Recension av Wise 2023: Skicka pengar utomlands snabbt


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du i behov av en tjänst som låter dig skicka pengar internationellt? Då kan Wise vara ett alternativ! Med Wise slipper du nämligen de höga kostnaderna som tillkommer med exempelvis PayPal eller vanliga banköverföringar. Gränssnittet är dessutom oerhört enkelt att förstå sig på.

Wise har idag miljontals användare och genomför överföringar till mer än 80 länder och ett femtiotal olika valutor. Men hur fungerar tjänsten egentligen, och är det säkert att använda? Vilka för- och nackdelar finns det? Här tar vi en närmare titt på tjänsten och går igenom allt som är viktigt att veta.

Recension av Wise

Vad är Wise?

Wise Logo

Det är knappast en hemlighet att utlandsöverföringar i många fall innebär krångliga processer, dåliga växelkurser och höga avgifter. Det är precis den här typen av problem som Wise vill lösa för sina användare. Idéen väcktes år 2011 av grundarna Kristo Käärmann och Taavet Hinrikus som då bodde i London och behövde skicka pengar mellan Estland och Storbritannien med jämna mellanrum.

Kristo och Taavet började därför utveckla en peer to peer-modell som gjorde att kostsamma utlandsöverföringar kunde undvikas, och detta var alltså startskottet till företaget Wise. Företaget erbjuder idag en populär och solid tjänst som låter dig både ta emot och skicka pengar internationellt på ett smidigt och säkert sätt. Tjänsten är dessutom åtta gånger billigare än vanliga utlandsöverföringar.


Vilket företag äger Wise?

År 2021 valde grundarna att debutera på Londonbörsen genom direktlistningsmetoden och bli ett offentligt företag. Det betyder att Wise idag är ett auktoriserat institut som står under tillsyn av FCA, precis som många andra stora banker i Storbritannien.

Är Wise och TransferWise samma sak?

Wise gick under de första tio åren under företagsnamnet TransferWise. Det var inte förrän i juli 2021 som företaget bytte namn i samband med sin direktlistning på Londonbörsen. Wise är med andra ord det nya namnet för gamla TransferWise, och är alltså samma företag.

Är Wise bra?

Det är tydligt att Wise är en bra tjänst för utlandsöverföringar, inte minst när du ser till antalet användare som idag ligger runt 12 miljoner. Det som får många att välja just Wise är de snabba överföringarna och oerhört låga överföringskostnaderna. Faktumet att verksamheten är reglerad av Financial Conduct Authority i Storbritannien gör också att användarna kan känna sig trygga.

Wise Logo

Hur fungerar Wise?

Du kan göra en överföring med Wise i några få enkla steg. Först och främst behöver du dock skapa ett kostnadsfritt konto. Detta ordnas via företagets hemsida eller app med hjälp av din mailadress. Registrering med Facebook- eller Googlekonto fungerar också om du föredrar det. När kontot väl är skapat återstår bara ytterligare fem steg.

Steg 1: Registrera överföringen

Fyll i det belopp du önskar skicka samt det land som överföringen ska skickas till. Efter du fyllt i uppgifterna får du se vilka avgifter som appliceras, hur mycket överföringen kommer kosta totalt och när pengarna förväntas komma fram till mottagarens konto.

Steg 2: Verifiera din identitet

I nästa steg behöver du fylla i en del personuppgifter om dig själv och på så vis styrka din identitet. Wise vill ha koll på saker som ditt fullständiga namn, födelsedatum, adress och telefonnummer – inga konstigheter med andra ord.

Steg 3: Lämna uppgifter om mottagaren

Vem är personen som tar emot pengar från dig? I tredje steget behöver du lämna bankuppgifter och några få personliga uppgifter om din mottagare.

Steg 4: Dubbelkolla din överföring

Efter du fyllt i alla uppgifter är det en god idé att dubbelkolla så att saker och ting ser korrekt ut. Wise ger dig därför en tydlig sammanfattning av överföringen du är på väg att göra. Läs igenom noga och klicka på “bekräfta” om allting ser bra ut.

Steg 5: Genomför pengaöverföringen

Det enda som återstår nu är att välja betalningssätt och genomföra din betalning. Oavsett vilken betalningsmetod du väljer kan du vara säker på att processen är både snabb och smidig.

Vilka betalningsmetoder kan man använda?

Wise erbjuder fyra olika betalningsmetoder – betalkort, kreditkort, Trustly och banköverföring. När det gäller de olika betalningsmetoderna finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

Betalkort

Wise godkänner alla kort från Visa och Mastercard men också vissa kort från Maestro. De godkänner däremot inte kort från exempelvis American Express. En annan sak som är bra att tänka när du ska skicka pengar från Sverige på är att kostnaden blir lägre med ett betalkort som faktiskt har svenska kronor som basvaluta. Om du istället använder ett betalkort med exempelvis pund som valuta blir överföringen dyrare från det kortet.

Kreditkort

Det går precis lika snabbt att överföra pengar med kreditkort istället för betalkort. Det är däremot oftast ett dyrare alternativ, vilket kan vara bra att ha i åtanke.

Trustly

Trustly är en välkänd, snabb och billig metod för att överföra pengar. Wise låter dig överföra pengar via Trustly för följande valutor; EUR, DKK, PLN och såklart SEK.

Banköverföring

Om du vill undvika så många avgifter som möjligt är vanliga banköverföringar att föredra. De tre övriga betalningsmetoderna brukar däremot gå lite snabbare, men om du är okej med att det tar lite längre tid är banköverföring ett bra val.

Är Wise säkert?

Wise är definitivt säkert att använda! I samband med att Wise blev offentligt år 2021 blev företaget också ett legitimerat institut för elektroniska pengar. Det betyder att Wise regleras av FCA, det vill säga Financial Conduct Authority. Wise måste alltså enligt lag ha dina pengar i säkert förvar och med låg risk på en finansinstitution, vilket gör att du kan känna dig helt trygg.

Hur lång tid tar det att skicka pengar med Wise?

Att skicka pengar med Wise går vanligtvis mycket snabbare än med andra banker. Faktum är att hela 40 % av utlandsöverföringarna via Wise sker inom loppet av 20 sekunder. De flesta andra överföringar sker i sin tur inom loppet av 24 timmar. Hur lång tid pengaöverföringen tar beror främst på länderna och valutorna som är involverade, vilken tid på dygnet det är, om det är helgdag eller inte, hur du väljer att betala samt hur stor summan är.

Hur mycket kostar det att skicka pengar med Wise?

När du vill skicka pengar med hjälp av Wise betalar du först och främst en låg, fast avgift. Utöver det tillkommer även en procentsats på det konverterade beloppet. Totalkostnaden visas alltid upp i förväg – du behöver alltså inte oroa dig för några dolda avgifter i växelkursen. Den exakta kostnaden beror på vilken betalningsmetod du använder samt varifrån pengarna skickas.


För- och nackdelar med Wise

Att använda sig av Wise kommer med många fördelar, och det råder ingen tvekan om att den här typen av banktjänster kommer öka mer och mer i framtiden. Några av de främsta fördelarna med Wise är följande:

 • låga avgifter – tjänsten erbjuder oftast lägre priser än konkurrenterna
 • högt maxbelopp – gränsen för överföringsbelopp är mycket hög
 • ingen årsavgift – Wise debiterar dig inte för tjänsten till skillnad från flera konkurrenter
 • snabba överföringar – nästan 40 % av överföringarna sker på en gång
 • smidig användning – alla tjänster är tillgängliga online eller i Wise-appen
 • god support – du kan få hjälp på flera olika språk via telefon, hemsidan eller appen
 • hög säkerhet – Wise regleras av FCA
 • bred kundkrets – Wise passar bra för både privatpersoner och företag
 • nöjda kunder – recensionerna online är övervägande positiva
 • flera betalningsmetoder – Wise erbjuder flera alternativ när du ska betala överföringen
 • användarvänligt – gränssnittet är lätt att använda och förstå sig på.

Det finns dock även ett par nackdelar som kan vara bra att ha koll på:

 • endast elektroniska överföringar – det går inte att göra insättningar med kontanter
 • avgift i procentsats – ju högre summor du överför desto högre blir också avgifterna
 • begränsningar – hundratals valutor stöds men det finns begränsningar i vissa områden.

Hur kan Wise vara så billigt?

Systemet bakom Wise möjliggör utlandsöverföringar utan att pengar egentligen behöver skickas internationellt. Du gör helt enkelt en överföring i svenska kronor till ditt Wise-konto, och därefter skickas motsvarande belopp till mottagarens Wise-konto i mottagarlandet. På så vis har inga pengar passerat några landsgränser, men en överföring har ändå fullföljts utan dyra kostnader.

Sammanfattning

Wise skapades med ett särskilt syfte – att effektivisera och sänka kostnaderna på utlandsöverföringar. För att ordna detta startade Wise ett eget betalningsnätverk som möjliggör utlandsbetalning utan alltför höga kostnader. Idag erbjuder Wise ett helt transparent prissystem utan dolda avgifter och med flera olika betalningsmetoder. Utöver det stödjer tjänsten de flesta större valutor!

Wise är med andra ord en fantastisk och solid plattform när det kommer till att skicka pengar utomlands. Tjänsten skapades av två personer som själva upplevde frustration och därför valde att konstruera ett smart verktyg som kunde lösa problemen även för andra. Med stöd från FCA och flera stora investerare kan du vara säker på att Wise har dina pengar i säkert förvar.

Wise Logo

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg