Toborrow recension 2022: Jämförelsetjänst för både privatlån och företagslån


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Med en låneförmedlare kan du göra en enda ansökan och få erbjudanden om lån från många olika långivare. Bara en enda kreditupplysning behövs. Men hur bra är Toborrow, och hur fungerar det egentligen?

Recension av toborrow

Är Toborrow bra? (vårt omdöme)

Toborrow är en seriös tjänst som du kan känna dig trygg med att använda. Den har fått bra betyg från användare, är kostnadsfri och gör det möjligt för dig att jämföra lån från olika långivare. På det sättet kan du lättare hitta det lån som passar dig bäst.

Fördelar

 • En enda ansökan – erbjudanden från många olika långivare.
 • Privatlånupp till 600 000 kronor.
 • Möjlighet till företagslån, finns inte hos alla låneförmedlare.
 • Snabbt svar på ansökan – inom 24 timmar.
 • Bara en kreditupplysning hos UC oavsett antal låneerbjudanden.
 • Möjlighet att samla lån.
 • Ingen avgift för låneförmedlingen.
 • Inte bindande, passar inget erbjudande måste du inte ta ett lån.
 • Personlig service.

Nackdelar

 • Toborrow samarbetar med runt 20 olika långivare. Det ger dig goda chanser att få ett bra låneerbjudande, men det finns andra låneförmedlare som har nästan dubbelt så många.
 • Inte möjligt att få lån via Toborrow utan fast inkomst.
 • Lån utan säkerhet kan innebära högre räntor och avgifter.

Gör en gratis ansökan och se vilka lån du kan få:

Toborrow Logo

Se även våra recensioner av andra låneförmedlare som Advisa, Approva, Banky, Ekonomen och Lendo!

Vad är Toborrow?

Toborrow är en lånejämförelsetjänst, det kan också kallas för en låneförmedlare. Tjänsten handlar om att de förhandlat med olika långivare och därför kan erbjuda lån med bra räntor och villkor. Gör du en ansökan hos Toborrow förmedlar de dina uppgifter till långivarna, som har 24 timmar på sig att återkomma med erbjudanden om lån.

Du får en lista med erbjudanden som du kan titta igenom i lugn och ro. Du förbinder dig inte att låna något, och det kostar dig ingenting att använda Toborrow. Däremot har det flera fördelar. En av dem är att det bara blir en enda kreditupplysning, så din kreditvärdighet påverkas minimalt även om du får erbjudanden från många långivare.

En annan fördel är att alla långivare vet att de kommer jämföras med varandra och att det finns en konkurrens. Den pressen gör att du får så bra villkor som möjligt.

Är Toborrow en bank?

Nej, Toborrow är inte en bank. En bank har bland annat som uppgift att låna ut pengar. Det finns även andra långivare som kan göra det, som inte är banker. Toborrow är varken en bank eller en långivare, utan en låneförmedlare.

Tjänsten fungerar som en mellanhand som gör det enklare för dig att se vad du har möjlighet att få för lån. Du får en översiktlig jämförelse och kan på ett smidigt sätt hitta det lån som passar dig bäst. När du får erbjudande om ett lån som du vill ta är det en bank eller annan långivare som står för att låna ut pengarna.

Det är också dem du ingår avtal med. Toborrow lånar inte ut några pengar, men de förmedlar lån från andra med sin tjänst, så att det ska bli lättare för dig att hitta rätt.

Bland de långivare Toborrow samarbetar med finns bland annat Serafim, Nordic Finance, Marginalen Bank, Cred och Coop.

Vilken typ av lån erbjuder Toborrow?

Hos Toborrow kan du ansöka både om privatlån och företagslån. Dessutom erbjuder de dig som har företag möjlighet att ansöka om leasing och factoring.

Privatlån

Med ett privatlån kan du låna pengar till vad du vill. Det kan vara till exempel en bil, en renovering, eller för att lösa en akut ekonomisk situation. Det rör sig om lån som inte kräver någon säkerhet och där du inte behöver betala någon kontantinsats.

När du ansöker om privatlån hos Toborrow kan du låna mellan 5000 och 600 000 kronor, och välja en återbetalningstid på 1-20 år.

Lån för renovering

Med privatlån kan du låna till renoveringen utan att bostaden används som säkerhet. Därför kan du ta ett lån även om du nått gränsen för hur mycket du kan belåna din bostad.

Billån

Går bilen sönder kan även vardagen sluta att fungera. Väljer du att ta ett privatlån och använda det till bilinköp kan du enklare handla en begagnad bil, även direkt från en privatperson.

Båtlån

En båt är en stor investering som kan höja din livskvalitet och förverkliga dina drömmar. När du tar båtlån i form av privatlån kan du låna utan att båten blir säkerhet för lånet.

Blancolån

Blancolån, privatlån och konsumtionslån är tre ord som står för samma sorts lån. Det är ett lån till privatpersoner som inte kräver någon säkerhet och inte någon kontantinsats. Om du kan låna pengar avgörs därför inte av vad du ska använda pengarna till, det kan du själv bestämma. Istället är det din inkomst, anställningsform och eventuella skulder som styr hur mycket du kan låna.

Företagslån

Det är inte alla låneförmedlare som vänder sig till företag, men Toborrow kan hjälpa dig som företräder en enskild firma, en bostadsrättsförening, ett aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag. Precis som för privatlån är ansökan gratis och du kan få låneerbjudanden från runt 20 olika långivare.

Det är också möjligt att samla lån. Företag kan låna 20 000-20 000 000 kronor. Återbetalningstiden är på 3-60 månader, alltså upp till 5 år.

När du ansöker om ett företagslån kan det krävas en säkerhet. De vanligaste formerna är företagshypotek eller borgensåtagande.

En privatperson kan gå i borgen för lånet, men även ett moderbolag kan göra det. Vilket sorts lån det handlar om kan påverka borgensåtagandet, till exempel kan ett lån med EIF-garanti ge en lägre personlig borgen.

Fastighetslån

Du kan ta företagslån av olika anledningar. En av de vanligaste låneformerna är fastighetslån. Med ett fastighetslån kan din bostadsrättsförening eller ditt företag låna pengar för att finansiera en fastighet, men också för renovering, ombyggnad eller utbyggnad.

Fastigheten blir säkerhet för lånet och du kan låna upp till 60-80% av fastighetens värde.

Hur fungerar det att samla lån hos Toborrow?

Har du lån som du tagit tidigare kan du välja att samla dem med hjälp av Toborrow. När du samlar lån innebär det att du tar ett nytt lån. Med det nya lånet kan du lösa in dina tidigare lån. Har du behov av att låna mer kan du dessutom ta ett större lån så att du får nya lånade pengar.

När du samlar lån kan det bli lättare att hålla reda på dem. Med flera olika betalningar varje månad är det lättare att glömma någon och råka ut för påminnelseavgifter. Du kan också bli av med aviavgifter och liknande, som kan bli en hel del pengar på några år om du har flera lån.

Den viktigaste fördelen du kan få när du samlar dina lån är att det kan vara lättare att få bra villkor på ett stort lån än på mindre lån. Därför kan du få lägre ränta eller lägre avgifter när du samlar dina lån, vilket kan ge dig en lägre månadskostnad. Dessutom kommer din kreditvärdighet bli högre när du bara har ett lån.

När du vill samla dina lån med hjälp av Toborrow gör du en ansökan precis som när du vill låna. Du fyller i hur mycket du vill låna sammanlagt och hur lång lånetid du önskar. Du får också fylla i hur mycket av de pengar du vill låna som ska gå till att samla lån.

Efter det får du fylla i lite personliga uppgifter och skicka iväg din ansökan. Det tar inte särskilt lång tid innan du får svar. Med Toborrow är du lovad att ha svar från långivare inom 24 timmar. Du kan låna upp till 600 000 kronor sammanlagt, som då kan omfatta både de lån du vill samla och det du eventuellt vill ha som ny lånesumma.

Vad krävs för att kunna låna hos Toborrow?

Vill du ta ett privatlån hos Toborrow krävs det först och främst att du är minst 18 år och att du är folkbokförd i Sverige. Du måste ha en fast inkomst på minst 140 000 kronor per år, och inkomsten måste komma från anställning eller pension.

Du kan inte ha någon skuld hos Kronofogden. Det här är grundläggande krav som du måste uppfylla för att kunna göra en ansökan hos Toborrow. Förutom det kan långivare kräva att du ska komplettera med fler uppgifter innan de godkänner dig.

Olika långivare kan också ha olika krav som måste uppfyllas, till exempel en viss inkomst för ett visst lånebelopp.

Har du en betalningsanmärkning kan det vara möjligt att få lån från vissa av de långivare som Toborrow samarbetar med, men betalningsanmärkningen kan påverka till exempel hur stor summa du kan låna och vilka villkor du får.

Du kan inte göra en ansökan hos Toborrow om du har mer än två betalningsanmärkningar. Vill du se vad som gäller för just dig är det enklaste att göra en ansökan hos Toborrow och se vad du får för erbjudanden.

Vill du öka dina chanser att få ett lån, eller göra så att du kan få bättre villkor, kan du ha en medsökande. Söker ni tillsammans läggs era inkomster ihop och gör att kreditvärdigheten kan anses vara högre.

Villkor för företag

Är det istället en företagslån du vill ta ser villkoren lite annorlunda ut. Företaget behöver vara aktivt i Sverige och registrerat här. Det finns också krav på att den som gör ansökan ska ha en ledande roll i företaget. Företagsformen kan vara enskild firma, bostadsrättsförening, aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag.

Ett företagslån du tar hos Toborrow kan vara större än ett privatlån, det kan vara på 20 000–20 000 000  kronor. Till skillnad från när det rör sig om ett privatlån kan det krävas en säkerhet.

Hur fungerar Toborrow?

Du kan göra en ansökan hos Toborrow på deras hemsida. Då fyller du i hur mycket du vill låna och hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka. Redan här kan du se ungefär hur hög din månadskostnad kommer bli, men exakt summa får du senare i processen.

Efter att du fyllt i dina personuppgifter, uppgifter om inkomst och liknande får du identifiera dig med BankID. Det gör att det blir en säker ansökan som du kan känna dig trygg med.

När din ansökan skickats in ser Toborrow till att uppgifterna kommer till alla de långivare de samarbetar med. De har sen 24 timmar på sig att ge dig ett låneförslag. När du fått förslagen kan du välja om du vill teckna ett avtal med någon av långivarna, men du förbinder dig inte att göra det.

Det normala är att du kan signera avtalet med BankID och att du kan få pengarna in på kontot samma dag som det sker. Ibland kan extra uppgifter behöva skickas in om långivaren kräver det.

Är Toborrow seriöst?

Ett sätt att se om en tjänst är seriös är att kolla vad de fått för recensioner och omdömen. Hos Trustpilot har Toborrow fått betyget 4,2. Det baseras bara på 24 omdömen, men de allra flesta är väldigt positiva. Läser man omdömena verkar även de som gett lägre betyg vara nöjda med Toborrows tjänst, till exempel att det går smidigt att ansöka och snabbt att få svar.

Ett lägre betyg kan då bero på bland annat att personen inte fick något lån beviljat och därför inte är nöjd. Så sammantaget finns det relativt få omdömen, men nästan bara positiva. Företag som inte är seriösa brukar snabbt få många dåliga omdömen.

Även att det finns fler än 20 långivare som samarbetar med Toborrow och att en del av dem är väldigt välkända är ett tecken på att Toborrow är seriösa. En annan sak som går att titta på är den information och de villkor som finns på Toborrows hemsida.

De har till exempel krav på att det inte går att göra en ansökan om du inte har en fast inkomst, om du har skulder hos Kronofogden eller om du har mer än två betalningsanmärkningar. Det kan kännas trist om du inte uppfyller villkoren, samtidigt är det ett sätt för Toborrow att inte försöka inge falska förhoppningar.

Den information som finns på hemsidan känns enkel att förstå och det finns svar på det mesta du kan undra inför en ansökan. Dessutom finns det möjlighet att kontakta deras kundtjänst om det finns något du undrar.

För att underlätta för kunder att se vad ett lån kan innebära kan du redan när du ställer in hur mycket du vill låna se vad du skulle behöva betala varje månad. Det gör att du lättare kan ta ett bra beslut, även det ger ett seriöst intryck.

Väger man samman dessa olika saker är den rimliga slutsatsen att Toborrow är en seriös tjänst.

Tar Toborrow ut någon avgift?

Nej, du behöver inte betala något till Toborrow när du använder dig av deras tjänst. Du förbinder dig inte heller till att verkligen ta ett lån. De tjänster som Toborrow och andra låneförmedlare erbjuder finansieras genom att de får ersättning från långivarna när någon väljer att teckna ett lån. Det är inte en avgift som du behöver fundera på och inte något du behöver betala.

Vilka äger Toborrow?

Toborrow är ett svenskt aktiebolag (Toborrow AB). Aktiebolaget ingår i en koncern under moderbolaget ESCO Marginalen AB. De äger flera olika bolag inom lån- och banktjänster, bland annat Marginalen Bank som är ett ganska väletablerat varumärke här hemma.

Bolaget Toborrow grundades 2014 och drivs av specialister inom kreditmarknaden. Företaget har tillstånd från Finansinspektion för att bedriva verksamhet som går ut på att förmedla konsumentkrediter.

Vad ska man tänka på när man ansöker om lån hos Toborrow?

Oavsett om du gör en låneansökan som privatperson eller företag är det bra att göra en plan för återbetalningen redan innan du tar lånet. Med en budget kan du se över hur dina utgifter ser ut och hur mycket du kan ha råd att betala varje månad.

Det kan också vara viktigt att fundera på hur lång återbetalningstid som passar dig. Du kan välja att ha en återbetalningstid på någonstans mellan ett och tjugo år. Det närmaste året kanske du har en uppfattning om, med en bild av var du ska bo, vad du kommer ha för inkomst och så vidare.

För fem eller tio år framåt kan det vara svårare att veta. Därför kan det vara bra att antingen välja en kortare återbetalningstid eller se till att månadskostnaden blir så låg att du alltid kommer ha råd med den.

När du tar ett lån hos Toborrow är det viktigt att du kollar igenom villkoren och förstår vad du kommer behöva betala för ränta och andra avgifter. När du jämför olika lån är det den effektiva räntan du ska titta efter. Där ingår alla avgifter. Det är ingen brådska med att tacka ja till ett låneerbjudande, utan du kan tänka på det i lugn och ro och hinna läsa igenom vad som gäller.

Sammanfattning

Toborrow är en låneförmedlare eller en lånejämförelsetjänst, som gör det lättare att hitta rätt lån. Du kan ansöka om lån som privatperson eller företag. Vill du samla dina lån kan du också vända dig till Toborrow.

När du gör en ansökan hos Toborrow görs bara en enda kreditupplysning, men du kan få låneerbjudanden från runt 20 olika långivare. Du lånar inga pengar av Toborrow, utan från den långivare du själv väljer.

Att använda en låneförmedlare gör att du lättare kan jämföra olika lån och hitta det som passar dig bäst. Det kan också göra att du får bättre villkor än du annars fått.

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg