Tjäna pengar på att sälja dina möbler 2022: Fem enkla sätt


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du några möbler som du vill bli av med? Då kan du tjäna en slant på att sälja dem! Har du fina möbler i gott skick är det enkelt att sälja dem, och andrahandsvärdet kan vara stort. I den här guiden får du tips på bra ställen att sälja möblerna, samt tips och tricks som kan vara bra att känna till.

Två män flyttar en byrå in i ett hus

Varför ska jag sälja mina möbler?

Man kan såklart till en början känna sig tveksam till det hela. Det kan kännas som om processen innefattar mycket jobb och att det helt enkelt inte är värt det. Så behöver det inte vara och här kommer några bra anledningar till varför du ska sälja de möbler som du inte längre använder.

Det är enklare än du tror

Det är faktiskt inte krångligt alls att sälja sina möbler. Som du kommer att märka i guiden nedan finns de smidiga tjänster som Mjuk, som kan hjälpa dig med det hela. De gör allt från transport till upprustning och fotografering, medan du håvar in en stor del av pengarna.

Utöver detta kommer vi också att lyfta andra metoder som, även om de inte är riktigt lika simpla, kan fungera utmärkt. Det är inte så svårt som man tror och många gånger krävs det bara att du lägger ned några få minuter för att få dina möbler sålda.

Extra pengar på fickan

Möbler som står och dammar i något förråd någonstans kan många gånger vara värda flera tusen kronor. Istället för att köra bort dem till tippen kan du enkelt och smidigt använda en tjänst som Mjuk, eller Blocket för att sälja dina möbler.

Då kommer du att få lite extra pengar på fickan som du kan göra något roligt för. Med tanke på att det ofta bara tar några minuter att anmäla dig som säljare hos Mjuk, eller lägga upp en Facebook Marketplace-annons, är det mer eller mindre alltid värt det. Även om du bara skulle få ut några hundra, blir det en riktigt bra timlön när man slår ut det på den tid man lagt ner.

Gör klimatet en tjänst

Genom att nya ägare får ärva dina möbler, gör du även insats för miljön. Varje gång du slänger möbler eller andra produkter är det material och resurser som helt går till spillo. Ju fler som slänger sina möbler, desto mer måste produceras och detta leder till att utsläpp och utarmningen av jordens resurser ökar.

Om du istället ser till att sälja vidare dina möbler, ökar livslängden på dem. Vi kommer inte behöva producera lika mycket och använder våra resurser på ett mer effektivt sätt. Att sälja möbler kan alltså vara en liten del, i att göra sitt för klimatet.

Nedan går vi in på några av de alternativ som finns för att sälja sina möbler.

Alternativ 1: Sälj dina möbler till Mjuk

Mjukhome.se Mjuk Logo

Som vi varit inne på ovan, finns numera en handelsplats för möbler som heter Mjuk. Det här är en mycket intressant uppstickare på marknaden, som vi tycker att alla som funderar på att sälja sina möbler ska kolla in. Mjuk har inte bara en snygg hemsida, utan också ett oerhört smidigt system som gör att vem som helst kan använda tjänsten.

Vilka är Mjuk?

Mjuk är ett företag med en tjänst specialiserad på att köpa upp och sälja vidare begagnade möbler. De har alla de verktyg som krävs för att göra processen smidig och enkel både för säljare och köpare.

Målet med detta företag är att helt enkelt göra det enklare och roligare att sälja och köpa möbler i andra hand. Sedan starten har Mjuk hjälpt över 25 000 begagnade möbler att hitta nya hem där de kan användas på nytt.

Hur fungerar Mjuk?

Tjänsten är mycket enkel att använda för dig som säljare. Du tar helt enkelt en bild på den eller de möbler du vill sälja, tillsammans med lite information där du bland annat beskriver möbelns skick. Därefter får du svar från Mjuk, som ger en uppskattning om hur mycket möblerna är värda och hur mycket pengar du kan få för att sälja dem.

Efter detta bestämmer du en tid där det fungerar för dig att möblerna hämtas upp. Du kan också välja att på egen hand lämna av möblerna på lagret hos Mjuk, för att spara in lite fraktkostnader.

Annars kommer de och hämtar upp dem hemma hos dig, så att du slipper sköta det hela själv. Notera att deras upphämtningtjänst endast är tillgänglig i Storstockholm eller Uppsala.

De har som mål på sikt att täcka hela Sverige. De gör även undantag och bedömer från fall till fall. Har du en exklusiv möbel är det värt att kolla och se hur de värderar den, även om du bor på annat håll i landet.

Därefter sköter Mjuk själva försäljningen. De rustar upp möblerna och tar professionella bilder med yrkesmässiga fotografer i en studio. På så sätt ges dina möbler de allra bästa möjligheter att säljas för så mycket pengar som möjligt.

Får jag betalt?

Naturligtvis tar Mjuk ut en andel av det du säljer, för det arbete de gör. Men du kommer inte själv att gå lottlös. Om din vara säljs för mindre än 7000 kr, kommer du att få ut 55% av det totala värdet.

Tänk dock på att detta troligen är mer än 55% av vad du hade fått om du försökt sälja varan själv. Mjuks professionella annonser samt upprustningen av dina möbler gör att den summa de kan säljas för stiger.

Om det totala värdet överstiger 7000 kronor på din vara blir dealen ännu bättre. Då får du ut hela 75% av den del av pengarna som överstiger denna summa. Kort sagt kan du få ut en hel del pengar på de varor du säljer via Mjuk.

Ett annat plus är att om din vara inte skulle bli såld, kommer du inte att behöva betala något alls. I detta fall har du helt enkelt blivit av med dina gamla möbler helt gratis. Om du funderar på att köra möblerna till tippen är Mjuk alltså alltid ett bättre val.

Vilka möbler kan jag sälja via Mjuk?

Värderingen av möbeln ska uppgå till minst 1000-2500 kronor beroende på hur stor den är. Detta får du reda på när du kontaktar Mjuks tjänst. De tar heller inte emot väldigt stora och otympliga möbler som är för tunga eller svåra att bära och frakta, som exempelvis sängar.

Något som dock kan nämnas är att du kan använda dig av Mjuk för att bli av med möbler som inte uppgår till den totala summan på 1000 till 2500 kronor. De plockar då upp den utan kostnad, men du får ingen vinst på varan om den skulle säljas.

Vilka är fördelarna med att använda Mjuk?

Som vi kommer att gå in på lite senare i denna guide finns det flera andra tjänster du kan använda för att sälja dina möbler online. Mjuk är dock en mer smidig aktör, ur många aspekter. Här kommer några av alla de bra anledningar som finns till att använda Mjuk, i stället för exempelvis Blocket eller Facebook Marketplace.

Till att börja med är tjänsten mycket smidig för dig att använda. Du behöver inte ta några professionella bilder eller krångla med att lägga upp en snygg annons. Allt detta sköter Mjuk åt dig.

Att du kan få dina prylar upphämtade om du vill är såklart också ett stort plus. På så vis tar det bara några få minuters arbete för dig att bli av med dina gamla möbler.

Det hela har också ekonomiska fördelar. Även om du blir av med en del av pengarna i provision, så kommer troligen möblerna säljas för mer än om du skulle skött det hela själv. Upprustning och proffsiga annonser gör helt enkelt att värdet ökar.

Du slipper också ligga ute med pengar för annonsen om det du vill sälja inte blir sålt. Det finns alltså ingen risk att du blir av med pengar eller onödigt arbete genom att sälja dina möbler via Mjuk. Lägger du upp en annons på blocket och inte får möblerna sålda, måste du själv köra bort dina möbler ändå.

Den allra största fördelen är kanske att du slipper den direkta kontakten med kund. Många som försökt sälja på egen hand lessnar fort, när man får erbjudanden från folk som inte dyker upp och skambud till höger och vänster. Att inte behöva oroa sig för allt detta är såklart mycket skönt.


Alternativ 2: Sälj möblerna på Blocket

Blocket Logo

Ett annat tips är att sälja möbler via Blocket. Detta är en stor hemsida med massor av besökare. Här har du själv kontroll över försäljningen och kan se till att få ett pris som du tycker är rimligt.

Hur lägger jag upp en annons?

Att lägga upp en annons på Blocket är ganska enkelt. Det första du behöver göra är att skapa ett konto. Om du inte redan har ett sådant, är detta ett moment som kan ta en liten stund.

Efter detta kommer du behöva ta bilder på det som ska läggas upp. En kort beskrivning av produkten ska också ingå. När någon sedan går in på just din annons kan de kontakta dig direkt via blockets app eller hemsida.

Tips för att få produkten såld

Du vill såklart att dina möbler ska bli sålda. Gärna till ett så högt pris som möjligt. Här kommer därför några tips som kan hjälpa dig på vägen.

En professionell annons är A och O. Bra bilder ger ett seriöst intryck, men visar också att dina möbler är värda att lägga pengar på. En suddig bild med dåligt ljus gör automatiskt att möblerna ser ut att vara av sämre kvalitet än de är.

Något att tänka på är också att sätta ett rimligt pris. Detta kan du göra genom att kika på liknande produkter för att se vilka priser som är rimliga. Ett allt för högt pris kommer att göra att ingen hör av sig, medan för låga priser såklart blir lite av en förlustaffär.

Till sist är också texten under bilderna viktigt. Om du beskriver tydligt vilka fel som finns på möblerna, eventuella skador och annat upplevs du som ärlig. Annars är risken stor att folk ändrar sig på plats när de ser hur möblerna ser ut.

Att hålla texten professionell och se till att skriva med korrekt svenska är också viktigt. Det gör att du upplevs som mer seriös och som någon man kan lita på.

En lagom stor webbplats

En av de stora fördelarna med Blocket är att det är en webbplats med ganska lagom storlek. Den har många användare, men sidan är avgränsad i olika län och kommuner. Speciellt när man letar möbler är det många som söker mer lokalt än nationellt.

Det här gör att du har en god chans att synas bland andra annonsörer, utan att drunkna i mängden. Samtidigt finns tillräckligt många köpare för att du ska ha en chans att sälja din produkt. Har du fina möbler brukar du få en hel del erbjudanden om köp ganska fort, speciellt om du lägger upp till ett bra pris.

Kostar det att annonsera på Blocket?

Vissa saker som bilar och andra fordon kostar om man vill lägga upp en annons på Blocket. En annons med möbler och annat som tillhör hemmet är dock gratis.

Oseriösa köpare

Den stora nackdelen med Blocket är de oseriösa köpare som man ofta kommer i kontakt med när man ska sälja. Det är inte ovanligt att du har folk som säger att de ska komma och kolla på en produkt en viss tid, för att sedan inte dyka upp. Detta kan göra processen att sälja långdragen och lite seg.

 Ett tips kan vara att ringa upp köpare och inte bara sköta kommunikation via sms. Ofta går det då att få en bild av om de verkligen är intresserade av produkten.

Något värt att tänka på är också att inte låta köpare pruta allt för mycket på plats. En del är fräcka och vill betala ett kraftigt underpris. Stå på dig och sälj inte för mindre än vad du själv vill och tycker är värt.


Alternativ 3: Facebook Marketplace

Facebook Marketplace

Ett annat sätt för den som vill sälja sina möbler är att kolla in Facebook Marketplace. Detta är ett alternativ till tjänster som Blocket, och här kan du få kontakt med köpare över hela landet. Det är inga fel med att använda båda dessa tjänster för att nå så många människor som möjligt.

Hur fungerar det?

Processen liknar i ganska stor utsträckning den som finns på Blocket. Du lägger upp en annons med bild och bildtext, samtidigt som du delar in den i en kategori. På så vis kan folk söka efter specifika ord, eller i kategorier för att hitta det de letar efter.

Du får sedan kontakt med köparen. Även detta är en relativt stor marknad med många användare. Chansen att du får svar på just din annons är ganska stor om du sätter ett rimligt pris.

Lättare att kolla upp köpare

En av fördelarna med Facebook Marketplace, är att du enkelt kan se vem det är som ska köpa din vara. Genom att utforska personens profil kan du se om den verkar seriös eller inte. Även här rekommenderar vi dock att stämma av via telefon, för att se till att du inte slösar tid på någon som inte dyker upp.

Det finns dock en nackdel med att man lägger upp sin annons på en av världens största sociala plattformar. Till exempel finns det ganska gott om bottar och fejkade konton, samt en hel del bedragare. Se till att hålla utkik och lita inte till 100% på människor du inte träffat.

Saker som kan tyda på att det rör sig om bedragare är följande:

  • Meddelandet är inte personligt utan ser ut som ett meddelande som kan gå ut till massor med människor på samma gång.
  • Texten är på engelska.
  • Personen ber dig sätta över pengar på ett konto, eller skicka kortuppgifter fast det är du som är säljare.
  • Personen inkluderar länkar till olika sidor som kan vara skadliga att klicka på.

Även här är det såklart alltid smart att kolla upp den profil som skriver för att se hur den verkar.

Hur fungerar betalningen?

Betalningen för möbler som köpts via Facebook Marketplace sker externt. Du betalar alltså inte eller tar emot betalning via Facebook utan sköter det hela på något annat sätt.

Det smartaste är att sköta betalningen på plats när du träffar köparen. Swish eller kontanter är metoder som fungerar bra för de allra flesta. Se till att du får betalt, innan köparen lämnar platsen så att inga oegentligheter sker.

Kostar det att annonsera?

Det är gratis att annonsera via Facebook Marketplace. Därför är det som sagt inga problem att använda sig av både denna tjänst och exempelvis Blocket för samma produkt, för att nå en ännu bredare målgrupp.


Alternativ 4: Lokala facebookgrupper

Facebook grupper logo

Ett annat sätt att sälja dina möbler är genom olika typer av köp och sälj- grupper på Facebook. Ofta är dessa lokala och har massor med medlemmar.

Fördelar

Den stora fördelen med detta sätt att annonsera är att du dyker upp direkt i människors flöden. Du behöver inte hoppas på att de ska söka efter din annons. Många av de som är med i gruppen kommer att se den ändå.

Ytterligare en fördel är att folk kan lära sig vem du är och känna igen dig. De kommer att förstå att du är seriös och ärlig, om de köpt av dig tidigare.

Risken för bedragare och liknande, är också för det mesta mindre i denna typ av grupper. Det krävs ofta en liten granskning för att komma in. Skulle någon sedan försöka utnyttja andra i gruppen kommer den med största sannolikhet att bli anmäld och utesluten.

Nackdelar

Nackdelen med denna typ av grupper, är att du inte garanterat når lika många intresserade köpare. Även om en hel del får upp möblerna i sitt flöde är det inte säkert att någon av dessa är på jakt efter den möbel som just du säljer.

En annan nackdel är om grupperna är mycket stora. Då kan man lätt drunkna i alla andra inlägg, om man inte har något som verkligen sticker ut. Men även detta är ett kostnadsfritt sätt att annonsera och kan vara väl värt att prova.

Alternativ 5: Flippa möbler

Två män bär en soffa uppför en trappa

Att köpa och sälja begagnade möbler, kan faktiskt vara ett sätt att tjäna lite extra pengar. Om du är driftig, tål att lyfta tunga grejer och inte är rädd för att få lite skit under naglarna, kan det vara ett kul extraknäck. Kanske är det till och med möjligt att göra detta till ett heltidsjobb.

Men det är såklart inte bara enkelt. Här kommer några saker som kan vara bra att tänka på om du funderar på att starta upp detta, oavsett i vilken skala.

Skaffa kunskap

För att bli duktig på denna typ av arbete måste du skaffa dig en hel del kunskap på flera olika områden. Ju mer du vet, desto mer pengar kommer du att kunna tjäna.

Framför allt handlar det om kunskap om vilka möbler som är värda mycket och inte. På så sätt kan du lära dig att känna igen ett kap när du ser det.

Ett tips kan bland annat vara att scrolla på olika försäljningssidor som Blocket och Facebook. Här kan du se hur mycket olika möbler kostar, vad som gör dem dyrare och vilka som ofta väcker stort intresse. Att helt enkelt studera marknaden är en viktig del i att kunna tjäna pengar på det hela.

Räkna på det

När du utvärderar vinsten och lönsamheten, måste du räkna med alla delar av din verksamhet. Hur många timmars jobb lägger du ner, hur mycket bensin går åt (plus slitage på bil och dylikt), och liknande frågor bör du ställa dig. Dra av det från vinsten och räkna på din timlön, för att se om det är värt det.

Ju fler försäljningar du gör, desto mer data har du för att kunna räkna ut huruvida verksamheten är värt besväret.

Hitta en nisch för att sedan bredda

Att ta sig an denna typ av affärer kan vara lite svårt, speciellt om man inte har erfarenhet av det innan. Speciellt delen som innebär att rusta upp möblerna kan var klurig. Men det är också detta som kommer att göra att du går med vinst.

Genom att börja med ett enda område kan det bli enklare att komma igång. Det är till exempel inte allt för svårt att lära sig hur man rustar utomhusmöbler till att blir fräscha och nästan som nya. Ofta räcker det med lite ny färg, eller att olja in dem.

Fokusera på ett område först och bli bra på det. Allt eftersom du upptäcker nya områden kan du sedan bredda det hela. Att lära sig att rusta möbler är inte bara enkelt, men över tid kommer du att bygga upp tillräcklig kunskap för att klara av det mesta.

Annonsera rätt och brett

Att få möblerna sålda är såklart en mycket viktig del i det hela. Här är annonserna av större vikt än många kanske tror.

Se till att ta snygga och proffsiga bilder. Detta ger ett seriöst intryck och gör att möblerna ser ut att vara i gott skick. Du behöver inte nödvändigtvis en egen studio, men se till att tänka till kring saker som ljus och miljö.

Något annat värt att tänka på, är att se till att annonsera brett. Genom att använda sig av flera av de tjänster och verktyg som listas ovan kan du hitta kunder på massor av olika platser.

Använd Mjuk som mellanhand

En strategi kan vara att använda en aktör som Mjuk som mellanhand. På så vis slipper du sköta vare sig upprustning eller kontakt med köpare på egen hand. Du kan istället specialisera dig på att hitta kap här och där.

Ibland kan du hitta möbler som säljs till ett kraftigt underpris. Om du letar brett kan du få syn på sådana erbjudanden ganska frekvent. Med hjälp av Mjuk får du en smidig hantering och kan skicka iväg möblerna snabbt och enkelt. På så sätt kan du göra fler köp varje dag.

Second hand är framtiden

Som du sett i denna guide finns det massor med olika verktyg och tjänster för dig som vill köpa eller sälja möbler begagnat. En sak är säker och det är att second hand är framtiden.

Vi måste se till att de saker vi producerar får en längre livslängd och tjänster som Mjuk är en viktig del i detta. Vi hoppas att denna guide varit till nytta och att du helt enkelt lärt dig mer om hur man säljer sina begagnade möbler.

Kanske är det dags att göra sig av med det där gamla bordet som står i förrådet och samtidigt tjäna en hacka?

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg