Hur kan man investera i silver 2021?


InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar.

RÄvaran och Àdelmetallen silver har genom historien varit eftertraktad av mÀnniskan. Den fungerar som ett vÀrdebevarande medel, precis som guld. Men silver Àr ocksÄ anvÀndbart inom industrin, inte minst i tekniksektorn. Det anvÀnds till exempel i batterier, kretskort och ibland i tillverkning av solceller. För att inte nÀmna dess funktion inom smyckesindustrin. I den hÀr artikeln tittar vi pÄ nÄgra av de sÀtt som finns för dig som vill investera i rÄvaran silver.

Silvertackor för investering

Varför investera i silver?

Det finns flera anledningar till att investera i silver. NÄgra av de vanligaste Àr dessa:

 • Ett skydd mot inflation. MĂ„nga söker sig till Ă€delmetaller som guld och silver, under tider dĂ„ inflationen Ă€r eller riskerar att bli hög.
 • Spekulation i priset. Ibland uppstĂ„r situationer dĂ„ silver Ă€r undervĂ€rderat i förhĂ„llande till andra tillgĂ„ngar, antingen guld eller andra rĂ„varor, eller till aktiemarknaden. DĂ„ kan det finns möjlighet att kortsiktigt investera i silverpriset.
 • En konkret tillgĂ„ng. I en vĂ€rld dĂ€r mycket vĂ€rde bygger pĂ„ förhoppningar och spekulation, Ă€r en fördel med en Ă€delmetall som silver, att den Ă€r nĂ„got pĂ„tagligt och konkret. Det finns en begrĂ€nsad mĂ€ngd silver pĂ„ jorden och det Ă€r en eftertraktad och anvĂ€ndbar metall.

För investeringar rekommenderar jag följande tjÀnster. Avanza och Nordnet för aktiehandel och vissa billiga indexfonder. SAVR (lÀs recension) för bÀsta pris pÄ de flesta aktivt förvaltade fonderna. SigmaStocks (lÀs recension) för passivt investerande i aktier.

Öppna gratis konto hos:

Vad Àr det bÀsta sÀttet att investera i silver?

I den hÀr artikeln gÄr vi igenom en mÀngd olika sÀtt som du kan investera i silver. Men en kort sammanfattning av de bÀsta sÀtten Àr:

 • Silveraktier och fonder – Enkelt sĂ€tt att investera i silver över börsen
 • Trackercertifikat – Enkelt sĂ€tt för den som kortsiktigt vill spekulera i upp- eller nedgĂ„ng i silverpriset
 • Fysiskt silver – Ett vĂ€ldigt konkret sĂ€tt att Ă€ga silver för att till exempel skydda sig mot inflation

Hur investerar man i silver?

Det finns flera olika sÀtt att gÄ till vÀga för att investera i silver. HÀr gÄr vi igenom de vanligaste.

Investera i silver genom certifikat

Fördelar med certifikat:

 • Enkelt att köpa och sĂ€lja
 • Du kan spekulera i bĂ„de upp- och nedgĂ„ng
 • Du kan handla med hĂ€vstĂ„ng

Nackdelar med certifikat

 • Du Ă€ger inte det underliggande
 • Courtaget Ă€r dyrt om du handlar för smĂ„ summor
 • HĂ€vstĂ„ng kan innebĂ€ra hög risk

Det finns börshandlade produkter, sÄ kallade certifikat, som följer priset pÄ silver. Om spotpriset pÄ silver gÄr upp 2% sÄ kommer certifikatet att gÄ upp lika mycket.

Denna typ av certifikat gÄr Àven att handla med hÀvstÄng, till exempel Bull Silver X5. DÄ rör sig priset pÄ certifikatet fem gÄnger sÄ mycket som silverpriset pÄ marknaden. Detta innebÀr sÄklart högre risk, eftersom det ocksÄ gÄr ner fem gÄnger sÄ mycket om priset gÄr ner.

Förutom Bull-certifikat sĂ„ finns det sĂ„ kallade Bear-certifikat som istĂ€llet anvĂ€nds för att spekulera i att silverpriset gĂ„r ner. DĂ„ gĂ„r silvercertifikatet upp om silverpriset gĂ„r ner, och tvĂ€rtom. Även dessa gĂ„r att handla bĂ„de med och utan hĂ€vstĂ„ng.

Om du ska handla med börshandlade produkter som dessa, Àr det viktigt att du förstÄr hur de fungerar. Det Àr till exempel inte rekommenderat att hÄlla certifikat med hÀvstÄng under en lÀngre tid, eftersom de har en urholkningseffekt. För att hÄlla över lÀngre tid Àr ett certifikat utan hÀvstÄng oftast bÀttre i sÄ fall.

Investera i silver genom en ETC

Fördelar med att investera i silver genom en ETC:

 • Enkelt att handla
 • Uppbackat till viss del av fysiskt silver

Nackdelar med att investera i silver genom en ETC:

 • Ofta inte helt uppbackat av fysiskt silver
 • Courtage och avgifter

En Exchange Traded Commodity (ETC) Àr en typ av certifikat som handlas över börsen. Dessa ger dig möjlighet att komma Ät rÄvarumarknaden pÄ ett enkelt sÀtt och till exempel investera i silver. PÄ mÄnga sÀtt liknar de ETF:er och handlas över börsen.

Det som gör ETC:er unika Àr att de Àr uppbackade med en viss del av den fysiska rÄvaran som sÀkerhet. Det innebÀr dock inte alltid att en silver-ETC alltid Àr helt och hÄllet backad av fysiskt silver i ett valv, utan en del av innehavet Àr förmodligen en form av kredit med en andel silver som sÀkerhet. Olika ETC:er har olika regler för hur stor del av innehavet som Àr uppbackat av rÄvaran, vilket gör produkten ganska komplicerad att förstÄ helt och hÄllet.

NÄgra exempel pÄ silver ETC:er Àr:

Investera i silver genom ETF:er

TyvÀrr gÄr det inte lÀngre att investera i amerikanska ETF:er i Sverige, sÄ det Àr svÄrt att komma Ät dessa börshandlade fonder.

Det finns börshandlade fonder (ETF) som Àr inriktade pÄ silver. En av de mest populÀra sÄdana Àr iShares Silver Trust (SLV). Det gÄr som sagt tyvÀrr inte att köpa dessa hos svenska mÀklare lÀngre, pÄ grund av regelverk inom EU som pÄverkar alla nordamerikanska ETF:er.

Investera i silveraktier

Fördelar med silveraktier

 • Enkelt att handla
 • Kan ofta gĂ„ upp kraftigt om silverpriset gĂ„r upp
 • MĂ„nga bolag att vĂ€lja pĂ„

Nackdelar med silveraktier

 • Risk bĂ„de att silverpriset gĂ„r ner och att bolaget levererar dĂ„ligt
 • UtlĂ€ndska aktier med valutarisk
 • KrĂ€ver jobb om du vill sĂ€tta dig in i bolagets verksamhet ordentligt

Ett annat populÀrt sÀtt att investera i silver, Àr genom att köpa aktier i silverbolag. Det handlar vanligtvis om bolag som Àger, driver och utvinner silver och andra Àdelmetaller ur gruvor. MÄnga av dessa handlas pÄ den amerikanska, eller kanadensiska börsen. NÄgra populÀra silveraktier Àr:

Förutom bolagen som Ă€ger silvergruvor finns det sĂ„ kallade ”metal streaming companies”, eller Ă€delmetallströmmande företag. Deras affĂ€rsmodell gĂ„r ut pĂ„ att de har avtal med gruvbolag om att köpa de Ă€delmetaller som produceras i gruvan till ett förbestĂ€mt pris. Det kan till exempel handla om gruvor som inte huvudsakligen Ă€r ute efter Ă€delmetaller, men som ofta fĂ„r upp det som en ”biprodukt”. Ofta handlar det bĂ„de om guld och silver hos dessa bolag. NĂ„gra vanliga bolag inom Ă€delmetallstreaming Ă€r:

Investera i silver genom fonder

Fördelar med att investera i silver genom fonder:

 • Enkelt sĂ€tt att fĂ„ bred exponering mot silver
 • LĂ€tt att spara lĂ„ngsiktigt eller mĂ„nadsspara
 • Professionell förvaltning

Nackdelar med att investera i silver genom fonder:

 • Förvaltningsavgifter
 • SvĂ„rt att ha koll pĂ„ exakta innehaven
 • Tar flera handelsdagar att köpa eller sĂ€lja

Förutom att köpa aktier direkt, finns det fonder som har Àdelmetaller i fokus. En populÀr sÄdan hÀr hemma i Sverige Àr fonden AuAg Silver bullet. Om du vill investera i AuAg Silver Bullet rekommenderar vi att du gör det via SAVR. DÀr Àr avgiften för fonden betydligt billigare:

FondMĂ€klareAvgift
AuAg Silver BulletAvanza1,50%
AuAg Silver BulletNordnet1,40%
AuAg Silver BulletSAVR0,89%

Du kan enkelt öppna ett gratis konto hos SAVR hÀr, och spara in stora pengar pÄ fondavgifter i mÄnga populÀra fonder.

I fonden finns i huvudsak aktier i silverbolag och mÄnga av de som vi nÀmnde ovan Àr med i fonden. Deras största innehav Àr bland annat:

 • Pan American Silver
 • First Majestic Silver
 • Hecla Mining

Köpa fysiskt silver

Silvertackor som anvÀnds för investering

Fördelar med att köpa fysiskt silver:

 • Du Ă€ger silvret helt sjĂ€lv och 1kg Ă€r alltid 1 kg, oavsett prisrörelser
 • Konkret produkt som ger nöje att Ă€ga

Nackdelar med att köpa fysiskt silver:

 • Stor spread mellan priset för att köpa och sĂ€lja
 • MĂ„ste förvaras sĂ€kert
 • TidskrĂ€vande och komplicerat att sĂ€lja

Ett annat uppenbart sĂ€tt att investera i silver, Ă€r genom att köpa fysiskt silver. Vanligtvis köper du silver i form av tackor pĂ„ till exempel 100 gram, 1000 gram eller 5000 gram. Även silvermynt i olika former Ă€r vanligt förekommande.

Investeringssilver har vanligen en renhetsgrad pÄ 999,9 tusendelar, eller 99,99%. För vanliga silversmycken som du köper hos en smyckeshandlare Àr renheten ofta betydligt lÀgre. DÀrför brukar man skilja pÄ investeringssilver och vanliga silversmycken.

PÄ nÀtet finns ett flertal guld- och silverhandlare dÀr du bÄde kan köpa och sÀlja silver.

Är silver en bra investering?

Historiskt har silverpriset varit vÀldigt volatilt, det vill sÀga det har rört sig mycket upp och ner. Periodvis har det spekulerats enormt mycket i silver vilket har fÄtt priset att skjuta i höjden. Efter kraftiga uppgÄngar har det sedan fallit.

Graf över silverpriset

Eftersom silver Ă€r en eftertraktad och anvĂ€ndbar rĂ„vara, som dessutom finns i begrĂ€nsad tillgĂ„ng, kommer den inte att bli vĂ€rdelös. Även om det uppstĂ„tt bubblor i silverpriset genom historien, har silvret Ă€ndĂ„ Ă„terhĂ€mtat sig varje gĂ„ng efter ett fall. Att Ă€ga fysiskt silver till exempel, Ă€r dĂ€rför en trygghet och ett skydd mot inflation som du vet bestĂ„r över tid.

Kortsiktigt Àr silver volatilt och det kan vara svÄrt att avgöra om priset ska gÄ upp eller ner. Det gÄr Ätminstone att argumentera för att silver borde vÀrderas högre ju mer nya pengar som tillkommer i ekonomin. Under senare tid har centralbanker, inte minst i USA, ökat penningmÀngden enormt. Huruvida silver Àr över- eller undervÀrderat i förhÄllande till den situationen som rÄder nÀr du lÀser det hÀr, Àr upp till dig att avgöra.

Sammanfattning

Det finns mÄnga sÀtt att investera i silver. Enklast Àr att köpa certifikat som följer silverpriset, eller köpa aktier eller en fond i som investerar i silverbolag. För den som verkligen vill Àga och hÄlla silver lÀnge Àr fysiskt silver ett alternativ.

Silver Àr volatilt och har historiskt rört sig mycket upp och ner i pris. Huruvida investering i silver Àr en bra investering för framtiden Àr svÄrt att sÀga. Men det Àr en populÀr investeringsform för den som vill ha ett skydd mot inflation.

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlÀgg