Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
I dagens samhälle finns enormt många olika möjligheter till att investera. Det finns olika sätt att få pengarna att växa och det kan vara svårt att veta vilket sätt man ska välja.
Ett är i alla fall säkert och det är att på banken kommer dina pengar att tappa i värde. Speciellt med dagens inflation kommer dina pengar med stor sannolikhet om fem år inte vara alls lika mycket värda som de är idag. Att investera dina pengar i något som får dem att växa över tid är därför en minst sagt bra idé.
Denna artikel kommer att handla om crowdlending. Som vi kommer att förklara lite närmare, längre ner är crowdlending ett bra och smidigt sätt att få dina pengar att växa. Här väljer vi att rikta in oss på tjänsten FundingPartner för att se vad de har att erbjuda på detta område!
Innehåll
Omdöme om FundingPartner i korthet
Här är en kort sammanfattning om FundingPartner som investeringsmöjlighet.
- FundingPartner är en pålitlig aktör med stora företag som finansierat verksamheten.
- De har en smidig plattform som är väldigt lätt att använda.
- Projekten som dyker upp har bra omsättning och tenderar att bli fullinvesterade.
- Mest negativt är att många av projekten är i Norge. Men även svenska projekt dyker upp då och då.
- Bra avkastning till relativt låg risk, känns väldigt attraktivt!
- Definitivt värt att använda som diversifiering utanför börsen!
Vad är crowdlending?
Till att börja med ska vi gå igenom lite om vad crowdlending faktiskt innebär. Som du hör på namnet handlar det om att privatpersoner lånar ut sina pengar till företag eller projekt som behöver finansiering.
Det kan till exempel handla om att banken bedömt risken att låna ut till dessa aktörer för hög för att vilja ge ett lån. Även om detta innebär att det finns en viss risk att låna ut dina pengar till dessa aktörer, innebär det också att du och den andra som lånar ut kan ta en högre ränta.
På så sätt kan detta vara en riktigt bra investering som kan komma att ge en bra och riktigt stabil avkastning över tid.
Vilka är FundingPartner?
FundingPartner är ett företag och en plattform som ser till att föra ihop sådana som är på jakt efter lån och människor som är villiga att låna ut sina pengar för en ränta. Det är med andra ord en plattform för crowdlending och det är en av de ledande aktörerna i Sverige på detta område.
De jobbar i första hand med små och medelstora företag som behöver lån till olika saker. Med andra ord är de en bidragande faktor till att många projekt för egenföretagare som annars inte skulle gå i lås kan komma att fungera.
Via FundingPartner kan du både som långivare eller låntagare få kontakt med och förmedla lån. På så sätt kan du känna dig tryggare med att saker går rätt till, än om du skulle ta kontakt med samma aktörer privat.
Att investera via FundingPartner
Att investera via företaget FundingPartner har en mängd fördelar som kan göra detta till en bra affär. Om du sitter på kapital som du vill att ska växa över tid kan det här vara ett stabilt och bra sätt att få pengarna att bli fler och större och det har flera fördelar jämfört med till exempel aktiemarknaden.
En stor skillnad är till exempel att det här blir så mycket mer konkret. Du kan välja att investera i projekt eller människor som du verkligen tror på. Man skulle kunna sätta detta på en skala, där en av de investeringar du har minst kontroll över är en stor fond.
I en stor fond med en massa olika företag är det marknaden i stort som avgör. För dig att gissa hur det kommer att gå är därmed svårt och det är nästan omöjligt att veta hur mycket denna fond kommer att gå upp eller ned, eftersom det är en mängd olika företag där du omöjligt att ha koll på alla.
Om du investerar i en aktie å andra sidan har du lite mer kontroll. Du kan välja ett företag på en marknad som du verkligen tror på. Men även här finns en osäkerhet, företaget har olika grenar och mängder med interna beslut som du inte vet något om, som kan påverka värdet av dina aktier.
När du investerar i lån via FundingPartner å andra sidan kan du verkligen sätta dig in i vad du investerar i. Om du lånar dina pengar till exempelvis ett bygge av bostäder i ett område kan du ta reda på allt om det området. Kommer området vara värt mycket över tid, kommer de lägenheter som byggs matcha den efterfrågan som finns och så vidare.
Du kan med andra ord ha koll på din investering och vad du investerar i på ett annat sätt än du för det mesta kan på aktiemarknaden. På det sättet kan du bilda dig en egen och personlig uppfattning om vilken risk dina investeringar har.
En annan fördel är att du får riktigt bra avkastning många gånger. Den genomsnittliga nettoräntan är på FundingPartner 8,6%. Det här är ganska högt jämfört med många fonder och aktier och de allra flesta skulle ta denna ränta på sina pengar per år om de fick.
FundingPartner eller Kameo? Fördelar och skillnader
En liknande tjänst som vi också provat är Kameo. Det finns en del likheter, men även skillnader. Det finns för- och nackdelar med båda dessa tjänster. Här är de viktigaste:
- Kameo inriktar sig helt på investeringar i fastighetsprojekt.
- Hos FundingPartner finns även andra typer av företag du kan vara med och finansiera.
- Kameo har just nu ett bättre utbud av svenska fastighetsprojekt.
- FundingPartner är att investera i, då Kameos projekt ofta blir fullinvesterade blixtsnabbt.
I övrigt fungerar båda dessa plattformar ganska likartat. Eftersom det ibland dröjer mellan projekten är det helt klart värt att registrera sig på båda, för ökade möjligheter att hitta något att investera i.
FundingPartner eller Tessin? Var ska man investera?
Ännu en likartad tjänst där du kan investera i fastighetsprojekt, är Tessin. De skiljer sig åt lite grann och de största skillnaderna är:
- Tessin kräver en betydligt större investering, ofta från 25-50 tusen kronor.
- FundingPartner tillåter investeringar från 1 000 kronor.
- Tessin har i skrivande stund något fler projekt på den svenska marknaden.
- FundingPartner passar bättre för småsparare som vill prova investera utanför börsen.
Båda dessa investeringsplattformar är riktigt bra, men har lite olika målgrupper på grund av kapitalkravet hos Tessin.
Är FundingPartner ett seriöst företag?
En sak som är oerhört viktig när det kommer till investeringar är att se till att det du väljer att investera i är en seriös verksamhet. Det finns alldeles för många aktörer på olika marknader som bluffar och försöker ge en förskönande bild av hur mycket pengar du kan tjäna och sysslar med falsk marknadsföring.
Med FundingPartner kan du dock känna dig riktigt trygg med att du får det du betalar för och att denna verksamhet är seriös och pålitlig. Det finns flera saker som ger oss signaler om och bevis på att FundingPartner är en aktör du kan räkna med.
Till att börja med samarbetar man med enormt stora och väletablerade företag. Bland annat får man stöd av Schibsted som bland annat är det företag som ligger bakom Blocket. Man har också samarbeten med DNB vilket är den ledande finanskoncernen i Norge.
Dessa företag skulle inte vilja associera sin logga med FundingPartner om de inte ansåg det vara ett stabilt och pålitligt företag.
En annan sak som gör att du kan känna dig tryggare med detta företag är att de inte hymlar med att det finns risker med att investera. Alla investeringar innebär risker och företag som hävdar annat är inte att betrakta som trovärdiga. Det står tydligt på hemsidan hos FundingPartner att det finns en risk med att investera dina pengar och att det inte är säkert att du får tillbaka hela ditt belopp.
Kan vem som helst använda FundingPartner?
Om du tycker att FundingPartner verkar som en bra investeringsmöjlighet och undrar vem som egentligen kan använda denna tjänst så är det hela ganska enkelt. De allra flesta får använda FundingPartner och du behöver till exempel inte ha något eget företag.
Det enda du behöver är ett svenskt bankkonto, personnummer och BankID. Du kan heller inte använda tjänsten om du är under 18 år.
Med andra ord är det här en tjänst som är öppen för i princip alla. Det gör den till en riktigt bra möjlighet för dig som inte har någon enorm erfarenhet av investeringar och som känner att du vill prova på.
Vad händer med mina pengar om FundingPartner går i konkurs?
En sak som kan vara ett orosmoln för den som investerar pengar genom denna typ av lite mindre tjänster är om företaget man investerar via skulle gå i konkurs. Man vill såklart då kunna få tillbaka sina pengar och inte bli av med allt det man investerat.
Det positiva med FundingPartner är att de endast fungerar som en förmedlare av ditt lån. De har därmed inget anspråk på det kapital som du investerat. Skulle de därför gå i konkurs blir du inte av med dina pengar.
Dealen du har med det andra företaget, det som du faktiskt lånat ut dina pengar till via FundingPartner står dock kvar. Du kan därmed fortfarande få ut avkastning på de pengar som du investerat. Däremot kan du såklart inte göra några nya investeringar via FundingPartner.
Får jag hela räntan in på kontot?
För alla som investerar på en tjänst som denna vill man såklart veta vilka avgifter som kan tillkomma. Det är ju ganska självklart att den låneförmedlare du anlitar kommer att ta en liten avgift, frågan är hur stor den är.
När du lånar ut dina pengar via FundingPartner kommer de att ta en avgift på 1% av det utlånade beloppet per år. Med andra ord kommer du om du lånar ut dina pengar med 9% ränta att få ut 8% av denna. Det här är såklart ingen enorm avgift och vi tycker att den är fullt rimlig med tanke på det jobb FundingPartner gör med att länka ihop långivare och låntagare.
Värt att notera är att de siffror du ser på deras hemsida är nettoräntan. Det här medför att du kommer att se de pengar du får ut innan du gör investeringen. Det här visar återigen på en god transparens och en ärlighet vilket såklart är egenskaper alla söker hos den aktör de ska investera hos.
Hur mycket måste jag investera?
Att låna ut pengar till andra för att få tillbaka ränta kan låta som något för lite mer avancerade och erfarna investerare med mycket pengar. Men det fina med denna tjänst är att du inte går in med hela beloppet själv, utan bara en så stor del som du själv önskar.
Du kan välja vilken summa du vill från 1000 kronor och uppåt så länge du inte överskrider 20% av det totala beloppet som ska lånas ut. Med andra ord kan denna tjänst användas av i princip vem som helst och du behöver inte sitta på ett enormt kapital för att kunna få dina pengar att växa.
En annan positiv sak med detta är att du kan börja med att investera en liten summa för att pröva hur tjänsten fungerar. Om du sedan känner dig nöjd kan du lägga in mer av dina pengar och kanske till och med välja att göra denna tjänst till din primära investering av ditt kapital.
Hur stor är risken?
Det finns alltid en risk med att investera i att låna ut sina pengar till företag såsom när det kommer till alla typer av investeringar. Du måste alltid räkna med att företaget kan komma att använda pengarna på ett fel eller osmart sätt som gör att de inte kan betala tillbaka.
FundingPartner har dock sett till att göra en noggrann utredning av de företag de tar in för att se till att det är seriösa företag. Även om detta inte eliminerar risken gör det att den blir mindre.
En annan sak som är bra när det kommer till risk med FundingPartner är att de gör en noggrann bedömning av hur hög risken är. Generellt gäller att ju högre räntan är, desto större är också risken. Med andra ord kan du välja hur stor risk du är villig att ta. Man har sett till att göra dessa siffror så exakta man bara kan för att ge ett rimligt prov på hur stor risken är.
Man samarbetar också med inkassoföretag. Dessa ser till att öka chansen att pengarna kan drivas in om företaget skulle försumma sina betalningar.
Är FundingPartner en bra tjänst?
Slutligen kommer här en sammanfattande bedömning om huruvida FundingPartner är en bra tjänst som vi kan rekommendera.
Vi tycker att FundingPartner är en riktigt bra tjänst som gör det enkelt att investera i företagslån. Det är en låneförmedlare som har koll på läget och som vi tror kan leverera riktigt bra.
Till att börja med är det här ett stort och etablerat företag med kända samarbetspartners. Det här gör inte bara att du kan lita på denna låneförmedlare och känna att den är seriös. Det gör också att de har resurser att ta till bland annat när det kommer till att granska låntagarnas risk.
Det här är en av de andra stora fördelarna. Att man ser till att titta mycket på företagens seriositet och risk innan man bestämmer sig för att låta dem använda tjänsten. På så sätt kan du som långivare och investerare känna dig tryggare.
Dessutom är denna tjänst perfekt för dig som inte har ett enormt kapital att investera. De ger möjlighet att investera små summor om du vill och det hela görs på ett smidigt sätt.
Med andra ord är FundingPartner som erbjuder ett förhållandevis säkert samt enkelt sätt att investera i företagslån för dig som privatperson och det är en tjänst som vi varmt kan rekommendera.
Här hittar du fler artiklar om alternativa investeringar utanför börsen!