Recension och omdöme om SigmaStocks 2021: Ny tjänst för automatisk aktieinvestering


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du vill investera i aktier utan att lägga tid på analys och behöva följa bolagen hela tiden, kan SigmaStocks vara ett intressant alternativ. Det är en automatisk investeringstjänst som investerar direkt i aktier. Men frågan är hur fungerar den, och framförallt: är den bra? Här kommer en recension och omdöme om SigmaStocks!

I artikeln förekommer reklam genom annonslänkar till SigmaStocks. Recensionen är oberoende och alla åsikter är skribentens egna.


SigmaStocks Logotyp

Läs mer och öppna ett gratis konto hos SigmaStocks:


Artikeln i korta drag

 • SigmaStocks är en ganska ny tjänst som automatiskt investerar i aktier.
 • Företaget är grundat i Sverige av entreprenörer som träffades på Chalmers tekniska högskola.
 • Investeringarna utgår från forskningsbaserade metoder samt en egenutvecklad teknik.
 • De har låga avgifter på 0,35 – 0,39 % för sin förvaltning.
 • Hos SigmaStocks investerar du på ett ISK.
 • Dina pengar skyddas av statlig insättningsgaranti och investerarskyddet.
 • SigmaStocks är ett bra alternativ för dig som vill vara passiv och låta investeringarna skötas av sig själva.
Recension om Sigmastocks

Är det bra att investera med hjälp av SigmaStocks?

Ja, om du vill ha ett enkelt sparande och vara en passiv investerare så är SigmaStocks ett bra alternativ. De har låga avgifter jämfört med många jämförbara fonder och fondrobottjänster.

Du har möjlighet att anpassa din risknivå genom att ha en viss mängd räntefonder i portföljen, eller investera enbart i aktier.

Till skillnad från en vanlig fond får du genom SigmaStocks en egen portfölj med innehav anpassade efter dina preferenser.

Två gånger om året, eller mer, så balanserar SigmaStocks om din portfölj för att säkerställa att den följer strategin och håller sig till dina preferenser. Det gör att portföljen hela tiden är uppdaterad och i det närmaste aktivt förvaltad, samtidigt som du själv är helt passiv. Det är den stora fördelen med en automatiserad investeringstjänst, och SigmaStocks gör allt detta till en väldigt låg avgift.

Det är svårt att veta om SigmaStocks kommer att prestera bättre än börsens generella index, eftersom tjänsten har funnits i så pass kort tid. För att verkligen kunna svara på den frågan kommer vi förmodligen behöva vänta minst 20 år, för att ha tillräckligt med data. Men tack vare låga avgifter och ett smart upplägg med modern teknik och forskning i ryggen, finns det stor potential att lyckas.

För vem passar det att investera med SigmaStocks?

SigmaStocks är en lämplig plattform för investeringar för dig som:

 • Vill månadsspara i aktier
 • Är långsiktig
 • Vill göra sparandet enkelt och passivt

Det är inte en plattform som passar dig som själv vill välja aktier eller vara en aktiv trader. Se det som ett alternativ till att spara i fonder.

Prova på SigmaStocks själv genom att öppna ett gratis konto!

Disclaimer

Förvaltningen hos Sigmastocks har gett en bra avkastning sedan start. Men det är viktigt att komma ihåg att den historiska avkastningen inte ger några garantier för avkastningen i framtiden. SigmaStocks tittar även på simulationer som indikerar potentiell framtida avkastning, men denna ska inte heller betraktas som säker, utan endast ge en fingervisning till vad som är ett troligt framtida utfall. Alla investeringar är förknippade med risk och de pengar du investerar hos SigmaStocks kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela ditt insatta kapital.

Vad är SigmaStocks?

SigmaStocks är en investeringstjänst som är unik inom finansbranschen. Tjänsten erbjuder ett helt automatiskt aktiesparande. Till skillnad från att investera i fonder, till exempel via fondrobotar, så äger du aktierna direkt hos SigmaStocks.

Investeringstjänsten grundades 2014 av tre entreprenörer som träffades på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Mai Thai, Nanna Stranne och Carl Lindberg hade gemensamma intressen inom teknik, kombinerat med en passion för investeringar och att göra sparande enklare med teknikens hjälp. På den vägen föddes SigmaStocks som nu på senare år börjat bli alltmer omnämnt inom finansbranschen.

Tjänsten bygger på en teknisk lösning som väljer ut aktier från ett urval av omkring 900 bolag. Med hjälp av matematiska modeller som utgår från bolagens nyckeltal försöker man skapa en portfölj som överavkastar mot börsens generella index.

Metoden utgår från det som kallas faktorinvestering. När man använder faktorinvestering utgår man från ett visst antal specifika nyckeltal och jämför mellan olika bolag för att hitta aktier som är värda att investera i. Detta är ett fält som det finns mycket forskning kring och det har skrivits om faktorinvestering inom vetenskaplig litteratur. Grunden till denna akademiska gren är artikeln Common risk factors in the returns on stocks and bonds, skriven av Eugene Fama och Kenneth French.

SigmaStocks använder en egenutvecklad teknisk metod för att utgå från nyckeltalen inom faktorinvestering, och på så vis bygga en diversifierad portfölj som är optimerad för att skapa bästa möjliga värde från urvalet av bolag.

De faktorer hos aktiebolagen som analyseras av SigmaStocks är:

 • Marknadsvärde
 • Kassaflöde
 • Bokfört värde
 • Skuldsättning
 • Utdelning
 • PE-tal
 • Vinsttillväxt
 • Momentum
 • Vinstmarginal

Hur fungerar SigmaStocks?

När du först skapar ett konto hos SigmaStocks får du svara på en mängd frågor. Det tar cirka 5 minuter. Dina svar blir sedan underlag för din personliga portföljs strategi. Frågorna handlar till exempel om:

 • Hur lång tidshorisont du har på ditt sparande.
 • Hur din ekonomiska situation ser ut.
 • Om du vill undvika att investera i särskilda branscher.
 • Vilken marknad du vill fokusera mest på.

Frågor du får när du startar konto hos SigmaStocks
Exempel på några frågor du får när du ska öppna konto hos SigmaStocks

SigmaStocks är anpassat för månadssparande och efter att du svarat på frågorna får du välja hur mycket du vill spara varje månad. Lägsta belopp är 500 kr, men rekommenderat minimum är 1000 kr, för att du ska kunna få en god riskspridning.

Det finns 3 huvudsakliga inriktningar som din portfölj kan ha:

 • Standard – Då får du SigmaStocks eget standardval. Det är optimerat efter deras metoder för hög avkastning och fördelning mellan branscher, marknader och värdepapperstyp.
 • Tillväxt – Då ökar du ditt fokus mot tillväxtaktier, det vill säga bolag som ofta är något mindre men har större potential att växa.
 • Utdelning – Fokus mer på bolag som delar ut en större del av vinsten årligen. Detta är ofta stora väletablerade bolag med lång historik och vanligen lite lägre tillväxt.

Du behöver dock inte vara orolig för att svara fel på någon fråga, eller välja fel summa i månadssparande. Om du ångrar något kan du alltid logga in och justera dina val under inställningarna på ditt konto.

När du sedan kommit igång kommer din portfölj automatiskt att fyllas på med nya aktier när du har pengar tillgängliga på kontot. SigmaStocks handlar aktier åt alla sina kunder ungefär en gång i veckan vanligtvis.

Skärmbild från SigmaStocks konto
På ditt konto hos SigmaStocks kan du se hur dina innehav är fördelade.

Du kan när som helst logga in och se din portfölj och dess utveckling. Du kan se utvecklingen för enskilda aktier, marknadsfördelning, branschfördelning och andra intressanta saker.

Vilka aktier investerar man i hos SigmaStocks?

SigmaStocks investerar på börsen i Sverige, USA och vissa länder i Europa.

Bland de svenska bolagen ingår de 90 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

I det amerikanska urvalet av aktier ingår alla bolag som är med på index S&P 500.

Från Europa väljs aktier ut från börserna i:

 • Norge
 • Danmark
 • Finland
 • Tyskland
 • Schweiz
 • Storbritannien
 • Spanien
 • Frankrike

Det totala urvalet som SigmaStocks investeringstjänst utgår ifrån innefattar aktier i cirka 900 olika bolag.

Omdöme SigmaStocks

Efter att ha läst på om tjänsten, och öppnat ett konto och kommit igång med sparande hos SigmaStocks, kan jag konstatera att detta är en mycket intressant tjänst.

De har en snygg, välfungerande hemsida där det är lätt att få överblick över ditt sparande. Du kan hela tiden justera dina inställningar och det är lätt att göra insättningar och uttag.

Tekniken de använder för att investera är mycket lovande och SigmaStocks är definitivt ett intressant alternativ till ett fondsparande. Personligen tycker jag det är lite roligare att faktiskt kunna gå in och titta på sina innehav och se vilka aktier som finns i portföljen, vilka som gått bäst och så vidare. SigmaStocks skriver själva att de ser över möjligheten att kunna välja bort vissa aktier, vilket skulle vara en intressant framtida funktion.

Det enda negativa jag kan hitta egentligen, är att du potentiellt kan förlora en liten del av din avkastning på grund av utländsk källskatt. Men detta är förmodligen en ytterst liten del av den totala avkastningen, och ingenting som hindrar mig från att ha en del av mitt sparande hos SigmaStocks.

Sammanfattningsvis är SigmaStocks en riktigt fräsch uppstickare på finansmarknaden och för den som vill hålla sina investeringar passiva är det här enligt mig ett av de främsta alternativen just nu!


Vad händer med utdelning från aktierna du äger hos SigmaStocks?

När dina bolag delar ut pengar så betalas dessa ut till ditt ISK. Dessa pengar används sedan för att återinvestera, tillsammans med övriga pengar du har på kontot. Detta är bra då återinvesterade utdelningar är en nyckelfaktor till att maximera nyttan av ränta-på-ränta-effekten. Detta görs automatiskt och du kan fortsätta vara helt passiv som investerare.

Om det är ett utländskt bolag som delar ut kommer det att dras en utländsk källskatt. Skatteverket gör automatiskt avräkningar på den, om du har rätt till avdrag. Det beror på hur mycket pengar du har på ditt ISK då du inte kan få tillbaka mer i avdrag, än du betalat in i schablonskatt på ditt ISK.

Tyvärr kan du inte få avräkning på belopp över 15 procent. Så om landet för aktieutdelning drar en högre källskatt än 15 procent kommer du inte per automatik att få tillbaka den. I praktiken kommer det för de flesta inte att röra sig om en särskilt stor del av din avkastning, men du kan potentiellt gå miste om en liten del av din aktieutdelning på grund av detta.

Om SigmaStocks hade erbjudit sparande via kapitalförsäkring kunde de ha hjälpt till att ansöka om att få tillbaka den utländska källskatten, vilket de inte kan göra när du har pengarna på ett ISK. Detta är förmodligen den enda negativa aspekten av SigmaStocks enligt mitt omdöme. Det är dock en så pass liten del av den totala portföljens avkastning att det inte spelar någon större roll totalt sett.

Är SigmaStocks pålitligt?

Ja. Dina pengar hos SigmaStocks är skyddade av både statlig insättningsgaranti och investerarskydd genom deras depåleverantör Evida. Du är registrerad ägare av dina aktier och dina pengar hos SigmaStocks. Även om företaget skulle gå i konkurs skulle du ha rätt till dina värdepapper och pengar på ditt ISK.

Vem äger SigmaStocks?

SigmaStocks AB är ett registrerat aktiebolag med säte i Göteborg. Alla grundarna är med i styrelsen och en av grundarna är VD för företaget.

SigmaStocks har ett samarbete med företaget Evida som har en depåtjänst. Det är Evida som tillhandahåller de depåer där kunderna till SigmaStocks investerar sina pengar.

Du kan läsa mer om SigmaStocks AB här på Bolagsfakta.se.

Vem grundade SigmaStocks?

De tre grundarna är:

 • Mai Thai
 • Nanna Stranne
 • Carl Lindberg

Alla tre är aktiva i bolagets styrelse och Nanna Stranne är VD för SigmaStocks.

Vilka avgifter finns hos SigmaStocks?

Den huvudsakliga avgiften ligger på 0,35% av ditt förvaltade kapital. Det innefattar:

 • Courtage
 • Transaktionskostnader
 • Moms
 • Förvaltning

Utöver detta tillkommer en schablonskatt på ditt ISK. Detta är samma som för ISK på vilken bank som helst.

Om ditt innehav även har en viss del räntebärande medel så tillkommer en förvaltningsavgift för räntefonden XACT Obligation som SigmaStocks använder för investering i räntor. Denna avgift kan som mest utgöra 0,04% om du maximerar mängden ränta i portföljen.

Den totala avgiften för din portfölj hos SigmaStocks kan alltså som mest vara 0,39%.

Finns det några dolda kostnader hos SigmaStocks?

Nej, du betalar endast den förvaltningsavgift som SigmaStocks anger, samt schablonskatten på ditt ISK.

Förvaltningsavgiften är baserad på beloppet du har på ditt konto och beräknas dagligen. Den dras automatiskt varje månad och du kan själv se detta som en transaktion på kontot.

Är SigmaStocks en fondrobot?

Nej. Hos SigmaStocks investeras dina pengar direkt i aktier. Det är ett smart sätt att kapa avgifter, eftersom fonder kommer med en förvaltningsavgift. Du kan hela tiden se vilka aktier just du har på ditt konto hos SigmaStocks.

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg