Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Behöver du ett bolån? Då kan Hypoteket vara ett alternativ som är värt att fundera på. De utgör ett alternativ till bankerna, men sysslar bara med bolån. Istället för att ha flera olika tjänster har de valt att bli riktigt bra på just det. Här går vi igenom allt du behöver veta om Hypoteket!
Innehåll
Är Hypoteket bra? (vårt omdöme)
- Hypoteket verkar vara ett väldigt bra alternativ när du ska skaffa ett bolån, eller vill flytta ditt bolån för att få bättre villkor.
- Det är enkelt att göra en ansökan, samtidigt som du inte binder dig till något genom att söka.
- Hypoteket handlägger ansökan snabbt och räntan är låg.
- Du behöver inte ens ta dig till ett kontor för att skriva under avtalet, utan det går att sköta hemifrån med BankID.
- Att de har Sveriges nöjdaste kunder enligt Trustpilot är faktiskt inte konstigt alls, och vårt omdöme är också att Hypoteket står sig bra i konkurrensen med andra långivare.
Fördelar
- Låg ränta
- Inga kostnader och avgifter förutom räntan
- Transparent modell för räntor
- Lätt att flytta bolån
- Ansökan går att göra digitalt
- Snabb handläggning
- Möjlighet till grönt tilläggslån
Nackdelar
- De har bara bolån, inga andra tjänster
- Går inte att förhandla om räntan, den följer en färdig modell
- Ingen möjlighet till rabatter, som när du tecknar flera avtal hos banken
Se även våra recensioner om andra låneförmedlare, som till exempel Lendo eller Approva. Beroende på vad du ska låna till, kanske det är ett privatlån som passar bäst.
Vad är Hypoteket?
Hypoteket är ett bostadskreditinstitut, som gör det enkelt att få bolån till en låg ränta. Ordet hypotek betyder pant, och den typ av lån Hypoteket erbjuder är lån med säkerhet.
De är helt inriktade på bolån, och bostaden du lånar pengar till blir också säkerheten för lånet. Den blir alltså en pant – skulle du inte kunna betala tillbaka ditt lån är Hypoteket ändå garanterade att få tillbaka sina pengar.
Eftersom bostaden används som pant eller säkerhet kan den säljas och på det sättet kan de få sina utlånade pengar.
Hypoteket har en bolånetjänst som är helt fristående från bankerna, och som satsar på att erbjuda bolån med låga räntor. Hela ansökan går att göra digitalt, men skulle du ha frågor eller behöva prata med någon kan du alltid få hjälp via telefon, eller chatt om det passar dig bättre. Du signerar låneavtalet med hjälp av BankID, som är en säker lösning.
Är Hypoteket en bank?
Nej, Hypoteket är inte en bank, utan ett bostadskreditinstitut. Det innebär att du kan få bolån genom dem, ett hypotekslån som innebär att bostaden fungerar som säkerhet för lånet.
Det som skiljer dem från en bank är egentligen inte i första hand hur de handskas med din ansökan, lånet eller vilka räntor de har, utan att banker erbjuder fler olika tjänster. Hos en bank kan du ha ett kreditkort eller uttagskort och ett konto där din lön kommer in.
Du kan betala räkningar med hjälp av din internetbank och ha ett sparkonto. Du kan också ta lån, till exempel för att kunna köpa en bostad. Hypoteket har inte samma breda utbud av tjänster som banker har.
Vilka tjänster erbjuder Hypoteket?
Hypoteket är helt inriktade på bolån, så de har relativt få olika tjänster. Fördelen med det upplägget är att de kan erbjuda extra bra villkor för just bolån, vilket du som kund kan tjäna på.
Flytt av befintligt bolån
Har du redan ett bolån men önskar att du kunde få bättre villkor? Då kan du flytta ett befintligt bolån till Hypoteket. För att se vad du skulle kunna få för ränta och andra villkor kan du enkelt göra en ansökan online, utan att du förbinder dig till att faktiskt flytta ditt lån.
Du fyller i en ansökan på nätet, och får redan i samband med ansökningen uppgifter kring vad du kan få för ränta och hur mycket du skulle kunna spara om du flyttade ditt bolån till Hypoteket. När de hunnit gå igenom din ansökan blir du uppringd så ni kan gå igenom ansökan tillsammans.
Skulle det vara något som är oklart eller något du undrar kan du få svar på de frågorna innan du bestämmer dig för om du vill flytta lånet. Du behöver inte ta dig till något kontor för att underteckna avtalet, utan du gör det med hjälp av ditt BankID.
Efter det fixar Hypoteket resten. De tar kontakt med din nuvarande långivare, löser lånet och ser till att allt sker på rätt sätt.
När du väljer att flytta ditt bolån måste du flytta hela lånet, det går inte att ha kvar ett bundet lån hos din nuvarande långivare och bara flytta det rörliga. Har du bundna lån kan det vara möjligt att flytta dem, men du kan behöva betala ersättning till din bank.
Förutom räntan du betalar för bolån hos Hypoteket tar Hypoteket inte ut några avgifter när du ska flytta ditt lån.
Bolån för bostadsköp
När du ansöker om bolån för att kunna köpa en bostad kan du låna motsvarande 75% av bostadens värde. Det bästa är om du ansöker om ett lånelöfte redan innan du börjar titta på bostäder, så du vet hur mycket du kommer kunna låna.
När du fått lånelöftet kan du gå på visningar och leta efter den bostad som passar dig bäst. Det kan vara bra att veta att slutpriset kan bli betydligt högre än utgångspriset. När du hittat en bostad du vill köpa kontaktar du Hypoteket så gör de om din ansökan om lånelöfte till en ansökan om bolån. Du signerar den enkelt med hjälp av BankID.
Har du inte gjort en ansökan om lånelöfte kan du göra en ansökan om bolån direkt, när du hittat den bostad du vill köpa. Du skriver in dina uppgifter och skickar in ansökan online, och blir uppringd av Hypoteket när de hunnit titta på din ansökan.
Tycker du att de tar för lång tid på sig kan du själv ringa upp dem. Ibland är det väldigt korta tidsspann vid bostadsförsäljningar. Behöver du snabbt få besked om ifall du kan få ett lån eller behöver du omvandla ett lånelöfte till en ansökan om bolån kan du ringa Hypoteket och få hjälp.
Skaffa lånelöfte
Att ansöka om ett lånelöfte hos Hypoteket är helt gratis och gör att du kan känna dig säker på att du får det lån du behöver när du ska köpa en bostad, och du får reda på hur stort det kan bli. Det innebär bland annat att du kan anpassa vilka bostäder du tittar på, och att du vet hur långt du kan gå om det blir aktuellt med en budgivning.
Du gör en ansökan om lånelöfte online och när det blivit godkänt gäller det i tre månader. När du hittat en bostad du vill köpa kontaktar du Hypoteket så gör de om ditt lånelöfte till en ansökan om bolån.
Är du osäker på hur stort lånelöfte du kan få kan du antingen använda det smidiga verktyget som finns på hemsidan, eller kontakta Hypoteket via telefon eller chatt.
Grönt tilläggslån
Om du redan har ett bolån har du möjlighet att ta ett grönt tilläggslån. Det går också att ta i samband med att du flyttar ditt bolån till Hypoteket. Det gröna tilläggslånet går att ta för kostnader du har när du renoverar med syfte att få en bättre energieffektivitet.
Det kan vara att isolera så att mindre värme läcker ut, att installera nya fönster, installera en modern värmepump, solceller eller liknande. Behöver du hjälp att förstå vilka renoveringar du kan ta ett grönt tilläggslån för kan du alltid kontakta Hypoteket.
Du kan ta lån på sammanlagt upp till 75% av bostadens värde, så ska du ta ett grönt tilläggslån kan du inte redan ha lånat så att det motsvarar 75% av värdet.
Vad krävs för att kunna låna hos Hypoteket?
För att kunna låna hos Hypoteket behöver det röra sig om ett bolån, de erbjuder inte andra sorters lån. Innan du godkänns görs en kreditbedömning, som innebär att Hypoteket bedömer vad du har för återbetalningsförmåga.
I bedömningen tar de med vad du har för inkomster och utgifter, och hur de kan förväntas se ut på längre sikt. Hur återbetalningsförmågan bedöms påverkar om du kan få ett lån och det kan också påverka hur mycket du kan låna.
Du kan ta ett lån på max 75% av bostadens värde, vilket innebär att du måste ha tillgång till kapital som täcker resten av kostnaden när du ska köpa en bostad.
Hur fungerar Hypoteket?
Hypoteket är ett företag som erbjuder bolån, du kan också få lånelöfte inför ett bostadsköp och du kan välja att flytta ett befintligt lån till Hypoteket. För att göra din ansökan fyller du i dina uppgifter online.
Redan på hemsidan kan du testa hur mycket lånet skulle kosta om du lånar en viss summa och betalar av under ett visst antal år. En räknare på sidan ger dig uppgifter om det, och du kan ändra och se vilka olika alternativ du har. Att göra en ansökan innebär inte att du förbinder dig att ta ett lån.
När din ansökan kommit in till Hypoteket går de igenom den och gör en prövning av din återbetalningsförmåga, som bland annat handlar om att bedöma hur dina inkomster kommer se ut. När de är färdiga med din ansökan ringer de upp dig.
Är det något du undrar innan dess eller om du tycker att deras besked dröjer kan du själv kontakta dem. Under telefonsamtalet går ni igenom ansökan och du kan få svar på frågor. Vill du ta ett bolån hos Hypoteket kan du skriva under ansökan med hjälp av ditt BankID, du behöver inte ta dig till något kontor.
Hypoteket är inriktade på att erbjuda bolån till en bra ränta, och de har ett enkelt system för räntan som är lätt att förstå. Det bygger på hur mycket du lånar, din återbetalningsförmåga och bostadens värde.
Det gör också att det inte finns något utrymme att förhandla om räntan och inga möjligheter att få rabatter som det till exempel kan vara möjligt att få om du tecknar avtal om flera tjänster hos en bank.
Är Hypoteket seriöst?
Hypoteket framstår som väldigt seriöst. De pengar som lånas ut hos Hypoteket kommer från försäkringsbolag och nordiska pensionsfonder, som får in pengar från sina kunder.
De tjänar på att låna ut pengarna, men brukar bara godkänna att banker lånar ut dem. Att Hypoteket också godkänts är ett tydligt tecken på att det är en seriös verksamhet.
Den största ägaren i aktiebolaget är Schibsted, en stor koncern som riktat in sig på att investera just i företag som erbjuder ekonomiska lösningar för privatpersoner.
Att de skulle välja att äga ett oseriöst företag är osannolikt, eftersom de då skulle riskera sitt rykte och att ett dåligt rykte kan påverka både deras kärnverksamhet och andra företag som de äger.
Ett annat tecken på att Hypoteket är seriöst är att deras bolånespecialister har något som kallas för Swedsec-licens. Det innebär att de gjort tester hos en oberoende aktör innan de fått sin licens. Bara de som lever upp till Finansinspektionens kunskapskrav kan få licensen.
En sista sak som gör att Hypoteket framstår som seriöst är att de har så bra recensioner hos Trustpilot. De har över 2000 olika recensioner och 80% av dem har gett Hypoteket det allra högsta betyget.
Vilka avgifter finns hos Hypoteket?
Det kostar ingenting att ansöka om bolån hos Hypoteket, inte heller att låta Hypoteket stå för en flytt av ditt bolån från en annan långivare.
Din nuvarande långivare kan ta ut en avgift eller kräva ersättning vid flytt av lånet, om det ingår i ert låneavtal, men från Hypoteket tillkommer inga avgifter. De enda avgifter du får för bolån hos Hypoteket är den ränta du betalar på lånet.
Vad styr vad man får för ränta hos Hypoteket?
Precis som när du tar lån hos en bank eller en annan långivare kommer du behöva betala ränta på de pengar du lånar hos Hypoteket. De har valt att ha en transparent och enkel modell för räntor, så det är inte möjligt att förhandla om räntan. Du kan inte heller få lägre ränta om du tar fler lån eller använder dig av flera tjänster samtidigt, en modell som andra långivare ibland använder sig av.
Vilken ränta du får beror på hur mycket du vill låna och hur den summan förhåller sig till bostadens värde. Även hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka påverkar räntan. Andra som hamnar i samma räntegrupp som du får samma ränta, men den som till exempel tar ett lån för en mindre andel av bostadens värde eller betalar tillbaka snabbare får en lägre ränta.
Hypoteket erbjuder lägre räntor än många banker gör, vilket är möjligt eftersom de inte har samma utgifter som de stora bankerna har.
Vilka äger Hypoteket?
Det som idag heter Hypoteket startade 2013, genom att bolånekunder gick samman för att kunna förhandla fram bättre räntor på bolån hos bankerna. Efter ett tag växte idén fram att själv kunna låna ut pengar och 2018 blev de den första bolånegivaren som inte har kopplingar till någon bank.
Schibsted investerade i Hypoteket redan 2016 och är idag den största ägaren i Hypoteket Bolån Sverige AB.
Schibsted är ett av de största mediehusen i Norden, men har valt att också investera i tjänster som rör privatekonomi. Förutom sitt ägande i Hypoteket äger de till exempel Lendo, Blocket, Prisjakt och Compricer.
Vad ska man tänka på när man ansöker om lån hos Hypoteket?
Alla lån kostar. Även om det inte finns några onödiga avgifter finns det en ränta du måste betala, förutom att du måste betala tillbaka de pengar du lånat.
Ofta är det nödvändigt med ett bolån för att kunna få tag på en bostad, men det kan vara bra att tänka på hur mycket du behöver låna. Att låna mer kan ge dig möjlighet till en bättre bostad, men att låna mindre kan istället ge dig chansen att ha en ekonomi som blir mer hållbar.
Gå gärna igenom din ekonomi innan du gör en ansökan om ett lån. Hur mycket har du råd att lägga på ett bolån? Och hur skulle din inkomst se ut om du blev arbetslös eller sjukskriven? Du måste kunna göra dina inbetalningar även om det skulle ske.
Det går såklart inte att gardera sig för alla oväntade händelser, men ju bättre koll du har på din ekonomi innan du tar ett lån, desto större chans att lånet blir anpassat efter dina förutsättningar – och ger dig lite marginal för sämre tider.
Sammanfattning
- Bostadskreditinstitut, inte en bank
- Möjlighet till bolån med låg ränta
- Snabb ansökan som görs online
- Du kan ansöka om lånelöfte, bolån eller om att flytta ditt lån till Hypoteket
- Transparent och enkel modell för räntor
- Ingen möjlighet till förhandling om ränta eller rabatter
- Inga kostnader eller avgifter förutom räntan
- Aktiebolag med Schibsted som största ägare