Recension av Hitta Mäklare 2023: Bästa sättet att få hjälp med att sälja en bostad


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att hitta en bra mäklare när man ska sälja sin bostad är sällan helt enkelt. Om man inte är insatt i den världen är det nästan omöjligt att veta vilka mäklare som är bäst på sitt jobb och kommer kunna ge dig allra mest för just din bostad.

I den här artikeln har vi därför kikat närmare på tjänsten Hitta Mäklare. Detta är en plattform som hjälper dig som ska sälja ditt hus att komma i kontakt med den mäklare som är bäst för dig. Med hjälp av denna artikel hoppas vi att du ska få en bild av om HittaMäklare kan vara något för dig.

Recension av Hittamäklare

Artikeln i korta drag (vårt omdöme)

Hittmäklare Logo

Nedan har vi sammanfattat artikeln som följer, samtidigt som vi ger ett omdöme om Hitta Mäklare som tjänst.

Hitta mäklare är en tjänst för dig som vill hitta den bästa mäklaren för försäljning av din bostad.

Att göra ansökan är enkelt och därefter får du tre olika mäklare att välja bland för att själv bestämma vem du vill kontakta.

Även om tjänsten inte innefattar alla mäklare i landet har de en bred representation på i stort sett alla platser i landet.

Vi tycker att hitta mäklare är en mycket bra tjänst som är smidig och effektiv att använda. Med tanke på att den också är helt gratis är den något vi verkligen kan rekommendera för dig som ska sälja din bostad.

Ett snabbt, gratis och enkelt verktyg som faktiskt kan göra att du för de bästa förutsättningarna för en optimal försäljning helt enkelt!


För- och nackdelar med Hitta Mäklare

Nedan följer några av de fördelar och nackdelar som vi uppmärksammat med Hitta Mäklare:

Fördelar:

  • Enkelt att komma igång, formulär fylls i på två minuter.
  • Gratis.
  • Mäklare över hela landet.

Nackdelar:

  • Inga garantier på att mäklaren är tillgänglig.
  • En del mäklare i Sverige som inte är anslutna till nätverket.

Vad är Hitta Mäklare?

Hitta mäklare är en tjänst som går ut på att koppla ihop dig som ska sälja din bostad, med rätt mäklare. Man har verktyg som tar fram de allra bästa mäklarna i just ditt område och ger dem möjlighet att kontakta dig.

Företaget grundades för ca 15 år sedan. Sen dess har de satsat på att skapa en så stark och gedigen lösning som möjligt för dig som ska flytta och sälja din bostad.

Vem äger Hitta Mäklare?

Idag är HittaMäklare en del av SBAB. Detta är en av Sveriges största banker och de säger sig själva ha Sveriges nöjdaste kunder inom bolån. Det här gjorde inte minst att de fick lite större ekonomiska muskler och kunde utveckla och satsa på sin tjänst ännu mer.

Hur fungerar tjänsten?

Hitta mäklare fungerar i fyra olika steg, som du som kund använder dig av för att hitta den bästa mäklaren.

Allra först tar du själv kontakt genom att fylla i ett formulär. Här får du ge information om allt från vilket område du säljer i till andra specifika önskningar. Att fylla i detta formulär går fort och tar bara ca 2 minuter.

Därefter går Hitta Mäklare igenom alla de mäklare som finns i ditt område, som är anslutna till tjänsten. Du får vanligtvis tre stycken förslag.

De satsar på att ta fram de allra bästa mäklarna, baserat både på tidigare rekommendationer, men också resultat, i form av försäljningar.

Bland de tre mäklarna får du sedan själv välja vilken som känns bäst. Därefter kan ni på egen hand, exempelvis via telefon, gå igenom allt som behövs, du och mäklaren. Från den punkten går processen vidare endast mellan er två.

Det ska nämnas att det inte finns några garantier att hitta en mäklare till just dig, även om chanserna är goda. Det kan också vara så att den mäklare som rekommenderas till dig inte är tillgänglig, den tid du skulle önska.

Alla mäklare i Sverige täcks inte heller av sökningen, utan det handlar om de mäklare som själva anmält sig till tjänsten. Med det sagt har man många bra mäklare eftersom detta också är en kanal för duktiga mäklare att marknadsföra sig själva och få fler kunder.

För vem passar det att använda Hitta Mäklare?

Hitta mäklare är en tjänst som kan passa de allra flesta. Till att börja med är den perfekt för dig som inte har speciell bra koll på marknaden eller på de mäklare som finns i ditt område.

Med detta verktyg kan du enkelt hitta den rätta mäklaren för dig. Du slipper krångla och lägga massor av tid på att leta. Med andra ord något för dig som vill ha en smidigare process när du ska sälja din bostad.

Men det är också en tjänst för dig som vill se till att maximera vinsten. Hitta Mäklare hjälper dig inte bara att hitta en mäklare, utan letar också fram de allra bästa på marknaden.

En bra mäklare är en av de absolut viktigaste delarna i att få ut så mycket som möjligt när du säljer. Dessutom är mäklare med bra recensioner ofta trevliga och smidiga att jobba med och ser till att sätta dig som kund i första rummet.

Kort sagt passar Hitta mäklare alltså både dig som vill ha en smidigare försäljning av din bostad, men också dig som vill se till att få ut så mycket pengar som möjligt när det är dags att flytta.

Kostar det något att använda Hitta Mäklare?

Att använda Hitta Mäklare är faktiskt helt gratis. Du betalar helt enkelt ingenting för att göra din sökning och få fram de bästa mäklarna för dig.

Detta gör att det är en tjänst som verkligen är värd att prova. Det går snabbt och du har helt enkelt ingenting att förlora.

Självklart kommer det kosta att anlita en mäklare och olika mäklare tar olika arvoden. Men med tanke på att man tar fram de bästa mäklarna, baserat på bland annat omdömen och rekommendationer är chansen stor att du får ett prisvärt erbjudande.

Något värt att tänka på är dock att Hitta Mäklare som sagt inte täcker in alla mäklare som finns. Risken är alltså att du genom att enbart använda tjänsten får ett smalare utbud att välja bland, än om du skulle leta genom flera olika kanaler.

Täcker de hela landet?

Hitta mäklare är aktiva i hela Sverige. Faktum är att de i många av landets län har flera hundra olika mäklare.

Tillgängligheten är dock såklart en fråga värd att diskutera. Det är inte säkert att det kommer finnas en mäklare på just din ort som är tillgänglig den tid du önskar.

Men med tanke på att tjänsten är gratis att använda och det går så fort att fylla i formuläret för att få förslag förlorar du inte speciellt mycket på att prova.

Hitta Mäklare försöker alltid hitta tre olika mäklare för dig att välja bland och lyckas med det för det mesta. Har du otur finns dock såklart risken att du inte får så många rekommendationer, utan bara en eller två personer att kontakta.

Vad kan man kräva av en bra mäklare?

Även om hitta mäklare ger dig rekommendationer så är det i slutändan du som fattar beslutet om vilken mäklare du ska anlita. Här kommer därför några bra tips på vad som utgör en bra mäklare.

Bred kunskap

En duktig mäklare har kunskap om mycket. Att vara en bra mäklare handlar inte bara om att vara en bra säljare.

Till exempel är det viktigt att din mäklare har koll på saker som arkitektur. Dessutom behöver den ha koll på juridik och ekonomi.

Om din mäklare inte kan svara på dina frågor inom dessa områden kan det vara ett dåligt tecken. Speciellt om den du anlitar inte heller vill ta reda på informationen åt dig, utan ber dig sköta det själv, är det ett tecken på att den brister i kompetens.

Ärlighet

Detta för oss in på en annan viktig aspekt. Du ska kunna kräva att din mäklare är ärlig.

Det här handlar inte bara om att inte ljuga. Lika mycket innebär det att hen svarar rakt och tydligt på de frågor du kan tänkas ha.

Om du märker att din mäklare sitter inne på info som den inte är så benägen att dela med sig  av är det såklart negativt. Ganska ofta märker man direkt om den mäklare man funderar på att anlita är rak och tydlig i sin kommunikation.

Fastighetsmäklarinspektionen

När du anlitar en mäklare är det viktigt att kolla upp om hen är med i fastighetsmäklarinspektionen. På så vis kan du känna dig tryggare med att det faktiskt är en seriös mäklare du har att göra med.

Det finns också möjlighet att kolla om mäklare har blivit varnad av inspektionen någon gång under tidigare försäljningar.

Något som är värt att nämna här är att alla mäklare på Hitta Mäklare är med i fastighetsmäklarinspektionen.

Engagerad

En annan sak du kan kräva av din mäklare är att den är engagerad i försäljningen av just din bostad. Detta handlar såklart dels om att du ska känna att det finns en energi och glädje i att jobba med dig.

Men det är också en fråga om tillgänglighet. För att du ska känna att din mäklare verkligen bryr sig om att du gör en bra affär är det såklart viktigt att hen svarar när du ringer och ständigt uppdaterar dig om vad som händer.

En försäljning med en mäklare som bygger upp en distans och är svår att nå, blir lätt segdragen och jobbig.

Omdömen

Ett hett tips är att läsa de omdömen som finns om den mäklare du funderar på att anlita. En av de absolut bästa stämplarna på kvalitet är om personen har nöjda kunder sedan tidigare. Då är chansen stor att även du kommer att bli nöjd på det stora hela.

Erfaren

En sista punkt att titta efter när du ska anlita en mäklare är erfarenhet. Om någon har god erfarenhet och många tidigare försäljningar som gått bra är chansen större att personen vet vad den sysslar med och har tillräcklig kunskap.

Måste man ha en mäklare när man säljer sin bostad?

Det finns inga specifika krav att anlita en mäklare när du ska sälja din bostad. Därför kan det vara lockande att pröva att sköta det hela på egen hand.

Detta kommer såklart med fördelen att det blir billigare. Du behöver inte betala något arvode till mäklaren och kan således ta de pengarna själv. Men det finns också nackdelar, både ekonomiska och arbetsmässiga som är värda att väga in.

Lägre pris och färre spekulanter

En av de största nackdelarna är att du när du säljer din bostad själv löper en ganska stor risk att inte få ut så mycket som du skulle önska. Ofta blir det slutgiltiga priset högre när du anlitar en professionell mäklare.

Mäklaren har helt enkelt kunskapen som krävs för att locka så många kunder som möjligt genom olika kanaler. Dessutom vet den hur man på ett så effektivt sätt som det går lyfter fram bostadens positiva sidor och får ett bra pris.

Det finns en anledning till att de mäklare som är bäst har gått en utbildning och därefter jobbat i ganska många år. Att sälja ett hus för så mycket som möjligt är en avancerad process som kräver en hel del kunskap och erfarenhet.

En annan risk är att antalet spekulanter och intressenter blir färre om du säljer på egen hand. En del drar sig för annonser där det inte finns en mäklare inkopplad. Det känns helt enkelt inte lika tryggt och säkert, eller seriöst.

Dessutom har du inte tillgång till mäklarens eget kontaktnät som är en värdefull tillgång för att locka så många som möjligt.

Juridik

Att sälja en bostad innefattar en hel del juridik. Detta är inte delar som är enbart enkla och det är mycket att hålla koll på.

Risken att något blir fel när du sköter saker själv är därför relativt stor. Det här kan bland annat leda till att affären drar ut på tiden och att försäljningen inte sker det datum du själv hade önskat.

Mer jobb

Att sälja bostaden utan mäklare innebär en hel del extra jobb. Något man såklart inte alltid är speciellt sugen på.

Bland annat måste du kontrollera köparens ekonomi på egen hand. Du måste själv hålla i visning, ta bilder, lägga ut annonser och sköta kontakt med såväl kunder som bank.

Kort sagt kommer det att krävas att du lägger ned många timmar för att det hela så gå ihop i slutändan.

För att sammanfatta är det bästa alternativet många gånger att anlita en mäklare. Att sälja själv är ett ordentligt arbete som många gånger dessutom tyvärr kan resultera i en sämre affär rent ekonomiskt när alla siffror räknas ihop i slutändan.

Vi hoppas att den här artikeln varit till nytta och att du lärt dig lite mer om tjänsten Hitta Mäklare från SBAB. Om du inom kort ska sälja din bostad är det ett verktyg som kan komma till stor hjälp och något vi verkligen rekommenderar att du spanar in.

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg