Köpa Bitcoin i Sverige 2021: Guide till svenska kryptomäklare


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Runt om i världen finns det många mäklare och marknader där man kan handla Bitcoin. Men det kan vara skönt att kunna handla hos ett svenskt företag som sysslar med kryptovalutor. I den här artikeln reder vi ut var du kan köpa Bitcoin i Sverige!

Bitcoinsymbol över staden Guide till Bitcoinmäklare i Sverige

Var är det bäst handla Bitcoin i Sverige?

Vår favoritmäklare i Sverige är BTCSWE. Där kan du handla med Swish till schyssta priser.

Även Trijo är en bra tjänst. De har faktiskt lägre priser, men lite sämre betalningsalternativ.

Kolla även in LocalBitcoins som är ett smart sätt köpa och sälja Bitcoin mellan privatpersoner, inklusive svenskar.

Längre ner i den här artikeln kan du läsa mer om samtliga svenska plattformar där du kan köpa Bitcoin.

Handla Bitcoin direkt eller genom certifikat?

Innan du köper Bitcoin behöver du bestämma dig om du vill köpa kryptovalutan och äga den själv, eller om du vill investera i Bitcoin genom ett certifikat. Det finns fördelar och nackdelar med båda dessa.

Fördelar med att äga Bitcoin själv:

 • Du kontrollerar själv din egendom.
 • Du kan skicka Bitcoin till vem som helst när som helst.
 • Handel är öppen dygnet runt.
 • På vissa ställen kan du betala med Bitcoin.
 • Ingen tredjepartsrisk, såsom att den som utfärdar certifikat får problem.

Fördelar med att investera i Bitcoin genom certifikat:

 • Du kan ha det på ISK och slippa vinstskatt.
 • Valutan finns hos din bank och du logga in med BankID.
 • Det är inte så krångligt och du behöver ingen särskild wallet.

I den här artikeln kommer vi nu att fokusera på möjligheten att köpa Bitcoin från svenska företag, för att själv äga dina coins. Om du istället vill köpa Bitcoin genom certifikat rekommenderar vi Avanza och Nordnet för detta.

Fyra svenska sidor där du kan köpa Bitcoin och en annan möjlighet

Här kan du läsa recensioner om fyra svenska plattformar där du kan handla Bitcoin, samt en annan möjlighet som finns att handla Bitcoin från svenskar.

Vilken svensk mäklare för Bitcoin är billigast?

Vi gjorde en liten jämförelse för att se hur de olika mäklarna stod sig mellan varandra i pris. Vid samma tidpunkt la vi in en order för att se vad slutpriset skulle bli. Vid den tidpunkten var spotpriset på 1 BTC = 26 990 EUR (276 417 SEK)

MäklareOrderPris (SEK)
Spotpris0,1 BTC2764
Trijo0,1 BTC2 764
BTCSWE0,1 BTC2 908
Safello0,1 BTC3 000
Btcx0,1 BTC3 090
(Data hämtad 2021-07-16)

I vår jämförelse var Trijo den billigaste svenska plattformen där du kan köpa Bitcoin.

Det som är värt att tänka på här är att Trijo tar en insättningsavgift, vilket de andra inte gör. Där måste vi lägga på antingen 1,8% eller 5% på priset. Förmodligen finns där även en växlingsavgift från din bank när du sätter in pengarna, eftersom Trijo använder euro som valuta på sin plattform. Därför är det inte säkert att Trijo är billigast av dessa alternativ i slutändan, i synnerhet inte om du betalar med kort. När vi räknade i vårt exempel så konverterade vi Trijos priser från euro till svenska kronor. Den kursen kan förstås också variera från gång till gång. Tänk också på att priserna kan komma att förändras sedan vi kollade detta.

Var kan man köpa Bitcoin med Swish?

De här aktörerna erbjuder möjlighet att betala för Bitcoin med Swish:

BTCSWE – Billigaste Bitcoin i Sverige med Swish

Logotyp BctSwe svensk bitcoin handelsplats

BTCSWE har funnits sedan 2018 och som namnet antyder har de fokus på en sak: Bitcoin (BTC) i Sverige. Deras syfte är helt enkelt att göra handel med Bitcoin trygg och enkelt för vanliga privatpersoner.

BTCSWE drivs av företaget Snowbank AB som är registrerade hos Finansinspektionen. Det innebär god kontroll av verksamheten, men också att du som kund behöver kunna identifiera dig och svara på några frågor om din handel. I registreringsprocessen ingår alltså att du behöver fotografera dig själv och ditt ID.

Hos BTCSWE skapar du enkelt ett användarnamn och lösenord som du sedan snabbt kan logga in med. I deras utbud finns endast Bitcoin, med möjlighet att både köpa och sälja.

Den stora fördelen med BTCSWE som är riktigt bra, är möjligheten att betala med Swish. Det är otroligt enkelt och går snabbt att genomföra affären. Du matar in hur mycket du vill betala i kronor, eller hur mycket BTC du vill köpa. Därefter låses den kursen och du har 10 minuter på dig att slutföra affären.

Screenshot från handel med Bitcoin hos BTCSWE

För att kunna använda BTCSWE för att köpa Bitcoin behöver du:

 • Bitcoin wallet
 • Swish

Det finns mycket gott att säga om BTCSWE. De har visserligen ett ganska begränsat utbud. Men tjänsten är lätt att använda, du kan betala med Swish och de är ett av de billigaste alternativen av de svenska Bitcoin-mäklarna.


Trijo – Billigaste plattform med flera olika valutor

Logotyp för Trijo svensk plattform för att köpa Bitcoin

Trijo har funnits sedan omkring 2017. Idén med företaget var att göra det enklare för vanliga människor att köpa Bitcoin helt enkelt. Där ligger just deras styrka: det är extremt enkelt att handla.

Förutom Bitcoin kan du hos Trijo även köpa Ethereum och Litecoin. De har även som mål att erbjuda handel med flera valutor, vilket sannolikt kommer att komma i framtiden.

Trijo ägs av företaget Ijort Invest AB som är registrerat hos Finansinspektionen. Det innebär att verksamheten sköts enligt de regleringar som finns kring den typ av finansiella tjänster. Det innebär också att det finns vissa säkerhetskrav som du måste uppfylla när du blir kund hos Trijo.

Du behöver skicka in ID och foto på dig själv, lite personlig information samt svara på frågor om hur du tänker använda plattformen. Detta är numera standard för många seriösa företag som bedriver handel med kryptovalutor. I övrigt är Trijo väldigt lätt att använda och du registrerar dig och loggar in med hjälp av BankID.

För att köpa Bitcoin hos Trijo behöver du:

 • Sätta in pengar.
 • Ha en wallet att skicka din Bitcoin till.

Tyvärr är insättningsmöjligheterna ganska begränsade. Du kan välja mellan SEPA banköverföring med en avgift på 1,80%, eller insättning med kort men då kostar det hela 5% i avgift. Detta är det mest negativa med Trijo, då du antingen behöver vänta på banköverföringen, eller betala en hög avgift.

Screenshot från orderläggning hos Bitcoinmäklaren Trijo

I övrigt är Trijo en bra plattform och det känns som att de hela tiden utvecklar sina tjänster. Du kan välja att prenumerera på deras nyhetsbrev, vilket är riktigt bra. Då får du cirka en gång i veckan uppdateringar om vad som händer i Bitcoin- och kryptovärlden.

Allt som allt är Trijo en välfungerande svensk plattform där du kan handla kryptovalutor. Det hade varit trevligt med lägre insättningsavgifter och möjlighet att sätta in pengar snabbt och billigt. Vi rekommenderar Trijo, men föreslår att du håller dig till banköverföring som insättningsmetod.


Btcx – Bra, trygg plattform men dyrast i Sverige

Logotyp för Btcx kryptomäklare

Btcx kan skryta med att vara det första företaget i Sverige som erbjuder handel med Bitcoin. De har funnits ända sedan 2012 och är med andra ord väldigt erfarna när det kommer till kryptovaluta. Btcx är dessutom börsnoterade på First North Stockholm som Goobit Group sedan 5 maj 2021.

Screenshot Btcx handel med Bitcoin och Ethereum

Hos Btcx kan du köpa Bitcoin och Ethereum, samt sälja Bitcoin. De erbjuder en mängd olika betalningsalternativ:

 • Bankgiro
 • SEPA banköverföring
 • Swish
 • Payex
 • Kreditkort

Inloggning sker smidigt med BankID och hela processen fram till köp är väldigt enkel och smidig. De flesta föredrar sannolikt att betala med Swish, vilket är något vi definitivt uppskattar.

Det negativa med Btcx är helt klart priset. De har en stor spread (skillnad mellan köp- och säljpris) och när vi jämförde de svenska alternativen så var Btcx dyrast.


Safello – Bra plattform, smart säkerhet men ganska dyr avgift

Logotyp för Safello

Safello har funnits ett bra tag, faktiskt ända sedan 2013. Även denna sajt är ute efter att underlätta möjligheten att investera i kryptovalutor. Safello Group är ett noterat bolag och handlas på First North Stockholm sedan den 12 maj 2021. De står under Finansinspektionens tillsyn och arbetar aktivt mot bedrägerier, pengatvätt med mera.

Hos Safello kan du köpa och sälja Bitcoin, samt köpa Ethereum. En fördel med Safello är att de erbjuder en mängd olika betalningsalternativ. Enklast för de flesta är förmodligen Swish men de erbjuder även Klarna Bankgiro, Bankgiro och SEPA banköverföring.

Screenshot från handel med Safello

För att handla Bitcoin hos Safello behöver du:

 • BankID
 • Bitcoin wallet

När du köper Bitcoin hos Safello använder de en tvåfaktorsautentisering så att du måste bekräfta inloggning och betalning via engångskod som du får på din e-post. I övrigt krävs det inte att du identifierar dig med ID-kort, utan endast med ditt BankID.

Det som är negativt med Safello är avgiften. De är näst dyrast av samtliga svenska handelsplatser för Bitcoin när vi jämförde.


LocalBitcoins – Peer-to-peer handel med Bitcoin

Logotyp för LocalBitcoins

Till sist har vi valt att även ta med LocalBitcoins i den här guiden, även om företaget inte är baserat i Sverige. Det är faktiskt ett finskt företag som driver den sajten. Däremot erbjuder de dig att köpa Bitcoin lokalt, precis som namnet antyder.

LocalBitcoins är en plattform som gör det möjligt för personer att köpa och sälja Bitcoin mellan varandra. Du kan lägga ut annonser med ditt erbjudande, hur mycket du betalar eller vill sälja Bitcoin för. Om du vill köpa Bitcoin kan du titta på utbudet och se om någon säljer till ett pris du är villig att betala.

Screenshot annonser från LocalBitcoins

Det är säljarna som väljer vilken betalmetod de accepterar. Vanligt är att säljare accepterar Swish. Andra möjligheter som dyker upp är till exempel:

 • PayPal
 • Revolut
 • Kreditkort
 • Banköverföring

LocalBitcoins agerar mellanhand mellan köpare och säljare genom att hålla säljarens Bitcoin. Det förhindrar säljaren från att kunna ta dina pengar utan att skicka över kryptovalutan. Om du väljer att sälja Bitcoin på sajten ska du alltså inte släppa iväg din Bitcoin innan du fått betalt. För ytterligare trygghet kan användarna även lämna feedback på varandra efter avslutade affärer.

För att använda LocalBitcoins behöver du:

 • Ett sätt att betala
 • Ett konto på LocalBitcoins
 • En Bitcoin wallet

En stor fördel med LocalBitcoins är att du kan använda plattformen helt gratis. Det enda som kostar är att lägga upp annonser. Priserna på Bitcoin varierar dock mycket och det är upp till säljare att sätta sina egna priser. De billigaste priserna på LocalBitcoins brukar ligga någonstans i mitten jämfört med de andra svenska handelsplatserna som vi nämnt i den här artikeln.

Det är kanske inte värt att handla Bitcoin regelbundet med Localbitcoins, men det är ett bra initiativ som gör det möjligt för köpare och säljare att på ett tryggt sätt handla av varandra. De har förmodligen tillgång till det bredaste utbudet av betalmetoder eftersom det är upp till säljaren att välja hur de vill ta betalt.


Här kan du se fler artiklar om kryptovaluta!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg