Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Om du vill placera dina pengar någonstans där du får ränta, är peer-to-peer lån ett av de mest lönsamma, och enklaste sätten. Jag har testat flera olika aktörer på marknaden, och här är min recension av låneförmedlaren Lendify!
Innehåll
Är Lendify bra för investeringar?
Ja, det finns flera stora fördelar med Lendify som investeringsplattform. Några fördelar är:
- Bra utbud – Många lån att investera i, möjlighet att sprida riskerna.
- Månadsbetalningar – Du får in pengar månadsvis, bra kassaflöde.
- Säkerhet – Lendify är ett välkänt företag med god säkerhet och lång historik.
- Enkelt – Du kan välja mellan automatiska och manuella investeringar, mycket smidigt.
- Andrahandsmarknad – Få ut pengar innan löptiden genom att sälja ditt innehav.
Omdöme om Lendify
Jag har som sagt provat Lendify och har lite pengar investerade på plattformen. Jag är positivt överraskad över hur snabbt det gick att komma igång. På bara någon minut kunde jag öppna ett konto och sätta in pengar med hjälp av BankID och Trustly. En väldigt smidig process, där jag sedan omedelbart kunde sätta pengarna i arbete.
Det finns lite olika möjligheter och inledningsvis visste jag inte riktigt vad jag skulle välja. Så jag provade helt enkelt att göra lite olika investeringar, både manuella och automatiska.
När du först sätter in pengarna hamnar de på ett manuellt konto som heter huvudkonto. Du kan sedan öppna nya konton på nolltid. Då väljer du mellan:
- Autoinvest Lång (längre löptider, högre ränta)
- Autoinvest Kort (kortare löptider, lägre ränta)
- Manuellt konto (du väljer själv ut lån att investera i)
Det som kan kännas avskräckande vid första anblick är att lånen generellt har väldigt lång löptid. Ofta ligger de på mellan 4 och 12 år. Därför är det värt att känna till andrahandsmarknaden, där du alltså kan sälja ditt konto om du skulle vilja få ut pengarna innan löptiden gått ut.
Då säljer du ditt konto till ett pris som oftast är någon procent under dess värde, vilket du måste ha med i beräkningarna. Har du hunnit få in en del betalningar så tjänar du på det, men om du väljer att avsluta en investering omedelbart, kommer det att vara en förlustaffär. Det bästa är förstås att investera pengar som du är redo att hålla investerade över en längre tid.
Räntan varierar en hel del mellan olika lån. De är rörliga och justeras beroende på det som kallas STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate). Enkelt förklarat är det den ränta som bankbranschen i snitt är villig att låna ut till. Ett exempel på hur räntenivåerna för investerare hos Lendify såg ut oktober-november 2021 är:
- Strax under 4 procent för Autoinvest Kort
- Strax under 5 procent för Autoinvest Lång
- Mellan 3,5 – 12 procent för Manuella lån
Värt att notera är att räntesatsen för låntagare varierar ganska mycket, beroende på bland annat deras kreditvärdighet. Därför kan man också överlag säga att lån med högre ränta är mer riskfyllda än lån med lägre ränta.
Min bedömning av Lendify är hur som helst att det är extremt enkelt att använda plattformen. Det är lätt att få in och ta ut pengar, det går snabbt och smidigt att investera dem. Lånen på plattformen ger betydligt högre ränta än ett vanligt bankkonto, men känns betydligt mer riskfria än att investera på börsen.
Du kan se dina förväntade intäkter för varje månad över en lång tid framöver, vilket gör det motiverande att spara, samt enkelt att kalkylera värdet av dina ränteinvesteringar.
De allra flesta lån tickar på av sig själva och räntebetalningarna kommer varje månad. Det är givetvis värt att vara medveten om att investeringar i lån också kommer med en risk. Därför är det också klokt att sprida ut sina låneinvesteringar så mycket som möjligt. I Autinvest-funktionerna får du automatiskt en bred riskspridning.
Investerar du manuellt kan du få lite information om personen som söker lånet, samt välja hur mycket du vill investera i just det lånet. Det dyker ständigt upp nya lån så det är inga problem att sprida ut sina investeringar där heller.
Det är trevligt att ha pengar investerade utanför börsen. Därför är jag väldigt förtjust i Lendify och jag uppskattar deras plattform. Den är enkel att använda och all information du behöver finns tillgänglig. Lendify har även en snabb och effektiv kundservice. Som ny kund kan du även få möjlighet att bli uppringd, om du till exempel behöver hjälp att välja vilken typ av investering som passar dig.
Allt som allt är Lendify en bra investeringsplattform för dig som söker en god avkastning i form av ränta, som är betydligt mindre svängig än börsen.
Hur gör man för att investera hos Lendify?
Det är enkelt och går snabbt att komma igång med investeringar hos Lendify. Såhär gör du:
Steg 1: Öppna konto
Börja med att klicka dig vidare till Lendifys hemsida och öppna ett konto. Du kan identifiera dig snabbt med BankID.
Steg 2: Fyll i uppgifter
När ska öppna ditt konto får du fylla i lite personuppgifter och svara på några frågor om din ekonomi. Detta är standard för alla banker och betalningsinstitut, enligt pengatvättslagen och liknande.
Steg 3: Sätt in pengar
När du registrerat dig har du också fått ett första konto skapat. Du kan enkelt skapa nya konton, anpassade för den typen av investeringar du vill göra (manuella, automatiska). Du kan snabbt föra över pengar mellan dina olika konton.
Sätta in pengar gör du enklast via Trustly. För de flesta banker tar det bara någon minut tills pengarna är på ditt konto.
Vad är Lendify?
Lendify är en marknadsplats för lån. Det kallas ibland för peer-to-peer, eftersom lånen finansieras av fristående aktörer som investerar och får ränta av låntagaren. Det är ett alternativ till att vända sig till banken eller andra långivare.
Lendify grundades 2014, men den officiella lanseringen av plattformen skedde i februari 2015. Företaget har vuxit mycket genom åren och de har finputsat på sin tjänst och lagt till nya detaljer, som till exempel andrahandsmarknaden.
Sedan sommaren 2021 är Lendify en del av Lunar, som är en stor aktör på finansmarknaden i Norden.
Är Lendify säkert?
Lendify uppfyller många kriterier för att kunna klassas som en pålitlig och säker aktör att investera hos. Allt sammantaget, samt med kunskap om Lendifys historiska avkastning, bör Lendify definitivt betraktas som en säker och trygg plattform att investera hos. Här är några av de säkerheter som finns hos Lendify:
Finansinspektionen
Till att börja med har Lendify godkännande från Finansinspektionen som betalningsinstitut. Det innebär att verksamheten råder under tillsyn från myndigheten och lever upp till den höga standard som krävs för detta tillstånd.
Låntagare
När det gäller kraven på låntagare görs en gedigen kontroll och bedömning av kreditvärdigheten hos varje ansökande. Det innebär till exempel att låntagare bedöms av extern part (Upplysningscentralen, UC).
Därutöver har Lendify en egen process för att påminna låntagare att ligga i fas med sina månadsinbetalningar på lånen. De har en mycket god historik när det gäller betalning i tid.
När lån inte betalas i tid, och en låntagare har fyra obetalda avier krävs en inbetalning av lånet, eller så går ärendet vidare till inkasso. Därifrån har låntagaren möjlighet att få en ny avbetalningsplan.
Lendify och säkerhet
Lendify har ett avtal med kredithanteringsföretaget Lowell. Om Lendify skulle hamna i en situation där de inte kan fortsätta verksamheten (t.ex. konkurs), övergår pågående lån till Lowell som driver dessa vidare. Dina investeringar går alltså inte förlorade i en sådan händelse.
De pengar du har likvida på kontot finns på ett separat konto hos Handelsbanken och är avskilda från Lendifys tillgångar.
En extra trygghetsfaktor hos Lendify är deras kreditförlustfond. Den ger alla investerare med Autoinvestkonton, möjlighet att få in sina betalningar i jämn takt, även om en viss låntagare missar en inbetalning. Det kan ses som en extra riskspridning som fördelas över alla investare och ger extra trygghet, och jämnt kassaflöde.
Vilka risker finns i investeringar hos Lendify?
Den största risken med investeringar i privatlån, är såklart om personen inte skulle kunna betala tillbaka sitt lån. Lendify har en gedigen process redan innan ett lån beviljas, för att minimera antalet låntagare som inte kommer att kunna betala av lånen enligt betalningsplanen.
Trots detta räknar Lendify med att det kommer uppstå en liten procent kreditförluster med jämna mellanrum. Ett sätt att tackla detta problem är genom kreditförlustfonden som Lendify använder sig av.
Den används för att jämna ut inbetalningarna från olika lån när du investerar genom Autoinvest. Det är ett smart sätt att justera intäkter så att den förväntade räntan du ska tjäna, kommer att förbli stabil över tid.
Om du investerar manuellt täcks du inte av detta, och kan därför potentiellt löpa större risk att drabbas av försenade återbetalningar och liknande. Detta bör du ha i åtanke när du investerar och till exempel sprida dina placeringar över flera lån. Väljer du lån med högre ränta, måste du ha i åtanke att låntagare sannolikt har en sämre kreditvärdighet, vilket ytterligare höjer risken.
På det stora hela är en investering hos Lendify att betrakta som en ganska stabil lågriskinvestering, förutsatt att du:
- Sprider riskerna mellan många lån.
- Inte enbart siktar in dig på lånen med högst ränta.
Då kommer du med största sannolikhet att få en stadig avkastning varje månad, i linje med den förväntade avkastningen.
Vilka avgifter finns för investerare hos Lendify?
Att öppna ett konto hos Lendify är helt gratis. När du börjar investera finns vissa en serviceavgift som dras från ditt konto.
Serviceavgiften dras automatiskt när låntagaren gör sina inbetalningar. När du får in pengarna på ditt konto är den alltså redan betald.
Hur mycket serviceavgiften hos Lendify ligger på, varierar lite grann beroende på vilken kreditklass lånet har. Den ligger någonstans i ett spann mellan 1,45% och 3,60%. För nya lån hos Lendify ligger snittavgiften på cirka 2,5%.
Utöver detta finns inga andra avgifter i plattformen, och både insättningar och uttag är gratis och smidiga att genomföra. Däremot är det skatt på vinsten för ränteinkomster.
Är det skatt på investeringar i privatlån?
Ja, alla ränteinkomster är skattepliktiga i Sverige. Du betalar 30 procent av dina ränteintäkter i skatt. Detta dras automatiskt av Lendify, som även rapporterar in detta till Skatteverket.
Du kan se din betalda skatt från Lendify i din deklaration.
Hur mycket ränta kan man få hos Lendify?
Det varierar lite vilka räntor som gäller, beroende på ett flertal faktorer. Räntan kan påverkas bland annat av rådande ränteklimat i stort, efterfrågan på lån, utbud av kapital till belåning, med mera.
Det skiljer sig också hur mycket ränta du kan få på dina pengar, beroende på vilka lån du väljer att investera i.
Om du vill använda Autoinvest kan du välja på lån med kortare eller längre löptid. Dessa lån ger bra riskspridning och har många fördelar som ger en stadig avkastning. Här kan du vanligtvis få omkring 4–6 procents ränta.
Med manuella investeringar är spannet ganska brett. Vissa lån ger under 4 procent, medan andra kan ge över 12 procents ränta. Här gäller det dock att förstå riskerna, eftersom skillnaden i ränta beror på låntagarens kreditvärdighet.
Hur mycket måste man investera hos Lendify?
Det finns ingen lägre gräns för din insättning. Jag provade att sätta in 5 kr för att se om det skulle fungera, vilket det gjorde. Det gick även att investera dessa 5 kr i ett lån.
För att få en god riskspridning på ditt investerade kapital är det dock rekommenderat att du sätter in åtminstone ett par tusen kronor, som du fördelar på ett tiotal olika lån, eller att du investerar via Autoinvest.
Sammanfattning
- Allt som allt är Lendify ett väldigt enkelt sätt att investera och tjäna ränta på ditt kapital.
- Plattformen är smidig och den drivs av ett seriöst företag med lång erfarenhet i branschen.
- Det är utmärkt som ett sätt att sprida risken från börsen, genom att ha en del av dina pengar hos Lendify.
- Lendify tenderar att ge en betydligt stadigare intäktsström än många andra investeringsformer, och du får inbetalningar varje månad.
Om du gillade den här artikeln kanske du även vill läsa en recension av SaveLend som är en annan plattform där du kan investera i lån.
För investeringar rekommenderar jag följande tjänster. Avanza och Nordnet för aktiehandel och vissa billiga indexfonder. SAVR (läs recension) för bästa pris på de flesta aktivt förvaltade fonderna. SigmaStocks (läs recension) för passivt investerande i aktier.
Öppna gratis konto hos: