Recension av Alwy 2023: Tjänsten som ger dig stenkoll på din ekonomi


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Nu för tiden är det ofta svårt att ha koll på hela sin ekonomi. Särskilt om du använder flera olika banker och sparplattformar. En smart lösning är då att ha en plats där du har komplett överblick över alla delar av din ekonomi. Det är exakt det som Alwy försöker skapa.

I den här artikeln kommer vi därför kika närmare på just Alwy. En tjänst, vars affärsidé går ut på att göra både sparande och privatekonomi enklare!

Gul bild med texten recension av ekonomitjänsten Alwy

Är Alwy en bra tjänst?

Alwy är en unik tjänst där du kopplar samman dina olika banker och sparplattformar, för att enkelt kunna få överblick över hela din ekonomi.

Du kan sätta sparmål, få stenkoll på dina inkomster och utgifter och snabbt analysera och hitta brister i hur du hanterar dina pengar.

Det kostar inget och komma igång och om du har pengar utspridda på olika håll, är Alwy ett klockrent verktyg som sparar både tid och gör det enkelt att ha koll på dina pengar.

Enligt oss är Alwy en mycket bra tjänst som kan komma väl till pass för många privatpersoner i Sverige. Några av fördelarna är:

 • Enkelt att komma igång, krävs bara Bank-id för att börja.
 • Möjlighet att dela ekonomi och konton med personer som du vill ska ha extra koll.
 • En mycket bra överblick över din ekonomi, som både är tydlig och inkluderar allt.
 • Låga avgifter på fonder.
 • App på mobilen för smidig koll på din ekonomi.

Det finns såklart också vissa delar som inte är fullt så bra:

 • Vissa delar av tjänsten inte helt utvecklade än.
 • Det krävs premium för att få tillgång till allt som Alwy har att erbjuda.

Överlag är Alwy en utmärkt plattform som dessutom har potential att bli ännu bättre, då de konstant utvecklar sitt utbud av tjänster. Det kostar inget att komma igång och är definitivt värt att prova Alwy!

Vad är Alwy?

Alwy Logo

Alwy är en tjänst som hjälper privatpersoner med sin ekonomi på flera olika sätt. Ett par entreprenörer såg att det saknades en helhetsjänst för ekonomi på marknaden.

Idén bakom Alwy är alltså att hjälpa till med ekonomi på alla plan, så att du som privatperson inte ska behöva använda massor av olika tjänster. Sparande, utgiftskoll och en mängd annat i ett, med andra ord.

På många sätt är detta en innovativ tjänst som väljer att prova lite nya vägar. Bland annat låter Alwy alla sina anställda arbeta från valfri plats och på valfri tid. De marknadsför sig också som en verksamhet som hittar nya och nytänkande lösningar till sina kunder.

Kort sagt ett företag som vill sticka ut genom att bygga en lösning för hela privatekonomin på ett nytt och modernt sätt. De som ligger bakom Alwy är bolaget Optimize Savings Sweden.

Är Alwy en säker tjänst?

Information är något som blivit lite av en handelsvara i dessa tider. Många företag online säljer vidare information till andra för att tjäna pengar.

Ett plus med Alwy är att de inte på något sätt handlar med din personliga information. Självklart delar de dock med sig av det som de enligt lag är skyldiga att informera om till myndigheter och så vidare.

En sak som kan göra att du känner dig tryggare är att företaget är godkända av Finansinspektionen.

Alwy har också sett till att kundernas pengar ska vara så säkra som möjligt. Bland annat samarbetar man med ett företag som heter Ewida. De bidrar till att du som kund får ett bättre skydd om till exempel olika företag som hanterar dina pengar skulle gå i konkurs.

För vem passar Alwy?

Vi tror att denna tjänst kan vara till stor hjälp för många. De allra flesta skulle nog gärna få lite bättre koll på sin ekonomi.

Framför allt tror vi att Alwy kan passa dig som ofta oroar dig över pengar. Om du ofta känner att du inte har koll och att kontot ekar tomt fortare än du väntat dig är en tjänst som denna perfekt för att få ordning och struktur.

Vi tror också att Alwy kan komma till stor nytta för den som vill ha hjälp med sitt sparande. Som privatperson kan det vara svårt att veta vilka investeringar som är vettiga för att få pengarna att växa. Även om det aldrig finns några garantier för avkastning kan du öka dina chanser genom att få in någon lite mer kunnig än du själv i bilden.

Så här funkar Alwy

Alwy har flera olika delar i sin tjänst som kan hjälpa dig med din ekonomi. Nedan går vi igenom vad de erbjuder och hur det fungerar.

Screenshot från Alwy, visad i en mobiltelefon

Översikt

Bland annat hjälper tjänsten dig att ta kontroll över din ekonomi. Genom data från din egen bank smart teknik och olika algoritmer får du snart en bild över, vad du lägger pengar på, hur din ekonomi kan se ut i framtiden och vad du borde tänka på.

Genom webbsidan  som Alwy har får du en översikt över hela din ekonomi. Här kan du se hur mycket du har på dina olika konton, samt hur mycket dina investeringar i nuläget är värda. Istället för att ha en app för sina sparkonton och en för sina investeringar får du alltså allt samlat på samma plats.

Utgifter

Du kan också se vilka olika tjänster och abonnemang som löpande drar pengar. Snygg webbdesign med tydliga diagram gör att det blir enkelt att få en överblick av hur din ekonomi ser ut.

På hemsidan får du också dina utgifter kategoriserade. På så vis kan du se hur mycket du har lagt på olika saker som fika, bilverkstaden eller andra kostnader.

Dessa kategorier gör också att det blir enkelt att skapa en budget för varje månad. Du kan smidigt välja hur mycket pengar du vill lägga på saker som kläder eller mat. Dessa siffror uppdateras automatiskt i appen när du för olika köp.

Lån och krediter

En annan bra sak med Alwy är att du kan få enkel hjälp med dina lån och krediter. När du för över din information till tjänsten läser de in alla dina lån med tillhörande räntor. I appen kan du därför se alla lån du har.

Dessutom kan du få hjälp at Alwys samarbetspartners att förhandla om bättre villkor. På så vis finns också chansen att sänka kostnaderna för de pengar du har lånat.

Vad får man med Alwy Premium?

För den som vill ha extra bra koll på sin ekonomi finns också Alwy Premium. Det här är en tjänst som kostar en viss summa varje månad, men som innefattar mer än det som ingår i gratisutbudet.

Med premium ingår bland annat en personlig sparcoach. Det här innebär att du får hjälp direkt med att se över och förbättra din ekonomiska situation.

Ditt sparande kan också bli helt automatiserat. Detta innebär att en summa automatiskt sätts in på det konto eller i de fonder där det ska sparas. På så vis lägger du hela tiden undan pengar, utan att behöva göra något.

Du får också möjlighet till ett billigare sparande i fonder. Detta genom att du får tillbaka de provisioner som bankerna ofta tar när du köper just fonder.

Vilka för- och nackdelar finns det med Alwy

Nedan listar vi några av de saker som vi ser som de allra största fördelarna, men också de nackdelar som finns med tjänsten.

Fördelar

 • Enkelt att komma igång: Det krävs bara att du har ett Bank-ID samt en egen mail för att kunna starta upp med Alwy
 • Allt på samma plats: Du får en oerhört bra överblick över din ekonomi och vad dina största utgifter är, samtidigt som du kan kontrollera ditt sparande.
 • Snygg design: Webbsidan är mycket snyggt framtagen och dessutom oerhört tydlig, för att g dig möljigheten att ta kontroll över dina pengar.
 • Smart och smidig app
Bild på Alwy appen i appstore
Alwy har en smart app som du hittar i App Store.

Nackdelar

 • Ett något mindre företag: Alwy är lite mindre än många andra aktörer på marknaden och dessutom relativt nystartat. Detta kan göra att de saknar resurser på de områden där lite större banker har mer muskler.

Vad kan jag förvänta mig av mitt sparande hos Alwy?

Det du framför allt kan förvänta dig när du sparar via Alwy är att få bättre koll på din ekonomi. Tydligheten är det som sticker ut allra mest och något som gör att det blir enkelt för de flesta att se var pengarna tar vägen.

Det finns såklart inga garantier för att du kommer få mer pengar kvar i slutet på varje månad. Men vi tror att många kan ha stor hjälp av kategoriseringar och budgetar som Alwy använder för att kunna lägga lagom mycket pengar på allt, istället för att slösa.

För en hel del kan en tjänst som Alwy också innebära en större trygghet. När du vet vad du lägger dina pengar på och har kontroll brukar den oro som många känner över sin ekonomi kunna släppa.

Hur mycket tar Alwy i avgift för sina olika tjänster?

En av de absolut största fördelarna är att Alwy inte kostar något om du inte har premiumfunktionen. Det är med andra ord helt gratis att använda tjänsten för att få en bättre överblick över sin ekonomi och det finns inga dolda avgifter.

Om du använder Premiumfunktionen kostar det i skrivande stund 49 kronor per månad. Detta är ett fast pris och även här har man sett till att undvika alla dolda kostnader.

Det finns dock kostnader för vissa saker i själva tjänsten. Om du till exempel ska använda dig av de spartips som finns i Alwy kan det komma att kosta lite av dina pengar. Det kan även vara en tjänst som Alwy får en provision för att förmedla, vilket inte kostar dig något extra.

Vilka funktioner kommer i framtiden?

Som vi varit inne på lite tidigare är Alwy en relativt ny tjänst. Det här innebär att den fortfarande utvecklas och de har flera delar som du som kund kan se fram emot, kommer dyka upp i framtiden.

Bland annat jobbar de på möjligheten att sätta över pengar via snabba tjänster som Swish. I dagsläget går det bara att göra via en banköverföring, vilket tar några dagar.

Ytterligare en funktion som de jobbar med att utveckla är att du själv ska kunna kategorisera dina köp och ändra namn på kategorier. På så vis kommer du kunna göra tjänsten ännu mer personlig och sätta namn på dina utgifter som du själv kopplar till och känner igen.

Vem kan använda Alwy?

Alwy är en tjänst som kan vara till stor hjälp för de flesta. Men det finns vissa krav som du måste uppfylla för att få registrera dig.

Till att börja med behöver du ett mobilt Bank-ID för att kunna ta del av Alwys tjänster. Även om detta är något som de flesta har är det viktigt att nämna.

En annan sak som krävs är att du är över 18 år. För den som är yngre och vill ha koll på sin ekonomi krävs alltså att målsman tar ansvar för pengarna och skapar ett konto.

I övrigt är Alwy kompatibelt med i stort sett alla stora banker och kort. Risken för att det ska finnas några brister i kompabilitet på den fronten är alltså liten.

Alwy och gemensam ekonomi

Om du och din partner har delad ekonomi så finns den möjligheten med tjänsten. Ni kan lägga till så att båda kan se och ha koll på pengarna. Här finns lite olika alternativ att välja.

Det ena valet är att bjuda in personen helt till din egen vy. Då är ni helt enkelt två stycken som ser och har kontroll över den sida som är din ekonomi.

Du kan också välja att skapa en ny vy, där ni bara delar vissa konton. Perfekt för vänner som gemensamt sparar till en resa, eller barn som vill ha koll på sina äldre föräldrars ekonomi.

Vilka är det som står bakom Alwy?

Alwy ägs av ett bolag som heter Optimize Savings Sweden. Detta är ett bolag som på olika sätt jobbar med privatekonomi runt om i vårt land.

Sammanfattning

För att sammanfatta kan vi säga att vi tycker Alwy är en mycket bra tjänst som har mycket att erbjuda. Även om de än så länge är lite i startgroparna och har vissa saker att utveckla kan Alwy redan nu göra stor nytta i många människors liv.

Framför allt kommer de att kunna bidra till en större trygghet när det kommer till privatekonomi för alla användare. Det blir helt enkelt lättare att få en översikt över hela sin ekonomi, känna att man har kontroll och slippa oroa sig.

Tydlighet med hjälp av diagram och smart design, samt att allt finns samlat på en plattform är saker som gör att denna tjänst sticker ut.

Vi hoppas att guiden varit till nytta och att du fått en bättre bild av om Alwy kan vara något för dig.

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg