Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Det finns mängder av människor där ute som precis gått klart gymnasiet och ska välja skola, som kanske känner sig förvirrade över vilket val de ska ta. Det finns även människor som känner att de fastnat i sin nuvarande bransch, och som är sugna på att testa något nytt.
Oavsett vilket kategori du tillhör, kan det vara roligt att läsa på lite mer om olika yrken för att få en bättre inblick i vad de har att erbjuda.
Om vi säger civilekonom, vad säger du då? För många går tankarna direkt till ekonomi, siffror, nummer och svåra kalkylationer. Men tänk om vi sa att en civilekonom är otroligt mycket mer än bara någon som är bra på att räkna?
Faktum är att det inte är jättemånga som faktiskt vet vad en civilekonom är, vad de jobbar med eller hur man går tillväga för att utbilda sig till en. Det är ett otroligt bra arbete som har goda framtidsutsikter, där man bara inom ett par år kan få en otroligt bra lön och komma långt inom sin karriär.
Låter det intressant? Bra, för i den här artikeln ska vi berätta allt du behöver veta om civilekonomer, vad de jobbar med och hur du kan gå tillväga för att bli en civilekonom själv!
Innehåll
Vad är en civilekonom?
Till att börja med ska vi såklart förklara vad en civilekonom är och vad de i regel arbetar med. En civilekonom är en typ av ekonom, men istället för att arbeta med ekonomi på till exempel banker eller som rådgivare, arbetar civilekonomer ofta inom den privata sektorn, på olika företag.
Som civilekonom har man en otroligt bred utbildning, som täcker allt från ekonomi till att driva företag. Man kan allt från budgetering, till analysering och strategiskt tänkande, och man är kvalificerad att jobba med allt från försäljning till marknadsföring och ledningspositioner.
En civilekonom kan arbeta inom många olika branscher, men det vanligaste är att de är verksamma inom företagsvärlden. De är experter på att driva och utveckla företag, styra organisationer eller affärer i allmänhet.
Ofta jobbar de med ekonomi, antingen med budgetering, försäljning, marknadsföring eller försäljning. De har en bred kunskap kring hur man både driver och förvaltar företag, men deras expertis ligger främst inom ekonomiska frågor.
Se även vår artikel om yrket redovisningsekonom!
Vad kan man jobba med som civilekonom?
Trots att civilekonomer främst arbetar med ekonomirelaterade frågor, finns det många olika fält och yrkeskategorier där de kan vara verksamma. Det finns ingen arbetsuppgift som är typisk för en civilekonomer, då de har så pass breda kunskaper att de kan jobba med i princip vad som helst – från budgetering på ett stort företag, till global försäljning eller marknadsföring.
Förutom detta finns det dessutom många civilekonomer som väljer att arbeta med andra saker än ekonomi. Deras kunskaper sträcker sig långt, och de har goda möjligheter att få jobb inom andra områden än ekonomi, på grund av att de ofta har bred kompetens inom strategiskt arbete, försäljning och den ekonomiska marknaden i sig.
Med andra ord kan du som civilekonom söka i princip vilket jobb som helst där budgetering, analysering, försäljning, marknadsföring, redovisning eller ekonomisk planering ingår – då utbildningen täcker allt detta från ett ekonomiskt perspektiv.
Hur skiljer sig civilekonom från yrket som ekonom?
Som vi nämnde i början av den här artikeln finns det många som blandar ihop en ekonom med en civilekonom, något som inte alls är konstigt att göra. Faktum är att du behöver ha en utbildning som ekonom för att kunna vidareutbilda dig till civilekonom – i varje fall om du vill utbilda dig på en högre nivå än kandidatexamen.
Men vad är du skillnaden mellan en ekonom och en civilekonom? Det finns saker som skiljer dem åt. Själva grundutbildningen ser ungefär likadan ut, och en ekonom kan göra många saker som en civilekonom kan. Båda delarna har breda ekonomiska kunskaper, förstår ekonomiska sammanhang och kan arbeta med såväl finans som företag och affärer.
Det som faktiskt skiljer de två yrkesområdena är främst utbildningen. När man studerar till civilekonom får man i regel en bredare utbildning som täcker fler ämnen, och som lär dig mer om att driva en verksamhet och tyngre ekonomiska frågor.
Många som utbildar sig till ekonomer idag väljer att vidareutbilda sig till civilekonomer, bara för att få ytterligare kunskaper och kunna arbeta med bredare yrken. Ekonomer och civilekonomer konkurrerar dock om i princip samma jobb och det är som sagt utbildningen och eventuella specialistområden som skiljer dem åt.
Hur blir man civilekonom?
Om du är intresserad av att bli civilekonom finns det olika vägar att gå. Du behöver först och främst ha en gymnasieutbildning. Behörighetskraven kan variera beroende på vilken skola du söker till, och vilken nivå av utbildning du vill ha.
Generellt sett börjar man man en högskoleutbildning och kandidatexamen. Det finns skolor som erbjuder kandidatexamen för civilekonomi, medan andra bara erbjuder kandidatexamen för ekonomer där man senare måste vidareutbilda sig till civilekonom.
Ett bra tips är att söka fram en civilekonomutbildning på en högskola eller ett universitet i ditt närområde, eller i övriga landet. Se över vilka behörighetskrav de har och ansök om du möter de kraven. Idag krävs det främst att du har en godkänt gymnasieexamen där bland annat engelska 6 och en högre nivå av matte finns med.
Många högskolor och universitet har speciella program som ger dig en examen i civilekonomi, alltså en civilekonomexamen och inte en kandidatexamen. Det är ett bra val av skola om du redan från början vill utbilda dig till civilekonom.
Att utbilda sig till civilekonom är ett klokt val som ger dig stora chanser till välbetalda jobb. Det råder viss konkurrens på marknaden, men inte lika stor som i andra branscher.
Den vanligaste ingångslönen för en nyexaminerad civilekonom ligger på omkring 31 000 kr, medan medellönen för civilekonomer som arbetat några år i branschen ligger på omkring 45 000 kr. (Siffror hämtade från SCB 2022)
Seniora civilekonomer som arbetat i branschen i 15–20 år har normalt sett en lön som överstiger 55 000 kr. Med andra ord finns det goda chanser att höja din lön inom bara några år!
Mer information om civilekonomer
Om du tycker att det här låter intressant och kanske blir sugen på att läsa mer om civilekonomer, eller utbildningar, kan du med fördel kolla vilka utbildningar som finns just nu på Antagning.se. Där kan du hitta information om framtiden för yrket, skolor i din närhet som erbuder utbildningen och information om lönebilder.
Du kan dessutom kontakta en studievägledare för att se över om du har rätt behörighet, eller vad du måste göra för att få rätt behörighet. Vi hoppas att den här artikeln har varit intressant och att du kanske har fått upp ögonen för en helt ny bransch!