Investera i cybersäkerhet 2023: Bästa aktier och fonder inom cybersecurity


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det talas en hel del om cybersäkerhet inom många branscher. Allt digitaliseras och riskerna finns överallt. I den här artikeln djupdyker vi i sektorn ”cybersecurity” och letar fram de bästa aktierna och fonderna inom cybersäkerhet!

Text: cyber security

Just nu ett bra erbjudande för nya investerare hos SaveLend:

Logotyp för SaveLend
  • Få 200 kr om du investerar 5 000 kr
  • Få 400 kr om du investerar 10 000 kr
  • Få 600 kr om du investerar över 20 000 kr

Du behöver inte göra något särskilt för att få bonusen, förutom att gå via länken nedan. När du satt in ditt belopp kommer du att få in bonusen automatiskt på ditt konto kort därefter.

Är det bra att investera i cybersäkerhet?

Det har på senare tid blivit allt mer tydligt att cybersäkerhet är en viktig fråga. Det finns många exempel på hur hackergrupper tar kontroll över viktiga system och kräver lösensummor för att återställa data.

Medialt uppmärksammade fall som nedstängningen av Colonial Pipelines och Coops butiker gjorde det tydligt hur stor skada en cyberattack kan orsaka.

I en rapport sammanställd av försäkringskoncernen och kapitalförvaltarna Allianz kan vi se en tydlig bild över ökningen av cyberbrott.

Diagram som visar ökning år för år av cyberbrott

Många analytiker är överens om att marknaden som efterfrågar lösningar för cybersäkerhet kommer att fortsätta växa med över 10% om året under kommande år. Det skulle ge en total marknadspotential på mellan 300 och 400 miljarder dollar kring år 2028.

Det som är värt att bära med sig är att många av de stora amerikanska börsnoterade bolagen som sysslar med cybersäkerhet inte går med vinst. Det är snabbväxande teknikföretag i en het sektor och många av aktierna har gått otroligt bra, men det är samtidigt på många sätt en ganska ny och föränderlig bransch.

Här kan du se tips på bästa bankerna att handla aktier hos!

En närmare koll på 13 aktier inom cybersäkerhet

Här tittar vi närmare på hela 13 bolag med inriktning på just cybersäkerhet.

Inget i denna artikel är att betrakta som rekommendationer, endast information om olika bolag i branschen. Gör alltid din egen analys innan du handlar med värdepapper och kom ihåg att handel med aktier och fonder alltid är förknippat med risk.

CrowdStrike

Logotyp för CrowdStrike

Crowdstrike är ett amerikanskt cybersäkerhetsföretag baserat i Kalifornien. De grundades 2011 och riktar sitt fokus mot säkerhet på datormolnet. Deras främsta produkt kallar de för CrowdStrike Falcon, vilket är en teknisk säkerhetslösning som ska upptäcka hot och förhindra intrång. Det är den första säkerhetslösningen av sitt slag som finns på molnet och skyddar virtuella miljöer.

CrowdStrike har hade den högsta IPO-värderingen någonsin av alla företag inom cybersäkerhet när de börsnoterades på Nasdaq 2019. De kom in med en värdering på $6,7 miljarder, som sedan dess har mångdubblats. CrowdStrike är ett snabbväxande bolag och ett av de absolut största på börsen inom cybersecurity.

Omsättningstillväxten har varit fin, även om värderingen av bolaget också dragit iväg genom åren. Som många andra bolag inom mjukvara har CrowdStrike en Saas-modell som är attraktiv för investerare då den genererar ett stadigt kassaflöde och också lojala kunder som blir kvar över lång tid.

CrowdStrikes kundbas innefattar alltifrån college och universitet, till storbolag inom finans såsom Goldman Sachs och Credit Suisse och andra bolag såsom Mercedes AMG:s Formula 1-lag. Den främsta marknaden för CrowdStrike finns i USA och Nordamerika, men de har även försäljning i bland annat Tyskland, Storbritannien, Indien med mera.

De främsta konkurrenterna till CrowdStrike är förmodligen det börsnoterade SentinelOne som erbjuder en hel del liknande lösningar.


Kolla in SaveLend för alternativa investeringar som ofta är stabilare än börsen. Läs en recension av SaveLend här!


SentinelOne

Logotyp för SentinelOne

En annan amerikansk cybersäkerhetsjätte med bas i Kalifornien. SentinelOne grundades 2013 och kom in på börsen i juni 2021. Värderingen vid notering var på hela $8,9 miljarder, vilket var det högsta någonsin för ett företag inom cybersäkerhet. Värderingen var saftig från start och bolaget har en del att leva upp till framöver.

Tillväxten för SentinelOne har dock varit väldigt bra och det är tillsammans med CrowdStrike ett av branschens snabbast växande bolag. SentinelOne är dock ett betydligt mindre bolag sett till börsvärde.

Konkurrensen mellan SentinelOne och CrowdStrike är ingen hemlighet och bolagets marknadsföring är ganska kaxig när det gäller att framhäva sin lösning som den mer kompletta. De har vissa poänger då SentinelOne inte enbart är en molnbaserad lösning, utan har möjligheter till både moln- hybrid och on-premiselösningar. Deras tjänster är till stor del baserad på AI-teknik för att upptäcka, förhindra och svara på cyberattacker och intrång av olika slag.

Kunder hos SentinelOne innefattar många stora välkända företag som:

  • Aston Martin
  • Myndigheter i delstaten Montana
  • FIMBank

SentinelOne är ett mindre bolag än CrowdStrike och de växer snabbare. Mycket av den tillväxten är dock inprisad i en relativt hög värdering sedan börsdebuten. Allt som allt känns detta som ett lovande bolag, om än något dyrt utifrån bolagets PS-tal.


Zscaler

Logotyp för Zscaler

Som så många andra företag inom IT-säkerhet har Zscaler sin bas i Kalifornien. De erbjuder tjänster såsom brandväggar, antivirusprogram och andra cybersäkerhetsprodukter som skyddar mot olovliga intrång och så vidare.

Zscaler är ett av de större bolagen i branschen och har funnits sedan 2007. De börsnoterades 2008 och aktien noterades till $16 per aktie, vilket gav bolaget en inledande värdering på cirka $1,9 miljarder. Börsresan för bolaget har sedan varit enormt framgångsrik och bolagets börsvärde har mångdubblats.

Utbudet av produkter och säkerhetslösningar hos Zscaler är stort och de har en mängd molnbaserade lösningar, nätverk, mjukvara, appar med mera och de har partnerprogram för att passa i alla stora molntjänster, virtuella maskiner och så vidare.

Bland Zscalers kunder finns många stora företag, bland annat kan de skryta med att förse 400 av Forbes Global 2000-företag med säkerhetslösningar. Konkreta exempel på var Zscaler är verksamma är till exempel:

  • NHS – Den största informationsportalen kring sjukvård i Storbritannien.
  • MCNC – Utbildningsnätverk i North Carolina med 1,2 miljoner användare.
  • Siemens – Det tyska industri- och elektronikföretaget.

Zscaler har under flera år visat en bra stadig tillväxt, även om den inte är lika explosionsartad som i branschens allra mest snabbväxande bolag. Zscaler är ett intressant bolag att titta på för sitt breda utbud av tjänster, erfarenhet och fina tillväxt.


Okta

Logotyp för Okta

Okta har en lite annan inriktning än de andra bolagen inom cybersäkerhet vi tittat på. De erbjuder tjänster inom det de kallar ”identity and access management”. Det handlar med andra ord om lösningar för identifiering av personer, för tillgång till olika delar av system, som säkerhet mot intrångsförsök av utomstående part.

Tjänsterna som Okta erbjuder riktar sig till företag, inte minst storföretag med många betalande användare. Ett av dessa är Adobe som har oerhört många tjänster baserade på molnet som kunder kan få åtkomst till genom att logga in. Ett annat användningsområde för identifieringslösningar är för de anställda i stora företag. Många anställda behöver åtkomst till mjukvara och kan identifiera sig snabbt och enkelt med den typen av lösningar som Okta tagit fram.

Det finns en potentiellt väldigt stor marknad för denna typ av identifieringslösningar som ett extra lager av säkerhet för alla verksamheter, företag, myndigheter, sjukhus med mera, där säkerheten kring inloggning och liknande är viktigt.

Företaget Okta grundades I USA 2009 och har sitt huvudkontor i San Francisco. De börsnoterades på Nasdaq i april 2017 till priset $17 per aktie, och fick en värdering på cirka $1,5 miljarder. Resan uppåt började direkt och aktiepriset har fördubblats många gånger om sedan dess.

Okta växer snabbt, framförallt på första raden (omsättningen). Dock har förlusterna också ökat över tid, och Okta handlas sällan billigt. En konkurrent inom säkerhet kring identitetslösningar är det betydligt mindre bolaget Ping Identity Holdings, som också är börsnoterat.


Ping Identity

Logotyp för Ping Identity

Ping Identity Holding Corporation är ett amerikansk IT-säkerhetsbolag, med en liknande typ av tjänster som Okta. Bolaget grundades 2002 i Denver, Colorado och är numera verksamma i Nordamerika, Europa och Asien.

Ping Identity noterades på NYSE i september 2019 till $15 per aktie och ett initialt börsvärde på $1,16 miljarder. De har sedan haft en ganska svängig resa på börsen med höga toppar och kraftiga fall.

Tjänsterna som Ping Identity erbjuder liknar utbudet hos Okta. Det rör sig om olika lösningar för säker identifiering, auktorisering och hantering av lösenord och behörigheter på datamolnet. Okta är ett betydligt större bolag sett till dess börsvärde. Däremot har Ping Identity en uttalad kundbas bestående till större del av stora företag, ”enterprises”.

Bland kunderna till Ping Identity hittar vi bland annat jätteföretag som:

  • Netflix
  • Canon
  • Bentley
  • HP
  • Db Schenker

Ping Identity har inte lyckats växa och komma ikapp Okta, även om de lyckats ta marknadsandelar och vinner kunders förtroende inom ett viktigt segment i marknaden. Frågan är om de kan få fart på tillväxten och börja attrahera fler mindre företag eller hitta nya marknader. De har en mycket bra och omtyckt tjänst.

Dessutom har Ping Identity en betydligt lägre värdering än Okta, vilket kan göra Ping Identity Holding till ett intressant case. Efterfrågan efter deras lösningar växer och det är inte orimligt att anta att Ping Identity Holding kommer att bli en betydligt större spelare på marknaden i framtiden.


Palo Alto Networks

Logotyp för Palo Alto Networks

Palo Alto Networks är ett stort IT-säkerhetsföretag baserat i Kalifornien. De har funnits ända sedan 2005 och börsnoterades i juli 2012. De är ett världsledande företag inom cybersäkerhet och har ett brett utbud av säkerhetslösningar för olika ändamål. Totalt har de över 82 000 kunder och levererar sina tjänster i över 150 länder.

En av fördelarna med Palo Alto Networks är att de har en bred portfölj och ett helt ekosystem tillsammans med sina partners som bidrar till att hålla säkerheten uppdaterad och anpassad för alla tänkbara plattformar. De erbjuder cyberskydd på molnet, över nätverk och mobila enheter. Just bredden av Palo Alto Networks tjänster uttryckte även svenskförvaltade fonden Tin World Tech som anledning till att ta in aktien i portföljen sommaren 2021.

Bland Palo Alto Networks kunder finns många stora företag, bland annat:

  • AutoNation
  • AutoTrader
  • Caesars Entertainment
  • Salesforce
  • The Pokémon Company International

Förutom att utveckla egna produkter har Palo Alto Networks gjort flera stora förvärv, på senare tid bland annat Zingbox, Aporeto och CloudGenix. Det är bolag som är aktiva i flera område relaterade till cybersäkerhet såsom säkerhet inom ”Internet of things”, identifikationslösningar, mjukvarunätverk med mera.

En investering i Palo Alto Networks kan definitivt vara intressant då de har en bred portfölj, hyfsat stadig tillväxt både organiskt och via förvärv. Samtidigt finns det givetvis risker med en aggressiv förvärvsstrategi då det innebär stora kostnader initialt som kan ta lång tid att få lönsamhet i, samtidigt som förvärvens produkter framgångsrikt behöver vävas in i det etablerade systemet. Allt som allt är Palo Alto definitivt värt att följa och ha som ett alternativt till de allra största i branschen såsom Crowdstrike.


Fortinet

Logotyp för Fortinet

Ännu ett i raden av de Kalifornien-baserade företagen inom cybersäkerhet. Fortinet grundades 2000 och sålde tidigt bland annat fysiska brandväggar, samt antivirus-mjukvara med mera. Bolaget börsnoterades på NASDAQ i november 2009 och öppnade handeln på $12,50. Sedan dess har aktien gått väldigt starkt, inte minst sedan år 2020 och framåt.

Fortinet är världsledande i sektorn tillsammans med andra branschjättar som CrowdStrike och Palo Alto Networks. De har ett brett spann av produkter anpassade både för storföretag och för små- och medelstora företag. Tjänsterna innefattar:

  • Nätverkssäkerhet, brandväggar och liknande.
  • Säkerhetslösningar för molnet.
  • AI-verktyg och säkerhetsanalyser med mera.

Fortinet är högt ansedda i världen när det gäller IT-skydd och har över 500 000 kunder globalt. Bland deras kunder hittar vi bland annat:

  • MicroStrategy
  • Hälsomyndigheter i Förenade Arabemiraten
  • BMW Motorsport
  • Den svenska matvarujätten Axfood

Kritiska investerare menar att Fortinets svaghet ligger i att deras produkter åldras sämre än en del konkurrenter. Även om de har nya innovativa produkter till exempel för molntjänster, så är det de säljer fortfarande en del äldre typer av brandväggar och antivirusmjukvara. De växer fortfarande men hur länge är de relevanta mot den hårda konkurrens som finns; det är den stora frågan.

Hur som helst är Fortinet fortfarande en av de stora spelarna på den här marknaden och kan inte förbises när vi tittar på cybersäkerhet.


Cloudflare

Logotyp för Cloudflare

Cloudflare Inc grundades 2009, i Kalifornien, USA. De har en stor mängd IT-säkerhetslösningar som används av många välkända storföretag. De har tjänster för att skydda mot specifika typer av angrepp och intrångsförsök, till exempel:

  • Skydd mot DDoS-attacker
  • Produkter som stoppar botattacker
  • Produkter som förbättrar webbupplevelsen och snabbar upp applikationer

Cloudflare börsnoterades i september 2019 och handlades inledningsvis till $15 per aktie med en marknadsvärdering på cirka $4,4 miljarder. Sedan dess har aktien tuffat på priset har ökat kraftigt, vilket även bolagets omsättning gjort. Omsättningen har vuxit med omkring 50% om året mellan 2016 och 2021.

Affärsmodellen som Cloudflare använder sig av har visat sig vara väldigt effektiv när det gäller att få in nya kunder, då de erbjuder vissa tjänster gratis och har förhållandevis låga grundkostnader på sina paketerbjudanden.

Andra faktorer som gör att Cloudflare är lockande som investering är till exempel att en av bolagets grundare Matthew Price, sitter kvar som VD och dessutom äger en ganska stor stek av företagets aktier. Bolagets ledning räknar med en fortsatt god tillväxt och att efterfrågan efter den typ av tjänster de säljer kommer att öka enormt under kommande år.

Cloudflare har en imponerande historisk tillväxt, en bra och om omtyckt tjänst och en förmodat ljus framtid där de fyller en viktig roll på marknaden. Det ska dock flikas in att värderingen har känts ansträngd under perioder, inte minst efter längre hastig uppgång.


Cisco Systems

Logotyp för Cisco

Cisco är ett enormt teknikbolag med ett marknadsvärde på flera hundra miljarder dollar. Bolaget grundades i USA och har sitt huvudkontor i Silicon Valley, Kalifornien. Det är inte ett regelrätt cybersäkerhetsbolag, utan ett IT-konglomerat med många olika verksamhetsområden, såsom:

  • Datornätverk – kabelanslutning, trådlöst och mobilt.
  • Kommunikation – Video, röstsamtal med mera.
  • Internet of Things.
  • Data center.
  • Säkerhetslösningar.

Enkelt förklarat kan man säga att Cisco är en leverantör av alla delar av ett IT-system för stora och små- och medelstora företag. En stor del av deras produkter består av hårdvara för nätverk hos stora företag. Cybersäkerhetsdelen är den snabbast växande delen av Ciscos verksamhet. En stor del av tillväxten på det området har skett genom investeringar och förvärv.

Ciscos aktie har en stökig historia sedan de börsnoterades 1990. De hade i princip 10 år av explosionsartad tillväxt tills aktien kulminerade på IT-boomens topp, för att sedan krascha som så många andra teknikföretag under IT-kraschen. Under en tid var Cisco det högst värderade företaget i värden med ett börsvärde på en bra bit över 500 miljarder dollar år 2000.

Om du vill investera i ett stort IT-företag med ett bra utgångsläge för att ta del av den förväntade tillväxten i cybersäkerhetssektorn så kan Cisco vara ett intressant alternativ. De har dessutom en fin streak av utdelningar de senaste 10 åren och har höjt sin utdelning för varje år sedan de började dela ut 2011.


FireEye

Logotyp för FireEye

FireEye är ett förhållandevis litet bolag inriktat helt och håller på cybersäkerhet. Bolaget grundades 2004 och har sitt säte i Kalifornien. FireEye börsnoterades på Nasdaq 2013 och aktien handlades till $20, vilket sedan snabbt ökade, för att längre fram plana ut. Aktien har haft en ganska tråkig, nedåt- och sidledes rörelse under ett antal år sedan dess.

FireEye:s produkter är helhetslösningar för företag, som gör det möjligt att kunna upptäcka och stoppa hot, samt analysera och övervaka hela den digitala verksamheten. Bland kunderna finns många företag och myndigheter med känsliga system som behöver skyddas, till exempel:

  • University of South Carolina
  • Penn State Health Milton S. Hershey Medical Center
  • Vodafone Australia
  • Singapore Press Holdings

FireEye har en hel del större konkurrenter, kanske I första hand storbolagen som Cisco och Fortinet som erbjuder liknande produkter och tjänster. Det kanske är anledningen till att FireEye har haft svårt att öka sin omsättning i samma takt som flera andra aktörer i branschen. Annan kritik mot FireEye är att deras tjänster inte har hängt med i utvecklingen. De har historiskt i första hand haft en brandväggslösning, med hårdvarukomponenter inblandade. När alltmer av cybersäkerhet handlar om molnet så har FireEye halkat efter, även om de givetvis strävar efter att vara relevanta även här.

För att en vändning skulle kunna ske, och för att FireEye skulle se intressant ut ur ett investerarperspektiv skulle det vara angenämt att få se en ökning av nya kunder, omsättning och en övertygande vision om framtiden.


F-Secure

Logotyp för F-Secure

Ett börsnoterat bolag som till skillnad från många andra på listan inte är baserat i USA och Kalifornien. F-Secure grundades nämligen i Finland 1988. Sedan dess har de vuxit och är numera ett multinationellt bolag noterat på Helsingforsbörsen.

F-Secure erbjuder cybersäkerhetslösningar både för privatpersoner och företag. De har ett brett utbud av tjänster och många smarta gratistester där användare kan testa sin säkerhet. Med lång erfarenhet i branschen är F-Secure ett populärt val som många trogna kunder litar på och de har vunnit en lång rad utmärkelser för deras IT-skydd.

Jämfört med de stora amerikanska företagen så är F-Secure en liten spelare på marknaden. De har ingen imponerande explosiv tillväxt som många av säkerhetsföretagen i Silicon Valley, men å andra sidan har F-Secure varit ett lönsamt företag sedan många år tillbaka, till skillnad från de flesta amerikanska bolagen.

Den huvudsakliga marknaden för F-Secure är Norden och övriga Europa, men de har även kunder i Nordamerika och andra delar av världen. Nästan hälften av omsättningen för F-Secure kommer från produkter riktade direkt till konsumenter, alltså privatpersoner.

Vid en första anblick känns F-Secure som ett bolag med risk att halka efter lite, i takt med att storbolagen på andra sidan Atlanten plockar åt sig marknadsandelar. F-Secure har inte riktigt lyckats hitta momentum i sin tillväxt. Till sin fördel har de dock sin långa erfarenhet, en väl etablerad produkt i Europa och en förmåga att leverera någorlunda stadig vinst.


NortonLifeLock

Logotyp för NortonLifeLock

NortinLifeLock är ett anti-virus- och cybersäkerhetsföretag med en lång historia. De gick tidigare under namnet Symantec och är kanske mest kända för sin anti-virusmjukvara. Det är ett amerikanskt bolag med bas i Arizona och etablerades 1982. De börsnoterades redan 1989 och fick en initial värdering på cirka $16,5 miljoner. Genom decennierna växte de sedan till att bli ett av de ledande företagen i branschen och ett teknikbolag värderat till många miljarder dollar.

NortonLifeLock är världsledande när det gäller cybersäkerhet riktat mot konsumenter. De har över 80 miljoner användare och är närvarande i över 150 länder. De erbjuder en mängd olika säkerhetspaket, skräddarsydda för olika användartyper. Deras tjänster är som de flesta i branschen, prenumerationsbaserade, vilket är attraktivt ur ett företags- och investerarperspektiv.

En del av utmaningarna för ett företag som NortonLifeLock är att konvertera gratisanvändare, till betalande prenumeranter. De har ungefär 30 miljoner kunder som enbart använder deras mest basala produkter, som är helt kostnadsfria.

Det är ingen imponerande tillväxt att tala om, även om det tycks gå i vågor och variera. Aktiekursen för NortonLifeLock har gått väldigt mycket upp och ner, precis som deras tillväxt i form av omsättning och nya användare. Överlag känns det som att det är lättare att övertyga företag om vikten av ett fullgott IT-skydd, medan privatpersoner inte är beredda att betala för det i samma utsträckning. Utvecklingen ligger i linje med den vi ser för F-Secure som ju också riktar sig mer mot konsumenter.

Om du tror att framtiden bär med sig ett större säkerhetstänk bland privatpersoner, och en ökad betalningsvilja så är NortonLifeLock ett intressant bolag. De är det stora uppenbara företaget som med sin enorma närvaro och etablerade varumärke har möjlighet att kapitalisera på detta i så fall.


Eyeonid

Logotyp för Eyeonid

Sist på den här listan, och faktiskt också minst, är det lilla svenska bolaget Eyeonid Group. Företaget är noterat på Nordic SME som är en börs för små tillväxtbolag. Eyeonid grundades 2015 och är verksamma inom ID-skydd. De har en lösning som ska fungera proaktivt som skydd mot ID-kapningar. Det är ett problem som det talas om ibland här i Sverige, men som är ett ökande problem globalt.

Eyeonid riktar sig mot företag som använder sig av molnbaserade tjänster med många kunder, som potentiellt löper risk för ID-kapningar på plattformen. Typiska branscher innefattar:

  • Bank- och försäkring
  • E-handel
  • Telekom

Bland deras kunder hittar vi till exempel:

  • Elkjøp nordic (i Sverige mer kända som Elgiganten)
  • Telenor
  • SkimSafe – En samarbetspartner inom anti-bedrägeri

Eyeonid har inte uppvisat någon imponerande tillväxt hittills och det verkar inte strömma in nya kunder. De har dock gjort ett par förvärv på senare tid och byggt ut sitt utbud av tjänster, vilket kan leda till intressanta möjligheter längre fram.

Efterfrågan kommer sannolikt att öka i takt med att världen fortsätter digitaliseras och bedragare ständigt letar nya möjligheter. Eyeonid är ett väldigt litet bolag med ganska låg omsättning på aktien så bär med dig det om du tänker investera i bolaget. Det kan vara ett intressant bet på framtiden med stor potential, men samtidigt hög risk då väldigt mycket måste gå rätt för att Eyeonid ska kunna ha några resultat att visa upp.


Företag med en del av verksamheten inom cybersäkerhet

Det finns en hel del storbolag som har egna satsningar på cybersäkerhet. Dels de stora teknikbolagen som:

  • Alphabet
  • Microsoft
  • Samsung

Därutöver är cybersäkerhet och konstruktionen av olika system som är säkra mot intrång viktiga inom försvaret och relaterade verksamheter. Därför har flera bolag inom försvarsindustrin en verksamhetsdel inom cybersäkerhet, till exempel:

  • SAAB
  • BAE Systems
  • CACI International

Finns det någon fond inom cybersäkerhet?

Ja, det finns både vanliga fonder och börshandlade fonder som fokuserar på bolag inom cybersäkerhet. Här är tre av dessa.

Allianz Cyber Security AT

En populär fond är Allianz Cyber Security AT. Du handlar fonden billigast hos SAVR. Fonden investerar i flera av de största IT-säkerhetsföretagen som CrowdStrike, Okta, Zscaler och Fortinet.

Utöver dessa innehåller fonden även stora teknikbolag vars huvudsakliga verksamhet är annan, men som definitivt har delar i verksamheten inom cybersäkerhet, däribland Samsung Electronics, Microsoft och Alphabet.

iShares Digital Security UCITS ETF

Det finns även börshandlade fonder (ETF) med fokus på cybersäkerhet. Det går tyvärr inte handla ETF från marknader utanför Europa. Men en av de allra största börshandlade fonderna med inriktning på cybersäkerhet är iShares Digital Security UCITS ETF. Den går att handla inom Europa och har en bra bit över 100 olika innehav från en mängd olika marknader runt om i världen. Du kan se hela innehavet i iShares Digital Security här.

ETFMG Prime Cyber Security ETF

En annan väldigt bred och diversifierad ETF är annars ETFMG Prime Cyber Security ETF. Den handlas dock endast över den amerikanska börsen och är faktiskt den första börshandlade fonden som inriktar sig just på cybersäkerhet och relaterade branscher. I fonden finns många innehav spridda över flera olika marknader, bland annat:

  • Absolute Software
  • F-Secure
  • Radware
  • FFRI Security
  • Ultra Electronics Holdings
  • CrowdStrike

Onoterade företag inom cybersäkerhet

Det finns givetvis många bolag i branschen som inte handlas över börsen. Här är två svenska framstående cybersäkerhetsföretag som kan vara kul att känna till.

Yubico

Det här är ett svenskgrundat företag med väldigt gott rykte inom IT-världen. Bolaget grundades av Stina Ehrensvärd 2007, som fortfarande är VD. De har kontor både hemma i Stockholm och i USA. Tyvärr är Yubico inte noterat på börsen, vilket gör det svåråtkomligt som investerare.

De har flera riktigt bra lösningar för säkra inloggningar, såsom deras YubiKey och olika lösningar för både stora och mindre företag.

BehavioSec

Ett annat teknikföretag grundat i Sverige. Även dessa onoterade, men värda att nämna. BehavioSec grundades 2008 med en produkt som möjliggör för företag att identifiera personer digitalt, med hög precision i realtid. De har vunnit flera utmärkelser bland annat för lösningar inom biometri och produkter för finansiella tjänster. BehavioSec har en del samarbeten med andra stora bolag som är med på den här listan såsom Cisco och Ping Identity.

Ett intressant och framgångsrikt bolag som tyvärr, än så länge, inte är så lätt att investera i då det inte är börsnoterat.

Källor

Till den här artikeln har många olika källor använts, framförallt de olika företagens egna hemsidor för information om verksamheten och deras produkter. Andra källor innefattar:

https://www.cisco.com/c/en_dz/about/blog-africa/2017/8-things-you-didnt-know-about-Cisco.html

https://www.fool.com/investing/2021/06/02/is-fireeye-stock-a-buy/

https://etfmg.com/funds/hack/

https://www.agcs.allianz.com/news-and-insights/reports/cyber-risk-trends-2020.html

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg