Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Det har varit oroligt runt om i världen under ett bra tag. En pandemi, krig och skenande elpriser är bara ett axplock av de saker som skapat oro i länder. Nu ställs vi inför ytterligare en oroväckande utmaning – nämligen inflation.
Att det blir inflation under och efter ett krig är ingen ovanlighet, men det tär på oss lika mycket varje gång. En av följderna till inflationen är höjda priser, bland annat i mataffärerna. Många vittnar om att det är svårare än någonsin att få pengarna att räcka hela månaden, just på grund av de höga priserna på livsmedel.
Det kan dessutom vara extra svårt att få pengarna att räcka om man behöver handla mat åt en hel familj, eller om man är student eller pensionär och lever på begränsade tillgångar. Så hur ska man gå tillväga för att minska sina matkostnader och spara pengar på mat? Det ska vi berätta i den här artikeln där vi ger er 10 tips på hur man sparar pengar på livsmedel.
Innehåll
1. Se över dina kostvanor
Det första man behöver tänka på när man vill spara in pengar på mat är såklart att se över vad man faktiskt äter. Om du ofta äter dyra köttprodukter, eller spenderar mycket pengar på utemat är det lätt att priserna skenar iväg.
Att istället tänka efter lite, försöka äta mer vegetariskt och mer hållbart kommer garanterat att göra skillnad. Byt ut köttfärs mot svarta bönor, se över vilken sorts pasta du köper och försök att jämföra kilopriserna för att hitta det billigaste alternativet.
Det kan vara svårt att ställa om sina kostvanor, speciellt om man har barn som kanske är lite kräsna, men det går. Byt ut vissa produkter varje vecka, och var inte rädd för att prova nya livsmedel som kanske är billigare.
2. Handla från lågprisvarumärken
I princip alla butikskedjor har ett eget lågprisvarumärke. Eldorado, Ica Basic, Coop Xtra – ja, ni förstår poängen. Lågprisvarumärken erbjuder i princip alltid samma produkter som andra varumärken, men till ett lägre pris.
Det är speciellt bra att köpa hem torrvaror såsom gryn, pasta, ris och flingor från dessa varumärken då de är betydligt billigare än andra märken som butiken bär.
Smaken är dessutom relativt likadan som på andra märken, och det går lika bra att laga en god pasta för spaghetti som kostar 5 kr kilot, som spaghetti som kostar 25 kr kilot.
3. Leta efter produkter nära bäst före-datum
Många butiker säljer ut produkter som börjar närma sig bäst-före-datumet. Ofta är dessa produkter märkta med “ät snart”, och nedsatta i pris.
Du kan dessutom se över produkter som inte är nedsatta och försöka hitta de som börjar närma sig utgångsdatum, i många fall kan man få en rabatt på dessa i kassan om man uppger att de börjar närma sig bäst-före.
Vissa kanske inte vill köpa produkter som håller på att gå ut, men det som många inte tänker på är att bäst-före bara är en rekommendation.
Mjölk, yoghurt och andra mejeriprodukter går dessutom att frysa in och använda i soppor, såser och dylikt i flera veckor framöver. Spana in hållbarhetstips på bloggar och lär dig mer om hur man tar hand om matvaror som börjar närma sig utgångsdatum.
4. Använd rabatter och kuponger
Om man håller lite utkik på sin livsmedelsbutiks hemsida, eller i deras reklamblad, kan man ofta hitta schyssta erbjudanden och kuponger. Det kan vara allt från extrapris på mjölk, till en 50% kupong på frysmat. Det är ett bra sätt att spara in några kronor varje månad, speciellt på de varor som du kan köpa flera av till varje hushåll.
Ibland kan man dessutom tjäna rabattkoder eller kuponger genom att genomföra undersökningar för livsmedelsbutiker, alternativt samla poäng. Det är ett bra sätt att handla ekonomiskt utan en större ansträngning.
5. Planera handlingen noggrant
Ett av de viktigaste tipsen som vi kommer att ta upp är såklart att planera handlingen. Det är otroligt lätt hänt att man åker till affären och kommer hem med mängder av produkter som man egentligen inte behöver.
Bestäm en dag för handlingen, om det ska vara vecko- eller månadshandling och skriv en lista. Planera varje måltid i förväg och handla de ingredienser som krävs för frukost, lunch och middag i till alla personer i hushållet.
Ett bra tips är att planera en veckomeny i förväg och handla baserat på den. Självklart tillkommer även hygienprodukter, mellanmål och annat i handlingen, men med hjälp av en meny kan man i varje fall spara in lite pengar på själva maten.
6. Se över vilken affär som har bäst medlemsförmåner
Att vara medlem i en mataffär är ett otroligt bra sätt att spara pengar på. Ofta fungerar medlemskapet genom att du handlar mat och tjänat poäng för varje matvara. Poängen kan senare omvandlas till priser, resor eller bäst av allt – rabattkuponger på mat.
Du kan dessutom ta del av fler extrapriser och erbjudanden som butiker har tagit fram för just medlemmar – något som hjälper dig att hålla kostnaderna nere ordentligt.
7. Laga storkok som räcker länge
Visst, att äta samma maträtt flera dagar i sträck kan vara otroligt tråkigt – men det sparar pengar. Ett storkok med linsgryta, köttfärssås, curry eller någon annan gryta kan räcka hela veckan och går dessutom att frysa in.
Det är otroligt bra för dig som bor ensam, och minst lika bra för dig som har många munnar att mätta. Du kan dessutom laga storkok av både frukost, lunch och middag, som du sedan bara värmer på när det är dags att äta. På så vis sparar du inte bara pengar – du sparar även tid!
8. Håll en fast budget för livsmedel
Vi tog tidigare upp att det är viktigt att planera sin handling, och det gäller såklart även budgeten. Att sätta upp en fast månadsbudget för livsmedel är ett bra sätt att planera sin ekonomi och få pengarna att hålla längre.
För dig som bor tillsammans med en partner, en vän eller rumskamrater kan ett bra tips vara att öppna ett matkonto där alla lägger in en fast summa per månad. På så vis har ni en budget att röra er med och ni vet alltid om hur mycket pengar ni kan spendera på mat varje månad.
Om det dessutom finns pengar kvar på matkontot när månaden är slut kan ni alltid spara det till månaden efter, eller varför inte unna er en middag ute på stan? Det är ett otroligt bra tips som ger dig kontroll över pengarna du spenderar på mat varje månad.
9. Handla frukt och grönt efter säsong
Frukt och grönt är en väsentlig del av kostcirkeln men det är även något som många anser är dyrt. De höga priserna på frukt och grönt har att göra med huruvida produkterna är i säsong eller inte. Att till exempel köpa jordgubbar på vintern är otroligt dyrt, då de behöver fraktas från andra länder.
Försök att handla frukt och grönt baserat på vad som är i säsong just nu. Under hösten är till exempel äpplen, pumpa, zucchini och squash i säsong och kostar därför inte lika mycket som de gör under resten av året.
Genom att hålla koll på vad som är i säsong kan du spara in pengar på frukt och grönt – istället för att lägga 50 kr på en kartong med jordgubbar som ändå kommer att ruttna efter några dagar.
10. Frysmat räcker längre
Något av det mest ekonomiska man kan göra är såklart att köpa fryst mat. I princip allt finns att köpa fryst, från grönsaker, till potatis, kött och färdigrätter. Det finns dessutom ofta storpack av frysta livsmedel som räcker otroligt länge och som inte kostar lika mycket som färsk mat.
Utöver ett billigare pris och en större förpackning så håller såklart frysmat längre också. Det innebär att du inte behöver äta upp maten lika snabbt, då den håller sig bra i frysen.
Du kan även köpa färsk mat och frysa in den för att den ska hålla länge. Både bröd, grytor, frukt och ja – mängder av livsmedel, håller sig bra i frysen och ger dig mer mat under en längre tidsperiod.
Vad gör man om pengarna inte ens räcker till mat?
Vi hoppas att dessa tips har varit hjälpsamma för dig som har svårt att få pengarna att räcka till. Men det finns såklart även de som inte får ihop det överhuvudtaget, även om de tillämpar alla medel för att spara.
På grund av den rådande situationen finns det många familjer som inte har råd att finansiera mat för hela månaden. Det är vanligare än vad man tror, men det finns hjälp att få.
Många volontärer serverar varm mat för de som är i behov i soppkök eller kyrkor. Det finns dessutom möjlighet att ansöka om stöd eller bidrag från staten, eller hjälporganisationer.