Vad är ett privatlån? Allt om privatlån, konsumtionslån och blancolån


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det finns ganska många sorters lån att ansöka om, och ibland kallas samma lån för lite olika saker. Det kan göra lånemarknaden onödigt förvirrande. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om det som kallas för privatlån!

Burk med mynt och en röd leksaksbil - Representerar lån för bilköp

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är en typ av lån du kan ta utan att ha någon säkerhet och där det inte krävs någon kontantinsats. Om du kan få lånet avgörs istället helt av vad du har för inkomst, kreditvärdighet och om du förväntas kunna betala av på lånet.

Idag kallas den här sortens lån oftast för privatlån, men de kan också kallas för konsumtionslån. Tidigare har blancolån också använts, men den termen blir allt mindre vanlig.

Var kan man ta ett privatlån?

Det finns otroligt många långivare där ute som erbjuder privatlån. Vissa fokuserar på väldigt små lån med låg säkerhet, andra på större lån. De flesta banker erbjuder någon form av privatlån i sitt utbud. Men det finns även andra aktörer på marknaden.

Det smartaste att göra om du ska ansöka om privatlån är att gå till en låneförmedlare, alltså en jämförelsetjänst som skräddarsyr ett erbjudande från många långivare samtidigt. På så vis har du större chans att hitta det bäste låneerbjudandet.

Några av de främsta låneförmedlarna i Sverige är:

Vad menas med lån utan säkerhet?

När en bank eller annan långivare lånar ut pengar vill de vara så säkra som möjligt på att kunna få tillbaka sina pengar. Därför gör de en kreditupplysning om du vill ta ett lån, de kollar dina inkomster och ser så att du inte har någon aktiv skuld hos Kronofogden.

De kan också göra annat för att de ska kunna bedöma din återbetalningsförmåga. Vid större lån kan det dessutom krävas en säkerhet, eftersom det då är en stor summa som ska betalas tillbaka – kanske även under lång tid.

Det vanligaste exemplet på ett lån med säkerhet är ett bolån, där själva bostaden blir säkerheten. Skulle du inte kunna betala tillbaka lånet kan en långivare kräva att bostaden säljs, så att lånet kan betalas. En säkerhet måste inte vara sammanlänkad med vad du lånar pengar till, som i fallet med bolån.

Då lånar du ju pengar till en bostad som sen också blir säkerheten. Äger du till exempel mark och behöver låna till ditt företag kan marken fungera som säkerhet  för lånet, även om marken inte har något med företagets verksamhet att göra. Det viktiga är då markens värde, som gör att långivaren kan känna sig tryggare med att det går att få tillbaka det du lånat.

En annan sorts säkerhet är en borgensman. Då är det en annan person som blir din säkerhet. Kan du inte betala av på lånet blir den person som gått i borgen för dig skyldig att stå för betalningen. För att någon ska kunna fungera som borgensman krävs det att han eller hon har en ordnad ekonomi, god kreditvärdighet och bra inkomst.

När du tar ett lån utan säkerhet innebär det att varken en borgensman eller en annan säkerhet krävs. Du behöver inte äga en bostad, en dyr bil, mark eller något annat av materiellt värde, som långivaren kan lösa in om du inte kan betala av på ditt lån.

Är privatlån, konsumtionslån och blancolån samma sak?

Det finns lite olika sätt att definiera termerna. Oftast menar man samma sak med privatlån, konsumtionslån och blancolån. Ordet blancolån handlar om att det är ett lån utan säkerhet. Det är ett ord som i relativt hög utsträckning ersatts med ordet privatlån. Det är alltså samma sak, ett lån utan säkerhet som du kan ta för att täcka olika privata utgifter. Ett sätt att se på det är att det handlar om lån som du kan använda för konsumtion.

Är då också konsumtionslån samma sak som blancolån och privatlån? För det allra mesta används ordet så, som en synonym. Det går också att använda på ett lite annorlunda sätt. Vissa menar att de lån privatpersoner kan ta antingen är konsumtionslån eller bolån. Lånar du till något annat än en bostad räknas det alltså som att du lånar till konsumtion.

Med det synsättet kan ett konsumtionslån vara utformat på olika sätt och måste inte vara detsamma som ett privatlån eller blancolån. Det kan till exempel krävas en viss säkerhet, eller vara ett lån du kan ta för att du har en borgensman.

Det vanligaste är att de tre begreppen används som synonymer och att man menar samma sak oavsett vilket av orden som används. För att vara säker på vad det är för sorts lån det handlar om är det bästa att kolla på villkoren för lånet. Då kan du se allt som är viktigt att veta om det lån du funderar på, till exempel om det krävs en säkerhet.

Är billån en typ av privatlån?

Du kan ta ett privatlån för att köpa en bil, men det man för det mesta menar med billån är en annan typ av lån. Ett billån brukar vara möjligt att ta när du köper en bil från en återförsäljare. Då blir bilen en säkerhet för lånet och säljaren kan ta tillbaka bilen om du inte sköter avbetalningarna på lånet.

När du väljer att ta ett privatlån för att köpa en bil blir du inte lika bunden som när du tar ett billån. Eftersom det inte krävs någon säkerhet för lånet måste du inte köpa bilen från en återförsäljare. Du får fler möjligheter att köpa begagnade bilar och kan till exempel köpa en bil från en privatperson. Bilen och lånet hänger inte heller ihop på samma sätt.

Vill du byta bil eller sälja din bil innan lånet är färdigbetalat går det bra. Nackdelen med att använda dig av ett privatlån vid bilköp är att räntor och avgifter kan bli högre. Lånet kan alltså bli dyrare än när du väljer ett billån där bilen används som säkerhet.

Kan man ta ett privatlån för att samla flera mindre lån?

Det går bra att ta ett privatlån för att samla flera mindre lån. Då tar du ett nytt lån som täcker dina tidigare lån och gör det möjligt att avsluta dem. Antingen kan du välja ett lån som motsvarar summan av de lån du vill slå ihop, eller så kan du välja att samla tidigare lån i samband med att du behöver låna mer pengar. Då kan du ta ett samlingslån som är större än de lån du har sen tidigare.

Det finns flera fördelar med att samla dina lån. Ett lån på ett högre belopp kan ge dig bättre ränta och villkor, så att det i förlängningen blir billigare för dig att ha ett stort lån än flera små. Du slipper också hålla reda på flera inbetalningar varje månad, att hålla koll på ett enda lån är betydligt lättare.

Vissa långivare tar ut en aviavgift varje månad, och det kan även finnas andra avgifter du slipper eller som kan bli mindre om du samlar dina lån. En annan fördel med att samla lån är att din kreditvärdighet blir bättre. Har du ett enda lån ser det bättre ut än om du har flera lån. Det har framför allt betydelse om du behöver låna pengar igen innan du hunnit betala av ditt lån.

Vad kan man använda ett privatlån till?

Ett privatlån kan förstås användas till många olika ändamål. Här är några av de vanligaste:

Kontantinsats till bostad

När du ska ta ett bolån kan du låna upp till 85% av bostadens värde. 15% av pengarna är en kontantinsats som du själv måste stå för. Har du inte tillräckligt med sparade pengar kan du välja att ta ett privatlån för att kunna betala kontantinsatsen.

Renovering av bostad

Behöver du renovera bostaden kan det vara möjligt att ta ett extra lån från den långivare du har bolån hos. Då gäller det att lånen sammanlagt får bli på 85% av bostadens värde. Har du redan nått den gränsen eller om du inte har något bolån kan ett privatlån vara en lösning när det finns renoveringar som måste göras.

Köp av bil, båt eller motorcykel

Att köpa en bil, båt eller motorcykel kan vara en investering som både höjer livskvaliteten och kan göra att vardagen fungerar bättre. Behöver du till exempel en fungerande bil kan du använda ett privatlån för att köpet ska bli möjligt. Då kan du betala av på bilens kostnad under ett par år och på det sättet få en hållbar ekonomi trots att det är en stor utgift.

Köp av något begagnat

Till skillnad från de lån som kräver säkerhet går det bra att köpa begagnade saker eller att handla från privatpersoner när du tagit ett privatlån. Är du till exempel intresserad av en begagnad båt kan det bli svårt med de båtlån som utgår från att båten ska fungera som säkerhet. Istället kan ett privatlån med sin flexibilitet ge dig den flexibilitet och valfrihet som du behöver.

Lösa en tillfällig situation

Det kan alltid uppstå situationer när ekonomin inte går ihop. Kanske är det en veterinärkostnad som skjuter i höjden, en bilreparation som blir dyrare än planerat, eller så får du inte de inkomster du räknat med. Att lösa ekonomin på sikt med lån är ingen bra idé, men när något akut händer kan ett lån vara det som räddar situationen.

Samla lån

Du kan också välja att använda ett privatlån för att samla lån som du tidigare tagit. Då kan det nya lånet ge dig bättre villkor och lägre ränta, och din kreditvärdighet blir bättre eftersom du bara har ett enda lån.

Varför tar folk privatlån?

Varför någon tar ett privatlån skiljer sig åt beroende på vilken person det handlar om och vilken situation han eller hon hamnat i. Det kan handla om att ett privatlån behövs för att en större investering ska kunna göras. Kanske är det tvättmaskinen som gett upp eller att bilen slutat fungera.

Att välja privatlån istället för andra sorters lån kan röra sig om att det är den bästa låneform som finns tillgänglig. Snabblånen är lättare att få, men ger också sämre villkor. Det är inte alltid det är möjligt att ta ett lån som kräver säkerhet, och finns det ingen som kan gå i borgen för ett lån kan vissa sorters lån gå bort.

Ett privatlån är ett lån som är tillgängligt för de flesta människor och som erbjuder stor flexibilitet i vad det kan användas till. Det kan göra att privatlån blir det alternativ någon väljer.

Är det värt att ta ett privatlån?

Det är svårt att ge ett generellt svar på om det är värt att ta ett privatlån. Det finns fördelar och nackdelar med den här sortens lån. Beroende på hur din situation och din ekonomi ser ut kan det vara både ett bra alternativ och något du kanske ska undvika.

Fördelar

 • Enkelt ett söka, brukar gå att göra online.
 • Kort ansökningsprocess, du kan få besked och få pengarna utbetalda inom några dagar, ibland ännu snabbare.
 • Flexibelt – du bestämmer själv vad du ska ha pengarna till. Eftersom det inte krävs någon säkerhet kan du till exempel köpa en begagnad bil från en privatperson.
 • Bättre villkor än snabblån, så du behöver inte betala lika mycket för lånet.

Nackdelar

 • Det är begränsat hur mycket du kan låna, ett lån med säkerhet kan ge dig möjlighet att låna en större summa.
 • Det krävs högre inkomst än vid snabblån.
 • Räntorna på ett privatlån kan vara högre än på lån med säkerhet, och det kan även finnas andra avgifter som tillkommer.
 • Att det är lätt att söka gör att det kan ske impulsivt utan eftertanke och utan att det finns någon riktig plan för återbetalningarna.

Hur lång tid brukar man betala av ett privatlån?

Återbetalningstiden för privatlån kan vara väldigt olika. Ibland är det väldigt kort tid – bara ett par månader. Andra gånger kan det vara upp till tjugo år. Det vanligaste är att det ligger på ett eller ett par år.

Hur lång tid du får på dig att betala tillbaka beror i ganska hög utsträckning på hur mycket du väljer att låna. För ett större lån kan du få längre tid på dig att betala tillbaka. Det kan också finnas möjlighet att själv bestämma hur lång tid du ska ha för dina återbetalningar.

Är det lätt att få ett privatlån?

Det är ganska lätt att få ett privatlån. Det finns några krav du måste uppfylla för att kunna låna pengar. Du måste vara folkbokförd i Sverige och vara minst 18 år. Det krävs ett svenskt personnummer. Du behöver ha inkomst, en vanlig gräns hos långivarna är att du måste tjäna minst 100 000 kronor per år, innan skatt.

Vissa långivare har krav på att inkomsten ska vara från fast anställning eller pension, medan andra även accepterar till exempel inkomster från timanställningar, eget företag eller andra anställningsformer. Du kan inte ha någon obetald skuld hos Kronofogden och inte ha fått någon skuld hos dem det senaste halvåret.

Det kan vara svårt att få lån om du har en betalningsanmärkning, men det är möjligt hos vissa långivare. Då måste skulden vara betald och det kan begränsas hur mycket du får låna. Det kan också vara så att du får högre avgifter eftersom du har en betalningsanmärkning.

Även av andra skäl kan det begränsas hur mycket du får låna, oftast då beroende på hur hög inkomst du har. Har du en låg inkomst kan det påverka hur mycket en långivare vill låna ut till dig.

Alternativ till privatlån

Är det en mindre summa du behöver låna kanske det finns någon i din närhet som kan tänka sig att låna ut pengar till dig. Har du till exempel problem med att betala räkningarna en månad, men vet att du får bättre inkomst och kan betala tillbaka lånet vid nästa månadsskifte, kan det vara en lösning som passar bra.

Då slipper du räntor och avgifter, och du kan få hjälp att lösa den situation du hamnat i. Nackdelen är att det kan kännas jobbigt att låna pengar av människor du känner. Det kan ha olika skäl, som att det känns svårt att vara öppen med att du inte klarar dig ekonomiskt, eller att du hamnar i tacksamhetsskuld. Det är inte heller alltid det finns någon du kan låna av, då kan det vara svårare att hitta ett alternativ till privatlån.

Du kan alltid ansöka om lån från din bank. Framför allt när det rör sig om större summor kan det gå att hitta en lösning där ett lån med säkerhet är det bästa alternativet för dig. Det kan vara till exempel i samband med ett bostadsköp eller om du behöver renovera din bostad. Behöver du köpa en bil kan ett billån som tar bilen som säkerhet vara ett alternativ till ett privatlån.

Att tänka på när du ska ta ett privatlån

Innan du ska ta ett privatlån är det bra om du tänker igenom din situation ordentligt. Några saker det är klokt att tänka på:

 • Hur mycket behöver du låna? Att låna mer än nödvändigt kan innebära en större trygghet, men det blir också mer att betala tillbaka.
 • Hur mycket har du råd att betala tillbaka? Titta på kostnaderna för varje månad och gör en budget så ser du om återbetalningarna kommer fungera.
 • Hur länge kommer du behöva betala av på lånet? Har du en stabil inkomst och om lånet ska betalas tillbaka under en kort tid är det förmodligen inga problem, men är du osäker på hur dina inkomster kommer se ut om ett halvår? Ta då hänsyn till det när du tar ett lån.
 • Vilket lån är bäst för dig? Olika långivare erbjuder olika villkor. Att jämföra lån kan göra det lättare att hitta ett som passar dig.
 • Vad blir den effektiva räntan? I effektiv ränta ingår förutom räntan alla avgifter och kostnader du kommer ha för lånet. När du jämför olika lån är det den effektiva räntan du ska titta efter.

Ta aldrig ett förhastat beslut om att låna pengar och säkerställ att du har en plan för hur det ska återbetalas!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg