Hur kan man investera i silver 2022?


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Råvaran och ädelmetallen silver har genom historien varit eftertraktad av människan. Den fungerar som ett värdebevarande medel, precis som guld. Men silver är också användbart inom industrin, inte minst i tekniksektorn. Det används till exempel i batterier, kretskort och ibland i tillverkning av solceller. För att inte nämna dess funktion inom smyckesindustrin. I den här artikeln tittar vi på några av de sätt som finns för dig som vill investera i råvaran silver.

Silvertackor för investering

Just nu ett bra erbjudande för nya investerare hos SaveLend:

Logotyp för SaveLend
  • Få 200 kr om du investerar 5 000 kr
  • Få 400 kr om du investerar 10 000 kr
  • Få 600 kr om du investerar över 20 000 kr

Du behöver inte göra något särskilt för att få bonusen, förutom att gå via länken nedan. När du satt in ditt belopp kommer du att få in bonusen automatiskt på ditt konto kort därefter.

Varför investera i silver?

Det finns flera anledningar till att investera i silver. Några av de vanligaste är dessa:

  • Ett skydd mot inflation. Många söker sig till ädelmetaller som guld och silver, under tider då inflationen är eller riskerar att bli hög.
  • Spekulation i priset. Ibland uppstår situationer då silver är undervärderat i förhållande till andra tillgångar, antingen guld eller andra råvaror, eller till aktiemarknaden. Då kan det finns möjlighet att kortsiktigt investera i silverpriset.
  • En konkret tillgång. I en värld där mycket värde bygger på förhoppningar och spekulation, är en fördel med en ädelmetall som silver, att den är något påtagligt och konkret. Det finns en begränsad mängd silver på jorden och det är en eftertraktad och användbar metall.

För investeringar rekommenderar jag följande tjänster. Avanza och Nordnet för aktiehandel och vissa billiga indexfonder. SAVR (läs recension) för bästa pris på de flesta aktivt förvaltade fonderna. SigmaStocks (läs recension) för passivt investerande i aktier.

Öppna gratis konto hos:

Vad är det bästa sättet att investera i silver?

I den här artikeln går vi igenom en mängd olika sätt som du kan investera i silver. Men en kort sammanfattning av de bästa sätten är:

En annan möjlighet är att gå via en CFD-mäklare, för kortsiktiga trades inom råvaror som silver. Läs mer om handelsplattformen eToro där du kan handla med denna typ av produkter, eller kolla in deras hemsida för mer information om hur det fungerar.

Hur investerar man i silver?

Det finns flera olika sätt att gå till väga för att investera i silver. Här går vi igenom de vanligaste.

Investera i silver genom certifikat

Fördelar med certifikat:

  • Enkelt att köpa och sälja
  • Du kan spekulera i både upp- och nedgång
  • Du kan handla med hävstång

Nackdelar med certifikat

  • Du äger inte det underliggande
  • Courtaget är dyrt om du handlar för små summor
  • Hävstång kan innebära hög risk

Det finns börshandlade produkter, så kallade certifikat, som följer priset på silver. Om spotpriset på silver går upp 2% så kommer certifikatet att gå upp lika mycket.

Denna typ av certifikat går även att handla med hävstång, till exempel Bull Silver X5. Då rör sig priset på certifikatet fem gånger så mycket som silverpriset på marknaden. Detta innebär såklart högre risk, eftersom det också går ner fem gånger så mycket om priset går ner.

Förutom Bull-certifikat så finns det så kallade Bear-certifikat som istället används för att spekulera i att silverpriset går ner. Då går silvercertifikatet upp om silverpriset går ner, och tvärtom. Även dessa går att handla både med och utan hävstång.

Om du ska handla med börshandlade produkter som dessa, är det viktigt att du förstår hur de fungerar. Det är till exempel inte rekommenderat att hålla certifikat med hävstång under en längre tid, eftersom de har en urholkningseffekt. För att hålla över längre tid är ett certifikat utan hävstång oftast bättre i så fall.

Investera i silver genom en ETC

Fördelar med att investera i silver genom en ETC:

  • Enkelt att handla
  • Uppbackat till viss del av fysiskt silver

Nackdelar med att investera i silver genom en ETC:

  • Ofta inte helt uppbackat av fysiskt silver
  • Courtage och avgifter

En Exchange Traded Commodity (ETC) är en typ av certifikat som handlas över börsen. Dessa ger dig möjlighet att komma åt råvarumarknaden på ett enkelt sätt och till exempel investera i silver. På många sätt liknar de ETF:er och handlas över börsen.

Det som gör ETC:er unika är att de är uppbackade med en viss del av den fysiska råvaran som säkerhet. Det innebär dock inte alltid att en silver-ETC alltid är helt och hållet backad av fysiskt silver i ett valv, utan en del av innehavet är förmodligen en form av kredit med en andel silver som säkerhet. Olika ETC:er har olika regler för hur stor del av innehavet som är uppbackat av råvaran, vilket gör produkten ganska komplicerad att förstå helt och hållet.

Några exempel på silver ETC:er är:

Investera i silver genom ETF:er

Tyvärr går det inte längre att investera i amerikanska ETF:er i Sverige, så det är svårt att komma åt dessa börshandlade fonder.

Det finns börshandlade fonder (ETF) som är inriktade på silver. En av de mest populära sådana är iShares Silver Trust (SLV). Det går som sagt tyvärr inte att köpa dessa hos svenska mäklare längre, på grund av regelverk inom EU som påverkar alla nordamerikanska ETF:er.

Investera i silveraktier

Fördelar med silveraktier

  • Enkelt att handla
  • Kan ofta gå upp kraftigt om silverpriset går upp
  • Många bolag att välja på

Nackdelar med silveraktier

  • Risk både att silverpriset går ner och att bolaget levererar dåligt
  • Utländska aktier med valutarisk
  • Kräver jobb om du vill sätta dig in i bolagets verksamhet ordentligt

Ett annat populärt sätt att investera i silver, är genom att köpa aktier i silverbolag. Det handlar vanligtvis om bolag som äger, driver och utvinner silver och andra ädelmetaller ur gruvor. Många av dessa handlas på den amerikanska, eller kanadensiska börsen. Några populära silveraktier är:

Förutom bolagen som äger silvergruvor finns det så kallade ”metal streaming companies”, eller ädelmetallströmmande företag. Deras affärsmodell går ut på att de har avtal med gruvbolag om att köpa de ädelmetaller som produceras i gruvan till ett förbestämt pris. Det kan till exempel handla om gruvor som inte huvudsakligen är ute efter ädelmetaller, men som ofta får upp det som en ”biprodukt”. Ofta handlar det både om guld och silver hos dessa bolag. Några vanliga bolag inom ädelmetallstreaming är:

Investera i silver genom fonder

Fördelar med att investera i silver genom fonder:

  • Enkelt sätt att få bred exponering mot silver
  • Lätt att spara långsiktigt eller månadsspara
  • Professionell förvaltning

Nackdelar med att investera i silver genom fonder:

  • Förvaltningsavgifter
  • Svårt att ha koll på exakta innehaven
  • Tar flera handelsdagar att köpa eller sälja

Förutom att köpa aktier direkt, finns det fonder som har ädelmetaller i fokus. En populär sådan här hemma i Sverige är fonden AuAg Silver bullet. Om du vill investera i AuAg Silver Bullet rekommenderar vi att du gör det via SAVR. Där är avgiften för fonden betydligt billigare:

FondMäklareAvgift
AuAg Silver BulletAvanza1,50%
AuAg Silver BulletNordnet1,40%
AuAg Silver BulletSAVR0,89%

Du kan enkelt öppna ett gratis konto hos SAVR här, och spara in stora pengar på fondavgifter i många populära fonder.

I fonden finns i huvudsak aktier i silverbolag och många av de som vi nämnde ovan är med i fonden. Deras största innehav är bland annat:

  • Pan American Silver
  • First Majestic Silver
  • Hecla Mining

Köpa fysiskt silver

Silvertackor som används för investering

Fördelar med att köpa fysiskt silver:

  • Du äger silvret helt själv och 1kg är alltid 1 kg, oavsett prisrörelser
  • Konkret produkt som ger nöje att äga

Nackdelar med att köpa fysiskt silver:

  • Stor spread mellan priset för att köpa och sälja
  • Måste förvaras säkert
  • Tidskrävande och komplicerat att sälja

Ett annat uppenbart sätt att investera i silver, är genom att köpa fysiskt silver. Vanligtvis köper du silver i form av tackor på till exempel 100 gram, 1000 gram eller 5000 gram. Även silvermynt i olika former är vanligt förekommande.

Investeringssilver har vanligen en renhetsgrad på 999,9 tusendelar, eller 99,99%. För vanliga silversmycken som du köper hos en smyckeshandlare är renheten ofta betydligt lägre. Därför brukar man skilja på investeringssilver och vanliga silversmycken.

På nätet finns ett flertal guld- och silverhandlare där du både kan köpa och sälja silver.

Är silver en bra investering?

Historiskt har silverpriset varit väldigt volatilt, det vill säga det har rört sig mycket upp och ner. Periodvis har det spekulerats enormt mycket i silver vilket har fått priset att skjuta i höjden. Efter kraftiga uppgångar har det sedan fallit.

Graf över silverpriset

Eftersom silver är en eftertraktad och användbar råvara, som dessutom finns i begränsad tillgång, kommer den inte att bli värdelös. Även om det uppstått bubblor i silverpriset genom historien, har silvret ändå återhämtat sig varje gång efter ett fall. Att äga fysiskt silver till exempel, är därför en trygghet och ett skydd mot inflation som du vet består över tid.

Kortsiktigt är silver volatilt och det kan vara svårt att avgöra om priset ska gå upp eller ner. Det går åtminstone att argumentera för att silver borde värderas högre ju mer nya pengar som tillkommer i ekonomin. Under senare tid har centralbanker, inte minst i USA, ökat penningmängden enormt. Huruvida silver är över- eller undervärderat i förhållande till den situationen som råder när du läser det här, är upp till dig att avgöra.

Sammanfattning

Det finns många sätt att investera i silver. Enklast är att köpa certifikat som följer silverpriset, eller köpa aktier eller en fond i som investerar i silverbolag. För den som verkligen vill äga och hålla silver länge är fysiskt silver ett alternativ.

Silver är volatilt och har historiskt rört sig mycket upp och ner i pris. Huruvida investering i silver är en bra investering för framtiden är svårt att säga. Men det är en populär investeringsform för den som vill ha ett skydd mot inflation.

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg