Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Ethereum är ett stort projekt där man bygger programvara och en mängd olika tjänster som ska vara tillgängliga för allmänheten. Kopplat till Ethereum finns också kryptovalutan Ether (ETH). I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om Ethereum!
Här kan du handla Ethereum via certifikat:
Innehåll
Var kan man köpa och investera i kryptovalutan Ethereum (Ether)?
Ethereum, eller ETH är den näst största kryptovalutan sett till dess totala marknadsvärde. Den handlas på de flesta kryptobörser och det är även möjligt att investera i Ethereum på ett ISK med börshandlade certifikat. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan att handla krypto via certifikat och att köpa riktiga coins.
Några av de största internationella mäklarna för kryptovaluta där du kan handla Ethereum är Coinbase och Kraken.
Det finns även bra svenska mäklare som handlar med Ether, till exempel Trijo som är en kryptobörs som mäklar kryptovalutor mellan folk. Trijo är en trygg handelsplats och ägarbolaget är registrerat hos Finansinspektionen. Här kan du läsa mer om Trijo och andra svenska företag där du kan köpa kryptovalutor!
Om du istället vill investera i Ethereum via certifikat kan du göra det till exempel genom Avanza och Nordnet.
Slutligen finns även en möjlighet att handla med kryptovalutor genom en CFD-mäklare. Du kan läsa vår recension av eToro eller kolla in deras utbud av kryptovalutor!
Artikeln i korta drag
- Ethereum är en decentraliserad blockkedjeplattform, med en tillhörande valuta som kallas Ether (ETH).
- Ethereum är en vidareutveckling av tekniken bakom Bitcoin, med många möjligheter utöver valutatransaktioner.
- På Ethereum finns, och utvecklas, decentraliserade appar (dApps) som till exempel: marknadsplatser för kryptovaluta, spel, finansiella tjänster, konsthandel med mera.
- På Ethereum finns många andra kryptovalutor, så kallade ERC-20 tokens. Många av dessa används för specifika ändamål, till exempel för att skapa likviditet på decentraliserade handelsplattformar.
- Ethereum håller på att uppgraderas till ETH2. Tanken är att det ska bli ett snabbare, säkrare och mer hållbart system när det är klart.
- Det finns möjlighet att tjäna pengar på att investera i Ethereum, eller genom olika former av passiv inkomst för dig som äger kryptovalutan ETH.
När och hur grundades Ethereum?
Projektet Ethereum presenterades 2013 av datorprogrammeraren Vitalik Buterin.
2014 påbörjades projektet genom en crowdfunding-kampanj.
2015 var Ethereum live för första gången och 72 miljoner coins av valutan ETH fanns i omlopp.
Sedan dess har Ethereum utvecklats vidare löpande och genomgått många stora förändringar längs vägen.
Vad är Ethereum och Ether?
Ethereum beskrivs ofta som en ”decentraliserad, open source blockkedja med funktionalitet för det som kallas smarta kontrakt”. Vi ska titta lite närmare på vad det faktiskt innebär.
Att projektet är decentraliserat innebär att ingen enskild aktör kontrollerar Ethereum eller det som byggs på plattformen. Alla transaktioner och kontrakt som ingås valideras på blockkedjan, av deltagarna på Ethereum.
Precis som föregångaren Bitcoin, är Ethereum byggt på blockkedjeteknik. Det är open source, det vill säga, har en öppen källkod som alla kan ta del av. Utöver att bara använda blockkedjan för valutatransaktioner, kan Ethereum användas för betydligt fler saker. Där finns marknadsplatser för finansiella tjänster, spel och appar. Allt som byggs på Ethereum är decentraliserat och sker aktörer emellan, utan centraliserade mellanhänder. De kontrakt som ingås, och den valuta som skickas och så vidare, kan inte på ett enkelt sätt stoppas av ett företag, en stat eller annan organisation.
Som tidigare nämnt så utvecklas Ethereum hela tiden. Det finns finns redan idag över 3000 decentraliserade appar på Ethereum, det finns handelsplatser inom det som kallas för DeFi (Decentralized Finance) och en hel del annat som redan nu sker på Ethereum.
Det finns även projekt med egna tokens, alltså kryptovalutor som byggs på Ethereum. Standarden för de tokens som byggs på Ethereum kallas för ERC-20. Det finns en mängd olika kryptovalutor som är just ERC-20. Några kryptovalutor som är byggda på Ethereum är:
- Chainlink
- Uniswap
- MakerDao
Vissa av projekten som är under utveckling på Ethereum är redan i bruk, andra är inte klara än och en del kommer förmodligen aldrig att bli klara. Det händer mycket inom Ethereum-världen hela tiden!
Vad kan man göra på plattformen Ethereum?
Det finns många typer av applikationer på Ethereum. Valutan ETH används som betalmedel på många av dessa appar, alla åtgärder som utförs på Ethereum-nätverket har en avgift kopplad till sig. Avgiften brukar kallas ”gas” eller ”gas fee”. Vanlig kritik mot denna avgift är att den är orimligt hög och ibland har en liten transaktion kunnat kosta upp emot 100 dollar. Avgiften varierar beroende på tillgång och efterfrågan bland Ethereum-miners. Precis som hos Bitcoin är det miners som validerar transaktioner på nätverket, till en avgift.
Förutom att användas som betalmedel för transaktioner på nätverket, är Ethereum även en populär investering. På sin topp i maj 2021 nådde priset på en ETH cirka 4382 dollar.
Det finns många användningsområden för Ethereum. Utvecklare kan bygga decentraliserade appar (dApps) på plattformen. Det rör sig om alltifrån enkla spel, till komplexa finansiella handelsplattformar. Att de är decentraliserade innebär att de inte kräver att någon bank eller annan institution kontrollerar; förtroendet vilar hos blockkedjan och dess användare. Några populära dApps idag på Ethereum är:
- Uniswap – Decentralicerad kryptobörs på Ethereum.
- Axie Infinity – Spel där spelarna kan tjäna pengar via tokens genom att ta hand om sina ”creatures”, kriga och trada med varandra.
- Open Sea – Handelsplats för NFT:er.
Smarta kontrakt är en viktig del av Ethereum och är något som används i många av apparna. Det är automatiska kontrakt som aktiveras när en viss överenskommelse är nådd. Det kan till exempel handla om handel mellan två parter, där kontrakten ser till att transaktionen går igenom när båda parter är överens om priset.
Är kryptovalutan Ethereum en bra investering?
Ethereum är i skrivande stund den näst högst värderade kryptovalutan på marknaden. Det utvecklas en hel del på plattformen och stora förändringar är på gång. Den stora förändringen är uppgraderingen av nätverket till vad de kallar Eth2.
Genom kommande uppgraderingar är tanken att Ethereum ska bli mer skalbart, säkrare och dessutom mer hållbart. Det är många utvecklare som samtidigt är med och bygger på detta projekt. Några av de viktigaste beståndsdelarna av uppgraderingen är:
The Beacon Chain – Ska introducera det som kallas Proof-of-stake på nätverket. Till en början kommer denna nya del vara separat från Ethereums huvudnät (mainnet), men ska sedan sammansvetsas till ett nätverk längre fram.
Shard chains – När The Beacon Chain slagits samman med huvudnätverket är en planerad uppdatering att introducera så kallade shard chains. Detta är en teknik som ska användas för att göra transaktioner snabbare och nätverket säkrare.
Om allt går som det ska kommer Ethereum bli ett både effektivare och tryggare nätverk. Det kommer öppna upp för nya möjligheter. Det kan sannolikt på sikt leda till en ökad efterfrågan på ETH, för att fler kommer vilja delta på Ethereum-nätverket. Om det sker kommer priset på kryptovalutan att stiga och marknadsvärdet på Ethereum öka markant.
Det finns förstås risker här. Om det visar sig finnas läckor i uppdateringen, om något går fel längs vägen så kan det bli ett enormt bakslag för Ethereum. Det är många bitar som behöver falla på plats, och Ethereum har redan stigit enormt mycket i värde om vi blickar bakåt.
Det finns inga garantier när det gäller investeringar och kryptovaluta bör generellt betraktas som en högriskinvestering. Men för den som tror på Ethereum bör det vara en intressant investering och definitivt värt att köpa på sig lite ETH för att kunna prova på nätverket, olika dApps och de möjligheter som finns.
Fördelar med Ethereum
Några av fördelarna med Ethereum, som plattform och investering är:
Enorma möjligheter. Allt som redan byggts på Ethereum visar vilka möjligheter som finns och vi kommer att få se mer av detta. Handelsplatser, långivare, spel, konst med mera.
Många användare. Användandet av Ethereum är utbrett och används på många håll i världen. Det finns gott om likviditet både av valutan ETH, men även många av de nyare tokens som byggs på Ethereum.
Grundaren är involverad. Inom aktier brukar det talas om pilotskolan, det vill säga att styrelse och VD äger aktier. I fallet Ethereum finns ingen ”VD” men grundaren och en av de stora drivkrafterna bakom Ethereum, Vitalik Buterin är fortfarande involverad och högst aktiv inom projektets utveckling. Han har dessutom en stor mängd av valutan ETH och således ”skin in the game”, alltså är med och delar på risken.
Ambitiösa utvecklare. Förutom Vitalik så utvecklas Ethereum dygnet runt av många olika teams med duktiga utvecklare.
Nackdelar med Ethereum
Det finns nackdelar med Ethereum som är värda att nämna:
Dyra avgifter – Än så länge är det dyrt att utföra transaktioner och åtgärder på Ethereum. Det skulle sannolikt ändras om eller när de övergår till proof-of-stake istället för det nuvarande systemet proof-of-work.
Koncentrerat ägande – En stor majoritet av valutan på Ethereum ägs av ett hundratal personer. De som var med i början sitter därför på en stor makt både vad gäller valutans prissättning, men även när det kommer till kontrollen av systemet.
Fortfarande under utveckling – Det går inte att komma ifrån att det finns risker inblandande i att investera i ett projekt under utveckling. Det finns många saker som potentiellt kan gå fel längs vägen. Buggar, läckor, hackerattacker, missbedömningar med mera.
Hur kan man tjäna pengar på Ethereum?
Det finns flera sätt att tjäna pengar på Ethereum. Här är några av de vanligaste:
Buy and hold (HODL) – Köp valutan och tjäna pengar om den går upp.
Trading – Det går att trada aktivt, även med hävstång, terminskontrakt med mera. Detta är generellt förknippat med ganska stor risk, komplicerade skattetekniska detaljer och är bäst lämpat för den med erfarenhet inom trading.
Staking – Det är dock förknippat med extra stora risker eftersom du låser upp dina ETH tills ETH2 är redo att gå live. Skulle detta fördröjas eller inte bli av kommer du att förlora din investering som är stejkad.
Ränta – Det finns möjlighet att tjäna pengar i form av ränta på kryptovaluta, inklusive Ethereum. BlockFi är den vanligaste låneplattformen som erbjuder ränta om du förvarar din kryptovaluta på ett konto hos dem. Risken här är att du har dina pengar hos en centraliserad aktör och om något händer med denna så kan du förlora ditt kapital.
Det finns även en uppsjö av möjligheter att tjäna pengar på Ethereum, direkt och indirekt, inom världen av decentraliserad finans (DeFi).
Här kan du köpa Ethereum:
Läs mer om projektet och nyheter om Ethereum på ethereum.org!