Recension av Lysa fondrobot 2022: Enkelt autospar i fonder


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du pengar över som du vill investera på ett enkelt och smidigt sätt, kan Lysa vara ett alternativ. Lysa är en i raden av automatiska investeringstjänster som hjälper dig placera dina pengar på ett säkert sätt och till en låg avgift. Frågan är bara hur säkert det är och om avgifterna verkligen är så låga som de själva påstår.

Detta är bara några av de frågor du får svar på i vår recension av den automatiska spartjänsten Lysa!

Fondrobot i bakgrunden, text: En titt på Lysa: är fondoroboten bra, är det lätt att spara med Lysa, för och nackdelar?

Är Lysa en bra tjänst?

Kortfattat: ja, Lysa är en utmärkt tjänst som gör ditt sparande superenkelt med mycket god riskspridning. Det är smidigt att komma igång och du kan själv justera ditt sparande utifrån hur stor risk du vill ta och vilken tidshorisont du vill investera på.

Du kan även göra val som till exempel huruvida du vill ha ett extra hållbarhetsfokus i dina investeringar.

Sist men inte minst är Lysa en av de allra bästa tjänsterna av detta slag när det kommer till avgifter. De är betydligt billigare än många konkurrenter.

Obs! Kom ihåg att alla former av värdepappersinvesteringar alltid innebär en risk. Dina investeringar kan såväl öka som minska i värde, och det finns ingen garanti att du får tillbaka det belopp som du väljer att investera.

Hos Lysa omfattas dina pengar av en insättningsgaranti fram till att de investeras. Dina pengar investeras i fonder som är avskilda från Lysa och vid en eventuell konkurs har du rätt till hela din investering. Hos Lysa sparar privatpersoner på investeringssparkonto (ISK). Det är ett smidigt konto för långsiktigt sparande.

Lysa får övervägande positiva omdömen från sina kunder som bland annat lyfter fram enkelhet, bra kundsupport och låga kostnader.

Så här säger Lysas kunder:

 • Gratis att signa upp
 • Enkel och bra tjänst
 • Ett tryggt sparande
 • Bra riskspridning på aktier genom Lysa
 • Bra sätt att dela konto med anhöriga
 • Enkelt sätt att få avkastning på sina pengar
 • Ett kostnadseffektivt månadssparande
Lysa Logo

Se även våra recensioner av andra liknande tjänster som BetterWealth och SigmaStocks!

Vad är Lysa?

Lysa beskriver sig själva som en av Europas snabbast växande spartjänster.

Denna automatiska spartjänst, eller fondrobot som de också kallas, grundades av Patrik Adamson, Emelie Andersson samt Henrik Littecke. Lysa har sedan lanseringen 2017 sparat omkring 20 miljarder svenska kronor åt sina kunder.

Det är kunder som finns i de nordiska länderna Sverige, Danmark och Finland och som är en ständigt växande krets tack vare rekommendationer från befintliga kunder och samarbetspartners.

Är Lysa en säker tjänst?

Då det krävs såväl inloggning som kontoverifiering via BankID är detta en tjänst som anses vara säker och trygg att använda. Samtliga uppgifter som hanteras av Lysa krypteras, och som kund är du ekonomiskt skyddad i händelse att Lysa skulle få ekonomiska problem.

Utöver detta har Lysa AB alla tillstånd som krävs, vilket betyder att de är godkända av/står under Finansinspektionens tillsyn. Samtliga investeringar skyddas av den statliga insättningsgarantin och det så kallade investerarskyddet.

För vem passar Lysas automatiska spartjänst?

Lysa passar dig som vill investera pengar på ett enkelt och bekymmersfritt sätt. Det som är viktigt att komma ihåg är att Lysa erbjuder ett passivt sparande, vilket betyder att tjänsten inte lämpar sig för investerare som aktivt vill bevaka eller fördjupa sig i ekonomiska analyser och siffror. Lysa kan därmed jämföras med ett fondsparande som, mer eller mindre, sköter sig själv.

Så här funkar Lysa

Skärmbild från registreringsprocessen hos Lysa
Skärmbild från registreringsprocessen hos Lysa.

Enligt Lysa ska det ”vara lätt att spara rätt”. För att leva upp till det mottot erbjuder man en tjänst som hjälper dig att automatiskt investera dina pengar. Helt enkelt ett enklare sätt att spara.

Blir du kund hos Lysa betyder det ett andelsägande i Lysas fonder samt i övriga fonder som Lysa väljer till din personliga portfölj. Det är en fondstruktur som erbjuder ett förhållandevis säkert skydd i form av garanterade fondinvesteringar till en relativt låg avgift.

Det enda du som kund behöver göra är att skapa ett konto och göra en första insättning, vilket kan ske via Swish, bankgiro eller från ett föranmält konto. Pengarna investeras automatiskt med en fördelning som främst baseras på din individuella risknivå, men också på målsättningen med sparandet.

Sparandet sker på ISK, vilket är det bästa och enklaste alternativet skattemässigt. Du behöver inte deklarera oavsett om du säljer eller bara låter ditt innehav vara hos Lysa.

Med hjälp av interna analyser, väletablerade forskningsmetoder och stor kunskap om handel med fonder, aktier och övriga tillgångsslag kan Lysa ligga steget före. Resultatet är en för Lysa unik investeringsmetod som bygger på fyra tydliga principer:

 1. Låga avgifter
 2. God spridning
 3. Hanterbara risker
 4. Hållbara strategier

I ett försök att sammanfatta dessa fyra principer kan man kortfattat beskriva det som att Lysa investerar i noggrant utvalda indexfonder som kännetecknas av låga avgifter, bred spridning och anpassningsbart risktagande. Dessa tre principer bygger på, och utgår från, kundens aktuella behov och livssituation.

Vidare erbjuder Lysa sina kunder en möjlighet att månadsspara, i ett eller flera konton och med olika fördelningsmöjligheter. Varje enskild insättning investeras per automatik och med ett långsiktigt, hållbart sparande i åtanke.

Vilka för- och nackdelar finns det med Lysa

På plussidan:

 • Insättningsgaranti fram till dess att pengarna investeras
 • Kontinuerligt förbättrad sparportfölj
 • Möjlighet att låta pengarna växer över tid
 • Möjlighet att månadsspara med diversifierad spridning
 • Bra och tillgänglig kundsupport

På minussidan:

 • Erbjuder ej investeringar i enskilda aktier, marknader eller branscher
 • Sparande i värdepapper och fonder innebär som alltid en risk
 • En avgift för ditt automatiska fondsparande

Vad kan jag förvänta mig av mitt sparande hos Lysa?

Det är i princip omöjligt att prata investering och avkastning utan att prata risk. Det spelar ingen roll hur erfaren du är, eller i vad du väljer att investera dina pengar i; att investera pengar medför alltid en risk.

Detta gäller även när du väljer att investera pengar genom Lysa. Dock minimeras riskerna genom placeringar i trygga, räntebärande fonder, undantaget personer som är villiga att ta en högre risk och istället får majoriteten av sina pengar placerade i aktiefonder.

Detta är något som sker per automatik när du tar Lysa till hjälp, då själva affärsidén bygger på att hantera och begränsa riskerna för kunden. Något som sker med hjälp av internanalyser, beprövade forskningsbaserade metoder och medveten riskspridning baserat på individuella förutsättningar och mål.

Vilka tjänster erbjuder Lysa?

Lysa är en fondrobot som automatiskt investerar pengar i indexfonder, vanliga fonder och en rad andra värdepapper. Du väljer själv vilken risknivå du vill lägga dig på samt vilka mål du har för din investering. Baserat på de uppgifter du lämnar sätter Lysa ihop en portfölj som passar dina mål och ditt aktuella behov.

Investera

Aktier: Genom att placera dina pengar genom Lysa får du exponering mot tusentals aktier på den globala aktiemarknaden. Det är ett smidigt sätt att diversifiera din portfölj ordentligt.

Fonder: Lysa förvaltar fem olika UCITS-fonder, vilket möjliggör ett individanpassat och kostnadseffektivt sparande. Dessa fem fonder går under samlingsnamnet ”Lysas fonder” och innefattar Lysa Aktier, Lysa Räntor, Lysa Sverige Aktier Hållbar, Lysa Global Aktier Hållbar samt Lysa Räntor Hållbar.

Konton

ISK-konto: Dina investeringar sker på ett ISK (Investeringssparkonto). Det är ett förmånligt sätt att spara i Sverige. Kontot omfattas av insättningar/uttag, rörlig ränta och insättningsgaranti.

Lysa Sparkonto: Med ett Lysa Sparkonto kan du komplettera det sparande du eventuellt har genom ditt ISK-konto. Det är ett sparande som omfattas av samma förmåner som ovan (rörlig ränta, fria insättningar/uttag, insättningsgaranti).

Hur mycket tar Lysa i avgift för sina olika tjänster?

Den totala avgiften hos Lysa består av tre delar, vilka utgörs av portfölj- och fondförvaltningsavgift, underliggande fondavgifter samt transaktionsavgifter.

Den avgift du betalar till Lysa motsvarar i skrivande stund en ränta på mellan 0,15 – 0,24 % per år. Tillsammans med fond- och transaktionsavgifter ger det en total avgift på cirka 0,35 % per år.

Den maximala totala avgiften just nu uppgår till 0,42 % per år.

Avgörandet för hur mycket just du betalar ligger i sparandets omfattning.

Lysas avgifter innefattar 3 delar:

 1. Avgift till Lysa (portfölj- och fondförvaltningsavgift)
 2. Avgift fonderna (underliggande fondavgifter)
 3. Avgift för handel (transaktionsavgifter)

Inga andra avgifter tillkommer. Till exempel har Lysa inte någon plattformsavgift vilket vissa andra liknande tjänster har. De har inte heller någon provision från förvaltare för att välja deras fonder. De har en enkel och transparent avgiftsmodell, som är bland de lägsta i branschen.

Vilka är det som står bakom Lysa?

Lysas grundare: Patrik Adamson (VD)

 • Har arbetat på Nordstjernan, GMT Communications Partners och Merrill Lynch
 • Har studerat vid Handelshögskolan i Stockholm

Operativt ansvarig: Emilie Andersson

 • Har tidigare arbetat som advokat på Mannheimer Swartlings bank- och finansgrupp
 • Har studerat vid Uppsala universitet (juristexamen)

Teknikchef: Henrik Littecke

 • Har tidigare arbetat som senior utvecklare och IT-arkitekt på Avanza
 • Har studerat vid Blekinge Tekniska Högskola

Lysas ägare:

Huvudägare: H&M-familjen med Karl-Johan Persson (f.d. vd och styrelseordf.) vid rodret

Delägare:

 • Christer Gardell (grundare av Cevian)
 • Anders Borg (f.d. finansminister)
 • Carl Wilsson (grundare av Trustly)
 • Nicklas Storåkers (f.d. vd på Avanza)

Sammanfattning

Med en automatisk investeringstjänst som Lysa kan du få hjälp med att investera pengar på ett säkert och långsiktigt sätt till en relativt låg avgift. Det är en fondrobot som automatiskt investerar dina pengar i olika typer av fonder och aktier utifrån den risknivå och de mål som du själv anger i samband med att du registrerar ett konto hos Lysa.

Lysas tjänst bygger på fyra huvudprinciper som bland annat omfattar låga avgifter, god riskspridning och hållbara strategier.

Det är en tjänst som passar dig som vill ha en individanpassad portfölj baserad på ditt aktuella behov och livssituation. Pengarna omfattas av två former av insättningsgarantier, vilket gör att de är skyddade vid en eventuell konkurs. Det betyder att du har rätt till hela din investering i händelse att Lysa skulle hamna i ekonomisk knipa.

Tjänsten lämpar sig därmed mindre bra för den mer aktiva investeraren som gärna bevakar och analyserar siffror och statistik.

Sammantaget får Lysa övervägande positiva omdömen från befintliga kunder som lyfter fram aspekter som enkelhet, tillgänglighet och transparens.


Lysa Logo

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg