Vad är hävstång?


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hävstång innebär att du använder lånat kapital för att finansiera en investering. Det finns flera sätt att använda sig av hävstång och både för- och nackdelar med det.

Hävstång en vippbräda med ett finger som trycker upp en bunt mynt

Hävstång är även ett begrepp som används inom flera områden. I den här artikeln reder vi ut begreppet hävstång som det används inom ekonomi och finans. I praktiken är hävstång ett sätt att genom belåning göra det möjligt att få en högre avkastning. Det innebär även en större risk.

Hävstång exempel

Ett vanligt exempel på hävstång är med så kallade börshandlade produkter, till exempel certifikat eller warranter. Med hjälp av dessa kan du få en exponering mot underliggande värdepapper som motsvarar en större summa än du investerar.

Om du till exempel köper en produkt som heter BULL OMX X10 så får du en hävstång på 10 gånger prisrörelsen.

Exempel 1:

Du köper BULL OMX X10 för 10 000 kronor.

OMX går upp 1 procent.

Då går din investering upp 10 procent.

Du tjänar 1 000 kronor.


Exempel 2:

Du köper BULL OMX X10 för 10 000 kronor.

OMX går ner 2 procent.

Då går din investering ner 20 procent.

Du förlorar 2 000 kronor.

I de här exemplen får du alltså en investering som motsvarar att du hade lånat 90 000 kronor så att du kunde investera 100 000 på börsen. Då skulle rörelsen på 1 procent, motsvara 1 000 kronor.

Skillnaden är att med en börshandlad produkt så finns det en så kallad knockout-nivå. Det innebär att om din investering går till 0, så blir produkten knockad. Då kan du inte få tillbaka pengarna, även om det skulle vända tillbaka efter det.

När används hävstång?

Den typen av hävstång som du får med börshandlade produkter, används om du vill spekulera i antingen uppgång eller nedgång hos ett visst tillgångsslag. Det är ett sätt att öka risken och därmed också få chansen att tjäna pengar snabbare. Det är viktigt att förstå riskerna med denna typ av produkter om du tänker handla med dem.

Det finns många andra exempel på saker som ger hävstång. Den vanligaste formen av hävstång, som de flesta inte tänker på är bostadsköp. När vi lånar pengar till en bostad så får vi en hävstångseffekt på prisutvecklingen.

Säg att du köper en villa för 2 000 000 kr, med 200 000 kr i kontantinsats. Du har alltså lånat 1 800 000 kronor.

Om värdet på huset stiger med 10 procent över en tidsperiod, så har du en värdeökning på 200 000 kr. Du har alltså gjort en vinst på 100% av din investering. Samma sak gäller omvänt om huset skulle sjunka i värde.

Hos såkallade CFD-mäklare, som till exempel eToro, är det ofta möjligt att handla med hävstång.

Är det bra att investera med hävstång?

Att investera med hävstång innebär både möjligheter och risker.

Fördelar med hävstång:

Här är några fördelar du får genom hävstång:

  • Du kan få större exponering mot ett tillgångsslag med mindre kapital. Till exempel om du verkligen tror på en aktie, eller att en råvara ska gå upp.
  • Du låser upp mindre kapital för att göra din investering.
  • Du kan göra större vinst än du hade gjort utan hävstång.

Nackdelar med hävstång:

Det finns givetvis även nackdelar med hävstång:

  • Ökad risk – Nedsidan kan bli lika stor som den potentiella uppsidan.
  • Avgifter – Ofta innebär hävstång avgifter, såsom courtage på börshandlade produkter eller ränta på lånade pengar.
  • Urholkning – Med börshandlade produkter finns en så kallad urholkningseffekt. Denna gör att det ofta inte är bra att hålla denna typ av produkter över en längre tid.

Slutsatser

Hävstång är investeringar som görs med delvis lånat kapital. Den vanligaste investeringen folk gör med hävstång är bostadsköp.

Ofta när man talar om hävstång syftar man på börshandlade produkter med inbyggd hävstång. Det är ett enkelt sätt att öka sin risk och exponering mot underliggande värdepapper.

Hävstång innebär både ökade möjligheter och ökad risk.

Om du vill handla med hävstång är det viktigt att vara medveten om riskerna och hur det fungerar, för att inte riskera att förlora pengar på grund av okunskap.

Följ gärna @investpassion på Instagram för mer innehåll kring ekonomi och investeringar!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg