Recension av Enklare 2023: Granskning av låneförmedlaren


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Enklare  är en låneförmedlare som vill göra det lättare för dig att hitta ett bra lån. Ansökan är gratis och du får svar direkt – men hur bra är den här tjänsten egentligen? Läs mer om Enklare och se vårt omdöme!

Recension av låneförmedlaren Enklare

Är Enklare bra? (vårt omdöme)

Vår bedömning är att Enklare är en bra tjänst du kan ha stor nytta av att använda. Genom att jämföra lån från olika långivare kan du hitta det som passar dig bäst och till exempel erbjuder lägst ränta.

Du har också chans att få bättre låneerbjudanden än om du går till banker och andra långivare på egen hand, eftersom alla långivare vet att de konkurrerar med varandra i en sån här tjänst.

Fördelar

 • Enkel och snabb ansökan
 • Ingen avgift
 • Personlig rådgivning på telefon
 • Möjlighet att jämföra olika lån
 • Låneerbjudanden från mer än 30 långivare
 • Bara en kreditupplysning hos UC
 • Lån på 5000-600 000 kronor
 • Återbetalningstid på 1-20 år
 • Möjlighet att samla lån

Nackdelar

 • Lån utan säkerhet har en högre ränta
 • Snabb ansökning ökar risken för impulsstyrda lån

Vad är Enklare?

Enklare Logo

Enklare är en tjänst som vill göra det lättare för dig att hitta det lån som passar just dina förutsättningar. Det de erbjuder är låneförmedling och en jämförelsetjänst som gör att du enkelt kan jämföra vad de olika långivarna erbjuder för villkor och räntor på sina lån.

De erbjudanden du får är alltid anpassade efter de uppgifter du lämnat in, så det blir annorlunda än att till exempel försöka jämföra lån genom att läsa information på olika långivares hemsidor.

Enklare finns med dig i processen och behöver du personlig hjälp finns de tillgängliga på telefon och kan ge dig den vägledning du behöver. De tar ingen avgift för sina tjänster och du kan göra en ansökan bara för att se vad du har möjlighet att få för lån.

Du kan bestämma senare om du faktiskt vill ta ett lån – och vilket av de erbjudanden du får som passar dig bäst.

Är Enklare en bank?

Nej, Enklare är inte en bank. När du lånar pengar från en bank är det de som lånar ut pengarna, som tar ut ränta och avgifter, och som du ska betala tillbaka till. Använder du en låneförmedlingstjänst som Enklare så är det de som hjälper dig att hitta rätt lån, och att lätt kunna teckna avtalet online.

Däremot är det inte de som lånar ut pengarna, utan de lån de förmedlar är hos banker och andra långivare som står för att låna ut pengarna. De fungerar som en hjälpande mellanhand.

En annan skillnad mellan Enklare och en bank är att en bank brukar ha ett relativt brett utbud av olika tjänster. Du kan ha internetbank, ett lönekonto, ett sparkonto och kanske också fondsparande hos din bank, förutom att du kan låna pengar. Vissa banker erbjuder försäkringar och andra extratjänster.

Det Enklare erbjuder är framför allt låneförmedling och jämförelse av lån. De erbjuder också försäkringar i samarbete med Gjensidige, men inga traditionella banktjänster som bankkonto, internetbank, möjlighet att betala räkningar eller liknande.

Vilken typ av lån erbjuder Enklare?

Du kan vända dig till Enklare om du som privatperson hamnat i en situation där du behöver extra pengar. Du kan låna 5000-600 000 kronor, pengar som du kan använda till vad du vill. Återbetalningstiden är på mellan 1 och 20 år, du väljer själv vad som passar dig bäst.

Privatlån

De lån du kan ansöka om hos Enklare är privatlån. Begreppet privatlån är ett samlingsnamn för en sorts lån som är skapade för privatpersoner och där det inte krävs någon säkerhet. Lånen kan även kallas för bland annat blancolån eller konsumtionslån.

Eftersom ett privatlån är utan säkerhet behöver du inte lägga pengarna på något särskilt. Om du till exempel tar ett bostadslån och banken vill ha bostaden som säkerhet kan du ju inte använda de lånade pengarna till något annat, men med privatlån är det mer upp till dig vad det är du vill använda pengarna till.

Hos Enklare kan du låna upp till 600 000 kronor, och det kan vara en bra lösning om du till exempel måste genomföra en renovering, om en tandläkarräkning blir för hög eller om du behöver möbler till din nya bostad.

Hur stort lån du får godkänt och vilka villkor du får på lånet beror på hur din återbetalningsförmåga ser ut. Eftersom långivaren inte får någon säkerhet är lånet en större risk för den som lånar ut pengarna, och därför blir räntan högre än om du tar ett lån där det finns en borgensman eller säkerhet.

Billån

Letar du efter ett billån kan det vara bra att veta att det går att få billån som är lån både med och utan säkerhet. De lån du kan ansöka om hos Enklare är lån utan säkerhet. Tar du ett lån där du använder bilen du köper som säkerhet kan du få bättre ränta på lånet, men ett billån utan säkerhet har också fördelar.

En av de största fördelarna är att det är mycket lättare att köpa begagnade bilar, även av privatpersoner. Du kan också göra som du vill med bilen. Vill du sälja den vidare och köpa en annan bil behöver du inte vänta på att lånet ska vara färdigbetalt, utan du kan göra som du vill.

Precis som med andra privatlån är det upp till dig själv hur du vill använda pengarna, och det ger en frihet som ett lån med säkerhet inte kan ge.

Samla lån

Har du redan flera mindre lån? Då kan du välja att samla dem med hjälp av Enklare. På det sättet kan du få bättre villkor, du kan också passa på att låna lite extra pengar om du har behov av det.

Försäkringar

Förutom att du kan ansöka om lån hos Enklare erbjuder de försäkringar i form av Sjukvårdsförsäkring, Olycksfallsförsäkring, och Trygghetsförsäkring. När du ansöker om lån är Enklare en tjänst för förmedling och jämförelse, och lånen tas hos en bank eller annan långivare.

Väljer du att teckna en försäkring hos Enklare är det de själva som står bakom försäkringen, i samarbete med försäkringsbolaget Gjensidige.

Hur fungerar det att samla lån hos Enklare?

Vill du samla dina lån hos Enklare gör du en ansökan precis som när du ska ta ett nytt lån. Du fyller i hur mycket du vill låna och anger hur mycket av det som är tidigare lån som du vill samla.

Efter att du fyllt i personuppgifter, uppgifter om inkomst och liknande, kan du skicka iväg din ansökan. Du får svar med erbjudanden från olika långivare väldigt snabbt, för det mesta redan samma dag.

Det kan verka konstigt att ta ett nytt lån för att samla de lån du redan har, men det kan faktiskt vara ett smart drag att göra så. Det kan vara lättare att få låg ränta på ett stort lån än på ett mindre, så samlar du dina små lån kan du få bättre villkor och lånet kan bli billigare.

Skulle du ha behov av det kan du samtidigt låna extra pengar. En annan fördel med att samla lån är att det ser bättre ut när din kreditvärdighet bedöms i framtiden om du bara har ett enda lån. Känns det svårt att hålla ordning på de lån du har idag kan det också vara en bra idé att samla lånen.

Har du bara ett lån är det bara en inbetalning som behöver göras varje månad och det blir mindre risk att du råkar ut för förseningsavgifter och liknande.

Vad krävs för att kunna låna hos Enklare?

För att kunna ansöka om lån hos Enklare behöver du vara 18 år, folkbokförd i Sverige och du måste och ha en årsinkomst på minst 120 000 kronor.  Du kan inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden.

Förutom det kan långivarna ha egna krav, och de kan skilja sig åt. Vissa av dem kan till exempel acceptera att du har betalningsanmärkningar, medan andra är tveksamma till att erbjuda lån då.

Vid en låneansökan görs en helhetsbedömning av din ekonomi och din förmåga att betala tillbaka ett lån. Vilka lån du erbjuds och vilken ränta och villkor du kan få beror på hur resultatet av bedömningen blivit.

Får du få låneerbjudanden eller om villkoren för lånen inte känns tillräckligt bra kan du överväga att till exempel ansöka om ett mindre lån, som kan vara lättare att få godkänt. Du kan också välja att söka tillsammans med en medsökande. Då görs en bedömning av bådas ekonomi och det kan ge dig bättre villkor för lånet.

Fördelen med att använda en tjänst som Enklare är att du redan samma dag som du gjort din ansökan kan se vad du får för låneerbjudanden. Det visar vilka lån du har möjlighet att få med just dina förutsättningar, så är du osäker på hur dina möjligheter egentligen ser ut är det enklaste att göra en ansökan. Du förbinder dig inte att ta ett lån när du gör det.

Hur fungerar Enklare?

Enklare är en tjänst som förmedlar lån och ger dig möjlighet att jämföra olika lån. För att använda tjänsten fyller du i formuläret på deras hemsida. Där skriver du i hur mycket du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill ha.

Redan när du gör det kan du se vilken ungefärlig kostnad du kommer få per månad, så att du har chans att justera hur mycket du ska ansöka om innan du klickar iväg ditt formulär.

När formuläret är färdigifyllt och ivägskickat ser Enklare till att du får låneerbjudanden från de långivare de samarbetar med. De samarbetar just nu med mer än 30 olika långivare, men det finns ingen garanti att alla erbjuder dig ett lån. Du får normalt låneerbjudanden samma dag som du gjort din ansökan.

Efter det kan du jämföra lånen med varandra och fundera på vilket lån som passar dig bäst – och om du alls ska ta ett lån. När du bestämt dig kan du signera avtalet digitalt och för det mesta har du pengarna på kontot inom ett par dagar.

Enklare kan hjälpa dig genom att svara på frågor och vägleda dig i processen. Även om du inte söker någon personlig kontakt kan du ha nytta av att använda tjänsten eftersom du med de olika låneerbjudandena får möjlighet att jämföra lån med varandra.

Trots att du kan få många olika låneerbjudanden görs bara en enda kreditupplysning hos UC, så din kreditvärdighet påverkas inte.

Är Enklare seriöst?

Enklare är en jämförelsetjänst som samarbetar med fler långivare än många andra liknande tjänster. Det är ett tecken på att det är en tjänst som är både seriös och etablerad, annars hade de inte kunnat knyta så många långivare till sig.

Bland långivarna finns till exempel:

 • Ica Banken
 • Coop
 • Ikano
 • re:member
 • Svea
 • Wasa kredit
 • Marginalen Bank
 • Resurs

Just nu erbjuder de lån från över 30 olika långivare.

De har tillstånd från Finansinspektionen och det finns inget som tyder på att de är oseriösa eller att företaget inte sköts på ett korrekt sätt.

Tittar man på Trustpilot och vad användarna säger om tjänsten har de förvånansvärt bra betyg. 81% av dem som lämnat ett betyg har gett dem det allra högsta betyget på fem stjärnor, och 13% har gett dem fyra stjärnor.

Det är sällan företag får så bra betyg. Att några kunder är missnöjda är i stort sett oundvikligt, men 94% är alltså nöjda eller mycket nöjda med Enklares tjänster.

Tar Enklare ut någon avgift?

Nej, Enklare tar inte ut någon avgift för sina tjänster. Dessutom förbinder du dig inte att ta ett lån för att du gör en ansökan hos Enklare. Det enda det innebär är att du får erbjudanden om lån.

Väljer du sen att ta ett av de lån du erbjuds kommer Enklare få provision av långivaren och du får betala ränta och avgifter till den du väljer att låna pengar från. Så lånet är inte gratis, men Enklare tar inte ut någon avgift.

Vilka äger Enklare?

Enklare ägs av Enklare Ekonomi Sverige AB, ett företag som även står bakom Enkelfinans. Eftersom det är ett aktiebolag är det aktieägarna som äger bolaget. VD är Erik Olof Sixten Wegnelius.

Vad ska man tänka på när man ansöker om lån hos Enklare?

Det viktigaste när du funderar på att ta ett lån är att tänka på vad du ska använda pengarna till och hur du ska kunna betala tillbaka det du lånar.

Det finns inget fel i att låna pengar till en resa, till nya kläder eller annat som kan kännas lyxigt och ha betydelse i stunden – så länge du vet att du har en bra inkomst och att det inte kommer bli några problem att betala tillbaka pengarna.

Att låna till en oförutsedd utgift som du inte kan välja bort är också ett vettigt sätt att använda lån. Det är mer problematiskt om du måste låna pengar för att betala dina vanliga räkningar eller för att kunna betala av på lån du tagit tidigare. Då kanske du ska överväga andra lösningar innan du tar ett lån.

Finns det något annat sätt du kan få in pengar? Kanske finns det något du kan sälja? Ett extrajobb som är möjligt att klara? Ett alternativ kan vara att försöka minska dina utgifter. Kanske har du abonnemang du kan klara dig utan, eller så kan du konsumera lite mindre?

Det som har störst betydelse inför lånet är att du har en tydlig bild av hur din ekonomi ser ut. Genom att göra en budget kan du se vad du har för inkomster och utgifter, och du kan fundera på hur du ska klara avbetalningarna om du tar ett lån.

Tar du ett större lån där avbetalningstiden blir på många år kan det vara svårt att veta hur mycket du kommer ha i lön.  Därför är det också viktigare att vara försiktig med de större lånen, så att du inte drar på dig en hög månadskostnad  som blir svår att klara om saker förändras.

Sammanfattning

Enklare är en jämförelsetjänst och låneförmedlare som gör att du kan hitta det privatlån som passar dig bäst. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, som du kan använda till vad du vill.

Att ansöka om ett lån hos Enklare är verkligen enkelt – på bara ett par minuter fyller du i ett formulär och anger hur mycket du vill låna, personuppgifter och uppgifter om inkomst och liknande.

För det mesta får du svar samma dag, med låneerbjudanden från de drygt 30 långivare Enklare samarbetar med. Du kan jämföra dina erbjudanden och sen välja om du vill ta ett lån.

Enklare erbjuder personlig service och rådgivning via telefon, du betalar ingen avgift för deras tjänster och förbinder dig inte att ta ett lån när du gör en ansökan.

Oavsett hur många låneerbjudanden du får blir det bara en kreditupplysning hos UC, så din kreditvärdighet påverkas inte. Du kan samla lån du tagit tidigare eller ta nya lån på 5000-600 000 kronor.

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg