Är det bäst att köpa kryptovalutor genom certifikat eller riktiga coins?


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det finns flera sätt att investera i kryptovalutor. Två av de vanligaste sätten är att antingen köpa andelar i riktiga kryptovalutor och förvara dessa i en wallet, eller att investera i certifikat med exponering mot en kryptovaluta. Här jämför vi dessa olika investeringsmöjligheter!

Kryptovaluta certifikat kontra kryptocoins

Vad är bäst – kryptovaluta genom certifikat eller riktiga coins?

Om du bara vill investera i kryptovaluta för att tjäna pengar på prisutvecklingen, är det för de allra flesta bättre att köpa certifikat. Det är betydligt enklare och framförallt slipper du betala vinstskatt.

Om du istället är väldigt långsiktig och tror att kryptovaluta kommer att ha ett brett användningsområde i framtiden och vill vara med och vara aktiv i ”kryptovärlden” redan nu, bör du överväga att köpa riktiga coins.

Det går förstås att handla både och. Ett tips då är att hålla de riktiga coinsen långsiktigt, medan du kan vara mer aktiv med certifikaten. Det underlättar enormt skattemässigt, och minskar risken att åka på en smäll där.

Om du vill handla altcoins och andra mindre kända valutor behöver du dock leta dig till kryptobörser och handla riktiga coins ändå. Det kan vara lockande eftersom dessa smalare valutor kan ha större uppsida, men då gäller det att själv ha koll på vinstskatten.

Det finns fördelar med båda investeringsformer och vi har listat några av dessa här nedan.


Här är de bästa svenska mäklarna för Bitcoins och några andra kryptovalutor:

Om du vill handla ett bredare utbud av riktiga coins, bör du kolla in de internationella mäklarna:


Ytterligare ett alternativ som finns för handel med kryptovaluta, är att gå via en CFD-handlare. Du kan läsa mer om en populär sådan i vår recension av eToro, eller på deras hemsida!

För och nackdelar med certifikat och riktiga coins

Det finns saker som är bra med både kryptocertifikat och att själv äga valutan. Båda delar har även negativa aspekter. Här några av de viktigaste för- och nackdelarna:

Fördelar med att ha krypto via certifikat

Det finns flera riktigt stora fördelar med att handla krypto via certifikat:

Skatt – Detta är den främsta fördelen. Om du handlar tillgången på ett ISK eller Kapitalförsäkring betalar du en väldigt låg skatt på ditt innehav. Annars är det 30% på vinsten som gäller.

Enkelhet – Du har dina tillgångar hos din mäklare, där du loggar in med BankID. Du behöver inte ha koll på privata nycklar, wallets, transaktionsadresser och så vidare. Det är smidigt och liten risk för att göra något misstag.

Nackdelar med att ha krypto via certifikat

Här är några av de främsta nackdelarna med just certifikat:

Ägandet – Genom att äga certifikat får du exponering mot kryptovalutans värde, men du äger inte själv tillgången. Du kan inte skicka valutan till någon, du kan heller inte staka den, eller använda den till något.

Öppettider – Kryptomarknaden är i vanliga fall alltid öppen, men certifikaten kan endast handlas under börsens öppettider.

Utbudet – Det har börjat dyka upp en hel del olika valutor som certifikat, men det finns otroligt många olika coins som inte går att handla om du bara vill ha certifikat.

Avgifter – Det här gäller egentligen kryptovalutor oavsett hur du handlar dem, men det är i alla fall värt att veta att certifikat handlas till courtage, spread och ofta en liten förvaltningsavgift.

Fördelar med att köpa krypto som riktiga coins

Fördelarna med att köpa och äga riktiga coins blir ju lite grann det motsatta mot certifikaten. Men här är i alla fall några av de stora fördelarna:

Ägandet – Du äger dina coins. Så länge du har koll på dina privata nycklar kan du ha tillgång till valutan när som helst, var som helst. Du kan staka den, låna ut den, skicka den till vem du vill, i vissa fall använda den på decentraliserade applikationer och så vidare. Du drar nytta av allt som kryptovaluta är tänkt att kunna användas till.

Utbudet – Det finns tiotusentals kryptovalutor, NFT:er, spel med mera som du kan handla med och vara delaktig i. Med certifikat är du bunden till att spekulera i prisutvecklingen för ett fåtal utvalda tillgångar.

Nackdelar med att köpa krypto som riktiga coins

Skatt – Helt klart en stor nackdel för de flesta, att du behöver hålla koll din handel, rapportera in och betala 30 procent skatt på vinsten.

Säkerhet – Det kan argumenteras för huruvida riktiga coins eller certifikat har bäst säkerhet. Hur som helst måste du i alla fall själv ta ansvar för dina coins säkerhet om du väljer att äga kryptovaluta på det sättet. Det innebär till exempel att välja rätt mäklare, slå in rätt adresser, ha en wallet som är säker och hålla koll på dina privata nycklar.

Hur fungerar certifikat för kryptovalutor?

Certifikaten handlas över börsen och tillhandahålls av olika företag som utfärdar börshandlade produkter. De huvudsakliga aktörerna med produkter på den svenska marknaden är:

Ett kryptovaluta-certifikat är en börshandlad produkt som oftast har till syfte att följa priset på den underliggande tillgången. Det innebär i praktiken att om du har ett certifikat i Bitcoin, och priset på Bitcoin stiger med 10%, så ska ditt certifikat stiga 10%.

Det finns även vissa så kallade trackers med eller utan hävstång. Detta är Bull & Bear certifikat, som kan användas för att spekulera både i upp- och nedgång. Om du köper ett bear-certifikat i Bitcoin, tjänar du istället pengar om priset på Bitcoin går ner. Om du ska handla produkter med hävstång bör du vara extra noggrann med att se till att du förstår hur de fungerar först.


Här kan du handla certifikat för kryptovalutor:


Varför måste man svara på en massa frågor innan man handlar med certifikat på kryptovaluta?

När du för första gången ska köpa ett certifikat i kryptovaluta hos din bank, brukar du behöva svara på en mängd olika frågor. Detta är att banken vill försäkra sig om att du förstår produkten du handlar med. Det finns alltid risker vid handel med finansiella instrument och eftersom kryptovaluta är en ny tillgångsklass med ytterligare riskfaktorer, är det viktigt att du förstår dessa.

Vilka risker finns vid handel med kryptovaluta genom certifikat?

När du handlar certifikat mot kryptovaluta som underliggande tillgång finns det flera risker som är bra att förstå. Här är några av de viktigaste riskerna att känna till:

  • Marknadsrisk – Tillgången både kan öka och minska i värde. Just kryptovalutor brukar vara väldigt volatila så det kan svänga snabbt.
  • Kreditrisk – Detta gäller vissa börshandlade produkter. Om den som utfärdar instrumentet skulle drabbas av ekonomiska svårigheter kan du i värsta fall ha svårt att få tillbaka dina pengar.
  • Kryptomarknaden – Denna unika marknad är inte reglerad på samma sätt som den traditionella finansiella marknaden. Det innebär bland annat att risken är större för marknadsmanipulation, felaktig prissättning eller bara en allmän svårighet att värdera tillgångarna.

Vilka kryptovalutor går att köpa som certifikat?

I skrivande stund (december 2021), finns följande kryptovalutor att handla som certifikat:

På vilka banker kan man köpa kryptovaluta genom certifikat?

Du kan handla kryptocertifikat hos nischbankerna som handlar med olika börshandlade värdepapper. De vanligaste bankerna för detta i Sverige som vi rekommenderar är Avanza och Nordnet.


Det finns andra sätt att investera i kryptovalutor. Här kan du läsa om att investera i kryptoaktier!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg