Recension av Zensum 2023: Behövs det ännu en svensk låneförmedlare?


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ibland räcker inte våra egna pengar till och vi måste låna för att ha råd med det vi behöver. Men detta kan vara lite av en djungel med räntor och kostnader. Att ha en tjänst som kan hjälpa till att jämföra olika lån kan därmed spara in en hel del pengar för både privatpersoner och företag.

I den här artikeln kommer vi att kika närmare på Zensum. Detta är en tjänst som erbjuder lån från flera olika långivare.

Beroende på vad du ska låna, hur snabbt du kan betala tillbaka och en massa andra faktorer får du sedan det bästa erbjudandet för dig. När du läst denna artikel hoppas vi därför att du ska veta om Zensum kan vara en tjänst för dig eller inte.

Zensum recension

Är Zensum en bra tjänst?

Vi börjar denna artikel med ett generellt betyg. Vi tycker att Zensum är en hyfsat bra tjänst överlag som erbjuder en smidig kontakt och gör det enklare att ta lån. De har dock inga större fördelar eller särskilt unika tjänster i sitt utbud.

Vi ser ingen direkt anledning att välja Zensum, framför mer beprövade alternativ.

För lån i storleksklassen som du hittar hos Zensum, rekommenderar vi i första hand de välkända företagen som Lendo och Advisa, som är några de största och mest pålitliga företagen i den här branschen.

Många jämförelsesidor på nätet listar dessa företag som bäst i test, medan Zensum sällan nämns som rekommendation.

Vill du ha ett modernt alternativ med snabb och effektiv support kan du kolla in Ekonomen, som också blivit väldigt populära på senare tid.

Rekommenderade låneförmedlare:


Eller läs vidare, för mer info om Zensum och deras tjänster.

Kom dock alltid ihåg att aldrig belåna för mer än du kan betala av och att lån utan säkerhet kommer med en högre ränta. Dessutom kan den rörliga räntan göra att ditt lån blir dyrare över tid. Här kommer några av de fördelar och nackdelar som vi ser med Zensum som tjänst.

Nackdelar med Zensum:

  • En av nackdelarna som ofta nämns i omdömen är att processen ibland drar ut på tiden. Missförstånd i början gör att det inte går riktigt så fort som man tänkt sig att få lån.
  • Zensum erbjuder endast lån med rörlig ränta. Vill du ha ett lån med en ränta som inte förändras är detta alltså inte en mellanhand du bör använda dig av.
  • Hos Zensum hittar du i princip ingenting som sticker ut i form av unika erbjudanden, antal långivare eller bättre priser.
  • Zensum är en mindre etablerad aktör på lånemarknaden och du ser sällan att den rekommenderas hos bäst-i-test-sidor och andra jämförelseguider.

Fördelar med Zensum:

  • Bra och snabb kundtjänst: Generellt får du snabb hjälp och svar på dina frågor. De flesta omdömen vittnar också om ett professionellt och trevligt bemötande.
  • Chans att sänka din månadskostnad: Med hjälp av Zensum kan du samla dina lån. Detta innebär att du har chansen att många gånger få en lägre månadskostnad. Dessutom kommer det bli enklare att hålla koll på avgifter och räntor.
  • Samarbetar med stora långivare: Man ställer krav på sina långivare och samarbetar med en hel del stora aktörer. Till exempel kan du få hjälp av ICA Banken eller SBAB.

Överlag tycker vi dock att Zensum är en ok tjänst. Även om de inte erbjuder något som får oss att höja på ögonbrynen, behöver det inte betyda att de är dåliga för det.

Vad är Zensum?

Zensum är en tjänst som erbjuder förmedling av lån online. De samarbetar med flera olika långivare för att kunna ge ett så bra lån som möjligt till den som söker.

Hos Zensum kan du ansöka om både privatlån för olika ändamål, samt bolån eller samlingslån för att sänka räntan på befintliga krediter.

Det finns liknande tjänster från andra aktörer online. Zensum vill dock poängtera och lägga stor vikt vid saker som kundservice och bemötande.

Zensum är ett svenskregistrerat aktiebolag (Zensum AB) som funnits sedan 2013, med verksamhet i låneförmedlingsbranschen.

Har Zensum bra omdömen?

Zensum lägger stort fokus på kundbemötande och service och detta märks även i recensionerna. Många beskriver att de är trevliga. Att man som kund snabbt får svar och återkoppling är andra saker som är genomgående hos de allra flesta som lämnat en recension.

Totalt har tjänsten fått relativt goda omdömen, men endast på vissa sajter. De tycks inte lika väletablerade som de mer kända låneförmedlarna.

Något som nämns som en nackdel av en del användare är dock att det ibland kanske går lite för snabbt. Vissa beskriver att det uppstått missförstånd för att saker tagits muntligt över telefon, som man tycker borde tagits skriftligt istället. Det ska dock nämnas att detta är några få och inte en övervägande del av de omdömen som lämnats.

Är Zensum ett hållbart företag?

Hållbarhet behöver inte bara handla om klimat och miljö. För en digital tjänst som Zensum handlar det om att skapa en hållbar ekonomi för den som lånar. Lån innebär alltid en viss risk och för den som överbelånar sig finns en risk för finansiella problem.

De har en egen kvalitetsmärkning som de kallar för Zensumkraven. Zensum förmedlar långivare och lånar därmed inte ut pengar på egen hand. Man säger att man sätter kundens behov i fokus för att se till att skapa en hållbar ekonomisk situation för denne.

Ett exempel på detta kan ses när Zensum anlitas för att samla lån för den som har flera lån hos olika långivare. Då strävar man alltid efter att kunna ge kunden en så låg total kostnad som möjligt.

Vilka krav ställer man på sina långivare?

Som vi varit inne på tidigare lånar inte Zensum själva ut pengar. Istället samarbetar de med olika långivare som är de som i slutändan står för själva lånet. Här har de såklart ett stort ansvar i vilka långivare de samarbetar med.

På marknaden idag finns en hel del aktörer som är att betrakta som oseriösa när det kommer till lån. De lånar ut pengar till extremt höga räntor och det är inte ovanligt att människor skaffar sig skulder som blir svåra att bli av med denna typ av lån.

Zensum har bland annat valt att inte samarbeta med långivare som lånar ut pengar till högkostnadskrediter. En högkostnadskredit är ett lån som har en ränta som uppgår till 30 procent eller högre, enkelt sagt.

De har också en del andra krav på de långivare de väljer att anlita. Till exempel ska de ha en utvecklad kundtjänst som gör att låntagaren kan kontakta dem om den vill. Dessutom måste långivaren i fråga också ha vad Zensum uttrycker som “en god finansiell stabilitet”.

Zensum samarbetar med en hel del respekterade och väletablerade långivare som de flesta nog känner igen. Bland annat kan du få ett lån från ICA Banken, SBAB eller Skandia.

Är Zensum säkert att använda?

Något som såklart är oerhört viktigt när det kommer till pengar och lån är säkerhet. Du vill naturligtvis veta att allt går rätt till och att dina pengar är säkra. Ofta delar du också personuppgifter som du såklart vill se till att inte delas med fel personer.

Zensum ser till att kryptera dessa uppgifter för att undvika att de hamnar i fel händer. De är också noggranna med vilka som uppgifterna delas till. Bara de anställda på företaget och de banker som ska hantera ditt lån som har tillgång till dina personuppgifter.

Är Zensum en bank?

Zensum är inte att betrakta som en bank i den bemärkelsen. De fungerar som en mellanhand för att förmedla lån mellan långivare och låntagare.

Som vi varit inne på tidigare är det alltså inte Zensum som lånar ut pengarna, utan de kopplar ihop den som ska låna med den bank eller långivare som står för själva lånet.

Hur fungerar det att ansöka om lån via Zensum?

Det första du gör är att fylla i en låneansökan. Ansökan är smidig och fylls i online. Det tar endast några minuter och efter att du fyllt i denna tar Zensum över det hela och börjar kontakta banker och långivare för att kunna erbjuda ett lån.

Därefter får du erbjudanden. Detta kan du få både via sms och e-post. Du kommer att få flera erbjudanden att välja bland och kan därmed ta det som du själv tycker passar bäst. Under hela processen kan du också logga in på Zensum via Bank-ID för att följa de olika buden.

Till sist väljer du om du vill acceptera ett lånebud eller inget alls och detta görs genom att logga in på hemsidan. När du accepterat ett bud kommer pengarna att betalas ut till dig inom ett par dagar.

Kommer jag alltid att få lån?

Zensum kan inte garantera att du kommer att få ett lån. Du gör en ansökan som de sedan förmedlar vidare till olika långivare.

Det kan alltså hända att bankerna ger dig avslag på din ansökan. Med andra ord finns inga garantier, även om du har goda chanser eftersom Zensum samarbetar med massor av olika aktörer som erbjuder lån och inte bara en.

Har jag fast eller rörlig ränta?

Två begrepp som kan vara bra att ha koll på när du ska ta lån är fast ränta och rörlig ränta. Fast eller bunden ränta innebär att räntan är bestämd från början. Den ändras alltså inte och påverkas inte av saker som inflation eller styrränta.

En rörlig ränta innebär att räntan kan förändras över tid och troligen inte kommer att vara densamma under hela låneperioden. Den kan antingen bli högre eller lägre.

Hur räntan förändras är dock inte helt upp till långivaren. Den rörliga räntan styrs av de så kallade upplåningskostnaderna, det vill säga hur mycket det kostar för banken eller långivare att låna ut pengar till dig. Till exempel kan den rörliga räntan gå upp om riksbanken höjer styrräntan.

Hos Zensum är alla lån med rörlig ränta. Detta innebär att du inte på förhand kan veta exakt hur dyrt ditt lån kommer att bli. Lånet kan antingen bli något billigare eller något dyrare än den ursprungliga kalkylen.

Kan jag samla mina lån hos Zensum?

Många har flera olika, mindre lån som är uppdelade hos olika långivare. Detta är inte alltid så fördelaktigt rent ekonomiskt. Det kan bland annat leda till att avgifterna blir ganska höga och att du inte har full koll på alla dina lån.

Du kan välja att samla dina lån hos en aktör som Zensum. Om du har flera lån utan säkerhet kan du tjäna en hel del pengar på att samla dina lån hos Zensum. Det ska dock nämnas att samlande av lån inte alltid leder till lägre avgifter och det är viktigt att du undersöker siffrorna inna för att se om det verkligen blir billigare.

Det som kommer att hända om din ansökan blir godkänd är att en annan långivare köper upp ditt lån. Ofta gör detta att du får en lägre ränta och månadskostnad. Dessutom får du bättre koll på ditt lån, hur mycket du har att betala tillbaka och vilka villkor som gäller.

Det är smartast att ange alla sina lån i ansökan. En del tänker kanske att de inte vill ge en bild av sig själva som högt belånade för att deras ansökan då kommer att bli avslagen. Men detta framgår ändå genom den kreditupplysning banken gör det är alltså smartast att vara öppen med alla lån man har. På så sätt kan din månadskostnad sänkas mer.

Kostar det att använda Zensum?

Zensum tar inte ut någon avgift som mellanhand. De förmedlar din ansökan till långivare och ger dig erbjudanden, men tar inte ut några pengar för detta. Med andra ord en gratis tjänst som kan hjälpa dig till en bättre ekonomisk situation.

Kan jag försäkra mig via Zensum?

Zensum bedriver inte bara verksamhet kring lån, utan har också försäkringar att erbjuda. Bland annat kan du teckna en så kallad trygghetsförsäkring.

Det här är en försäkring som gäller vid sjukdom, skada eller ofrivillig arbetslöshet. Beroende på hur stor försäkring du tecknat får du då ut ett visst belopp i månade för att kunna klara av vardagens utgifter.

Kan jag teckna bolån via Zensum?

Hos Zensum samarbetar man med långivare som även erbjuder bolån. Detta innebär att Zensum är en tjänst du kan vända dig till om du ska låna till en ny bostad.

Det är enkelt och smidigt att ansöka om bolån via denna tjänst. Du fyller i hur mycket du behöver låna, samt personuppgifter såsom e-post, personnummer och telefon. Efter ett tag kan du sedan få ett lånelöfte från banken, ett besked om hur mycket pengar de är beredda att låna ut till dig.

Även här är det rörlig ränta som gäller. Det innebär att räntan kan stiga, till exempel om riksbanken väljer att höja sin styrränta. För det mesta betalar du först en handpenning som i vanliga fall uppgår till 10% av det belopp som bostaden kostar.

Är Zensum en smidig tjänst att använda?

I vårt tycke är Zensum som tjänst mycket smidigt. Det är enkelt att ansöka om ett lån och det tar för det mesta bara några minuter.

Omdömena när det kommer till kundtjänst talar även de sitt tydliga språk. Du får snabbt hjälp och ofta tar det inte speciellt lång tid innan du har pengarna på kontot. Kort sagt är detta alltså en både snabb och smidig tjänst enligt vår uppfattning.

Vi hoppas att den här artikeln varit till nytta. Men hjälp av den hoppas vi också att du kunnat skapa dig en bild av om Zensum som låneförmedlare kan var något för dig!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg