:s globala mål för hållbar utveckling har vi alla ett ansvar för att skapa en mer hållbar och rättvis värld. För att lösa en del av problemen kommer det att krävas båda nya och annorlunda lösningar, där naturresurser som outnyttjade odlingsbara landytor, större havsområden och sjöar kan komma att spela en viktig roll.
Vi kommer med all sannolikhet att behöva både fler och större odlingar av alger, fisk och musslor, men också av sädesslag, grönsaker och frukt. Inte minst kommer det att krävas en rejäl anpassning av jordbruket för att klara vår allt mer föränderliga miljö, vilket banar väg för såväl forskare som företag och organisationer att hitta nya vägar för att skapa ett mer hållbart jordbruk. Åtminstone om vi ska utgå från de mål som finns angivna i Agenda 2030.
Hållbarheten inom livsmedelsindustrin hänger såklart ihop med andra sektorer, inte minst omställningen till förnybar energi som solenergi, vindkraft och så vidare.
Mattrender vi tror på i framtiden
Här är ett urval av trender inom mat, med potential att växa under kommande år.
Veganskt
Veganska produkter har verkligen blivit en stor marknad, inte enbart inom livsmedelsbranschen, men också inom skönhetsindustrin. Kännetecknande för veganska produkter är att de är tillverkade av ingredienser som kommer uteslutande från växtriket. Det innebär att de inte innehåller några som helst inslag från djurriket.
Kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg, gelatin… Alla dessa produkter kommer från djurriket, där bland annat gelatin utvinns ur bindväven hos vissa djur. Därmed är det en ingrediens som många tillverkare väljer att undvika.
Exempel på vanliga veganska livsmedelsprodukter: nötter, linser, bönor, kikärter och fullkornsprodukter.
Raw Food
För att enkelt förklara vad raw food är kan det direktöversättas till ”rå mat”, eller ”råkost”, som är en vanligare benämning på svenska. Vad det handlar om är mat som vare sig kokas, stekas eller bakas utan äts helt färsk och icke upphettad.
Den ”magiska gränsen” går vid 42 grader, då livsmedel som hettas upp över den gränsen förlorar en stor mängder av de vitaminer, mineraler och enzymer som anses vara viktiga och nyttiga näringsämnen.
Att äta råkost och att tillaga maten genom att blötlägga, torka, centrifugera och mixa samt att välja ekologiskt odlade, icke processade livsmedel är att äta enligt ”raw food-modellen”.
Exempel på raw food: frukt, grönsaker, nötter, kallpressade oljor och frön.
Nya livsmedel
Med ”nya livsmedel” avses främst smaker och maträtter som är tillagade av råvaror som skiljer sig från det vi är vana vid att tillaga eller bli serverade. För att få lov att sälja nya livsmedel måste dessa först granskas och godkännas av Livsmedelsverket för att du som konsument ska veta vad det är du köper.
Granskningen syftar också till att säkerställa att alla nya livsmedel är fria från skadliga ämnen, som exempelvis naturliga gifter, som kan ha allvarliga konsekvenser för överkänsliga och/eller allergiska personer.
Exempel på nya livsmedel: chiafrön, insekter, chaga-te, noni-juice och olja baserad på mikroalger.
Färdiga matkassar
Numera finns det ett relativt stort urval av företag som erbjuder matleverans från dörr till dörr. Det som skiljer dem åt är framförallt hur de utformar sina tjänster; vissa kräver registrering och någon form av löpande abonnemang, medan andra är mer flexibla och anpassar abonnemangstiden efter kundens behov.
Även råvaror, antalet måltider, mängden recept och tillagningssätt skiljer sig. Vissa måltider är förberedda och bara att värma och andra ska tillagas med utvalda ingredienser och enligt recept.
Exempel på företag som erbjuder färdiga matkassar: Ecoviva, GI-boxen, Årstiderna, HelloFresh, Middagsfrid och Linas Matkasse.
Närodlat och ekologiskt
Det råder lite delade meningar om den exakta definitionen av båda dessa begrepp. En definition är att närodlad mat är producerad nära konsumenten rent geografiskt, en annan är att den kommer från en lokal gård i ett närliggande område alternativt någonstans i Sverige.
Vad som vanligtvis anses vara att odla ekologiskt är att odla utan tillförsel av vare sig konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Syftet är helt enkelt att spara så mycket som möjligt på jordens resurser och att skydda maten från skadliga ämnen.
Enligt forskaren Elin Röös finns det ingen egentlig definition av begreppet närproducerat, varför hon menar att begreppen bör hållas isär. Enligt Röös handlar närproducerat om att stödja den produktion som sker i det egna närområdet, medan begreppet ekologisk odling främst handlar om att bidra till minskat användande av bekämpningsmedel.
Aktier inom Food Tech
Allt fler företag och privatpersoner får upp ögonen för att investera i aktier och liknande värdepapper inom food tech-branschen. Vegansk ost, växtbaserade smoothies och oljor är bara några av anledningarna till att investeringarna, enligt uppgifter från Dagens Industri, har ökat med över 100 % bara de senaste tre åren. Många svenska food tech-aktier finns med bland de toppnoterade aktier som kan handlar vi de flesta nätmäklare.
AAK
Handla aktien hos:
- Börs: Nasdaq Stockholm
- Aktiens kortnamn: AAK
- Introduktionsdatum: september 2005
Med huvudkontor i Malmö, och med inriktning på en global marknad, har AAK inriktat sig på produktion av vegetabiliska oljor och fetter. Dessa produkter utgör i sin tur några av ingredienserna i ett antal produkter inom konfektyr, kosmetika, mejeri och livsmedelsbranschen.
Med drygt tjugotalet produktionsanläggningar framställer AAK sina växtbaserade oljor, som numera är viktiga ersättare för mjölkfett och kakaosmör. 2005 noterades AAK-aktien på Stockholmsbörsen, där man även erbjuder optioner, terminer och certifikat.
Beyond Meat
Handla aktien hos:
- Börs: Nasdaq Stockholm
- Aktiens kortnamn: BYND
- Introduktionsdatum: maj 2019
Det amerikanska företaget Beyond Meat grundades 2009. Sedan 2012 har man sålt vegetariska livsmedelsprodukter i form av bland annat burgare, korv, ”köttbullar” och kyckling, vilka först introducerades på den inhemska marknaden för att sedan successivt spridas världen över.
Våren 2021 kunde konsumenter i över åttio olika länder köpa snabbmat tillverkad av Beyond Meat, i såväl fysiska matbutiker som i snabbmatsrestauranger och dylikt. Mellan 2019-2021 har man dessutom skrivit avtal med bland andra McDonald’s, Dunkin’ Donuts och Yum Brands (Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut, Taco Bell m.fl.), vilket har lett till att företaget förutspås en fortsatt lysande framtid, inte minst på börsen där Beyond Meat-aktien noterades 2019.
BioGaia
Handla aktien hos:
- Börs: OMX Nasdaq Stockholm
- Aktiens kortnamn: BIOG B
- Introduktionsdatum: juni 1998
Svenskägda BioGaia utvecklar och säljer probiotiska produkter som i huvudsak är baserade på en form av mjölksyrabakterie (lactobacillus reuteri), vilken i sin tur är en bakterie som förekommer naturligt i mag- och tarmkanalen hos såväl människor som djur. Bakterien anses ha probiotiska effekter på så vis att den hjälper immunsystemet sortera bort bakterier av det mindre goda slaget.
BioGaias produkter säljs i form av kosttillskott på apotek och via egen hemsidan. Företaget samarbetar också med ett antal forskningsinstitutioner och kliniker, vilket bidrar till att såväl utveckling som forskning kommer till nytta även för andra aktörer som arbetar inom området bioteknik.
1998 noterades AAK-aktien på Stockholmsbörsen, där man även erbjuder warranter.
Lohilo Foods
Handla aktien hos:
- Börs: Nasdaq First North Grow Market (First North Stockholm)
- Aktiens kortnamn: LOHILO
- Introduktionsdatum: oktober 2020
Lohilo Foods, tidigare Alvestaglass, har gjort sig ett namn genom att producera och sälja sockerfri produkter som glass, måltidsersättning, bars och funktionsdrycker berikade med proteiner, vitaminer mineraler och omega 3.
Utöver livsmedel tillverkar man även funktionskläder i form av tights och träningstoppar utifrån divisen ”high functionality”, och med avancerad torrteknologi som grund. Dessutom tillverkar man ”må-bra-kläder” i form av mjukisbyxor, t-shirts, hoodies och sweatshirts.
Verksamheten kretsar främst kring den nordiska marknaden, där de största kundgrupperna är grossister och privata aktörer. 2020 noterades Lohilo Foods-aktien på Stockholmsbörsen, där man även erbjuder optioner, terminer och certifikat.
Humble Group
Handla aktien hos:
- Börs: Nasdaq First North Growth Market (First North Stockholm)
- Aktiens kortnamn: HUMBLE
- Introduktionsdatum: november 2014
Tidigare Bayn Group, numera Humble Group (2021), är en svensk koncern bestående av trettiotalet bolag som tillhandahåller hållbara konsumentprodukter i form av hälsosamma livsmedel. Företaget erbjuder bland annat socker- och kalorifattiga livsmedel framställda med hjälp av avancerad processteknologi, med fokus på försäljning av färdiga produkter till tillverkningsindustrin.
Humble Group-aktien noterades på Stockholmsbörsen 2014, där man även erbjuder abdra former av värdepapper såsom warranter och certifikat.
2022 gjordes flertalet nyförvärv då man bland annat köpte den portugisiska kosttillskottillverkaren LEV Group, svenskägda Franssons Konfektyrer AB samt brittiska Go Superfoods.
Midsona
Handla aktien hos:
- Börs: Nasdaq First Nordic
- Aktiens kortnamn: MSON B
- Introduktionsdatum: juni 1999
Med huvudkontor i Malmö och en börsnotering på Stockholmsbörsen (1999) är Midsona numera en av nordens ledande utvecklare, tillverkare och återförsäljare av naturligt och ekologiskt framtagna produkter inom kategorin hälsovård.
Företaget saluför en rad olika varumärken av kosttillskott, ekologiska livsmedel samt skönhets- och hudvårdsprodukter som bland annat säljs i dagligvaruhandeln och via olika apotekskedjor. Med kända märken som Friggs, Kung Markatta och Urtekram är Midsona i skrivande stund en av Nordens största återförsäljare inom sin nisch.
Modern Plant Based Foods Inc.
Handla aktien hos:
- Börs: Canadian Securities Exchange (CSE)
- Aktiens kortnamn: MEAT
- Introduktionsdatum: 1998
Med basen i Vancouver, arbetar det kanadensiska bolaget Modern Plant Based Foods med att ta fram och tillverka växtbaserade produkter i syfte att erbjuda sina konsumenter ett hållbart och näringsrikt alternativ till kött.
Men noggrant utvalda ingredienser och strikt reglerade produktionsmetoder vill företaget vara med och påverka, och samtidigt förändra, livsmedelsindustrins masstillverkning av köttbaserade produkter. Genom att erbjuda fler hälsosamma och vegetariska alternativ hoppas man skapa bättre villkor för såväl djur som människor och miljö.
Sedan grundandet 1987 har man hunnit med både en börsnotering och ett antal samarbetsavtal som innebär expansion utanför Kanadas gränser. 2021 skrev man till exempel avtal både med det australiska företaget Viveri’s och Kalifornienbaserade Real Vision Foods LLC of California. Sedan dess säljs utvalda produkter även i Australien och USA.
Oatly Group
Handla aktien hos:
- Börs: NASDAQ New York
- Aktiens kortnamn: OTLY
- Introduktionsdatum: maj 2021
Svenskägda livsmedelsföretaget Oatly Group får anses vara lite av en nykomling, med tanke på att Oatly-aktien noterades så sent som 2021. Företaget grundades dock många år tidigare och har därmed hunnit med att utveckla varumärken som iMat och iKaffe.
Med en tydlig nisch som grundar sig i havrebaserade livsmedelsprodukter såsom yoghurt, grädde, mjölk och glass, driver Oatly Group produktionsanläggning både i Sverige och Tyskland. Initialt med stor produktspridning på den nordiska marknaden, som, i takt med att efterfrågan på alternativa mjölkprodukter har ökat, numera även omfattar Storbritannien, Nederländerna och Nordamerika (m.fl. länder).
Sedan våren 2021 går det att investera i Oatly-aktier och de är noterade på börsen i USA.
Probi
Handla aktien hos:
- Börs: NASDAQ New York
- Aktiens kortnamn: PROB
- Introduktionsdatum: maj 2021
Ännu ett svenskägt företag med verksamhet inom området för bioteknik, men med särskilt fokus på forskning och utveckling av den godartade bakterien probiotika.
Probiotika är en bakterie som finns naturligt i människans mag- och tarmsystem och som hjälper immunförsvaret att återhämta sig och att bibehålla en bra balans. Med avseende på produkternas art har Probi valt att främst inrikta sig mot företagskunder, och då framförallt företag verksamma inom livsmedelsindustrin.
2004 noterades Probi på Stockholmsbörsen.
Simris Alg
Handla aktien hos:
- Börs: Nasdaq First North
- Aktiens kortnamn: SIMRIS B
- Introduktionsdatum: april 2016
Det skånska bioteknikbolaget Simris Alg har, sedan starten 2011, valt att lägga fokus på forskning, utveckling och tillverkning av bioaktiva ämnen som finns i odlade mikroalger. Syftet är att tillämpa dessa ämnen inom områden som nutrition, kosmetik och läkemedel, där målet är att ersätta hotade arter för att på sikt skapa ett mer hållbart marint ekosystem.
Produkterna framställs i bolagets tvåtusen kvadratmeter stora algfarm i Hammenhög, där man också övervakar odlingarna och bedriver utvecklingsarbete med hjälp av ett eget laboratorium.
2014 hamnade Simris Alg på Ny Tekniks 33-lista över ”Sveriges hetaste nya teknikbolag”, där man finns kvar även 2015, då man också vinner pris för ”Best New Natural Brand” vid ”Natural & Organic Awards Scandinavia”. Två år senare noteras Simris-aktien som ett av de första veganska alternativen någonsin.
Efter det har bolaget fortsatt att expandera i bland annat USA och Sydkorea. 2019 startar man exempelvis en ny webbshop i USA, varpå Simris® Algae Omega-3 introduceras för en bredare, amerikansk ”publik”.
Veg of Lund
Handla aktien hos:
- Börs: First North Stockholm
- Aktiens kortnamn: VOLAB
- Introduktionsdatum: februari 2020
Ett bolag grundat 2016 och verksamt inom livsmedelsbranschen. Rötterna finns dock inom forskningens värld, där man bland annat har ägnat tiden åt att utveckla numera patenterade utvecklingsmetoder för att ta fram nya, växtbaserade livsmedel.
Produkterna saluförs inom kategorin för alternativa mjölkprodukter, vilket görs via diverse återförsäljare inom dagligvaruhandeln. Den potatisbaserade mjölkersättningsdrycken ”DUG Barista” marknadsförs som ett krämigt och nyttigt alternativ till kaffet, och finns även i varianterna ”DUG Original” och ”DUG Unsweetened”.
Bolagets största marknad finns i Sverige, men även Storbritannien har visat sig vara en stor och viktig marknad. 2020 börsnoterades företaget på Stockholmsbörsen och 2021 vann man pris för ”Best Allergy-Friendly Product” respektive ”Best Plant-Based Beverage” i samband med World Food Innovation Awards och i konkurrens med omkring tjugotalet länder.
Hitta inspiration till fler aktier att investera i!