Recension av tjänsten SnappCar 2022: Hyr och hyr ut smidigt genom bildelning


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Med SnappCar kan du lätt hitta en bil i ditt eget område – och hyra den via en enkel app. Men hur bra fungerar det? Är det en tjänst du kan lita på? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta innan du provar på SnappCar!

SnappCar vad är det och är tjänsten bra?

Är SnappCar en bra tjänst?

SnappCar Logo

SnappCar är som bildelningens Airbnb. Det är en tjänst som gör det möjligt för privata bilägare lägga ut sina bilar för uthyrning, och du kan hyra en bil för allt från ett par timmar till några dagar. Upplägget är ju perfekt, miljövänligt och klimatsmart. Men hur bra fungerar det?

Det verkar som att SnappCar hittat bra lösningar för allt som kan ställa till problem. Appen är tydlig och lätt att använda, alla användare måste verifieras och de har löst frågan om försäkring så att både den som hyr och den som hyr ut kan känna sig trygga.

Kollar man recensioner på Trustpilot har 80% av de som gett betyg valt det allra högsta betyget. Några negativa omdömen finns, till exempel för att appen strulat, för att en uthyrare ställt in i sista sekunden och för att det varit svårt att få tag på kundtjänst för att få hjälp att lösa problem.

De allra flesta verkar trots allt nöjda, och det mesta verkar fungera som det ska, även om det såklart kan finnas undantag.

Sammantaget är SnappCar en bra tjänst, som bygger på en bra idé och som har väldigt många nöjda kunder.

Fördelar

  • Väldigt prisvärt alternativ, 30-50% billigare än vanlig biluthyrning.
  • Du som hyr regelbundet kan få positiva omdömen som kan ge dig ännu bättre pris.
  • Smidig app där du lätt får översikt och all info du behöver.
  • Många olika sorters bilar att välja mellan.
  • Omdömen och recensioner av tidigare kunder gör det lättare att välja.
  • Bilen är försäkrad när du har den.
  • Bildelning ger mindre påverkan på miljön och klimatet.

Nackdelar

  • Fungerar framför allt i storstäderna
  • Du kan behöva ta dig till en särskild plats för att hämta bilen, så det blir mer omständligt än om du äger bilen själv

Vad är SnappCar?

SnappCar är en tjänst för bildelning, ungefär som en bilpool. Skillnaden mot bilpooler är att det för det allra mesta är ett uthyrningsföretag som äger bilarna som hyrs ut i en bilpool. Det är då också företaget som tjänar pengar på upplägget.

Här är det istället privatpersoner som hyr ut sina bilar till andra privatpersoner, som har ett tillfälligt behov av att ha tillgång till en bil. Modellen utgår från en peer-to-peer-plattform, som alltså är SnappCar.

Den här sortens tjänster har blivit allt mer populära de senaste åren, i takt med att fler tar klimathotet på allvar och vill minska den påverkan de bidrar med. Om fler personer använder samma bil blir det bättre för klimatet.

Äger du inte en egen bil riskerar du inte att hamna i att köra av slentrian eller för att det är enkelt. När du måste boka och hyra en bil blir det istället att du använder bil när det verkligen behövs. Enligt SnappCar står 5 miljoner bilar stilla 23 timmar per dygn i genomsnitt – bara i Sverige.

Genom att använda de bilar som finns på ett bättre och mer effektivt sätt tas de naturtillgångar som använts för att framställa bilarna bättre tillvara. Det krävs dessutom färre parkeringsplatser och garage om de bilar som finns används mer, istället för att vi har fler bilar.

Det ger utrymme för fler gröna ytor och positiva miljöer. SnappCars mål för 2022 är att det ska finnas 5 miljoner färre bilar i Europa. Ett högt satt mål, men när bildelning används inser man lätt att det egentligen finns bilar så det räcker.

Det finns även andra fördelar med upplägget du hittar hos SnappCar, om du jämför med liknande tjänster. Till exempel är det billigare att hyra hos SnappCar än om du väljer en vanlig hyrbil. Den som hyr ut sin bil tjänar också pengar på att göra det, vilket kan vara en välkommen extrainkomst.

Behöver du försäkra en egen bil? Kolla in de bästa bilförsäkringarna just nu!

Att hitta en bil att hyra via SnappCar

I SnappCars app kan du välja mellan alla bilar som finns  i ditt område. Det kan finnas många olika sorters bilar, så du kan välja den typ du behöver. Idag finns det över 4000 bilar registrerade hos SnappCar, men hur många som i praktiken finns tillgängliga för dig beror på var du bor.

Du kan hitta både nya och äldre bilar. I storstäder är det ofta möjligt att hitta riktigt nya spännande alternativ, såsom de senaste modellerna av elbilar med mera.

Varje bil har en egen annons där du kan se hur bilen ser ut, läsa en kort presentation av den och det finns också en lista med fakta om bilen. Ägaren kan välja att sätta gränser för hur bilen får användas, till exempel om du inte får röka i den, inte får köra den utomlands eller om det inte är okej att ha husdjur i bilen.

Det finns också uppgifter om pris för bilen, som anger hur mycket den kostar per dygn. Vill du ha exakta prisuppgifter eller till exempel se vad det kostar att hyra bilen bara några timmar kan du skriva in datum och tider, så får du en kostnadsuppgift.

Då kan du också se hur många kilometers körning som ingår i priset, och hur mycket du behöver betala om du vill köra mer än så. Alla som hyrt en vill bil kan ge ett betyg till bilen och uthyrare, och det går att skriva en kommentar som omdöme.

Vill du vara säker på att hitta en bra bil och en seriös uthyrare som det fungerar bra med kan du välja en bil som många hyrt före dig och som fått bra betyg.

När du hittat en bil som passar dig klickar du i att du vill hyra, och väntar på att bilägaren hör av sig och bekräftar bokningen. När det är dags att använda bilen möter bilägaren dig och lämnar över nyckeln, i de fall det behövs en nyckel.

Överlämningen kan också ske digitalt. Du betalar för att hyra bilen i samband med att bokningen bekräftas, men den som hyr ut får inte pengarna förrän några dagar efter att uthyrningen är avslutad, som en säkerhet för dig som hyr.

En annan säkerhet är att bilen fotograferas och att bilens skick noteras i samband med att den lämnas över till dig. På det sättet blir det färre konflikter om ifall det uppstått skador medan du hade bilen.

När du bokar en bil via SnappCar ingår bärgningshjälp dygnet runt och dessutom ingår vagnskadeförsäkring. Skulle något hända under den tid du har bilen får du betala en självrisk, men försäkringen täcker de flesta problem som kan uppstå.

Skulle bilägaren ställa in uthyrningen precis innan du ska ha bilen får du pengarna tillbaka och dessutom en rabattkupong som du kan använda när du hyr en annan bil.

Vad är det för bilar som finns hos SnappCar?

Det är helt vanliga bilägare som kan välja att hyra ut sina bilar via SnappCar. Många använder inte sin bil varje dag och kan därför göra bilen tillgänglig för uthyrning för de tider när de inte själva behöver den. Det här gör att SnappCar kan erbjuda ett brett utbud av bilmodeller och olika sorters bilar. Utbudet styrs helt av vilka det är som vill hyra ut sina bilar.

Den som hyr ut bilen tjänar pengar på att göra det, och bidrar dessutom till att de bilar som finns används mer effektivt. Det kan innebära att klimatpåverkan blir lägre men också till exempel att det krävs färre parkeringsplatser.

Även den som hyr ut sin bil använder sig av appen, skriver in info om bilen och anger vad som gäller om du ska hyra just den bilen. För vissa är det till exempel helt okej om du har med dig husdjur när du kör en bil du hyrt, andra tål inte djur och kan inte acceptera att bilen används om du har djur med dig.

Den som vill hyra ut sin bil kan också fylla i vilka dagar och tider bilen är tillgänglig för uthyrning och vilket pris det ska vara per dygn.

När du fyller i att du vill hyra en bil tittar bilägaren på din förfrågan och avgör själv ifall det känns okej att hyra ut bilen till dig. Bilägarna som hyr ut bilar kan också låta SnappCar avgöra vilka bokningar som är okej genom automatiska inställningar.

Vad finns för krav för att använda SnappCar?

För att öka tryggheten har SnappCar valt att alla användare måste verifieras. För att verifieras måste du ange förnamn, efternamn, födelsedatum, adress och telefonnummer.

Dessutom kontrollerar SnappCar att ditt körkort är giltigt i samband med att du verifieras som användare. Körkortskontrollen sker genom att du skickar in foton på körkortet. Även ditt bankkort verifieras, som en del av att bekräfta din identitet. Kortuppgifterna sparas inte.

Förutom att du måste bli verifierad som användare görs en kreditupplysning. Du blir bara godkänd som kund hos SnappCar om du är utan betalningsanmärkningar och om du inte har några anmärkningar från andra hyrbolag.

Det är Creditsafe som används för kreditupplysningen. Att den här sortens kreditupplysning görs ska inte påverka din kreditvärdighet om en bank senare ska bedöma den inför ett lån eller liknande.

Vill du hyra ut din bil måste det vara en personbil som inte är registrerad för yrkestrafik, och den måste vara registrerad, påställd, skattad och försäkrad i Sverige. Det måste vara du som hyr ut bilen som står som ägare hos Transportstyrelsen.

Är det en leasingbil måste du ha tillstånd från leasingbolaget som visar att du får hyra ut den. Det finns också vissa krav på själva bilen, som att den max får väga 3500 kg och att den måste ha GPS om den inte är äldre än 5 år.

Vilka avgifter finns hos SnappCar?

När du ska hyra en bil via SnappCar får du betala olika sorters avgifter. Den som äger bilen bestämmer själv hur mycket priset för att hyra bilen en dag ska vara. Ägaren bestämmer också hur många fria kilometer som ingår i dagspriset och hur mycket det ska betalas per kilometer om du som hyr kör mer än de fria kilometerna.

Standardpriset sätts för en hel dag, men du kan också hyra en bil för kortare tid än så. Hyr du bilen max 5 timmar betalar du bara 50% av dagspriset och du betalar bara för hälften av de fria kilometerna.

Uthyrning på mellan 5 och 24 timmar räknas som en dag. Mellan 24 och 29 timmar räknas det som 1,5 dagar och så vidare. Det kan också finnas en rabatt om du väljer att hyra bilen för en längre tid.

Det är valfritt för ägaren om han eller hon vill erbjuda den här rabatten, men när den används är den på 15% av dagspriset om du hyr bilen längre än 3 dagar.

Förutom de här kostnaderna tar SnappCar ut avgifter både från dig som hyr och från den som hyr ut bilen, för att de ska kunna driva tjänsten. Hur stor avgiften blir beror på hur stor dagskostnaden blir när du hyr en bil. Det tillkommer också avgifter för försäkring och vägassistansskydd.

När du ska verifiera dig betalar du en avgift i samband med det. SnappCars avgift är på 5% och försäkringsavgiften är på 11,5%.

På de avgifter du betalar till SnappCar tillkommer 25% moms, men för dagspris och liknande läggs det inte på någon moms eftersom uthyrningen sker mellan två privatpersoner. Den som hyr ut sin bil har själv ansvar för att redovisa inkomsten i deklarationen och betala skatt för den.

Det kan också tillkomma en extra avgift för den som hyr ut en bil om bilen är mer än 15 år gammal. Vill du hyra en bil och är under 25 år tillkommer en extra avgift för det, eftersom risken att drabbas av skador i trafiken är större för personer som är under 25 år.

Skulle bilen råka ut för någon skada medan du hyr den behöver du betala självrisken till försäkringsbolaget. Det kan också bli andra avgifter du måste betala, till exempel om du får böter medan du har bilen, om det skulle bli skador som försäkringen inte täcker och liknande.

Det finns ingen månadsavgift eller annan löpande avgift som du måste betala för att kunna använda dig av SnappCar, utan det räcker med avgiften för verifiering. Sen betalar du inte något förrän du väljer att hyra en bil.

Vem står bakom SnappCar?

SnappCar är i grunden ett holländskt bolag, som också startat verksamheter i flera andra europeiska länder. SnappCar startade 2011 och har kontor i  Utrecht, Berlin, Köpenhamn och Stockholm.

Grundaren av SnappCar är Victor van Tol som också är företagets VD.

Idag fungerar SnappCar som den största bilpoolen i Sverige, även om peer-to-peer-modellen skiljer sig från de flesta andra bilpooler. Bolaget som står bakom SnappCar i Sverige heter FlexiDrive Sverige AB.

När passar SnappCar?

Använder du inte din bil särskilt ofta kanske SnappCar kan vara en lösning för dig. Behöver du bara en bil ibland är det inte nödvändigt att själv äga bilen. Istället kan du använda den här sortens bildelning.

SnappCar gör att du enkelt kan få tag på en bil när du ska göra ett ärende, om du vill ha en bil över helgen eller ska åka bort några dagar. Att inte äga en bil själv gör att du slipper många kostnader, dessutom är det bättre för klimatet och blir färre utsläpp sammanlagt när du använder bildelning.

En annan fördel med SnappCar är att du kan använda olika bilar vid olika tillfällen. Ena gången kanske du behöver en liten och smidig personbil, en annan gång kanske det är en skåpbil som krävs för det du behöver fixa. 

SnappCar passar när du vill ha en flexibel och smidig tjänst som ger dig tillgång till en bil när du är i behov av det – utan att du måste äga den själv.

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg