Vad är skuldränta vid uttag på Avanza?


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du har sålt värdepapper på Avanza och vill ta ut pengarna så har du säkert stött på begreppet skuldränta. Det finns även lite andra situationer då du kan få betala skuldränta. Jag funderade själv på detta, och deras hemsida gav inte något komplett svar. Så jag kontaktade kundtjänst och frågade. Här kommer svar på dina funderingar om skuldränta vid uttag hos Avanza!


Hur mycket är skuldräntan vid uttag från Avanza?

Om du väljer att ta ut pengar inom de två första bankdagarna efter att du sålt värdepapper hos Avanza så får du betala skuldränta. Den ligger på 5,90% på årsbasis. Du kommer ju dock bara att betala för upp till två dagar. Vi kan titta på ett exempel på hur du kan räkna ut skuldräntan:

Du säljer aktier och tar ut 10 000 kr.

Skuldräntan är 0,059 * 10 000 = 590 kr (på ett år)

590 / 365 = 1,616 kr (skuldräntan för en dag)

1,616 * 2 = 3,23 kr (skuldräntan för två dagar)

Vid uttag av 10 000 kronor blir din maximala skuldränta alltså lite över 3 kronor.

Observera att detta exempel är taget den 28 juli 2021 och räntesatserna kan komma att förändras i framtiden.

Vad är skuldränta?

I praktiken uppstår skuldränta som en kostnad för att låna pengar av din bank, till exempel Avanza. Räntekostnaden kan vara till följd av:

  • Att du gör ett uttag innan två likviddagar har gått.
  • Om du har rätt till kredit på ditt konto och använder dig av belåning.
  • Om du köper en fond efter att ha sålt en aktie (samma princip som att du gör ett uttag).

Anledningen till att du får skuldränta efter aktieförsäljning är på grund av det som kallas likviddagar. Det är den tiden det tar för transaktionerna för betalningen av aktierna att slutföras. På de flesta handelsplatserna för aktier är det två likviddagar som gäller efter en genomförd affär.

En annan aspekt av likviddagar är att de även påverkar rätten till utdelning och att vara med på bolagets stämma. De rättigheterna får du först två handelsdagar efter att du köpt en aktie, när likviddagarna avslutats och transaktionen är slutförd.

Avanza är en av de banker jag rekommenderar för investeringar i aktier. Kolla in artikeln med alla mina favoritbanker för olika typer av värdepappersinvesteringar!

För investeringar rekommenderar jag följande tjänster. Avanza och Nordnet för aktiehandel och vissa billiga indexfonder. SAVR (läs recension) för bästa pris på de flesta aktivt förvaltade fonderna. SigmaStocks (läs recension) för passivt investerande i aktier.

Öppna gratis konto hos:

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg