Lenditum recension 2023: En av de nyare långivarna


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Lenditum är en ny tjänst som gör det möjligt för dig att hitta det lån som passar dig allra bäst.  Utan att det krävs mer än en enda kreditupplysning kan du få låneerbjudande från många olika långivare – utan att det kostar dig något.

Recension av låneförmedlaren Lenditum

Är Lenditum bra? (vårt omdöme)

Lenditum framstår som en seriös tjänst som gör det lättare för både privatpersoner och företag att hitta lån med bra villkor. Att det bara krävs en enkel ansökan innan du får erbjudanden om lån är en stor fördel.

De erbjudanden du får är anpassade efter just din situation, och att du kan jämföra olika lån gör att du lättare hittar det som är rätt för dig.

Fördelar

 • Ett brett lånespann, du kan låna 1000-600 000 kronor
 • Möjlighet till företagslån på 20 000-40 000 000 kronor
 • Det går att samla lån
 • Specialistkompetens inom pool- och renoveringslån
 • Bara en kreditupplysning även om du får många låneerbjudanden
 • Du betalar ingen avgift till Lenditum
 • Enkel ansökan och möjlighet att få pengarna snabbt

Nackdelar

 • Eftersom tjänsten är ny finns det inga recensioner och omdömen, vilket kan upplevas som otryggt
 • Lån utan säkerhet har alltid en högre ränta än lån med säkerhet
 • Inte möjligt att ta lån om du har en aktiv skuld hos Kronofogden

Vad är Lenditum?

Lenditum Logo

Lenditum är en jämförelsetjänst för både privatpersoner och företag, som gör det möjligt att hitta de lån som ger just dig bäst villkor. Tjänsten är digital och lätt att använda och omfattar privatlån på upp till 600 000 kronor. Är det ett företagslån du är intresserad av kan du låna upp till 40 000 000 kronor.

För att ansöka om ett lån fyller du dina uppgifter på Lenditums hemsida. Sen skickar de vidare din ansökan till de långivare de samarbetar med, som har möjlighet att ge dig ett låneerbjudande. Alla långivare vet att de är i konkurrens med andra och Lenditum har sett till att pressa ner räntorna.

Så förutom att en fördel med Lenditum är att du kan få erbjudanden från många håll kan du få bättre villkor än om du till exempel själv går till banken och försöker förhandla fram bra lönevillkor.

Väljer du att ta ett lån är det långivaren du tecknar avtal med, lånar pengar från och betalar tillbaka till. Lenditum förmedlar lånen och gör det möjligt för dig att jämföra dem, de lånar inte själva ut några pengar.

Är Lenditum en bank?

Lenditum är inte en bank utan en låneförmedlare och en jämförelsetjänst. Är du inte så insatt kanske det är svårt att förstå skillnaden, eftersom du kan ta lån via Lenditum. Den största skillnaden mellan Lenditum och en bank, är att Lenditum inte är långivare.

De lånar inte ut några pengar utan kan bara förmedla lån andra erbjuder. När du lånar via en bank är det banken själv som lånar ut pengarna. En annan skillnad är vilka tjänster som erbjuds. En bank har normalt ett brett utbud av tjänster.

Förutom att låna pengar där kan du till exempel ha ett bankkonto där du får in din lön, internetbank där du kan betala räkningar och ett sparkonto där du kan ha en liten buffert.

Lenditum erbjuder inga av dessa banktjänster. Det de erbjuder är ett smidigt sätt att jämföra lån, genom att de förmedlar erbjudanden från långivare.

Vilken typ av lån erbjuder Lenditum?

Lenditum erbjuder lån på mellan 1000 och 600 000 kronor till dig som är privatperson. Du kan välja en återbetalningstid på 1-15 år. Du kan också få ett företagslån via Lenditum, som då kan vara på upp till 40 000 000 kronor.

Blancolån

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Det betyder att du inte behöver ha någon borgensman, ha en bostad som används som säkerhet, eller något annat långivaren använder som pant för lånet. Ett blancolån har lite högre ränta än ett lån med säkerhet, eftersom det blir en större risk för långivaren.

Det kan upplevas som negativt, men den här sortens lån har också särskilda fördelar. En av de viktigaste är att du kan använda pengarna till vad du vill. Måste du laga en trasig bil, har veterinärkostnaden  skenat eller vill du bara åka på semester för att få en chans till återhämtning?

Det är du själv som bestämmer vad du ska använda pengarna till. En annan fördel är att ansökningen går snabbt och att du kan få pengarna redan inom några dagar.

Privatlån

Privatlån är i stort sett samma sak som ett blancolån. Det är ett lån utan säkerhet, ett lån som skapats för privatpersoner. Eftersom det inte finns någon säkerhet kan banker och andra långivare vara mer noggranna med vilka krav de ställer på den som vill låna pengar.

Det brukar till exempel vara svårt att få ett privatlån om du har en obetald skuld hos Kronofogden, och därför har Lenditum satt som ett villkor att du inte får ha en skuld där. Med en betalningsanmärkning kan det däremot vara möjligt att få ett lån.

Du behöver också ha en bra kreditvärdighet, som är en sammantagen bedömning av vilken betalningsförmåga du har. När du ansöker om privatlån hos Lenditum får du erbjudanden från många olika långivare, och du kan se vad de har för villkor och räntor innan du bestämmer dig för om du vill ta ett lån. Även om du får många erbjudanden blir det bara en enda kreditupplysning hos UC.

Renoveringslån och lån till pool

Lenditum har valt att specialisera sig på lån för renoveringar och poollån. Att ta ett privatlån för att renovera kan vara en bra affär. Genom renoveringen kan du höja bostadens värde – ibland betydligt mer än vad renoveringen kostar.

På samma sätt kan en pool göra att bostaden upplevs som mer exklusiv och det kan locka fler köpare till sig. Självfallet kan du inte bara ta lån om du funderar på att sälja din bostad, utan det viktigaste är att du har möjlighet att få en bättre bostad och på det sättet höja din livskvalitet.

Möjlighet att samla lån

Förutom att du kan ansöka om nya lån kan du välja att använda dig av Lenditum när du vill samla lån du redan har.

Har du tagit flera mindre lån är det risk att du har sämre villkor och högre ränta än du skulle kunna ha. Samlar du lånen till ett enda lån kan det gynna dig eftersom det brukar vara lättare att få en lägre ränta på ett större lån.

Företagslån

Alla företag kan drabbas av dåliga tider, en period när det är svårt att få det att gå runt. Särskilt när du har ett nytt företag kan det behövas extra kapital för att ha en chans att komma igång på riktigt. Även om det kan kännas tungt att ta ett lån kan det vara vad som behövs för att företaget ska få en riktig chans.

Att göra av med så lite pengar som möjligt lönar sig sällan för företag, det kan krävas investeringar för att det alls ska gå att tjäna pengar på verksamheten.

Som företagare kan du ansöka om ett lån på mellan 20 000 och 40 000 000 kronor. Till skillnad från vad som gäller för Lenditums privatlån kan det krävas en borgensman eller en annan säkerhet för att du ska kunna få ett företagslån.

Fördelen med att använda dig av Lenditum när du behöver ett företagslån är att du får många olika erbjudanden som du kan jämföra och fundera på innan du avgör vilket som blir bäst för ditt företag.

Hur fungerar det att samla lån hos Lenditum?

Vill du samla dina lån hos Lenditum fungerar det precis som när du ska ta ett nytt lån. Den enda skillnaden är att du i ansökningsformuläret fyller i att du vill samla lån. Du kan då välja att ta ett lån som motsvarar storleken på de lån du redan har.

Fördelarna med att ha ett enda lån istället för flera små är att du kan få bättre villkor. Det kan också bli lättare att hålla koll på lånet, att inbetalningar blir gjorda och liknande, vilket kan göra att du slipper påminnelseavgifter och andra onödiga utgifter.

Dessutom ger det dig ett bättre kreditvärde framöver om du bara har ett enda lån. Du kan också välja att samla dina lån och ta ett lån som är större än de lån du redan har, vilket då innebär att du inte bara samlar lånen utan samtidigt också lånar nya pengar.

När du skickat iväg din ansökan får du erbjudanden om lån från olika långivare, och du kan jämföra dem och välja det som verkar bäst för dig.

Vad krävs för att kunna låna hos Lenditum?

Vill du ansöka om ett privatlån måste du vara minst 18 år och du måste ha varit folkbokförd i Sverige minst ett år. Du behöver ha en årsinkomst på 120 000 kronor eller mer och du måste ha varit skuldfri hos Kronofogden i ett år.

Det är inte alla långivare som godkänner betalningsanmärkningar, men vissa gör det. Med en aktiv skuld hos Kronofogden kan du inte ansöka om lån via Lenditum.

Är det istället ett företagslån du är intresserad av måste ditt företag vara registrerat i Sverige och ha varit aktivt i ett halvår eller mer. Företaget behöver vara registrerat som enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag.

För att du ska kunna ansöka om lån måste du ha en ledande roll i företaget, till exempel kan du vara VD eller styrelseledamot. Det kan krävas en borgensman eller säkerhet när du ska ta ett företagslån via Lenditum.

Hur fungerar Lenditum?

På Lenditums hemsida finns ett ansökningsformulär. Där fyller du i hur mycket du vill låna och vilken återbetalningstid du vill ha. Du anger också vad det är du vill låna pengar till. Efter det får du fylla i personuppgifter, uppgifter om inkomst och liknande.

Det är ett enkelt formulär som bara tar ett par minuter att fylla i. När du skickat iväg din ansökan får du erbjudanden från de långivare Lenditum samarbetar med. När du fått dem kan du jämföra dem och fundera på vilket erbjudande som blir bäst för dig.

Efter att du valt att skriva under ett låneavtal kan du för det mesta ha pengarna på ditt konto inom ett par dagar. Det vanligaste är att du får erbjudanden från bankerna inom några sekunder, så hela processen kan gå väldigt snabbt.

Är Lenditum seriöst?

Lenditum har tillstånd från Finansinspektionen för att bedriva sin verksamhet och ägna sig åt kreditförmedling. Finansinspektionen är därför ansvariga för att Lenditum sköter sig, om de inte gör det kommer de förlora sitt tillstånd.

Det är ett bolag vars verksamhet är ny. Även om de finns på Trustpilot har de inte hunnit få några omdömen där, och det kan göra att det känns osäkert för dig som vill låna pengar. När det inte finns några omdömen att luta sig mot kan det bli extra viktigt att titta på andra faktorer.

Vilka långivare samarbetar de till exempel med? I deras lista finns bland annat:

 • Coop
 • Collector bank
 • Wästgöta finans
 • Komplett bank
 • Moank
 • Santander
 • Viaconto

Skulle det finnas tecken på att Lenditum var oseriöst skulle många av dem dra sig ur verksamheten meddetsamma.

Sammantaget finns det inget som tyder på att Lenditum är oseriösa. De har rätt sorts tillstånd och samarbetar med etablerade långivare. Att de inte har fått några omdömen kan förklaras med att deras verksamhet fortfarande är väldigt ny.

Tar Lenditum ut någon avgift?

Nej, Lenditum tar inte ut någon avgift för sin tjänst. Du förbinder dig inte heller att ta ett lån genom att göra en ansökan hos Lenditum. Det är först när du tecknar avtal med en långivare som du blir skyldig att betala avgifter och räntor på lånet – och då är det inte till Lenditum utan till långivaren.

Lenditum får pengar genom att deras långivare betalar en avgift till dem varje gång ett lån förmedlats. Det är inte en avgift som du behöver tänka på, eftersom det inte är du som sak betala den.

Vilka äger Lenditum?

Det är Lenditum AB som står bakom Lenditum. Det är ett nytt bolag som registrerades i juni 2021 och som har sitt säte i Mölndal utanför Göteborg. VD är Joachim Blomdahl.

Vad ska man tänka på när man ansöker om lån hos Lenditum?

När du ska ta ett lån är det alltid bra att först se till att få en bra bild av din ekonomi. Planerar du att ta ett lån med en återbetalningstid som sträcker sig över fler år är det extra viktigt att fundera på hur stor inkomst du tror att du kommer ha.

Det är också bra om du tänker över hur du ska kunna handskas med återbetalningarna om du till exempel blir sjuk eller arbetslös. Det viktigaste är att du gör en budget och på det sättet tydligt kan se om du kommer ha råd att betala tillbaka det lån du vill ta med den inkomst du har nu.

Verkar det inte så kan du välja att ta ett mindre lån. Ett alternativ kan också vara att välja en längre återbetalningstid, så att det blir mindre att betala per månad.

För att få en bild av hur mycket du måste betala varje månad vid olika lånesummor och olika lång återbetalningstid kan du använda det verktyg som finns på Lenditums hemsida.

Det visar vilken ungefärlig kostnad du kan räkna med, och är bra att utgå från i en budget. Exakt vilka villkor du kan få och vilken kostnad det blir vet du inte förrän du gjort en ansökan och får låneerbjudandena.

Sammanfattning

Lenditum är en låneförmedlare och jämförelsetjänst som är enkel att använda sig av. Du fyller i en ansökan online och kan få låneerbjudanden i stort sett meddetsamma.

Även om du får många erbjudanden blir det bara en kreditupplysning hos UC. Du behöver inte betala något till Lenditum för att använda deras tjänst och du förbinder dig inte att teckna ett lån  när du gör en ansökan.

Hos Lenditum kan du ansöka om privatlån på 1000-600 000 kronor, och du kan själv välja hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka.

Med en längre återbetalningstid blir det en lägre månadskostnad. Återbetalningstiden kan vara på 1-15 år. När du tar ett privatlån via Lenditum krävs ingen säkerhet, däremot måste du uppfylla vissa villkor.

Lenditum erbjuder också företagslån, som kan vara på mellan 20 000 och 40 000 000 kronor. För företagslånen kan det krävas en borgensman eller annan säkerhet.

Lenditum Logo

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg