Är SAVR bra? Recension och omdöme av fondmäklaren SAVR


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

På senare tid har det dykt upp allt fler aktörer på marknaden för aktie- och fondhandel. Det är förmodligen bra för oss småsparare och investerare. Men är det de nya aktörerna erbjuder tillräckligt bra för att det ska vara värt att gå över? I den här artikeln tittar vi närmare på SAVR och jämför deras tjänster mot andra populära plattformar för fondsparande.

Svart spargris med mynt runt omkring

Vad är SAVR?

SAVR är en plattform där du kan köpa och sälja andelar i fonder. Enkelt uttryckt är det en nätbaserad fondmäklare. De marknadsför sig själva som en ”fondrebell” som vill förnya branschen och konkurrera mot ”föråldrade strukturer” och dolda avgifter.

Detta menar de alltså att ska göra genom att erbjuda fonder utan att själva ta ut någon provision, något som andra banker vanligtvis gör. De hävdar att fonder på deras plattform handlas till 30 – 50 procent lägre avgifter.

När grundades SAVR?

Företaget SAVR grundades 2016 och har kontor i Stockholm och Halmstad.

Är SAVR pålitliga?

Allt tyder på att SAVR är ett seriöst och pålitligt företag. De är transparenta med sina avgifter, hur plattformen fungerar och vilka som driver bolaget. SAVR står under tillsyn av Finansinspektionen genom Fondab, som hanterar och förvarar deras värdepapper. Hos SAVR har spararna rätt till både insättningsgaranti och investerarskydd, vilka bland annat är en garanti för att du får tillbaka pengar vid eventuell konkurs.

Vilka avgifter finns hos SAVR?

Det finns några avgifter som är viktiga att känna till hos SAVR:

Fondavgifterna hos SAVR

Det är fondbolagen själva som sätter priserna för sina avgifter. Därför är denna avgift i grund och botten samma, oavsett var någonstans du har fonden. När en fondmäklare förmedlar en fond får de en viss provision från fondbolaget. Denna avgift väljer SAVR att ge tillbaka till dig som sparar. Det är av den anledningen som SAVR kan erbjuda billigare fonder, och även anledningen till att priset på samma fonder kan skilja sig hos olika mäklare eller banker.

Plattformsavgifter hos SAVR

Istället för att ta provision på fonderna, tar SAVR istället en plattformsavgift. Denna avgift ligger på 0,09% årligen. Den procenten tas ut på hela ditt kapital du har hos SAVR. Det är viktigt att ha koll på detta, och ta med det i bedömningen när du ska avgöra var du vill fondspara.

Plattformsavgiften räknas ut på daglig basis men dras en gång i kvartalet, samtidigt som du får tillbaka pengarna från fondprovisionen (alltså SAVR:s rabatt).

Växlingsavgifter hos SAVR

Om du köper eller säljer en fond som handlas i en annan valuta än svenska kronor så tillkommer det en växlingsavgift. Denna avgift ligger på 0,5% åt båda hållen. Detta är viktigt att förstå, då detta är en ganska hög avgift. Många andra aktörer tar 0,25% i växlingsavgift.

Är fonder billigare hos SAVR?

Hur är det då, lever SAVR upp till löftet om billigare fonder? Vi ska titta närmare och jämföra några fonder som är populära i Sverige. I dessa exempel så ingår SAVR:s plattformsavgift, vilket gör det enkelt att se vilket alternativ som är billigast.

FondAvanzaNordnetSAVR
Swedbank Robur Ny Teknik1,34%1,26%1,02%
TIN Ny Teknik1,59%1,52%1,07%
AMF Aktiefond Europa0,51%0,40%0,44%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,28%0,20%0,27%
Länsförsäkringar Global Hållbar1,52%1,50%0,86%

Vi kan tydligt se att det finns ganska mycket pengar att spara på att ha sitt fondsparande på rätt plattform. Vi ser att:

 • Avanza var alltid dyrast.
 • Nordnet var det billigaste alternativet ibland.
 • SAVR är oftast det billigaste alternativet.
 • Den största skillnaden gäller för fonder med en hög avgift.
Logotyp SAVR fondplattform

Hur mycket kan man spara på lägre fondavgifter?

En liten skillnad i fondavgift kan göra stor skillnad i kronor när du sparar under en lång tid. Eftersom avgifterna är en procentuell avgift på hela ditt innehav, växer kostnaderna tillsammans med ditt kapital. Dessutom får du tänka på att alla pengar du förlorar i avgifter, missar du dessutom möjligheten att återinvestera. Därför är den potentiella förlusten av höga avgifter ännu större än vad man först kan tro.

Här följer några exempel på hur mycket du kan få betala i fondavgifter.

Exempel på fondavgifter utifrån ett fast startkapital

I dessa exempel tittar vi på hur ditt fondsparande påverkas av avgifter om du startar med 10 000 och bara låter sparandet ligga, utan att sätta in mer pengar under 25 år. I exemplet har vi utgått från en genomsnittlig avkastning på 6%.

Exempel 1: 0% i avgift

Graf över fond på 25 år utan avgift
Om fonden är fri från avgifter skulle du efter 25 år ha nästan 43 000.

Exempel 2: 1% i avgift.

Graf som visar fondens utveckling utan avgifter
Om fondens avgift ligger på 1% har du efter 25 år betalat över 9 000 i avgifter.

Exempel 3: 2% i avgift.

Graf över fonds utveckling över 25 år med 2 procent avgift
Om fondens avgift ligger på 2% har du efter 25 år betalat nära 17 000 i avgifter.

Dessa exempel gör det tydligt hur mycket som äts upp av avgifter över tid. Vi ska även titta på några exempel på hur avgifterna påverkar fonder om du månadssparar.

Exempel på fondavgifter när du sparar löpande

Här kommer några exempel på hur fondens avgifter skulle påverka ditt sparande om du månadssparade 2 000 kronor löpande i en fond med en genomsnittlig avkastning på 10% per år.

FondavgiftResultat efter 25 årBetalt i avgift
0% 2 466 650 kronor0 kronor
0,5% 2 268 168 kronor 198 482 kronor
1% 2 087 695 kronor 378 954 kronor
1,5% 1 923 510 kronor 543 139 kronor
2% 1 774 060 kronor 692 590 kronor

Kom ihåg att alla dessa exempel är uppskattningar och förenklade varianter av hur en verklig utveckling kan se ut. Avkastningen kommer förstås aldrig att vara så konsekvent. I beräkningarna har inga skatter eller liknande tagits med. Alla exempel är gjorda med en kalkylator från Moneysmart.gov.au.

Hur kan SAVR erbjuda så billiga priser på fonder?

De är helt och hållet fokuserade på fonder och deras lägre avgifter är deras främsta fördel som de konkurrerar med. De har valt att betala tillbaka hela provisionen från sina fonder till kunderna och istället ta ut en plattformsavgift, samt växlingsavgifter för fonder i utländsk valuta. Lyckas de attrahera tillräckligt många kunder så kommer plattformsavgifterna att ge väldigt goda intäkter för SAVR.

För- och nackdelar med SAVR

Det finns både för- och nackdelar med att använda SAVR. Det gäller att ha koll på dessa och veta vilka innehav som det lönar sig att ha på denna plattform.

Fördelar med SAVR

 • Lönsamt – du tjänar på att välja SAVR för väldigt många förvaltade fonder
 • Enkelt – Deras plattform är väldigt enkel att förstå och använda
 • Utbetalning – Du får provisionen utbetald till ditt konto, lite som en aktieutdelning en gång i kvartalet

Nackdelar med SAVR

 • Plattformsavgift – Viktig att ha koll på så att den inte överstiger fondrabatten, eller att du har för mycket likvida medel på kontot som du betalar avgift för
 • Växlingsavgifter – Hög växlingsavgift som gör det mindre lönsamt att handla utländska fonder hos SAVR
 • Utbudet – Även om SAVR har ett bra utbud av fonder finns det vissa populära alternativ som saknas. Dessutom erbjuder de bara fonder, så om du vill handla andra värdepapper under samma tak går det inte hos SAVR.

Vilken typ av konto kan öppna hos SAVR?

Hos SAVR kan du enbart öppna ett investeringssparkonto (ISK). Det är en bra kontotyp för denna typ av värdepapper och gör livet enklare för dig som handlar fonder då du inte behöver tänka på vinstskatt vid försäljning och liknande.

Hur stort utbud och hur många fonder har SAVR?

SAVR har över 1 300 fonder i sitt totala utbud.

Många av de populäraste svenska fondbolagen finns i deras utbud, såsom:

 • Swedbank Robur
 • Spiltan Fonder
 • Länsförsäkringar
 • AMF Fonder
 • TIN Fonder
 • AuAg

Slutsats

Så är det då värt att gå över till SAVR med sitt fondsparande. Svaret är, ja i många fall så är det värt det. Men inte alltid. Det är klokt att titta på de fonder du äger, eller vill börja spara i, och jämföra avgifterna mellan SAVR och din nuvarande bank. Generellt tycks det vara värt det i de flesta fall om:

 • Fonden handlas i svenska kronor.
 • Det är en avgiftsbelagd förvaltad fond.
 • Du enbart använder ditt SAVR-konto för fonder och inte låter pengarna ligga oinvesterade.

Om du sparar i fonder bör du kort och gott se om de går att få billigare hos SAVR. Om du kan spara pengar i fondavgifter kan det bli mycket pengar över tid. Här kan du öppna ett gratis konto hos SAVR redan idag!

SAVR är en av våra favoritplattformar när det gäller investeringar. Kolla in fler bra banker för investeringar här!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg